Ασθένειες Περίεργη βραγχνάδα καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης cplk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

cplk

PB New Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
75
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σας!

Θα ήθελα την βοήθειά σας γιατί δεν βλέπω καλυτέρευση του καναρινιού από τα φάρμακα που μου έχουν προτείνει.
To καναρίνι έχει τελειώσει την πτερρόροιά του εδώ και 2 μήνες. Δεν υπάρχουν πεσμένα πούπουλα. Είναι 5 χρονών. Τρώει κανονικά. Πίνει κανονικά. Κάνει τα μπάνια του κανονικά. Όλο το πρόγραμμά του είναι ακριβώς όπως το ξέρω εδώ και χρόνια. Ευδιάθετο, κελαηδάει, κοινωνικοποιείται με ένα άλλο αρσενικό όπως κάνανε 3 χρόνια τώρα. Όλα μια χαρά. Το μόνο που δεν μπορώ να του διορθωσω είναι η βραγχνάδα του που την απέκτησε πριν 2 εβδομάδες. Μου προτείνανε το Tafarm Aviomycine. Μετά από 7 ημέρες θεραπεία και στην full δόση των 7 σταγόνων συνεχίζει να έχει ακριβώς την ίδια βραγχνάδα και πρέπει να σταματήσω τη θεραπεία. Υπάρχει κάτι άλλο να δοκιμάσω; Το κλουβί του είναι ζευγαρώστρα, όπως ακριβώς τα είχαμε φτιάξει μαζί πριν 2 χρόνια σε άλλο topic.
 
To καναρίνι έχει τελειώσει την πτερρόροιά του εδώ και 2 μήνες.
Το μόνο που δεν μπορώ να του διορθωσω είναι η βραγχνάδα του που την απέκτησε πριν 2 εβδομάδες.
Μου προτείνανε το Tafarm Aviomycine. Μετά από 7 ημέρες θεραπεία και στην full δόση των 7 σταγόνων συνεχίζει να έχει ακριβώς την ίδια βραγχνάδα και πρέπει να σταματήσω τη θεραπεία.
Γεια σου. Έγινε διάγνωση από ειδικό σε πτηνά γιατρό; Εξετάστηκε το πουλάκι; Αν όχι, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει, δηλώνοντας και το ιστορικό των χορηγήσεων και την έλλειψη αποτελεσματικότητας.
 
1) Έχω δύο αρσενικά. Ζουν σε δύο διαφορετικές ζευγαρώστρες μόνα τους και δεν βλέπονται μεταξύ τους σε μπαλκόνι ψηλά προστατευμένα από ρεύματα και περιστέρια.
2) Μου το πρώτεινε ο ειδικός για πτηνά σε μία από τις μεγάλες μας αλυσίδες Pet shop της Αττικής (Όχι φυσικά Pet City...). Του το πήγα εκεί και το είδε.

Μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό δηλαδή;
 
Έβαλε το αυτί του κοντά στο στόμα του και άκουσε. Είπε ότι δεν ακούει κάτι, αλλά προληπτικά βάλτου σταγόνες.
Κελαηδάει κανονικά, τα τσίου του ακούγονται, αλλά δεν είναι τσίου ολοκληρωμένο. Σαν να κόβεται και να σβήνει και είναι βραγχνό. Το κελάηδημα ακούγεται σαν να είχαμε εμείς ξηρό λαιμό. Θα ξεκινούσαμε να κελαηδάμε αλλά με πολύ βραγχνάδα θα έσβηνε και θα ακουγόνται χαμηλά και μπουκωμένα. Μετά απλά χάνεται, σβήνει και σταματάει.
 
Το καλύτερο σενάριο είναι απλά να δοκιμάζει τη φωνή του σιγά σιγά επανερχομενο από την πτερορροια αν κι έχει περάσει αρκετό διάστημα.

Τώρα αν έχει κάποια πάθηση και με βαση τα όσα περιγράφεις δεν είναι κάτι άμεσα απειλητικό για τη ζωή του, ωστόσο φυσικά καλό είναι να αντιμετωπιστεί.

Δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα να αρχίσουμε να λέμε πιθανά αίτια και τι μπορείς να κάνεις.
 
