Ασθένειες Πιθανή ξηρή ευλογιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης geostef
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

geostef

PB New Member
Εγγραφή
30 Οκτ 2017
Μηνύματα
24
Πόλη
Ίλιον
Καλησπέρα σε όλη την παρέα, ένα από τα φετινά μου καναρινάκια παρουσίασε εδώ και 15 μέρες αυτή τη φουσκάλα.
Αρχικά θεωρώντας οτι είναι κάποιο χτύπημα δοκίμασα τις επαλείψεις με epithol αλλά δεν φαίνεται να υποχωρεί. Κάποια στιγμή η φουσκάλα έσκασε και υπήρχε μέσα πύον. Έχει κάποιος υπόψιν του αν είναι ξηρή ευλογιά τελικά; Δεν δείχνει να υπάρχει μόλυνση στα μάτια ή το ράμφος του και τρέφεται κανονικότατα.

Ευχαριστώ για την βοήθεια,

thumbnail_IMG_20190903_182323.webp
thumbnail_IMG_20190903_182341.webp
 
Δυστυχώς, αν και δεν μπορώ να σου το πιστοποιήσω με βεβαιότητα, είναι πιθανό να είναι ευλογιά. Το αν θα είναι ξηρή, υγρή ή σηπτική θα το διαπιστώσουμε από την πορεία.
Αυτό τώρα που θα πρέπει να κάνεις, είναι :
  1. Διαχωρίζεις το συγκεκριμένο πουλί από όλα τα υπόλοιπα. Απαιτείται δικός του χώρος και δικά του σκεύη (κλαδάκια, ποτίστρα, ταΐστρα...). Το καθαρίζεις πάντοτε τελευταίο, ώστε να αποφύγεις επιμόλυνση των άλλων. Το απομονώνεις ώστε να μην μπορεί να το τσιμπήσει κουνούπι, επομένως αυστηρά με κουνουπιέρα - τούλι... Τα οποία δεν θα βγάζεις παρά μόνο όταν φροντίζεις το πουλάκι.
  2. Αν είναι δυνατό διαχωρίζεις και όλα τα άλλα πουλιά που έχεις, ώστε το καθένα, αν εμφανίσει συμπτώματα να μην κολλήσει τα άλλα. Συνήθως ο Ιός κολλά αιματογενώς (κυρίως από κουνούπια), αλλά και με κάποια άλλα σωματικά υγρά, όπως σάλια. Επίσης χρησιμοποιείς κουνουπιέρες κλπ
  3. Παρακολουθείς στενά τον ασθενή (και τα υπόλοιπα) ελέγχοντας τα συχνά. Το πουλάκι με το σπυράκι, σου προτείνω άμεσα να το πιάσεις και να δεις την καρίνα του (κόκκαλο στήθους), παραμερίζοντας τα πούπουλα ή απλώς αν προτιμάς έτσι, ψηλαφώντας της ελαφρά. Αυτό, για να έχεις άποψη πως είναι το πουλάκι και να μπορέσεις τις επόμενες ημέρες να καταλάβεις αν αδυνάτισε.
  4. Δίνεις μαλακές, θρεπτικές τροφές στο πουλάκι, όπως αυγό, καναβούρι, καμελίνα, περίλα, και εννοείται το κανονικό μείγμα τροφής.
  5. Αν δεις και σου παρουσιάζει ατονία, αδυναμία, χάσιμο βάρους (...) σκέφτεσαι στα σοβαρά την αντιβίωση για δευτερογενή λοίμωξη.
Σε κάθε δυσμενή περίπτωση πάντως η επίσκεψη σε πτηνίατρο πιστεύω ότι θα είναι πολύ βοηθητική
Καλή ανάρρωση
 
Το πουλάκι καλό θα είναι να το δεί Πτηνίατρος για να σου δώσει την σωστή αγωγή και κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ" υπάρχει κατάλογος ''ΠΤΗΝΙΑΤΡΟΙ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ", κοντά σου είναι ο Αχιλλέας Ακρίβος στο Περιστέρι.

εύχομαι γρήγορη ανάρρωση!
 
Δεν είμαι γιατρός, αλλά φοβάμαι ότι θα επιμείνω... Το πουλάκι έχει πιθανότατα ευλογιά, ναι, πρέπει να το δει ειδικευμένος πτηνίατρος, όπως ο γιατρός Ακρίβος, που σου προτάθηκε, διότι φοβάμαι ότι το τσίμπημα μεταξύ άλλων έχει μολυνθεί.
 

Ολόκληρη η λίστα πτηνιάτρων

 
Πριν απ' όλα Μπεταντίν ή για ευκολία (πινελάκι) Pyralvex απο το φαρμακείο. Μη μένει ακάλυπτο σε κάθε είδους μόλυνση και μετά βλέπουμε. Ο γιατρός εκτός απο μια αντιβίωση δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο. Για την ευλογιά δεν υπάρχει κάτι, πέραν του εμβολιασμού που τώρα πλέον δεν μπορεί να γίνει.
 
Ευχαριστώ για την βοήθεια, ξεκίνησα με betadin και απο βδομάδα στον πτηνιατρο και βλέπουμε
Ξέρεις, ο χρόνος για τα καναρίνια (όπως και οι χτύποι της καρδιάς τους) τρέχει πολύ γοργά, πιο γρήγορα ας πούμε από ό,τι για εμάς τους ανθρώπους. Μήπως θα υπήρχε η δυνατότητα να επισκεφτείς πτηνίατρο σήμερα ή αύριο;
Δεν θέλω να σε αγχώνω, αλλά μια κάλυψη με αντιβίωση που μπορεί να σου προταθεί, χρειάζεται τον χρόνο της για να δράσει, ενώ αντίθετα σε πίστωση χρόνου μια πιθανή μόλυνση μπορεί να προχωρήσει πιο γοργά και πιο εκτεταμένα.
 
Back
Top