Featured Παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Για τα οφέλη του μηλόξυδου και τη χρήση του στα πουλιά, έχουμε μιλήσει ήδη. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο άρθρο συζητήθηκε ποιο είναι το πιο κατάλληλο είδος μηλόξυδου και που μπορούμε να βρούμε βιολογικό μηλόξυδο στην αγορά.

Μια πολύ καλή λύση-απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι η παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου με τον τρόπο που περιγράφει ο Αλέξανδρος @kostantakis στο παρακάτω βίντεο.

 
ευχαριστουμε πολυ σταυρο ειναι πολυ κατατοπιστικο το βιντεο
ενα θεμα με εμας που ειμαστε Αθήνα που θα βρουμε αραντιστα μηλα αλλα βλεπουμε.
 
ενα θεμα με εμας που ειμαστε Αθήνα που θα βρουμε αραντιστα μηλα αλλα βλεπουμε.
αυτό με το ράντισμα με απασχολεί κι εμένα παιδιά. Κάπου έχω διαβάσει και αυτό κάνω, ν' αγοράζουμε όσο πιο άγουρα φρούτα και λαχανικά και να τα κρατάμε γύρω στις δέκα μέρες στο σπίτι πριν την κατανάλωση, με τα σωστά πλυσίματα βέβαια κτλ. Ξέρει κάποιος αν ισχύει ή αναπαύω την συνειδήσή μου;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Frania
μαρια εγω πρωτη φορα το ακουω για τα αγουρα φρουτα.
παντως για τις δεκα μερες το κανω και εγω δεν ξερω αν ειναι αληθες
 
Παιδιά ψάξτε για βιολογικά μήλα στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων αν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία του να το φτιάξετε μόνοι σας! Αν πάλι θέλετε να το αγοράσετε έτοιμο από βιολογικά ράφια, λάβετε υπόψιν σας το ξεκάθαρο ποστ του Σταύρου.

d8e9.png


Σας παραθέτω και 3 νέες φώτο που μόλις πριν λίγο έβγαλα από το δικό μου μηλόξυδο να δείτε ξεκάθαρα αυτό που περιγράφει ο Σταύρος!

Με φλάς

rsz_1i43n9kf.webp

Χωρίς φλάς

rsz_2951lyj.webp

Ανακίνησα ελαφρά το μπουκάλι! Δείτε το θόλωμα... είναι αυτό που θέλουμε από το μηλόξυδο μας!

rsz_3jbf6.webp

Σας παροτρύνω να το φτιάξετε και εσείς! Η γεύση του απλά μοναδική και θα το διαπιστώσετε και εσείς όταν το φτιάξετε!
Στο αγοραστό μηλόξυδο νιώθεις κάψιμο στο λαιμό σου... σε αυτό το πίνεις ευχάριστα χωρίς κάψιμο!
Σχεδόν κάθε πρωί (όποτε το θυμάμαι... Να λέω την αλήθεια 😛 ) βάζω 1 κ. Γ. σε ένα ποτήρι νερό και το πίνω!
Οπως λέει και ο jk21 σε πιο κάτω ποστ είναι ΕΝΑ & ΕΝΑ για της κυρίες που έχουν θέμα κυτταρίτιδας.. :)

Η σωστή δοσολογία τώρα για τους μικρούς μας φίλους είναι : 15 ml βιολογικό μηλόξυδο σε 1 λίτρο νερό, για 2 φορές την εβδομάδα!

Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν να το φτιάξουν ! Όπου δυσκολευτείτε μην διστάσετε να ρωτήσετε, αν και στο βίντεο τα εξηγώ λεπτομερώς.
 
