Αναπαραγωγή Παραδεισια που δεν γινονται γονεις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ζιζι
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ζιζι

PB Known Member
Εγγραφή
25 Μαρ 2009
Μηνύματα
4.160
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
καλησπερα παιδια. Ειμαι πολυ προβληματισμενη. Εχω ενα γευγαρι ζεβρακια που εχουν κανει 2 γεννες. Την πρωτη φορα εκαναν 2αυγουλακια που ηταν αγονιμοποιητα, ενω τα πουλακια ζευγαρωναν ή τουλαχιστον προσπαθουσαν. Την δευτερη φορα εκαναν 1αυγο, που ειχε την ιδια τυχη με τα πρωτα. Να σημειωσω οτι τα αυγουλακια ηταν αρκετα μικρα σε σχεση με αυτα του αλλου ζευγαριου μου. Επισης απο τοτε ζευγαρωνουν συνεχεια χωρις να κανουν αυγα. Τι μπορει να συμβαινει; Τα πουλακια ειναι περιπου 1 χρονων.please, βοηθεια...
 
Προετοιμασία τους είχες κάνει; Ασβέστιο διαθέσιμο υπάρχει; Μία περίπτωση είναι ελλιπής προετοιμασία και η άλλη στειρώτητα κάποιου γονιού. Αυτό το λέω επειδή ανέφερες και το μέγεθος των αυγών. Επίσης μπορεί να φταίει και η απειρία αν μιλάμε για πρώτες γέννες. Ένα τελευταίο το οποίο όμως δεν εξηγεί το μέγεθος των αυγών είναι ασταθή κλαδιά. Αν δεν είναι σταθερά μπορεί να μην υπάρχει επαφή κατά την "πράξη" οπότε να οδηγηθούμε σε μη γόνιμα αυγά.
 
λοιπον, αν λες για αυγοτροφη, σπορους, φρουτα, λαχανικα, τους δινω παντα. Ειναι οι πρωτες γεννες και εχω και εγω την εντυπωση πως δεν τα καταφερνουν και πολυ καλα κατα την ''πραξη''. Τι να κανω δηλαδη με τα κλαδια;ασβεστιο περα απτα αυγα, δεν δινω. Εδω και 2μηνες ζευγαρωνουν και δεν κανουν ουτε αγονιμοποιητα αυγα. Τι να κανω; Ευχαριστω ...
 
Καταρχήν ασβέστιο οπωσδήποτε. Τα θηλυκά ζεμπράκια το έχουν ανάγκη περισσότερο από όλα τα άλλα πουλιά. Πάρε ένα σουπιοκόκκαλο και αν θες μπορείς να βρεις και κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου για το νερό. Εγώ σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου τα πουλιά ζευγαρώνουν αλλά δεν κάνουν αυγά ή δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τη φωλιά τα ξεκινάω από την αρχή. Δηλαδή αφαιρώ φωλιές και υλικά. Βάζω 2 φορές την εβδομάδα πολυβιταμίνη στο νερό τους και 2 φορές αυγοτροφή. Αυτά για μία εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα δίνω μέρα παρά μέρα πολυβιταμίνη και λίγο πιο συχνά αυγοτροφή (ανάλογα το χώρο που έχω το ζευγάρι, σε περιορισμένο χώρο δεν δίνω πολύ αυγό γιατί παχαίνει). Τα φρούτα αυτή την εποχή έτσι κι αλλιώς τα δίνω μέρα παρά μέρα σχεδόν. Μετά το τέλος της δεύτερης εβδομάδας βάζω φωλιά και δοκιμαστικά υλικό. Η πολυβιταμίνη και η αυγοτροφή συνεχίζουν μέχρι το πρώτο αυγό. Συνήθως με το που βάζω τη φωλιά ο αρσενικός αρχίζει να κτίζει και σε 1-2 εβδομάδες έχω αυγά. Σε περιπτώσεις που και μετά από αυτά δεν γίνεται τίποτα ενώ συνεχίζουν να ζευγαρώνουν τα αφήνω χωριστά για ένα διάστημα ή αλλάζω το ζευγάρι (ανάλογα τα πουλιά)

