Αναπαραγωγή Ο ρόλος της θερμοκρασίας στον καθορισμό του φύλου των καναρινιών

Φιλαράκια έμαθα αρκετά με τα μηνύματα αλλά αυτό που μου άρεσε είναι αυτό που είπε ο Μάκης η χαρά του παππού,
 
Στα καναρίνια σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει το σπερματοζωάριο.
Αυτό δεν μπορεί να δώσει κάτι άλλο απο Χ , αφού και οι δύο γαμέτες του είναι Χ (ΧΧ).
Αυτή η διαφορά είναι που αλλάζει τόσο τον τρόπο επιλογής του φύλου. Στον άνθρωπο παίζει μεγάλο ρόλο ακόμη και ο χρόνος της επαφής στο τι φύλο θα είναι το παιδί. Αυτό επειδή το φύλο εξαρτάται από το σπερματοζωάριο, άρα αν καταφέρει σπερματοζωάριο που μεταφέρει Υ να περάσει στο ωάριο θα έχουμε αρσενικό παιδί ενώ αλλιώς θηλυκό. Αν η επαφή γίνει κοντά στη μέρα της ωορηξίας οι πιθανότητες είναι υπέρ του αρσενικού (αφού είναι πιό γρήγορο αλλά ζει λιγότερο) ενώ αν γίνει λίγο πιο νωρίς τότε σίγουρα το παιδί θα είναι κορίτσι αφού τα αρσενικά θα είναι προς το τέλος της ζωής τους. Στα πουλιά τώρα δεν μπορεί να ισχύει τίποτα από όλα αυτά αφού το ωάριο απλά περιμένει τα σπερματοζωάρια να το γονιμοποιήσουν. Οπότε δεν παίζει κανένα ρόλο (για το φύλο τουλάχιστον) ποιο σπερματοζωάριο θα φτάσει πρώτο. Αυτό που ανέφερε ο Iznogood για τον ημερολογιακό κύκλο έχει βάση και η περιπλοκότητά του εξασφαλίζει το τυχαίο του φύλου, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση έλλειψης είτε αρσενικών ή θηλυκών.
 
  • Like
Αντιδράσεις: gwt
Ενδεικτικά, παραθέτω 2 link από τη βάση δεδομένων δημοσιευμένων ιατρικών μελετών:

Different origins of bird and reptile sex chromosomes inferred from comparative mapping of chicken Z-linked genes.

Different origins of bird and reptile sex chromoso...[Cytogenet Genome Res. 2007] - PubMed Result http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17675849?ordinalpos=6&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

που υποδεικνύει τη διαφορά μεταξύ ερπετών (των οποίων ο μηχανισμός καθορισμού φύλου είναι θερμοεξαρτώμενος) και των πουλιών (των οποίων αυτός ο μηχανισμός δεν είναι θερμοεξαρτώμενος)

και

Temperature-dependent sex ratio in a bird.

Temperature-dependent sex ratio in a bird. [Biol Lett. 2005] - PubMed Result http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17148121?ordinalpos=8&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

που εξετάζει την μέχρι τώρα μόνη γνωστή εξαίρεση στον κανόνα του γονοτυπικού καθορισμού του φύλου των πουλιών, την οικογένεια των Μεγαποδίδων

Και τα δύο παραπάνω άρθρα έχουν ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα που συζητάμε. Το συμπέρασμα με λίγα λόγια (και για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα), είναι ότι η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της επώασης δεν επηρεάζει την αναλογία των φύλων των νεοσσών, στην πλειονότητα των ειδών των πτηνών.

Επίσης, με αφορμή αυτό που ανέφερε ο Μgerom σχετικά με το πώς εκφράζεται φαινοτυπικά η διαφορά ΧΥ και ΧΧ στους ανθρώπους και πώς στα πουλιά (κάτι που δε γνώριζα, και τον ευχαριστώ που το ανέφερε!), εντόπισα και το εξής:

The multiple sex chromosomes of platypus and echidna are not completely identical and several share homology with the avian Z.