Κάπου έχω διαβάσει και αυτό κάνω, ν' αγοράζουμε όσο πιο άγουρα φρούτα και λαχανικά και να τα κρατάμε γύρω στις δέκα μέρες στο σπίτι πριν την κατανάλωση, με τα σωστά πλυσίματα βέβαια κτλ. Ξέρει κάποιος αν ισχύει ή αναπαύω την συνειδήσή μου;
Τα φυτοφάρμακα έχουν μια περίοδο μετά την οποία το λαχανικό-φρούτο μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρόβλημα. Η διάρκεια αυτή δεν είναι ίδια για όλα τα φάρμακα επομένως οι 10 μέρες μπορεί να είναι αρκετές για ορισμένα από αυτά.

Το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα είναι ότι οι περισσότεροι παραγωγοί ραντίζουν ακόμη και την προηγούμενη μέρα και την επόμενη διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Παρεμπιπτόντως, το πλύσιμο των λαχανικών με ξύδι, εξουδετερώνει σε κάποιο βαθμό τα φάρμακα που έχουν πάνω τους.
 
Νίκο βεβαίως και γίνεται, αλλά το καλύτερο είναι ότι από την στιγμή που θα μπεις στην "ευχάριστη" διαδικασία να το φτιάξεις, θα ήταν προτιμότερο με βιολογικά μήλα!
 
Πολύ ωραίο και χρήσιμο!
Μια μικρή ένσταση μήπως επειδη δεν γνωρίζουμε την χημική σύνθεση του επειδη το παραξαμε
μόνοι μας θα μπορούσε να γίνει επικινδυνο; οι δοσολογιες χορηγησεις του δεν διαφοροποιούνται
ανάλογος με την χημική σύνθεση του μηλοξυδου;
 
Πάνο, ούτως ή άλλως η δοσολογία δεν έχει καθοριστεί από κάποιον επίσημο φορέα. Εμείς καθορίσαμε μια δοσολογία που πιστεύουμε ότι είναι καλή, χωρίς άλλα κριτήρια. Με απλά λόγια, κουτουρού.

Το ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Δημιουργείται από τη φύση, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ακόμη και χωρίς δική μας παρέμβαση. Οι διαφορές στη σύσταση της κάθε περίπτωσης, δεν νομίζω να είναι τέτοιες που να έχουν επιπτώσεις στη δοσολογία, η οποία όπως είπα δεν είναι και στάνταρ.
 
εχω να κανω καποιες χαζες ερωτησεις
βασικα μοιαζει λιγο με την διαδικαασια παρασκευης κρασιου

1 χρειαζεται οπωσδηποτε γυαλινο σκευασμα (πλαστικο η pvc δεν κανει);
2 λογικα σε σκυερο και δροσερο χωρο οπως ενα υπογειο καλο ειναι να αφισουμε ολες αυτες τις μερες να γινει η ζημωσει
3 χρειαζεται να μηλα να ειναι αγουρα γουρμα ή δεν παιζει κανενα ρολο
επισης μπορω να βαλω τα διπλα υλικα για διπλη δοση

τετοιες ερωτησεις θελω αλλα δεν βηκα απαντηση
 
Βασίλη απλά νομίζω ότι είναι καλύτερα σε γυάλινο για να αποφύγουμε τυχόν μυρωδιές από τα πλαστικά μπουκάλια! Οσο περνάει ο καιρός στο γυάλινο γίνετε καλύτερο!

a47ddd2669b04c90bb4cff8.png



Στο δεύτερο ερώτημα σου, να σου πω μόνο ότι η παρασκευή έγινε εξ'ολοκλήρου στον πάγκο της κουζίνας. Δεν νομίζω ότι θέλει κάποιο σκοτεινό μέρος. Κάποιος μου είπε ότι εκθέτοντας την διαδικασία στον ήλιο επιτυγχάνει πιο γρήγορα την διαδικασία. Αντί για 40 μέρες... με την βοήθεια του ήλιου ολοκληρώνεις σε 20 μέρες και λιγότερο. Εγώ προτίμησα να το πάω σύμφωνα με την αρχική συνταγή που είχα στα χέρια μου! Το σίγουρο είναι ότι θέλει σκέπασμα από επάνω με ύφασμα η με τούλι, μιας και με την ζύμωση των μήλων παράγεται ο μηλίτης, όπου εκτεθειμένος στον αέρα μετατρέπεται σε οξικό οξύ ! Καλό "ερμητικό κλείσιμο" θέλουμε μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής του!