Σημ1. Σουπιοκόκαλο και άμμο έχω όλο το χρόνο στο κλουβί.
Σημ2. Πολυβιταμίνη βάλε κάποια ειδικά για αναπαραγωγή, ενναλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά προϊόντα για βιταμίνη Ε όπως το σιτέλαιο, μέσα στην αυγοτροφή σου (αν ψάξεις με την αναζήτηση θα βρεις σχετικά θέματα).
 
Τα κλαδιά αν είναι σταθερά (δεν κουνιούνται πολύ δηλαδή) είναι εντάξει. Αν όχι, είναι λογικό κατά την "πράξη" να χάνουν την ισορροπία τους και τον "στόχο" ο αρσενικός.
 
ευχαριστω πολυ βασιλη.. Εχεις να μου προτεινεις καποια συγκεκριμενη μαρκα για ασβεστιο και πολυβιταμινες; Τα πουλακια μου ομως κοιμουνται καθε βραδυ στη φωλια, να την βγαλω; Το ασβεστιο πως το δινουμε και για ποσο καιρο; Τι φρουτα τους δινεις εσυ; Σορρυ αν σε βομβαρδιζω με ερωτησεις, αλλα στενοχωριεμαι πολυ. Εχω κανει φλωροκαναρα και σκαρθοκαναρα και γινεται να μην μπορω να ζευγαρωσω ζεμπρακια;θα τρελαθω πια... Καλημερα..
 
ευχαριστω πολυ βασιλη.. Εχεις να μου προτεινεις καποια συγκεκριμενη μαρκα για ασβεστιο και πολυβιταμινες; Τα πουλακια μου ομως κοιμουνται καθε βραδυ στη φωλια, να την βγαλω; Το ασβεστιο πως το δινουμε και για ποσο καιρο; Τι φρουτα τους δινεις εσυ; Σορρυ αν σε βομβαρδιζω με ερωτησεις, αλλα στενοχωριεμαι πολυ. Εχω κανει φλωροκαναρα και σκαρθοκαναρα και γινεται να μην μπορω να ζευγαρωσω ζεμπρακια;θα τρελαθω πια... Καλημερα..

1. ευχαριστω πολυ βασιλη.. Εχεις να μου προτεινεις καποια συγκεκριμενη μαρκα για ασβεστιο και πολυβιταμινες;
Παρακαλώ :). Όλες οι μάρκες πάνω κάτω τα ίδια είναι. Κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει διάφορα και δεν είδα διαφορές. Αρκεί να μην πάρεις κάνα περίεργο σκεύασμα χωρίς επωνυμία που θα στο προτείνει ο πετσοπάς σαν "πυρωτικό" ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

2. τα πουλακια μου ομως κοιμουνται καθε βραδυ στη φωλια, να την βγαλω;
Σου είπα τι ακριβώς κάνω εγώ. Από κει και πέρα καθένας ξέρει τα δικά του πουλιά. Αν πιστεύεις ότι θα τα στρεσάρει η αφαίρεση της φωλιάς άφησέ την και κάνε την προετοιμασία απλά. Υλικό έχουν μέσα;

3. το ασβεστιο πως το δινουμε και για ποσο καιρο;
Το σουπιοκόκαλο πρέπει να υπάρχει πάντα στο κλουβί. Αν πάρεις υγρό ασβέστιο περίπου όπως και την πολυβιταμίνη (τις μέρες που δεν βάζεις πολυβιταμίνη όμως). Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ υγρό ασβέστιο επειδή παίρνουν αρκετό από τη διατροφή όλο το χρόνο. Αν γνωρίζει κάποιος που χρησιμοποιεί ας δώσει τα φώτα του.

