Ασθένειες Πιθανή δυσανεξία κοκατίλ στην τροφή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tsiftis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Tsiftis

PB New Member
Εγγραφή
23 Φεβ 2022
Μηνύματα
34
Πόλη
Φιλιππιάδα
Θα ηθελα τα φωτα σας.Μετα απο πολλα αρθρα που διαβασα στο forum διαπιστωσα οτι ο Τσιφτακος ειχε πολυουρια.Του εβαλα λοιπον teniazine για μια ημερα επειδη ειχαν περασει 2,5 μηνες απο την τελευταια φορα που του ειχα δωσει και μετα για τρεις μερες πολυβιταμινες.Επισης εδω και 2 μερες εχω αφαιρεσει τα σπορια και του δινω μονο τσαμπι κεχρι.Η κατασταση του ειναι πολυ βελτιωμενη.Οι κουτσουλιες φυσιολογικες και τα ουρα φυσιολογικα.Η διαθεση του τελεια.

Υπαρχει περιπτωση μετα απο 7 χρονια που τρωει versele laga ,τη μωβ και την απροκοκκινη ,να του εχει κανει δυσανεξια???Εχει συμβει ποτε σε κανεναν?

Επισης πηρα το ultra levure 50mg να του χορηγησω.Διαλυω μια καψουλα σε 500ml νερο ή σε 1000ml νερο?
 
Καλησπέρα.
Υπαρχει περιπτωση μετα απο 7 χρονια που τρωει versele laga ,τη μωβ και την απροκοκκινη ,να του εχει κανει δυσανεξια??
Το θεωρώ απίθανο να φταίει η τροφή, εκτός αν όταν άνοιξες την συσκευασία εντόπισες κάποια αλλοίωση ή μυρωδιά διαφορετική από το συνηθισμένο.
Μήπως έφαγε λαχανικά ή φρούτα ?
Μετα απο πολλα αρθρα που διαβασα στο forum διαπιστωσα οτι ο Τσιφτακος ειχε πολυουρια.
Την επόμενη φορά που θα δεις κάτι ανησυχητικό στις κουτσουλιές ανέβασε φωτογραφία για να σου πουν την γνώμη τους τα μέλη με εμπειρία στους παπαγάλους.
Επισης πηρα το ultra levure 50mg να του χορηγησω.Διαλυω μια καψουλα σε 500ml νερο ή σε 1000ml νερο?
Σε 1lt νερό
Υπάρχει και αυτό που είναι για πτηνά
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ οχι η τροφη ηταν μια χαρα οταν την ανοιξα.Φρουτα δεν τρωει αλλα δεν ειχε φαει ουτε λαχανικα τοτε.Προτιμησα το ultra levure γιατι το liviferm λεει οτι ειναι για περιστερια.Αν βρω το liviferm ειναι 1 καψουλα σε 1lit νερο ή 1 φακελακι σε 2 lit νερο?

Θα τον αφησω μια μερα ακομη και μετα θα βαλω παλι τα σπορια για να δω πως θα ειναι οι κουτσουλιες
 
Προτιμησα το ultra levure γιατι το liviferm λεει οτι ειναι για περιστερια
Το ultra levure είναι για ανθρώπους. Με αυτό το κριτήριο θα έλεγε κάνεις ότι το liviferm είναι καταλληλότερο για ένα Cockatiel.

Αν βρω το liviferm ειναι 1 καψουλα σε 1lit νερο ή 1 φακελακι σε 2 lit νερο?
1 φακελάκι. Διάβασε τις οδηγίες στη σελίδα που σου έδωσε ο Γιάννης.
 
Δεν χρειάζεται βιταμίνες μετα το παρασιτοκτόνο, προβιοτικά χρειάζεται. Τώρα γιατί δόθηκε το συγκεκριμένο φάρμακο δεν ξέρω, ούτε γιατί είχε δοθεί 2.5 μήνες πριν. Πόσο καιρό είχε την πολυουρία (αν ότνως είχε)?
 
@Nausicaa καλησπερα.Το teniazine το δινω προληπτικα καθε 2-3 μηνες για μια ημερα για σκουληκια,ταινιες κτλ.Οπως δινουμε και στα σκυλια προληπτικα χαπι για σκουληκια κτλ.Καλυτερα το προλαμβανειν παρα το θεραπευειν.Διαφωνεις σε αυτο?Δεν το δινουμε προληπτικα ?

