Αναπαραγωγή Ο ρόλος της θερμοκρασίας στον καθορισμό του φύλου των καναρινιών

ΗΣΑΠ

PB Member
Εγγραφή
26 Ιουν 2009
Μηνύματα
203
Πόλη
Πειραιάς
Έβλεπα χθες ένα ντοκηματερ σχετικά με κάτι αλιγάτορες και στο θέμα αναπαραγωγή (αυγά) είπε ότι ανάλογα με την θερμοκρασία βγαίνουν αρσενικά η θηλυκά μου δημιουργήθηκε η απορία και είπα να κάνω ένα θέμα.
Μετά τιμής Μανόλης
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
το ιδιο υσχοιει και για τις θαλασσιες χελωνες.. Ετσι οι επιστημονες τις μαρκαρουν και ξερουν αν εχουν εληψη καθε χρονια απο θηλυκα ή αρσενικα.. Μετα ξεθαβουν τα αυγα και τα βαζουν σε δωματια-κλωσσομηχανες και ρυθμιζουν την θερμοκρασια αναλωγα αν θελουν αρσενικα ή θηλυκα μωρα!
 
Φιλαράκο δεν ήμουν κατανοητός απλός η απορία μου ήταν αν έχει κάποια σχέση με τα καναρίνια Δηλαδή αν κάθετε πολλή ώρα η θηλύκια η αν έχει υγρασία αν έχει ξηρασία η δεν ξέρω τι άλλο ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρων
 
θα ξεφυγω λιγο απο καναρινια, αλλα νομιζω εχει σχεση: στον ανθρωπο η αυξηση της θερμοκρασιας στην γεννητικη περιοχη (στον ανδρα) εχει σαν αποτελεσμα την μειωση της κινητικοτητας των σπερματοζωαριων και την μειωση της διαρκειας ζωης τους. Αν συνδιαστει αυτο με το οτι τα αρσενικα σπερματοζωαρια τρεχουν περισσοτερο αλλα ζουν λιγοτερο ειναι λογικο να μενουν τελικα ζωντανα σε συνθηκες αυξημενης θερμοκρασιας περισσοτερα θηλυκα αρα στατιστικα περισσοτερα κοριτσια 😉

ολα απλα στατιστικα και για τον ανθρωπο. Για τα πουλια δεν εχω κατι επισημο επιστημονικο
 
Μα νομίζω η διαφορά έχει να κάνει με τη θερμοκρασία επώασης του αυγού. Πιθανά να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στα καναρίνια, αλλά δεν υπάρχει από όσο ξέρω κάποιο επίσημο δεδομένο.
Η γενετική συμπεριφορά των θηλαστικών είναι εντελώς διαφορετική και Δημήτρη, οφείλω να ομολογήσω, πως δεν κατάλαβα καθολου το συλλογισμό. Είναι off topic, αλλά τα σπερματοζωάρια ούτως ή άλλως είναι χιλιάδες, δεν είναι αρσενικά -αν και προέρχονται από αρσενικους- και, δεν ξέρω πως, αλλά μετά δεν κατάλαβα τα υπόλοιπα;
 
αν συνδιαστει αυτο με το οτι τα αρσενικα σπερματοζωαρια τρεχουν περισσοτερο αλλα ζουν λιγοτερο ειναι λογικο να μενουν τελικα ζωντανα σε συνθηκες αυξημενης θερμοκρασιας περισσοτερα θηλυκα αρα στατιστικα περισσοτερα κοριτσια 😉
Δημήτρη δεν έχω σπουδάσει βιολογία αλλά νομίζω πως δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά σπερματοζωάρια. Τα σπερματοζωάρια είναι το γενετικό υλικό του άντρα που δίνει ένα από τα δύο χρωμοσώματα του φύλου κατά την αναπαραγωγή. Το δεύτερο από τα δύο συνολικά χρωμοσώματα του φύλου το δίνει το ωάριο και από όσο ξέρω, ο συνδυασμός που θα προκύψει είναι απόλυτα τυχαίος δίνοντας στατιστικά 50% αρσενικούς απόγονος και 50% θηλυκούς.
 
Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Μανώλης ονομάζεται Θερμοεξαρτώμενος Μηχανισμός Καθορισμού Φύλου (Temperature-Dependent Sex Determination). Αφορά ερπετά, αμφίβια και κάποια είδη ψαριών. Στα (περισσότερα) πουλιά ο μηχανισμός καθορισμού φύλου, όπως και στους ανθρώπους, είναι γονοτυπικός (καθορίζεται δηλαδή χρωμοσωμιακά).

Εν ολίγοις, η θερμοκρασία κατά την επώαση δεν επηρεάζει το φύλο των νεοσσών στα πουλιά (ακόμα καλύτερα: δεν επηρεάζει την κατανομή των φύλων), με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις οποίες δεν ανήκουν τα καναρίνια.
 
ναι βρε παιδια δεν το εξηγησα σωστα. Τα σπερματοζωαρια που εχουν χχ (τα ειπα θηλυκα) ειναι αυτα που τρεχουν λιγοτερο αλλα ζουνε περσσοτερο. Αν λοιπον για καποιο λογο το σπερμα ζεσταθει αυτα που εχουν ΧΥ πεθαινουν γρηγοροτερα και μενουν περισσοτερα απο αυτα που εχουν ΧΧ . Οχι μονο αυτα, αλλα αυτα ειναι περισσοτερα αρα στατιστικα περισσοτερες και οι πιθανοτητες να καθορισουν το φυλο
 
Να μην το κάνω λύσα το ζήτημα, αλλά έτσι για ενημέρωση και για λίγη πλάκα να σας πω, πως τα σπερματοζωάρια με το χρωμόσωμα Χ είναι "υπεύθυνο" για το θηλυκό γένος είναι μακροβιότερα κατά κάποιες ώρες από αυτά με το Υ που είναι κρίσιμα για το ανδρικό φύλο και επίσης ανθεκτικότερα στις υψηλότερες θερμοκρασίες(και πάλι ανθεκτικότερες και υπερέχουσες οι κυρίες!). Το δε φύλο του μωρού και το σχηματιζόμενο έμβρυο επηρεάζεται από το pH της μήτρας (όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον) σύμφωνα με σχετικά τελευταίες έρευνες (όχι και πολύ αφού έδινα ακόμα εξετάσεις βιοχημείας 😛) κλπ. κλπ.
 
😀 η χαρά του παππού, πολύ ωραία, η ερώτηση έβαλε φωτιές.
Να πώ κι' εγώ δυό πραγματάκια.Αν τα έχω μάθει καλά βέβαια.
Τα φυλετικά χρωμοσώματα στον άνθρωπο είναι ΧΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ
και ΧΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ. Μιας και κατά την γονιμοποίηση ο καθείς μπορεί να δόσει
μόνον ένα απο τα δυό φυλετικά του χρωμοσώματα, εκείνος που έχει καθοριστικό
ρόλο στην δημιουργία του φύλου είναι ο άνδρας. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει
άλλοτε μεν το Χ (το παιδί θηλυκό) και άλλοτε το Υ (το παιδί αρσενικό). Η γυναίκα
δεν μπορεί να συμβάλει παρά μόνο με ένα απο τα δικά της Χ, και δεν μπορεί και να
επηρεάσει την έκβαση του φύλου.
Στα καναρίνια συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Τα φυλετικά χρωμοσώματα
είναι ΧΧ για τον κάναρο και ΧΥ για την κανάρα. Αρα εκτός απο το γεγονός
οτι φέρει το μεγαλύτερο βάρος για την δημιουργία της οικογένειας(φωλιές κλπ.)
η κανάρα είναι αυτή που θα δώσει πότε το Χ της και απο το αυγό θα βγεί αρσενικό
πουλάκι και πότε το Υ της και βγεί μια νεαρή μαμά.
-Οσον αφορά την υπόθεση να υπάρχει και κάποιος επηρεασμός απο την θερμοκρασία
εκείνο που γνωρίζω είναι οτι η υπόθεση εκκόλαψη, είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία και
τα όρια θερμοκρασίας που πρέπει κινηθεί είναι πάρα πολύ στενά, κυμαίνονται
απο 37,3 - 37,8 β κελσίου.Αν το αυγό βγεί έξω απο αυτά τα θερμοκρασιακά όρια
είναι ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ.Αρα νομίζω οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για "παιχνίδια" με την θερμοκρασία. :D
 
