Αναπαραγωγή Πήρα μια βίδα κι έσπασα το αυγό, θα τα καταφέρει το μικρό;

Σίγουρα μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά όταν από τα λάθη μας χάνονται ζωές, πρέπει να είμαστε χίλιες φορές προσεκτικοί.
 
Βρε παιδιά δεν ειναι παντα έτσι η κατάσταση... Προ διμήνου, στη μια φωλιά είχαν εκκολαφθεί τα τρία απο τα πέντε αυγά στις 15 ημερες και το ενα ήταν άσπορο. Αυτο που έμεινε είχε ενα τσάκισμα, οχι τρύπα, αλλα ενα μικρό τσάκισμα πάνω απο τον αεροθαλαμο επι τρεις τουλάχιστον ημερες, είχαμε φτάσει στις 18 ημερες κλωσσηματος και δεν προχωρούσε τιποτα. Θεώρησα οτι το πουλάκι ήταν πεθαμένο, αλλά αντί να πετάξω το αυγό, άρχισα σιγά σιγά να το ανοίγω με βρεγμένη μπατονετα. Του έκανα λοιπόν μια τρύπα μεγέθους περίπου στο 1/4 του αεροθαλαμου, και μου φάνηκε οτι το μικρό κινήθηκε μέσα στο αυγό. Επειτα το επέστρεψα στη φωλιά, σκεφτόμενος οτι αν ειναι την υπόλοιπη δουλειά ας την κάνει το ιδιο ή η μαμα του. Το πουλάκι σήμερα ειναι μια χαρά, κουκλάκι, και απο την συμπεριφορά του δεν εχει φανεί μέχρι σήμερα κάποιο πρόβλημα. Θέλω να πω οτι αν έχουν παρέλθει πολλές ημερες απο τη ημερομηνία εκκόλαψης, ίσως πριν πετάξουμε τα αυγά, να ειναι καλό να τα ανοίγουμε προσεκτικά.
 
Το θέμα Γιάννη @ianos δεν μπορεί να καθοδηγείται για τον απλό λόγο πως οι περισσότεροι δεν έχουμε όσα απαιτούνται για τις εξειδικευμένες κινήσεις και τις πρακτικές τέτοιων εγχειρημάτων.
Βλέπεις πως ένα video με όλα όσα κακώς δείχνει οδήγησαν κάποιο μέλος μας σε λάθος... Πιστεύοντας όπως γράφει, πως θα έπρεπε να το "βοηθήσει" αφού "πέρασε" η μέρα εκκόλαψης.
Να είσαι σίγουρος όμως πως παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται από πάρα πολλά νέα στην αναπαραγωγή άτομα που τα διαβάζουν... με τραγικές συνέπειες για τους νεοσσούς.
Κάθε περίπτωση είναι εντελώς ξεχωριστή και μόνο αν το καταλάβουμε θα περιορίσουμε τα λάθη μας.
Ο κανόνας κατά την άποψή μου που θα πρέπει να μπει είναι ένας... δεν πειράζουμε τίποτε μέσα στη φωλιά και κυρίως δεν ενοχλούμε.
Ούτε γιατί καθυστέρησε μια ώρα η εκκόλαψη του αυγού, ούτε για να δούμε αν η μητέρα ταΐζει, ούτε κι αν τα μικρά είναι ταϊσμένα.
Τώρα τελευταία μάλιστα διαβάζω για συνεχή έλεγχο για απομάκρυνση των νεκρών νεοσσών 2-3 φορές τη μέρα. Η φύση όμως ακόμη και γι αυτό έχει προνοήσει και η επικίνδυνη αλλοίωση καθυστερεί πολύ περισσότερο από αυτό που εμείς θεωρούμε φυσιολογικό.
Αυτό δε σημαίνει πως αφήνουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση εκεί μέσα, αλλά πολύ διακριτικά στο χρόνο απουσίας της μητέρας μπορούμε χωρίς μετακινήσεις τς φωλιάς, να ρίξουμε μια "κλεφτή" ματιά. Μια ματιά όχι για να καλύψουμε την περιέργειά μας, αλλά να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της φωλιάς και μόνο.
 