4. τι φρουτα τους δινεις εσυ;
Σχεδόν τα πάντα. Μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, κολοκύθι, σπανάκι, λάχανο, κεράσι, πιπεριές, ό,τι μπορείς να φανταστείς. (μερικά που ανέφερα δεν είναι φρούτα το ξέρω)

5. σορρυ αν σε βομβαρδιζω με ερωτησεις, αλλα στενοχωριεμαι πολυ

Βομβάρδιζε, μια χαρά είναι, τέτοιους βομβαρδισμούς να έχουμε :D

6. εχω κανει φλωροκαναρα και σκαρθοκαναρα και γινεται να μην μπορω να ζευγαρωσω ζεμπρακια;

Μπορείς απλά θέλουν τον χρόνο τους. Μην τα υποτιμάς πάντως επειδή είναι παραγωγικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν απαιτήσεις στην αναπαραγωγή.
 
ευχαριστω και παλι για την πολυτιμη βοηθεια σου, γιατι ειναι κριμα να εχουμε την καλη θεληση και να μην ξερουμε τι πραγματικα εχουν αναγκη οι φτερωτοι μας φιλοι.. Την φωλια την εχουν στρωμενη κανονικα. Αρχικα θα ακολουθησω το προγραμμα σου και δεν θα βγαλω την φωλια και αν δεν εχω αποτελεσματα θα την βγαλω και θα ξεκινησω παλι απο την αρχη.υπαρχει περιπτωση να μην ταιριαζουν σαν ζευγαρι;[μου εχει τυχει στα καναρινια]. Παντως φαινονται πολυ αγαπημενα.. Εχεις να μου προτεινεις κανενα αξιολογο pet shop;
[τους δινω και μπανανα, πειραζει;]
 
αληθεια εσυ τι πουλακια εχεις; Πως γνωριζεις τοσα πολλα για τα πουλια;απο οσο εχω ψαξει, δεν υπαρχουν και πολλα σχετικα βιβλια..
 
Μπανάνα τους δίνω κι εγώ αλλά πιο σπάνια γιατί είναι μαλακή και δεν βολεύει εμένα κυρίως. Δεν πιστεύω ότι γνωρίζω πολλά για τα πουλιά. Απλά ασχολούμαι και γράφω τις εμπειρίες από τα δικά μου. Έχω 6 ζευγάρια ζεμπράκια αυτή τη στιγμή σε διάφορα χρώματα. Κατά καιρούς έχουν περάσει διάφορα είδη από τα κλουβιά μου. Αγαπημένα μου είναι τα ζεμπράκια, ο φλώρος και τα gloster. Από βιβλία στα ελληνικά δεν θα βρεις κάτι αξιόλογο για ζεμπράκια τουλάχιστον. Στα αγγλικά υπάρχουν αρκετά βιβλία αλλά θέλει ψάξιμο. Αν δεν ταίριαζαν σαν ζευγάρι θα μάλλωναν, ή θα παρατούσαν τα αυγά αργότερα. Εσένα είναι αγαπημένα, ζευγαρώνουν και δεν κάνουν αυγά οπότε κάτι άλλο φταίει. Προετοιμασία για να είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και υπομονή. Όταν έρθει η ώρα τους θα κάνουν και γέννα.
 
καλησπερα.συμφωνα με το παραπανω προγραμμα, βρισκομαι ατην πρωτη εβδομαδα της προετοιμασιας και σημερα παρατηρησα οτι η θηλυκια μου καθεται ολη την ημερα μεσα στην φωλια και καποιες στιγμες ανοιγει το ραμφος [οπως κανουν τα πουλια οταν ζεσταινονται πολυ]. Ξερει κανεις που οφειλεται η συμπεριφορα της;
 
δυστυχως εφη μου δεν ειναι ετσι.. Με τη βοηθεια καποιου απτο forum διαπιστωσα οτι η θηλυκια μου εχει κυστουλες στις ωοθηκες για αυτο και κανει μικρα αυγουλακια. Τωρα της κανω θεραπεια και ελπιζω ολα να πανε καλα..
 