Οκ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Γενικά έχω περάσει από όοολες τις ασθένειες τους και ψιλογνωρίζω τα σημάδια. Το συγκεκριμένο δεν δείχνει κάτι. Ούτε ξύνεται, ούτε ακούγεται κάτι, ούτε αγκομαχάει...
Μια σημαντική λεπτομέρεια που για έναν περίεργο λόγο δεν έγραψα πιο πάνω. Τα έδωσα σε μια γνωστή "Φάρμα" κατοικιδίων να τα προσέξει το καλοκαίρι έναντι μεγάλης αμοιβής, και τα κουνούσαν μέσα έξω, air-condition/ζέστη Αυγούστου για 3 εβδομάδες καθημερινά όσο βρισκόμουν Αμερική για κάτι έκτακτο. Περιτό να σας πω ότι ο ένας ήρθε χωρίς φτερά σε όλο το κεφάλι του, έλειπε η ουρά και στους δύο, και είχαν το πάτωμα γεμάτο με πούπουλα. Νόμιζα ότι μου δώσανε λάθος πουλιά... Αναφέρουν ότι έχουν και πτηνοτρόφο που τα φροντίζει κιόλας... (ΝΕΥΡΑ... ΠΟΛΛΑ ΝΕΥΡΑ με τους συγκεκριμένους... και αυξήσανε και την τιμή φέτος!).

Αφού τους έκανα θεραπεία για την γρήγορη πτερόρροια με πρωτεΐνες, αυγά, μπανάκια και το DIY γιατροσόφι που προτείνετε στο forum με τους σπόρους από SuperMarket, μέσα σε 4 εβδομάδες ξαναβγάλανε όλα τα πούπουλα και ήταν τέλεια και οι δυο τους.

Ο συγκεκριμένος όμως, μετά από 4 ακόμα εβδομάδες, δηλαδή μέσα στον Οκτώβρη, άρχισε να αλλάζει τα πούπουλα στα μάγουλά του, και στα φτερά αριστερά δεξιά. Σαν να περνούσε μια πολύ ήπια, αργή πτερόρροια αυτή τη φορά. Πάει 1 εβδομάδα από τότε που σταμάτησε η αλλαγή με τα πούπουλά του. Στο αριστερό φτερό μόνο μένουν 2 πούπουλα που είναι λίγο... σαν να είναι χώρια από όλα τα άλλα. Σαν τα πούπουλα που είναι έτοιμα να πέσουν, αλλά δεν πέφτουν. Κοντά στον αγκώνα. Από τότε λοιπόν μέχρι τώρα έχει αυτή την βραγχνάδα. Λέτε να έπαθε ΤΟΣΟ τεράστιο σοκ από τους άλλους και να έχει ακόμα πρβλήματα; Ποτέ δεν είχα θέματα με δεύτερες και τρίτες πτερόρροιες στη χρονιά σε οποιδήποτε καναρίνι.
 
Τα έδωσα σε μια γνωστή "Φάρμα" κατοικιδίων να τα προσέξει το καλοκαίρι έναντι μεγάλης αμοιβής, και τα κουνούσαν μέσα έξω, air-condition/ζέστη Αυγούστου για 3 εβδομάδες καθημερινά
Ο συγκεκριμένος όμως, μετά από 4 ακόμα εβδομάδες, δηλαδή μέσα στον Οκτώβρη, άρχισε να αλλάζει τα πούπουλα στα μάγουλά του, και στα φτερά αριστερά δεξιά. Σαν να περνούσε μια πολύ ήπια, αργή πτερόρροια αυτή τη φορά. Πάει 1 εβδομάδα από τότε που σταμάτησε η αλλαγή με τα πούπουλά του
Ακούγεται λογικό αν λάβουμε υπ' όψιν τις συνθήκες περιβάλλοντος που βίωσε το πουλάκι το περασμένο καλοκαίρι. Έχει αποσυντονιστεί εντελώς.
 