The multiple sex chromosomes of platypus and echid...[Genome Biol. 2007] - PubMed Result http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18021405?ordinalpos=5&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

όπου γίνεται αντιστοίχιση των φυλοκαθοριστικών χρωμοσωμάτων μεταξύ πτηνών και θηλαστικών (τα οποία, παρεπιπτόντως, διαβάζω ότι είναι ZW για τα πτηνά και όχι XY - κάτι που επίσης δεν ήξερα!)

Αυτή η συζήτηση μου αρέσει όλο και περισσότερο! Αν και το έναυσμα ήταν του ΗΣΑΠ-Μανώλη, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες που ερεθίζουν την περιέργειά μου και μου δίνουν την ευκαιρία να ερευνήσω/εξερευνήσω νέα ενδιαφέροντα θέματα. :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Δηλαδή τελικά έτσι δουλεύει η επιλογή και στα πουλιά ;
Κάθε ωάριο έχει ΕΝΑ απο τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα;
Κάθε ωάριο δηλαδή απο την ώρα που θα κατεβεί στην σάλπιγγα
είναι δεδομένο πλέον αν θα γίνει αρσενικό ή θηλυκό;
Τα ωάρια είναι μ' άλλα λόγια, από αυτήν την άποψη, είτε αρσενικά είτε θηλυκά ;

-Αυτό δεν μπορώ να το βρώ κάπου γραμμένο, βρε παιδιά.

Και οι πιθανότητες; Ακόμα κι' εδώ οι πιθανότητες θα παίζουν τον πρώτο ρόλλο;
Εκτός δηλαδή απο κάποιον "αλγόρυθμο" που ρυθμίζει αυτή την πιθανότητα
δεν υπάρχει κάποιου άλλου είδους εξωτερική επέμβαση ;
Σκέπτομαι δηλαδή, ούτε η ποιότητα της τροφής, ούτε οι συνθήκες διαβίωσης,
ούτε ο καλός εξαερισμός, ούτε ο άπλετος φωτισμός, ούτε η πολυπλοκότητα
του τραγουδιού του αρσενικού τελικά, έχουν κάποιο βάρος στην
φυλετική διαφοροποίηση ; 😕
 
"Γονιμοποίηση είναι η διαδικασία όπου το σπερματοζωάριο (το οποίο περιέχει το μισό γενετικό υλικό) ενώνεται με το ωάριο (το οποίο περιέχει το υπόλοιπο άλλο μισό γενετικό υλικό) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κύτταρο,ζυγωτής που θα περιέχει πια το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων (μια μίξη απο τα γενετικά χαρακτηριστικά του πατέρα και της μητέρας)."

Απόσπασμα από "http://www.kosmogonia.gr/02_04_fertilization.htm"
Σύμφωνα με αυτό που έβαλα πιο πάνω έχει το μισό γενετικό υλικό, δηλαδή τη μία από τις δύο αλυσίδες του DNA, άρα και το ένα μόνο φυλετικό χρωμόσωμα από τα δύο.

Τώρα για τις πιθανότητες δεν ξέρω και δεν νομίζω να υπάρχει απάντηση. Πιθανόν να επηρρεάζεται σε πολύ μικρό βαθμό το ποσοστό αρσενικών ή θηλυκών απογόνων οπότε δεν μπορούν να βγουν και ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι θηλυκές που έχουν πολύ καλής ποιότητας ταίρι παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη στο αυγό. Αυτό ίσως και να επηρρεάζει και τον ρυθμό με τον οποίο παράγουν ωάρια "αρσενικά" (που να περιέχουν το Χ). Τίποτα πάντως δεν έχω βρει που να αποδεικνείει τέτοιες υποθέσεις και η παρατήρηση από τα ποσοστά αρσενικών/θηλυκών απογόνων κάθε ζευγαριού δεν μπορεί να δώσει συμπεράσματα αφού μοιάζουν εντελώς τυχαία. Οπότε ή είναι τυχαία ή επηρρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες και έτσι δεν μπορούμε να τους συμπεριλάβουμε όλους για να τα μετρήσουμε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Eυχαριστώ Βασίλη το ξεκαθάρισες, άλλη μιά φορά,το θέμα.
 
"Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι θηλυκές που έχουν πολύ καλής ποιότητας ταίρι παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη στο αυγό.

Βασίλη, μέσα στα πλαίσια της θεωρίας της Μητρικής Υπεροχής (Maternal Dominance), προκύπτουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι γυναίκες με αυξημένο ποσοστό τεστοστερόνης τείνουν να γεννούν αγόρια σε μεγαλύτερη αναλογία από ό,τι κορίτσια.

Το αν υπάρχει αντίστοιχη μελέτη σε πτηνά δεν το γνωρίζω, όμως από ό,τι διαβάζω τις τελευταίες μέρες οι φυλοκαθοριστικοί μηχανισμοί πτηνών και θηλαστικών έχουν κοινά χαρακτηριστικά, επομένως ίσως βάσιμα κανείς να αναρωτηθεί αν παρόμοιοι παράγοντες λειτουργούν και στα πτηνά.

Μgerom, υπάρχει πληθώρα παραγόντων που ελέγχονται για το ρόλο τους στον καθορισμό της αναλογίας αρσενικών και θηλυκών. Θα έλεγα ότι η κοινωνική (κοινωνικο-οικονομική, αν πρόκειται για ανθρώπους) θέση των γονιών και η φυσική και ψυχολογική κατάστασή τους είναι οι περισσότερο κοινά αποδεκτές (και περισσότερο γνωστές σε μένα). Από μια πρόχειρη αναζήτηση όμως, βλέπω ότι προκύπτουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η φάση του κύκλου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη, το γεωγραφικό πλάτος, η μέση θερμοκρασία, η μέση διάρκεια ημέρας, κα.

Δεν παραθέτω link, αλλά παρεπέμπω στις αγαπημένες μου πηγές PubMed, Elsevier Journals και Science Direct. Αν όμως κάποιος επιθυμεί link (ή δε μπορεί να κατεβάσει κάποιο άρθρο) ας με ενημερώσει.
 
Δεν παραθέτω link, αλλά παρεπέμπω στις αγαπημένες μου πηγές PubMed, Elsevier Journals και Science Direct. Αν όμως κάποιος επιθυμεί link (ή δε μπορεί να κατεβάσει κάποιο άρθρο) ας με ενημερώσει.

Αν βρείς κάτι που να έχει απ' ευθείας αναφορά στα καναρίνια και φυσικά να βάλεις τα λίνκς.
Ευχαριστώ !
 
...

εγω παντως ειχα δει ενα ντοκιμαντερ στο σκαι που εδειχνε αυτο ακριβως σε αγριοπουλια καπου Αφρικη νομιζω και ελεγε οτι παιζει δλδ ρολο η θερμοκρασια στο αν θα βγει αρσενικο ή θυληκο... Θερμοκρασια κατα τη διαρκεια επωασης... Οποτε αν γινεται σε καποια πτηνα πιθανον και στα καναρινια
 
ντοκιμαντερ στο σκαι που εδειχνε αυτο ακριβως σε αγριοπουλια καπου Αφρικη

Στην Αυστραλία, όχι στην Αφρική, και είναι τα μόνα γνωστά πουλιά στα οποία ισχύει αυτό. Κατά τους επιστήμονες, είναι η εξαίρεση στον κανόνα.



Αν βρείς κάτι που να έχει απ' ευθείας αναφορά στα καναρίνια και φυσικά να βάλεις τα λίνκς.
Ευχαριστώ !

Σύμφωνοι, θα το ερευνήσω διεξοδικότερα!
 
Και τα συγκεκριμένα πουλιά δεν κλωσσάνε τα αυγά τους αλλά τα θάβουν, οπότε η εξέλιξη λειτούργησε για αυτά με παρόμοιο τρόπο με των ερπετών.
 
Back
Top