ναι βρε παιδια δεν το εξηγησα σωστα. Τα σπερματοζωαρια που εχουν χχ (τα ειπα θηλυκα) ειναι αυτα που τρεχουν λιγοτερο αλλα ζουνε περσσοτερο. Αν λοιπον για καποιο λογο το σπερμα ζεσταθει αυτα που εχουν ΧΥ πεθαινουν γρηγοροτερα και μενουν περισσοτερα απο αυτα που εχουν ΧΧ
Δημήτρη αυτό ακριβώς κατάλαβα ότι εννοούσες και στο προηγούμενο μήνυμά σου και ξαναλέω ότι δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά σπερματοζωάρια. Στους ανθρώπους τα σπερματοζωάρια είναι μόνο ΧΥ και στα πουλιά μόνο ΧΧ. Τα υπόλοιπα τα εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες ο Μάκης. :)
 
ο κ μακης ειπε ομως αυτο που μας ενδιαφερει και μου εκλεψε τη δοξα:Dκαι καλα να παθω γιατι αν και καπου αλλου καθηγητης εδω ειμαι μαθητης και καποιος αλλος δασκαλος του ειδους(που δεν συμπαθει καθολου αυτους των σχολειων 😉 (οχι ο κ μακης ) μου το χε μαθει αλλα δεν καθισα να το εμπεδωσω καλα:D
 
ειχα ακουσει απο παλιους εκτροφεις οτι οι νεες οι καναρες εχουν μεγαλυτερο ποσοστο για αρσενικα. το παρατηρησα σε δικα μου ζευγαρια και ηταν ετσι. μπορει να ηταν κ τυχαιο.
 
Στο link που έβαλε ο Δημήτρης λέει ότι υπάρχουν σπερματοζωάρια που περιέχουν το Χ χρωμόσωμα και άλλα που περιέχουν το Υ. Αυτό γνώριζα κι εγώ. Όπως επίσης γνώριζα ότι αυτά με το Υ είναι πολύ πιο γρήγορα από ότι αυτά με το Χ αλλά ζουν πολύ λιγότερο διάστημα. Υπάρχει και μία μέθοδος για την επιλογή του φύλου του παιδιού που εκμεταλεύεται αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτά βέβαια όσο αφορά στα θηλαστικά γιατί όπως πολύ σωστά είπε και ο Μάκης στα πτηνά τα πράγματα είναι εντελώς ανάποδα.

Το ότι νέες μάνες δίνουν πιο πολλά αρσενικά είναι μάλλον συμπτώσεις που διαφέρουν στην κάθε εκτροφή, στην κάθε φωλιά αλλά και στην κάθε χρονιά.

Στα πουλιά έχουν γίνει διάφορες έρευνες για τον τρόπο αναπαραγωγής αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι παίζει κάποιο ρόλο η θερμοκρασία στο φύλο των νεοσσών. Έτσι έχουν καταλήξει ότι στα πουλιά ο μηχανισμός της επιλογής του φύλου είναι καθαρά γονοτυπικός. Η σκέψη ότι μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με τα ερπετά στην αναπαραγωγή από ότι με τα θηλαστικά ξεκίνησε από το γεγονός ότι κάνουν αυγά (όπως και τα ερπετά και τα ψάρια στα οποία έχει παρατηρηθεί). Όμως τα πουλιά τελικά μάλλον είναι πιο κοντά στον άνθρωπο. Η ύπαρξη και μόνο των Χ και Υ χρωμοσωμάτων το αποδεικνείει αυτό (τα ερπετά δεν έχουν Χ και Υ χρωμοσώματα). Αυτό δείχνει ότι οι νεοσσοί των πουλιών γεννιούνται έχοντας φύλο (από τη στιγμή της σύλληψης) σε αντίθεση με των ερπετών που καθορίζεται μετά τη γέννηση του αυγού.
 