Τα έδωσα σε μια γνωστή "Φάρμα" κατοικιδίων να τα προσέξει το καλοκαίρι έναντι μεγάλης αμοιβής,
Πες μας σε παρακαλώ ποια είναι η γνωστή Φάρμα κατοικιδίων και πόσο κοστίζει - επιτρέπεται
DIY γιατροσόφι που προτείνετε στο forum με τους σπόρους από SuperMarket,
Περί τίνος πρόκειται το DYI και τι σπόροι είναι αυτοί;
Στο αριστερό φτερό μόνο μένουν 2 πούπουλα που είναι λίγο... σαν να είναι χώρια από όλα τα άλλα. Σαν τα πούπουλα που είναι έτοιμα να πέσουν, αλλά δεν πέφτουν. Κοντά στον αγκώνα.
Έχεις παραμερίσει τα πούπουλα και τα γειτονικά τους ώστε να δεις αν το πουλάκι έχει feather lumps*? Αν όχι, και μπορείς, θα έλεγα να το δεις το ζήτημα. *κύστες από φτερά (πούπουλα) που δεν κατάφεραν να βγουν σωστά
 
Πες μας σε παρακαλώ ποια είναι... σωστά

Είναι η Avra Farm. 3 εβδομάδες 150 euro για 1 κλουβί. Την πρώτη χρονιά το είχαν σε υπόγειο μαζί με παπαγάλους αντί να μεταφερθεί στην Θήβα όπως ορίζει στο site και γύρισε το ένα που είχα τότε με περίεργες κραυγές και άσχημα τιτιβίσματα, χώρια που δεν πέρασε πτερόρροια αφού δεν αερίζανε και τα είχαν με aircondition. Την δεύτερη χρονιά, πάλι 3 εβδομάδες, πήγαν στην Θήβα 2 κλουβιά, και γύρισαν όπως έγραψα πιο πάνω. Φέτος μας ενημέρωσαν ότι θα πάει 300 euro το κλουβί.

Η τροφή είναι εκτός των αυγών κτλ, μίγματα σπόρων εμπλουτισμένα με πρωτεϊνούχους και λιπαρούς σε μεγαλύτερες δόσεις.
Ακολουθώ αυτό:
  • ένα αυγό
  • 1-2 καρότα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο γαιδουράγκαθο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ταραξάκο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη αγκινάρα
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη εχινάτσια
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κουταλιές της σούπας βρώμη – κουάκερ
Μόλις το πήρα στο χέρι μου και το "φύσηξα". Δεν είδα κάτι από κάτω. Μια χαρά είναι η περιοχή.
By the way, ο ειδικός που είπα για το πουλί ήταν στο Pet Supermarket της Πειραιώς αφού τα λέμε :-)
 
By the way, ο ειδικός που είπα για το πουλί ήταν στο Pet Supermarket της Πειραιώς αφού τα λέμε :)
Τι τον κάνει να είναι ειδικός; Έχει κάποιο δίπλωμα στο αντικείμενο της κτηνιατρικής ή απλά η ενασχόληση με το εμπόριο τον κάνει ειδικό;
Θέλω να πω ότι υπάρχει μια παρανόηση σε σχέση με τα pet shops που λίγο πολύ έχουμε ευθύνη και οι πελάτες και οι επιχειρηματίες. Ενδόμυχα στο νου μας ίσως να ταυτίζουμε το ζώο που αγοράσαμε με ένα προϊόν που η αντιπροσωπεία οφείλει να μας δώσει εγγύηση. Σαν να αγοράζω πχ ένα μίξερ να βλέπω ότι προκύπτει κάποια βλάβη και το επιστρέφω στο μαγαζί, ώστε να το στείλει στην αντιπροσωπεία για να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Το σωστό όμως θα ήταν ο καθένας που πουλάει κάποιο ζώο να ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι για τις τυχόν ασθένειες που θα προκύψουν, πρέπει να πηγαίνει σε γιατρό. Βέβαια είτε είναι εκτροφέας είτε πετσοπάς κάποιος, θα θέλει σίγουρα να έχει τη φήμη ότι πουλάει υγιειέστατα ζώα και ότι αν προκύψει κάτι να πει: "Δεν είναι τίποτα στο φτιάχνω στο πι και φι" λες και είναι κασετόφωνο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
 
Μιας και το έφερε η κουβέντα και βάσει της απάντησης του "ouzo", θα ήθελα να παρακαλέσω τους οργανωτές του forum να προσεχθεί λίγο ο τόνος των απαντήσεων σε όλα τα sections του. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το επιβλητικό / αυστηρό ύφος, σαν να μας μαλώνετε οι πιο "παλιοί" σε οτιδήποτε λέμε ή κάνουμε. Πιαστήκαμε από την λέξη "ειδικός" και το θίξαμε... Είτε το θέλεις, είτε όχι, το να βρεις "πτηνολόγο" για πολλούς από εμάς είναι δύσκολο. Το κοντινότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με άτομα που έχουν εμπειρία. Μπορεί να μην είναι ειδικός, αλλά την βοήθειά του (αμφιλεγόμενη λέξη) θα την δώσει χωρίς να σε επιπλήξει.

