Γενικά Πετρούλα και Φιρφιρίκος

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης FIRFIR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

FIRFIR

PB New Member
Εγγραφή
12 Δεκ 2015
Μηνύματα
157
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Αυτο ειναι το ζευγαρακι μου, ο Φιρφιρίκος διασωθεις απο τον δρομο και η Πετρουλα απο το πετσοπ. Απο τοτε που γνωριστηκαν τα πανε πολυ καλα, ακομα και ο μονοχνωτος Φιρφιρης την συμπαθησε, Αυτη ειναι πιο συγκαταβατικη και του κανει γλυκες οταν εκνευριζεται η οταν εχει τις μαυρες του.. Τον τελευταιο καιρο ψιλομαλωνουν οταν παω κοντα και τους μιλαω, για να τραβηξουν την προσοχη μου. Εχω και μια απορια για την Πετρουλα, εδω και εναν μηνα το ραμφος της εχει αποβαλει την καφετι κρουστα που ειχε και ειναι ανοιχτο γαλαζιο. Ομως σημερα ειδα την δεξια του πλευρα να εχει παρει μια ελαφρως μπεζ αποχρωση. Ειναι δυνατον να ξαναμπαινει τοσο συντομα σε αναπαραγωγικη φαση; Για τον αρσενικο τι φαινεται απο το ραμφος του;
 

Συνημμένα

  • DSCN2371.webp
    DSCN2371.webp
    33,9 KB · Προβολές: 124
  • DSCN2374.webp
    DSCN2374.webp
    18 KB · Προβολές: 92
  • DSCN2376.webp
    DSCN2376.webp
    31,4 KB · Προβολές: 124
Πολύ όμορφα είναι και τα δύο να τα χαίρεσαι!
Και τα δύο είναι πουλάκια άνω του έτους. Το αρσενικό σου έχει περάσει πρόσφατα πτερόρροια; Βλέπω κάτι καρφάκια στο κεφαλάκι του.
Επίσης παρόλο που το χρώμα του είναι σκούρο μπλε ως αρσενικό διακρίνονται δύο καφέ βούλες; ή δεν βλέπω καλά;
Σ΄αυτή την περίπτωση ίσως πρόκειται για ορμονικά προβλήματα. Γενικά πως τον βλέπεις από διάθεση;
Το κορίτσι ναι, τώρα δεν είναι σε αναπαραγωγική φάση, ίσως σύντομα ξανά έρθει. Στα πουλιά που ζουν σε σπίτι συμβαίνουν αυτά.
Τι διατροφή τους κάνεις;
 
Ναι περασε προσφατα πτερορροια ο αρσενικος, εχει λιγες μερες που δεν ριχνει τοσα πουπουλα, στην αρχη εριχνε και φτερα.. Αυτες τις καφε βουλες τις εχει αλλα πραγματικα δεν θυμαμαι αν ηταν ετσι απο την αρχη που τον βρηκα, νομιζω οχι. Ειναι λιγο πεσμενος ειναι αληθεια, αλλα πιστευα απο την πτερορροια. Τι ορμονικο προβλημα μπορει να εχει; Απο διατροφη το μιγμα της vitakraft το life, αυγοτροφη 1 με 2 φορες την εβδομαδα την classic της quiko και σχεδον καθημερινα φρεσκα λαχανικα και σπανιοτερα φρουτα.
 
Κράτησε τον οδηγό φροντίδας παπαγάλων και ρίξε μια ματιά για την πτερόρροια https://petbirds.gr/article/bird-moulting/, πρέπει να του ενισχύσεις λίγο τις πρωτεΐνες, κυρίως τις φυτικές μέσω των σκούρων πράσινων χορταρικών.
Παρακολούθησε σχολαστικά την συμπεριφορά του και δώσε λίγους σπόρους υγείας.
 