1ad295416a214770a33bc9f.png


2352c79dc37942f1aaf24cd.png



Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε άγουρα είτε καλά γινωμένα μήλα! Δεν παίζει κάποιο ρόλο αρκεί να είναι βιολογικά ! Δι' αλλιώς δεν θα έχουμε ένα καθαρό βιολογικό σπιτικό μηλόξυδο!

Τα μήλα που χρησιμοποίησα εγώ είναι δικής μου παραγωγής καθαρά αράντιστα από το Οροπέδιο Λασιθίου! Τα γνωστά μήλα "φιρίκια" !

58305683662347139abfddd.png



Με τα διπλά υλικά μπορείς σαφώς να κάνεις μεγαλύτερη δοσολογία!

:) good luck !
 
παιδια βοηθεια!
περασαν 40 μερες εκανα ακριβως οτι λεει η συνταγη και με τις ιδες αναλογιες νερου/ζζαρης/μηλων
αλλα το αποτελεσμα δεν ξερω αν το πετυχα
μυριζει ξυδι
στη γευση ειναι ξινο αλλα οχι πολυ εντονο
επισης ειναι ακομα παχαρευστο σχετικα αν και το σουρωσα
και κολαει
τι κάνω;
 
Το αφήνεις ως έχει Βασίλη, και κάθε μέρα που περνάει γίνεται καλύτερο. Πιο δυνατό!
 
Το φτιάχνω και εγώ είμαι στην 10 ημέρα, όμως Αλέξανδρε δεν θα ήταν καλύτερα να βάζαμε και μικρή ποσότητα φρέσκιας μαγιάς μέσα;
 
Σάκη δεν γνωρίζω να σου απαντήσω ειλικρινά !
Την συνταγή μου την είχε δώσει ένας φίλος. Πριν την ξεκινήσω ψάχτηκα πάρα πολύ στο διαδίκτυο, ρώτησα κιόλας 2 γνωστούς μου χημικούς στο επάγγελμα, κανείς όμως δεν μου είπε για μαγιά ! Δεν βρήκα δηλαδή κάτι διαφορετικό στην συνταγή που δίνω!

Να συμπληρώσω στην απάντηση που έδωσα στο Βασίλη και σε όποιον άλλον φίλο μπει στην διαδικασία να φτιάξει βιολογικό μηλόξυδο, ότι μέχρι και την 40η (τεσσαρακοστή) ημέρα έχουμε την διαδικασία παρασκευής του μηλόξυδου μας. Από εκεί και μετά η ζύμωση δεν σταματά. Μέρα με την μέρα... μήνα με τον μήνα, το ξύδι μας γίνετε όλο και καλύτερο!

σ.σ. εμένα μου τελειώνει όπου να ναι, και με βλέπω σύντομα να ξεκινάω νέο! σχεδόν καθημερινά βάζω ένα κ. Γ. στο νερό μου και το κατεβάζω! Η σουπερμαντολίνι μου... 😀 :D
 
και εγω θεωρω οτι ειναι πολυ καλο το μυλοξυδο
παντος να ξερουμε οτι το πολυ πολυ να γινει ξυδι κατι χειροτερο δεν μπορει να γινει 😀
εγω παντος εβαλα και ελαχιστο μυλοξυδο εμποριου
γνωριζοντας οτι αυτοι που φτιαχνουν κρασι αν στο βαρελι του κρασιου ριxνουνουν ξυδι τοτε και το υπολοιπο κρασι γινεται ξυδι
μετα τις αποκριες θα δοκιμασω ακομα μεγαλύτερη ποσοτητα
τωρα εβγαλα γυρω στα 10 λιτρα
μετα τις αποκριες θα δοκιμασω 3 πλασια ποσοτητα να εχω να περασω ολη την χρονια
 
Back
Top