Πραγματικά. Καταλαβαίνω ότι όλοι πονάμε τα ζωάκια, τα σεβόμαστε, τα φέρνουμε στη ζωή μας, και προσπαθούμε το καλύτερο για αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι σε συνεταιρισμό "πτηνολόγων" ή εκτροφέων ώστε να μιλάμε πάντα κατά των διαθέσιμων πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας ως καταναλωτές. Πριν 2 εβδομάδες χρειάστηκε να κάνω ολόκληρη έρευνα για ένα Honey Gourami ψάρι που έπαθε καρκίνο στο συκώτι και έπρεπε να του κάνω ευθανασία. Αγόρασα 30 euro Clover Oil από Amazon, ήρθε και με κλάματα ένα απόγευμα του την έκανα γιατί λόγω πόνου είχε κολλήσει και Velvet και θα κόλλαγε τα πάντα. Ένας άλλος απλά θα το πέταγε στην τουαλέτα όπου θα ζούσε άλλες 7 ημέρες ανάμεσα στα!@#%!@#. Δεν θα του την πω όμως εάν έρθει και γράψει κάτι ανάλογο. Δυστυχώς, αυτή ήταν η δυνατότητά του. Δεν θα τον κρίνω που δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να πάει σε "ψαρολόγο" ή στο Amazon για γαρυφαλέλαιο. Κρίμα για το ψαράκι του, θα στεναχωρηθώ, δεν είναι παιχνίδι να παίζεις με ζωές κατοικίδιων, αλλά απλά θα του το πρότεινα για την άλλη φορά, εξηγώντας του ότι στο "Hobby" με τα ψάρια, χρειάζεται να περάσει από αυτή τη φάση.

Σας παρακαλώ. Αν θέλετε να μιλήσετε για το προηγούμενο post μου για την Avra Farm κτλ που με προέτρεψαν να τους αναφέρω ή για το πουλάκι που φαίνεται να είναι κατά 5% καλύτερα σήμερα, καλώς. Ειδάλλως, κρατήστε τις κριτικές για άλλο section ή μετατρέψτε τις σε "Tips". Ευχαριστώ και συγνώμη εκ των προτέρων. Κρατώ μια επιφύλαξη στη περίπτωση που το forum αυτό έχει στηθεί για αυτόν τον σκοπό και δεν το έχω διαβάσει στους όρους. Αν ισχύει θα το λάβω υπόψιν στο επόμενο post μου.
 
Φίλε μου πρώτα από όλα να σου ζητήσω συγνώμη για το ύφος μου. Μπορεί να φάνηκε ότι πετάχτηκα ίσως για να σου την πω, ή να πουλήσω εξυπνάδα αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζοντας ότι διαβάζουν και άλλοι ανέφερα μια γενική αρχή που χρειάζεται να προσέχουμε όλοι μας. Πιθανώς εσύ το γνώριζες αυτά που ανέφερα ήδη, παρόλα αυτά ένα νέο μέλος που δεν γνωρίζει και διαβάζει αυτές τις σκέψεις θα συμφωνούσες κι εσύ ότι θα το βοηθούσε να γνωρίζει τι να κάνει σε μια ανάλογη περίπτωση. Καμιά λοιπόν απολύτως πρόθεση να σε προσβάλλω. Για να μπορέσω όμως να περάσω όσο γίνεται πιο κατανοητά κάποια σημεία προσπαθώ όσο γίνεται στο γραπτό λόγο να είμαι ξεκάθαρος και είναι ευνόητο ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως είδος επίθεσης.

Σας παρακαλώ. Αν θέλετε να μιλήσετε για το προηγούμενο post μου για την Avra Farm κτλ που με προέτρεψαν να τους αναφέρω ή για το πουλάκι που φαίνεται να είναι κατά 5% καλύτερα σήμερα, καλώς. Ειδάλλως, κρατήστε τις κριτικές για άλλο section ή μετατρέψτε τις σε "Tips".