Οι πληροφορίες διακινούνται ελεύθερα (και πρέπει).
Αν είναι σωστές ή λάθος, είναι ατομική δουλειά του καθενός να τις φιλτράρει και μιας ενδιαφερόμενης κοινότητας να τις αντικρούει με δομημένα επιχειρήματα.
Και εδώ μέσα υπάρχουν videos με παρεμβάσεις σε φωλιές, με ταΐσματα νεοσσών άνευ λόγου, πολλά από τα οποία είναι του ίδιου του @misalouris αλλά και άλλων φυσικά.
Αυτό τι σημαίνει;
Ο @panagiotis2014 είναι παλαιό μέλος μας και μπορούσε να ρωτήσει πριν το εγχείρημα, για το αν πρέπει και πως να παρέμβει.
Ούτε να μην κυκλοφορούν τα videos μπορούμε να πούμε, ούτε να μην τα βλέπει ο κόσμος γίνεται.
Να μιλάμε ρεαλιστικά επί του εφικτού.
Πρέπει να λειτουργούμε αφού έχουμε ενημερωθεί κατάλληλα και γνωρίζουμε το πιθανό ρίσκο των ενεργειών μας.
Λογοκρισία δεν γίνεται να επιβάλουμε σε κανέναν.
 
Καλησπερα σας... φιλε. Μου οτι εγινε εγινε αν και δεν επρεπε να γινει. Κατα την γνωμη μου ολως εχουν αναφερει παραπνω καποιοι δεν πρεπει να ενοχλουμε την φωλια αν δεν βγουν καποια πουλακια που περιμενουμε η γενικα. Οτι ειναι μα γινει θα γινει. Για να μην βγει θα εχει τον λογο του πιστευω. Για αυτο καλητερα να μην πειραζουμε αυγα αν δεν βγουν τοτε που πρεπει αν δεν υπαρχει καποιο σημαδι οπου μας δειχνει οτι το πουλακι ειναι ετοιμο να βγει οπως σπασιμο του αυγου.. Και αν γινει αυτο πρεπει να γινει σωστα μαθαινοντας πρωτα πραγματα απο καποιους με μεγαλη εμπειρια καο με τα καταλληλα αντικειμενα!(αμα δεν παθει καποιος κατι δεν μαθαινει) και εγω ως μικρος σε ηλικια εκτροφεας απο αυτα που παθαινω συνηθως μαθαινω!
 
Αλλά γιατί δεν επερνε ανασα οταν το έβγαλαν; Με το που έσπασε το αυγό ουτε μια κίνηση δεν έκανε.
Και μια τρύπα... λίγα λεπτά νωρίτερα από το "σωστό" χρόνο να γίνει... Τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.
Θάνατος από ασφυξία.
Γράψε στα σχόλια του youtube "το έκανα, το σκότωσα και τώρα νιώθω και...@#^^&"
Υπάρχουν αρκετά και πολύ αυστηρά μάλιστα αλλά κανένα από αυτά δεν απέτρεψε το "λάθος".
Είναι σημαντικό να ξέρουμε όσοι ανεβάζουμε, το τι ανεβάζουμε και ποια η χρησιμότητά του.
Γιατί στ' αλήθεια υπάρχουν εκπληκτικά videos που "ξεστραβώνουν".
Εγώ στο κανάλι μου με όσα videos έχω ανεβάσει και φοβούμενος κάθε ανώριμη μίμηση ή ανόητα σκεπτόμενους θεατές... έχω σημείωση.
youtube 2.webp
Σε κανένα μήνυμά μου δεν έχω γράψει πως αποτελώ πρότυπο και το "τέλειο παράδειγμα" γιατί πολύ απλά αυτό πιστεύω και δεν είναι δικαιολογία για τις γερο-παραξενιές μου...
Είναι κάποιοι που ανεβάζουν στο you tube ορισμένα βίντεο που θέλουν να μας δείξουν τις βλακειες τους και βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι που τις υιοθετούν ως σωστές.
Εδώ χρειάζεται και η κρίση μας και η αυτογνωσία μας.
Να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε και τα video όπως και πολλά άλλα.
Να κρίνουμε αν διαθέτουμε όλα όσα χρειάζεται (γνώση, υποδομή και υλικά) η κατά περίπτωση αντιγραφή των δράσεών τους.
κυρίως απο τα λάθη μαθαίνουμε, keep moving !
Ασφαλώς... Οφείλουμε να μαθαίνουμε... όσοι φυσικά μπορούμε.
αμα δεν παθει καποιος κατι δεν μαθαινει
Σωστά.
Αλλά αν πρόκειται για ζωές Μάνο, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
 
Back
Top