Βλέπω κάτι καρφάκια στο κεφαλάκι του.
Επίσης παρόλο που το χρώμα του είναι σκούρο μπλε ως αρσενικό διακρίνονται δύο καφέ βούλες; ή δεν βλέπω καλά;
Κόβει το μάτι σου Μαρία!
Στη φωτό μου φάνηκε το Ράμφος του αρσενικού κάπως πιο μεγάλο.. Μπορεί να είναι και η ιδέα μου βέβαια, αλλά ρίξτε μια ματιά.
 
Τι ηλικία έχει η Πετρούλα;

Να τους βαλεις σουπιοκοκαλο για να ραμφιζουν και άμμο για να χωνευουν την τροφή τους.
 
Ναι το ραμφος του αρσενικου ηταν απο την αρχη καπως μεγαλο, Σουπιοκοκκαλο εχω παντα, ο Φιρφίρης το τιμουσε απο την αρχη, απο τοτε ομως που γνωρισε την Πετρουλα δεν ξανασχοληθηκε μαζι του, εχει κοντα εναν μηνα.. Η θηλυκια παλι ποτε δεν την εχω δει να το ραμφιζει.. Τι αλλες εναλλακτικες εχω για το τροχισμα του ραμφους; Σημειωτεον δεν τα πιανω ακομα, ειναι λιγο επιφυλακτικα..

Την Πετρουλα την πηρα απο πετσοπ χωρις δαχτυλιδι και αυτος μου ειπε οτι ειναι κατω του ετους, βεβαια μετα καταλαβα οτι δεν ισχυει αυτο.. Εγω παντως για παρεα την πηρα, δεν καιγομαι για αναπαραγωγη..
 
Καλως ηρθες και να χαιρεσαι τα κουκλακια σου.
Ειναι πολυ ομορφα πουλακια.
Αχ σε καταλαβαινω κι εμενα δεν ασχολειται καθολου με το σουπιοκοκαλο...
Περιμενουμε πολλες φωτιγραφιες τους ακομα και ελπιζω συντομα να τα ημερεψεις...
Το κολπο ειναι το κεχρι 😛
 
Ενταξει τα πηγαινα καλα στην εξημερωση του αρσενικου μεχρι που για λιγο λογω υποχρεωσεων το αφησα, μετα ηρθε η τσουπρα και τωρα φτου κι απο την αρχη.. Παντως αυτος δεν φοβαται τα χερια ενω η αλλη.. Ναι το κεχρι κανει θαυματα..
 
Επειδή πολλές φορές μακρύ ράμφος δημιουργούν προβλήματα του συκωτιού, όταν κατέβεις Αθήνα, πέρνα από κάποιο μαγαζί με μυρωδικά στην Σοφοκλέους και πάρε σπόρους γαϊδουράγκαθου. Πριν τους βάλεις στο κλουβί, πρέπει να τους σπάσεις λίγο στο γουδί γιατί είναι σκληροί και δεν μπορούν να τους σπάσουν τα πουλάκια.
 
Δυο μηνες μετα οι νεες φωτο του ζευγαριου.. Ο αρσενικος περασε παλι προσφατα πτερορροια, ειχε περασει και μεσα στον Μαρτιο, τοσο συντομα γινεται; Και η θηλυκια απο αρχες Απριλη εχει αυτο τον σκουρο καφε χαλινο, ενω ειχε προσφατα βγει απο αναπαραγωγικη φαση.. Δεν κανουν καμια κινηση για ζευγαρωμα κι εγω αναρωτιεμαι αν αρχισουν ξαφνικά να ζευγαρωνουν δεν πρεπει να εχω ετοιμη μια φωλια να τους βαλω; Ποια ειναι η καλυτερη φωλια, εσωτερικη η εξωτερικη και ταιριαζουν ολες στις ζευγαρωστρες του εμποριου;

Τρωνε συσκευασμενη τροφη, φρουτα, λαχανικα και ξηρη αυγοτροφη μια-δυο φορες την εβδομαδα μεσα στο μιγμα. Το σουπιοκοκαλο δεν το τιμουν ιδιαιτερα. Για ασβεστιο κατι αλλο; Σουσαμι η θα παχυνουν;
 