Η πολυουρια ειχε ξεκινησε πριν 15 μερες περιπου.Στην αρχη νομισα οτι ειχε διαρροια. Απο τον πανικο μου γιατι μου ειχε αρρωστησει πριν καποια χρονια του εδωσα aviomycine.Επανηλθαν οι κουτσουλιες.3 μερες μετα ομως ειχε παλι πολυουρια και το καταλαβα διαβαζοντας καποια αρθα εδω μεσα.Του εδωσα λοιπον πολυβιταμινες για 3 μερες.Επισης οταν ετρωγε τσαμπι βελτιωνοταν η κατασταση.(οταν εχει τσαμπι δεν αγγιζει την τροφη του). Ετσι αφαιρεσα 2 μερες τελειως τα σπορια ,εβαζα μονο τσαμπι,και ολα ηταν φυσιολογικα.Η διαθεση του δε ηταν τελεια.Τωρα του δινω πρεβιοτικα,τα οποια δεν ηξερα οτι ειναι ιδανικα σε αυτες τις περιπτωσεις, και αυριο θα του βαλω παλι τα σπορια για να δω αν πραγματι εχει κανει καποια δυσανεξια στην τροφη.
 
Οπως δινουμε και στα σκυλια προληπτικα χαπι για σκουληκια κτλ.Καλυτερα το προλαμβανειν παρα το θεραπευειν.Διαφωνεις σε αυτο?Δεν το δινουμε προληπτικα ?
Τα πουλιά δεν ειναι σκύλοι, δεν βγαίνουν έξω για να κολλήσουν παράσιτα. Εφόσον έχετε τα παπαγαλάκια σας ετός σπιτιού χωρίς άλλα ζωα στο σπίτι, δεν μπορούν να πάθουν σκουλήκια, ακάρεα και λοιπά, γιατί δεν εμφανίζονται με παρθενογένεση. Αν έχετε άλλα ζώα που βγαίνουν έξω, δεν θα πρέπει να εχουν επαφή με τον παπαγάλο και άλλα πουλιά όχι μόνο για λόγους παρασίτων, αλλά κυρίως για να μην τους επιτεθουν. Τα παρασιτοκτόνα είναι βαριά φάρμακα που επηρεάζουν όχι μόνο το παράσιτο αλλά και τον ξενιστή, οπότε τα δίνουμε μόνο αν είναι απαραίτητο. Κάποιοι κτηνίατροι τα προτείνουν και προληπτικά, προσωπικά διαφωνώ για τους παραπάνω λόγους. Εκείνοι το λένε γιατί δεν ξέρουν με τι τρελό μπορεί να μιλούν, που βγάζει το μπάτζι βόλτα σαν σκύλο πχ, αλλά επειδή ο πατέρας μου ασχολείται με τέτοια για την δουλιεά του, είναι αντίθετος τελείως, ακριβώς επειδή ακόμα κι αυτά που λένε ότι είναι "φυσικά", "ήπια" και "προληπτικά" είναι και πάλι δυσβλασταχτα για τόσο ευθραυστους οργανισμούς.

Aviomycin, teniazine, βιταμίνες κλπ όλα με δική σας πρωτοβουλία ή μιλήσατε με κτηνίατρο?
 
@Nausicaa Απο οσο γνωριζω η εσωτερικη αποπαρασιτωση στα σκυλια γινεται προληπτικα οχι γιατι βγαινουν εξω αλλα γιατι μπορει να αναπτυχθουν σκουληκια ως και στην καρδια τους,το σκουληκι της καρδιας.Το σκυλι που εχω δεν εχεται σε επαφη με το πουλι. Μιλησα με κτηνιατρο που μου προτεινε τα φαρμακα.Πτηνιατρος δεν υπαρχει.Οπως καταλαβαινεις δεν μπορουσα να τον αφησω στο ελεος του θεου επειδη δεν υπαρχει πτηνιατρος.Τον εχω απο τριων μηνων και τον αγαπαω τον Τσιφτακο.Γι αυτο ζηταω τη γνωμη σας για να καταληξω κι εγω καπου απο δικες σας εμπειριες.Το μονο σιγουρο ειναι οτι θελω το καλο του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Μπορεί να προκύψει ενόχληση από το μείγμα.τροφης άλλα αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δοκιμάσεις κάποιο άλλο μείγμα.
Δεν γίνεται να τρέφεται με μιλλετ μόνο.
 
