Πτερόρροια Παρατεταμένη πτερόρροια καναρινιού 5 μιση ετών

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Anna6
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Πάτρα
Καλημέρα και καλή χρονιά.
Έχω ένα καναρίνι, 5 1/2 χρόνια και φέτος παρατηρώ τους τελευταίους 2 μήνες να χάνει σταθερά ξανά και ξανά φτερά και πούπουλα. Τον έχω σταθερά μέσα στο σπίτι, χωρίς θέρμανση χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο χώρο. Η τροφή που του δίνω είναι της Manitoba. Το ενθαρρυντικό είναι πως όλο αυτό τον καιρό δεν έχει χάσει τη διάθεση του και μας τραγουδάει πάντα με όρεξη και δυναμικά. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθησω; Με προβληματίζει κάπως παραπάνω και λόγω της ηλικίας του.

@Anna6 Όταν λέτε ότι χάνει φτερά εννοείται εκτός περιόδου πτερρόροιας; Εκτός τροφής δίνεται λαχανικά,αυγό στην διατροφή του;

Ναι τρώει και λαχανικά και αυγο. Η πτερόρροια ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη και τώρα, τον τελευταίο μήνα ίσως και λίγο παραπάνω, εχει αρχίσει και χάνει πάλι φτερά και πούπουλα.

@Anna6 Από τη στιγμή που η πτερόρροια ολοκληρώθηκε κανονικά τον Σεπτέμβριο και τώρα υπάρχει νέα απώλεια φτερών/πούπουλων, πριν πούμε οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο χρειάζονται λίγες διευκρινίσεις:
  • Πρακτικά, τι ώρες έχει φως και τι ώρες σκοτάδι μέσα στο σπίτι;
  • Η απώλεια αφορά περισσότερο πούπουλο ή και φτερά πτήσης/ουράς;
  • Βλέπεις να βγαίνουν καινούργια φτερά (καλαμάκια) ή απλώς να πέφτουν;
  • Υπάρχει έντονο ξύσιμο ή ανησυχία, ειδικά τις βραδινές ώρες;
  • Τι σπόρους δίνεις και ποια είναι η διατροφή του γενικά;
  • Αυγό/αυγοτροφή κάθε πότε δίνεις αυτή την περίοδο;
Με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να δούμε αν πρόκειται για θέμα κύκλου (φωτισμός/ρουτίνα), δερματική ενόχληση ή κάτι που θέλει διαφορετική προσέγγιση.

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Κοιμάται και ξυπνάει με το φως της ημέρας. Όταν βραδιάζει τον μεταφέρω σε σκοτεινό δωμάτιο για να μην είναι σε φως. Η τροφή του είναι της Manitoba και αυτό το διάστημα του δίνω ανά δεύτερη
μέρα αυγο και μαρούλι, μπροκολο κτλ. Δεν δίνω αυγοτροφη. Έχει καρφάκια σε λαιμό, κεφάλι και στις φτερούγες. Κυρίως χάνει πούπουλα. Δεν είναι ανήσυχος ούτε έχω παρατηρήσει να ξύνεται. Δεν φαίνεται στρεσαρισμενος με κάποιο τρόπο. Ίσα ίσα εξακολουθεί να κελαηδάει κεφάτος καθημερινά. Πιθανολογώ πως δεν τον βοηθάει η γενικότερη ζέστη για την εποχή καθώς είναι ζεστό και το σπίτι χωρίς να ανάβω θέρμανση.

Back