Συνημμένα

  • DSCN2526.webp
    DSCN2526.webp
    38 KB · Προβολές: 74
  • DSCN2527.webp
    DSCN2527.webp
    10,3 KB · Προβολές: 72
  • DSCN2528.webp
    DSCN2528.webp
    35,4 KB · Προβολές: 68
  • DSCN2529.webp
    DSCN2529.webp
    12,1 KB · Προβολές: 64
Δεν ειναι η κατάλληλη εποχή για αναπαραγωγή, οποτε μην βάζεις φωλιά. Δες τα αντίστοιχα άρθρα στο φόρουμ, και για ο,τι δεν καταλάβεις ή δεν εισαι σίγουρη ρωτάς...
Πολύ, μα πολυ όμορφοι και οι δυο!
 
Πανέμορφα και τα δύο είναι, να τα χαίρεσαι φτου φτου!
Όπως σου είπε και ο Γιάννης, δεν είναι εποχή για αναπαραγωγή τώρα. Από τέλη Οκτώβρη και μετά να ετοιμάζεσαι.
Ο αρσενικος περασε παλι προσφατα πτερορροια, ειχε περασει και μεσα στον Μαρτιο, τοσο συντομα γινεται;
Μήπως άλλαξες το σημείο που ζουν; Κανονικά όχι δεν πρέπει να περάσει τόσο σύντομα δεύτερη πτερόρροια, μήπως τώρα ολοκληρώνεται η πρώτη; Χάνει πολλά φτερά;
Ποια ειναι η καλυτερη φωλια
Αυτή που πρέπει, είναι εξωτερική ξύλινη με μεγαλύτερη διάσταση το μήκος και άνοιγμα από πάνω για να βλέπεις τι γίνεται.
Για ασβεστιο κατι αλλο;
Αφού έχεις σουπιοκόκκαλο και δεν το καταναλώνουν, δεν χρειάζονται κάτι άλλο. Όταν αρχίσει το θηλυκό να το καταναλώνει μανιωδώς είναι και αυτό μία ένδειξη ότι ετοιμάζεται για ωοτοκία και τότε βλέπουμε αν χρειαστεί επί πλέον πηγή ασβεστίου.
 
Οχι δεν αλλαξε κατι στη διαμονη τους, το μονο που αλλαξε ειναι οτι πανε για υπνο μιση ωρα αργοτερα, αλλα ξυπνανε νωρις γιατι το δωματιο που κοιμουνται εχει 2 παραθυρα χωρις παντζουρια. Τα σκεπαζω βεβαια με ενα πανακι αλλα το φως περναει παλι.. Ειμαι σιγουρη οτι τελειωσε η πρωτη, βγηκαν και νεα φτερα και μετα απο ενα μηνα και κατι ξεκινησε η δευτερη. Του εδωσα απο την αρχη βιταμινες στο νερο και δεν εχασε τοσα φτερα, πιο πολυ πουπουλα.. Σας ευχαριστω και τους δυο!
 
Αν δεν υπάρχει λόγος, δεν χρειάζεται να τα σκεπάζεις. Κάνει πολύ ζέστη τώρα. Ας κοιμούνται με την δύση ως την ανατολή. Αυτό είναι το φυσικό, ανάλογα με την εποχή.
 
Συνήθως στα καναρίνια η πτερορροια κρατά περίπου ενα δίμηνο. Ξεκινούν να αλλάζουν τα μεγάλα φτερά πτήσης και ολοκληρώνουν αλλάζοντας τα πούπουλα. Με άλλα λογια πρώτα φτερά και τελος πούπουλα. Μηπως συμβαίνει κάτι ανάλογο και στα παπαγαλάκια και τελικά προκειται για την ίδια πτερορροια;
 
Με άλλα λογια πρώτα φτερά και τελος πούπουλα. Μηπως συμβαίνει κάτι ανάλογο και στα παπαγαλάκια και τελικά προκειται για την ίδια πτερορροια;
Ναι, το ίδιο για αυτό του είπα μήπως πρόκειται για την ίδια πτερόρροια.
 
Back
Top