Μάλιστα. Το διάβασα κι' εγώ τώρα. Ουσιαστικά, έχουν φύλλο τα σπερματοζωάρια μας.
και μεταφέρουν φαίνεται μόνον τα 45 απο τα 46 χρωμοσώματα μας.
Αν το ίδιο συμβαίνει και στα κανάρια, υπάρχουν πιθανότητες, να υπάρχει κάποιος
μηχανισμός που η θερμοκρασία να επηρεάζει αποφασιστικά την δυνατότητα
ταχείας πρόσβασης στο ωάριο. Οταν βέβαια δημιουργηθεί το αυγό έχει πλέον
τελειώσει το θέμα, αλλά μέχρι να γίνει η γονιμοποίηση του, νομίζω οτι πράγματι
ΙΣΩΣ παίζουν ρόλλο κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες.Απλά μάλλον δεν το έχουν ψάξει
αρκετά ακόμα το θέμα.
Να φανταστεί κανείς οτι είναι γνώση του λυκείου τώρα πλέον το θέμα. Το λέω γιατί σαν
"παππούς" έχω μαύρα μεσάνυχτα, αλλά βλέπω και τα νέα παιδιά που τα διάβασαν πρόσφατα
για τις πανελλήνιες δεν έδωσαν μιαν απάντηση.Αλλά να μου πείς ο Δημήτρης ή ο Βασίλης
δεν είναι νέα παιδιά ; 😉 ;)
 
υπαρχει ημερομηνιακος κυκλος 7ημερου, δηλαδη τεσσερις κυκλοι το μηνα, οπου το καθε καναρινι, αρσενικο ή θυληκο δινει περισσοτερα αρσενικα ή θυληκα μικρα στα σπερμ/ρια ή ωαρια. σε συνδιασμο και των δυο πουλιων οταν γινεται η συλληψη των μικρων, αναλογα με το κυκλο που βρισκονται εκεινη την περιοδο που ζευγαρωνουν, βγαινει και το φυλο των πουλιων. Ο κυκλος υπολογιζεται με καποιους μαθηματικους υπολογισμους, βασει την ημερ/νια που γεννηθηκαν οι γονεις. μιλαμε για μεγαλο χασιμο... καλυτερα να αφησουμε την φυση να κανει τη δουλεια της μονη της..
 
υπαρχει ημερομηνιακος κυκλος 7ημερου, δηλαδη τεσσερις κυκλοι το μηνα, οπου το καθε καναρινι, αρσενικο ή θυληκο δινει περισσοτερα αρσενικα ή θυληκα μικρα στα σπερμ/ρια ή ωαρια. σε συνδιασμο και των δυο πουλιων οταν γινεται η συλληψη των μικρων, αναλογα με το κυκλο που βρισκονται εκεινη την περιοδο που ζευγαρωνουν, βγαινει και το φυλο των πουλιων. Ο κυκλος υπολογιζεται με καποιους μαθηματικους υπολογισμους, βασει την ημερ/νια που γεννηθηκαν οι γονεις. μιλαμε για μεγαλο χασιμο... καλυτερα να αφησουμε την φυση να κανει τη δουλεια της μονη της..

Στα καναρίνια σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει το σπερματοζωάριο.
Αυτό δεν μπορεί να δώσει κάτι άλλο απο Χ , αφού και οι δύο γαμέτες του είναι Χ (ΧΧ).
Το θέμα είναι αν υπάρχουν ωάρια άλλα αρσενικά Χ και άλλα θηλυκά Υ, με την έννοια βέβαια
οτι αν υπάρχει ωάριο Χ θα γίνει οπωσδήποτε (ΧΧ) άρα αρσενικός νεοσσός και αν υπάρχει
ωάριο Υ θα γίνει (ΧΥ) άρα θηλυκός νεοσσός.
-Γιώργο δώσε το λίνκ που έχεις δεί αυτό γράφεις,ότι και να λέει
θα έχει ενδιαφέρον για κάποιους απο μας. Ευχαριστώ.
 
μακη, το διαβασα σε περιοδικο της πανελληνιας ορνιθολογικης ομοσπονδιας πριν απο κανα-δυο χρονια. αν θελεις θα το ψαξω στο σπιτι, θα το σκαναρω και θα στο στειλω. Δεν ειναι προβλημα.
 
Back
Top