Εφόσον έχετε τα παπαγαλάκια σας ετός σπιτιού χωρίς άλλα ζωα στο σπίτι, δεν μπορούν να πάθουν σκουλήκια, ακάρεα και λοιπά, γιατί δεν εμφανίζονται με παρθενογένεση.
@Nausicaa , έχω την αίσθηση ότι τα αυγά των παρασίτων και συγκεκριμένα της ασκαρίδας μεταφέρονται και από τα χορταρικά / κηπευτικά κλπ (προφανώς αν δεν είναι τέλεια πλυμμένα, αλλά και πάλι δεν μπορώ να την απόλυτη άποψη περί σωστού πλυσίματος), τα ακάρεα επίσης γράφεται στο αντίστοιχο άρθρο του φόρουμ, ότι μπορούν να μεταδοθούν και από τα μείγματα τροφής
 
@ianos Αυτό είναι αλήθεια, γιαυτο βάζουμε στο ψυγείο κάθε πακέτο καινούργιας τροφής για μερικές ημέρες προτού την ανοίξουν, κάνενα αυγό εντόμου/σκουληκιού δεν επιβιώνει. Κάποια μικρόβια ναι, αλλά έντομα όχι. Τάδε έφη ο πατέρας μου, γεωπόνος. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε παρασιτοκτόνα τόσο συχνά. Αν κάποιος δεν θέλει να στελνει ένα δείγμα για ανάλυση κάθε χρόνο στο εργαστήριο, σύμφωνοι, ας κάνει το teniazin, αλλά κάθε δύο μήνες είναι πολύ.

Επεξεργασία: Τα ακάρεα είναι αραχνίδια και έντομα, οπότε η μέθοδος ισχύει και για αυτά, αν και φυσικά τα λαχανικά τα βάζουμε στο ψυγείο ούτως ή άλλως.
 
Καλημερα.Εχω αρχισει να απελπιζομαι.Χθες εβαλα λιγα σπορακια στον Τσιφτη αφαιροντας οσο μπορουσα καποια που μοιαζουν με σιταρι,γιατι εχω την εντυπωση οτι αυτα τον πειραζουν.Σημερα εκανε παλι πολλα υγρα γυρω απο τις κουτσουλιες του.Του αγορασα τροφη της manotoba, γιατι οποιαδηποτε αλλη θα αργουσε να ερθει αφου εδω δεν βρισκω.Ευχαριστω
 

Συνημμένα

  • 20220306_111452.webp
    20220306_111452.webp
    25,8 KB · Προβολές: 11
Η διάθεση του πουλιού ποια είναι;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
@Stavros η διαθεση του ειναι εξαιρετικη και ειναι το μονο που με ησυχαζει λιγο.Σφυριζει ασταματητα γιατι θελει να βγει στο μπαλκονι αλλα κανει κρυο και δεν τον βγαζω,κελαηδαει,καθαριζει τα φτερα του, οταν βγαινει εξω απο το κλουβι πεταει και κανει ταρζανιες.Πραγματικα δεν ξερω τι να κανω
 
Πραγματικα δεν ξερω τι να κανω

Θα σου πρότεινα να σταματήσεις να κάνεις αυτό:

Μετα απο πολλα αρθρα που διαβασα στο forum διαπιστωσα οτι ο Τσιφτακος ειχε πολυουρια

Επίσης θα πρότεινα να χαίρεσαι απλώς τη συντροφιά του πουλιού και ΑΝ και όταν τύχει ποτέ να παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του πουλιού, να γράψεις εδώ στο forum τις παρατηρήσεις σου για να συζητήσουμε την πιθανότητα να υπάρχει ασθένεια.

Αυτά και να μην κάνεις τίποτε άλλο γιατί προκαλείς στρες στο πουλάκι χωρίς λόγο.
 
Back
Top