Το θέμα του τοπικ αν δεν κάνω λάθος μιλάει για το πρόβλημα της βραχνάδας του καναρινιού και στο πρώτο ποστ ανέφερες τις ενέργειες που έκανες και τις είδους βοήθεια σου προσφέρανε στο πετσοπ. Δεν ανέφερες τίποτα σε εκείνο το σημείο για την Avra Farm. Θεωρώ λοιπόν ότι είμαι ήδη στο θέμα της συζήτησης.
 
@cplk, δυστυχώς η ευτυχώς δεν υπάρχει "τονόμετρο" για να μπορεί να ελεγχθεί αντικειμενικά ο τόνος και το ύφος ενός μηνύματός. Οι κανόνες περιορίζονται μόνο στο τι γράφεται και όχι στο ύφος, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί με ένα σωρό τρόπους όταν εκφράζεται γραπτώς. Δεν είναι δηλαδή σαν τη φωνή, που είναι σαφές αν υψώνει ή όχι ο συνομιλητής τον τόνο της.

Παρόλα αυτά, ως μέλος συμφωνώ με την ουσία του μηνύματος σου. Πιστεύω μάλιστα ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε όλα τα μέλη που νοιαζόμαστε για την τύχη των πουλιών που σπεύδουμε να βοηθήσουμε, όποτε υπάρχει ανάγκη. Πολλές φορές, αυτό το ενδιαφέρον μας σε συνδυασμό με την επανάληψη των ίδιων συμβούλων που ενίοτε αγνοούνται με δυσάρεστα για το πουλί αποτελέσματα, δημιουργεί μια ένταση που εκφράζεται με τρόπο "κι εσύ κι ο γρύλος σου", αποθαρρύνοντας το μέλος που ζητά βοήθεια να ασχοληθεί περισσότερο.

Μου έχει συμβεί προσωπικά και προσπαθώ όσο μπορώ να προσέχω. Καλό είναι να προσέχουμε λιγάκι όλοι μας, γιατί στην τελική αυτό το πράγμα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλαμε.
 
Αχ πόσο θα ήθελα να επικοινωνώ με φωνητικά μηνύματα! Ο γραπτός λόγος είναι τόσο ψυχρός για εμένα που δεν ξέρω να τον χρησιμοποιώ! Πολλές φορές σβήνω και ξανά γράφω για να μην παρεξηγηθώ! Άσχετο αλλά διαβάζοντας το θέμα είναι αυτό που σκέφτηκα και ήθελα να το μοιραστώ.
 
Οι κανόνες περιορίζονται μόνο στο τι γράφεται και όχι στο ύφος, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί με ένα σωρό τρόπους όταν εκφράζεται γραπτώς.
Καλησπέρα. Και όμως υπάρχουν τρόποι να καταλάβεις τον τρόπο που εκφράζεται στον γραπτό λόγο ο συνομιλητής σου. Πχ. κεφάλαια σημαίνει ότι φωνάζει και πολλά άλλα που πρέπει να τα γνωρίζεις γιατί όπως λες ο γραπτός λόγος είναι εύκολα παρεξηγήσιμος.
 
Συχνα παλαια μελη δινουν την πληροφορια/απαντηση σε καποιο ερωτημα straight forward χωρις το "απαραιτητο PR".
Προσωπικα το προτιμω αλλα καποιες φορες νεα μελη το αντιλαμβάνονται αλλιως και εν μερει αυτο ειναι φυσιολογικο.
 
Λοιπόν, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Τα δεδομένα είναι ότι το καναρίνι είναι βραχνό, πέρασε ίσως κάποιες πτερόρροιες παραπάνω, ενδεχομένως να ταλαιπωρήθηκε στη Φάρμα (καλά έχω πάθει κανονικό σοκ που τα διάβασα αυτά), δόθηκαν ένα κάρο χρήματα για να μην είμαστε σίγουροι και για το τι μπορεί να άρπαξε το πουλί από εκεί μέσα, και τώρα είναι βραχνό, είναι 5 ετών και ζει σε μπαλκόνι μακρυά από ρεύματα.
Σκεφτόμουν μήπως για εφέτος τον χειμώνα το έπαιρνες μέσα, μην και λόγω πιο προστατευμένου - σταθερού κλίματος του περάσει η βραχνάδα, αλλά από την άλλη μεριά είναι και το ζήτημα της πτερόρροιας που μπορεί να επανέλθει με την αλλαγή τόσο της θερμοκρασίας όσο και του φωτισμού.
 
Back
Top