δυστυχως εφη μου δεν ειναι ετσι.. Με τη βοηθεια καποιου απτο forum διαπιστωσα οτι η θηλυκια μου εχει κυστουλες στις ωοθηκες για αυτο και κανει μικρα αυγουλακια. Τωρα της κανω θεραπεια και ελπιζω ολα να πανε καλα..
Αν θες δώσε περισσότερες πληροφορίες για τις κύστες. Μπορεί να είναι χρήσιμες και για άλλους που έχουν παρόμοιο πρόβλημα και να βοηθηθούν. Για παράδειγμα, πως το διαπίστωσες, τί θεραπεία ακολουθείς;
 
Περαστικα...Αλλα οντως περιμενουμε να μας πεις τι εγινε και πως το ανακαλυψες...
 
λοιπον,το μοναδικο συμπτωμα ειναι τα αρκετα μικρα αυγα απο τα οποια βεβαια δεν μπορουν να βγουν μωρακια.η θηλυκια αποτι μου ειπαν εχει κυστουλες και γι αυτο δεν μπορουν να μεγαλωσουν τα αυγα. Περα απο την αναπαραγωγη αυτο δεν δημιουργει προβληματα στο πουλακι, τουλαχιστον ετσι μου ειπαν.σαν θεραπεια μου ειπαν να της βαζω ενα φαρμακο[δεν αναφερω ονομα, μηπως θεωρηθει διαφημιση],το οποιο βεβαια δεν βρηκα πουθενα εδω στην θεσ/νικη. Αντι γι αυτο μου ειπαν να της βαζω μια κοινη αντιβιωση και οτι θα γινει καλα.. Το ελπιζω δηλαδη, γιατι δεν θελω να παθει κατι. Βασιλη εσυ που ασχολεισαι με τα ζεμπρακια, δεν εχεις ακουσει τιποτα σχετικο; Ειναι αδικο ρε παιδια, ενω εδω και πολυ καιρο ζευγαρωνω παπαγαλακια και καναρινια, τον τελευταιο χρονο που εχω ζεμπρακια ολα στραβα μου πανε. Το ενα ζευγαρι αντιμετωπιζει το παραπανω προβλημα και το αλλο μου κανει ασπορα αυγα. Τι να πω πια...
 
παρε κανα αλλο ζευγαρει... Πλεον δεν μπορεισ να το συνεφερεισ για φετοσ ξεχνατα..
 
δε νομιζω πως η καλυτερη λυση ειναι να ατικαθιστουμε οποιο πουλακι δεν μας κανει αυγα. Για μενα σημασια εχει να ειναι αυτα τα πουλακια μου καλα και να τα φροντιζω οσο καλυτερα γινεται. Γιατι μπορει να στεναχωριεμαι που δεν μου εχουν κανει ποτε ζουζουνακια, ομως για αυτο φταιω μαλλον εγω που ισως δεν ξερω πως να τα φροντισω σωστα. Αυτα τα πουλακια δεν ζευγαρωνουν το φθινοπωρο;ισως να εχω καποια ελπιδα τοτε..
 
Εμενα ζευγαρωναν απο την πρωτη στιγμη που τα ειχα μαζι δλδ απο τις 20 Σεπτεμβρη ως πριν ενα μηνα... Και απο τοτε ολο αυγα εβρισκα κ τελικα "αναγκαστηκα" να τους βαλω φωλια... Δεν θυμαμαι ποτε ειναι η καταλληλοτερη περιοδος αναπαραγωγης τους αλλα ολα καλα νομιζω θα σου πανε οποτε και να αναρρωσει και κανει αυγουλακια! Νομιζω ωστοσο πως απο Σεπρεμβρη και μετα -καλα να ναι- μπορεις να τη βαλεις! Αλλωστε μπορουν να κανουν 3 γεννες το χρονο νομιζω πως προλαβαινεις!
 
Back
Top