Αναπαραγωγή Πιθανά προβλήματα στην αναπαραγωγή καναρινιών

Στο άρθρο αυτό αναφέρονται προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των καναρινιών και προτείνονται λύσεις. Κάποια από αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται σχετικά συχνά και κάποια άλλα σπανιότερα.

Αδιαφορία προς το αρσενικό​

Προβλήματα αναπαραγωγής καναρινιών

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τα ζευγάρια σας αντικαθιστώντας το αρσενικό όπου χρειάζεται. Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα αρκεί να γίνουν γρήγορα αντιληπτό, ώστε να μην ταλαιπωρούνται άσκοπα τα πουλιά.

Αν και πάλι βλέπετε ότι δεν υπάρχει διάθεση για ζευγάρωμα, καλύτερα αφήστε το πουλάκι στην ησυχία του σε μια κλούβα πτήσεων με καλή διατροφή και δοκιμάστε αργότερα.

Ένα καλά προετοιμασμένο πουλί αλλά και απόλυτα υγιές, είναι αυτό που θέλετε για σωστή ωοτοκία και αναπαραγωγή χωρίς προβλήματα. Το πουλί που παρουσιάζει σημάδια κακής υγείας δεν πρέπει ποτέ να το αναγκάζετε να μπει στην αναπαραγωγική διαδικασία. Ακόμα και αν κάνει κάποια αυγά, στο τέλος δε θα καταφέρει να φέρει σε πέρας αυτήν την δύσκολη αποστολή.

Μην ξεχνάτε το πάχος και την ηλικία. Μπορεί να μην αποτελούν ασθένειες αλλά σίγουρα είναι ένας αρνητικός παράγων για την αναπαραγωγή. Καλόν είναι γενικότερα να αποφεύγετε να βάζετε για αναπαραγωγή πουλιά άνω των 5 ετών.

Το θηλυκό δεν ωοτοκεί​

Αυτό είναι ένα από τα σπάνια προβλήματα της αναπαραγωγικής περιόδου που μπορεί να οφείλεται σε κάποιους "τεχνικούς" λόγους ή σε κακή υγεία του πουλιού. Ένας από τους λόγους αυτούς μπορεί να είναι η θέση της φωλιάς.

Τοποθετήστε δύο φωλιές, καθεμιά μια σε διαφορετικό σημείο ώστε να διαλέξει το πουλί την κατάλληλη.

Το θηλυκό δυσκολεύεται να ωοτοκήσει​

Κάποιες φορές το θηλυκό δεν καταφέρνει να γεννήσει το αυγό. Το φαινόμενο ονομάζεται δυστοκία και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του πουλιού. Η αιτία δεν είναι προφανής, γι’ αυτό οι εξηγήσεις ποικίλουν. Εν τούτοις η εμπειρία έχει δείξει ότι αρκετές φορές οφείλεται στην αδυναμία σύσπασης της χοάνης εξόδου (αμάρα).

Άλλες αιτίες που έχουν αναφερθεί είναι η έλλειψης ασβεστίου (ίσως η πλέον πιθανή), ανεπάρκεια βιταμινών, αυξημένο σωματικό βάρος του πουλιού, υπερβολικό μέγεθος αυγού, γήρας, κάποια ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούμε να βοηθήσουμε με παροχή ασβεστίου απ’ ευθείας στο στόμα (υγρού-μια σταγόνα κάθε 10 λεπτά) και τοποθέτηση του πουλιού σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε το άρθρο για τη δυστοκία των πτηνών.

Το είδος του υλικού φωλιάς​

Εάν δείτε να δείχνει αδιαφορία προς αυτό η κανάρα σας, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποιο άλλο υλικό φωλιάς. Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν το πρόβλημα οφείλεται σε αυτό, είναι να δείτε αν η κανάρα χρησιμοποιεί για το χτίσιμο οποιοδήποτε υλικό βρίσκει διαθέσιμο, εκτός απ’ αυτό που της έχετε προσφέρει.

Τα αυγά είναι γονιμοποιημένα αλλά δεν εκκολάπτονται​

Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την διακοπή της ζωής μέσα στο αυγό μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.
  1. Γενετικής φύσεως
  2. Μικροβιακής φύσεως
  3. Τυχαίες.
Στις γενετικές συγκαταλέγονται οι απαγορευμένες διασταυρώσεις που παρουσιάζουν ένα ποσοστό θανάτων μέσα στο αυγό της τάξεως του 25%. Αυτό συμβαίνει αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να ζευγαρώσουμε δύο λευκά κυρίαρχα ή δύο πουλάκια με σκουφί.

Οι μικροβιακής φύσεως αιτίες μπορούν να αποδοθούν είτε στο ίδιο το πουλί, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες. Αν το ίδιο το πουλί πάσχει ή φέρει κάποιου είδους μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο αυγό κατά την διάρκεια της δημιουργίας του.

Οι εξωτερικές μολύνσεις μπορεί να προέρχονται από την μεταφορά μικροβίων από τα πόδια των πουλιών στη φωλιά, αλλά από την δική μας κακή διαχείριση των αυγών. Άπλυτα γυμνά χέρια, απρόσεκτες μετακινήσεις σε υγρά και λερωμένα μέρη.

Τέλος κάποιοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη θνησιμότητα στο αυγό μπορεί να προέρχονται και αυτές από δικές μας παραλήψεις. Τα μακριά νύχια των πουλιών μπορούν να τρυπήσουν το κέλυφος των αβγών. Επίσης, είναι πιθανόν διάφορα τρωκτικά να επιχειρήσουν να καταστρέψουν τα αβγά αν δεν έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

Μην πετάξετε ποτέ κάποιο παγωμένο αυγό όταν η κανάρα σας δεν έχει αρχίσει να κλωσά. Συμβαίνει συχνά σε κάποιους αρχάριους να νομίζουν ότι τα πρώτα αυγά μιας γέννας που τα βρίσκουν κάπως κρύα, είναι ακατάλληλα πλέον. ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να είναι γονιμοποιημένα και απλά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα η εκκόλαψη τους.

Η κατάλληλη στιγμή για να δείτε αν έχει υπάρξει πρόοδος είναι μετά από 5-6 μέρες από την αρχή της επώασης, με το σωστό φωτιστικό εργαλείο. Περισσότερα στο θέμα Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι γονιμοποιημένα τα αβγά;

Σχετικό περιεχόμενο​

Ζευγάρωμα καναρινιών
Γιατί δεν εκκολάπτονται τα αυγά των καναρινιών
Θνησιμότητα των νεοσσών στη φωλιά
Από το αυγό μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των καναρινιών
 
Back
Top