Ασθένειες Πληγή σε φτερό καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dim74
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dim74

PB New Member
Εγγραφή
17 Αυγ 2008
Μηνύματα
77
Πόλη
Αίγιο
εχω ενα λευκο καναρινακι και σημερα παρατηρησα πως εκει που ακουμπα το φτερο στο κορμακι του κοκκινιζε... Το επιασα και ειδα πως στην ακρη του φτερου του εχουν σπασει κανα δυο πουπουλα και στο σημειο εκεινο εχει ματωσει. Το επλυνα και το εβαλα παλι στο κλουβακι του. Απο τοτε παρατηρησα πως συνεχεια το τσαμπαει εκει και γινεται χειροτερα. Γιατι εγινε αυτο και τι να κάνω;
 
Δημήτρη μία φωτογραφία θα βοηθούσε πολύ όσους θα ήθελαν να σου πουν τη γνώμη τους :)
 
εχεις την καλοσυνη να μου πεις πως βαζω μια φωτο εδω;
 
.https://community.petbirds.gr/threads/Δημιουργία-ενός-Νέου-Θέματος-και-Απάντηση-σε-ένα-Μήνυμα.5087/ #4
 
τωρα που εβγαλα τις φωτο αυτες ειδα πως εχει ματωσει και το ποδαρακι του..
 

Συνημμένα

  • Εικόνα 003.webp
    Εικόνα 003.webp
    26 KB · Προβολές: 205
  • Εικόνα 006.webp
    Εικόνα 006.webp
    31,3 KB · Προβολές: 231
  • Εικόνα 008.webp
    Εικόνα 008.webp
    29,2 KB · Προβολές: 148
  • Εικόνα 009.webp
    Εικόνα 009.webp
    27,4 KB · Προβολές: 177
  • Εικόνα 011.webp
    Εικόνα 011.webp
    32,7 KB · Προβολές: 119
Δημήτρη καλησπέρα!

Πρώτα απο όλα αν εχεις το καναρινάκι σου μαζι με άλλα, απομάκρυνέ το σε ξεχωριστό κλουβί, ηια να μην το τσιμπάνε τα άλλα. Εξέτασε προσεχτικά την περίπτωση να υπάρχει κάτι μέσα στο κλουβί όπως καποια μικρή συρμάτινη προεξοχή στα κάγκελα ή, σε κάποιο πορτάκι ή στις πατήθρες που να είναι η αιτία για κάποιο τραυματισμό.

Αν αποκλείσεις την περίπτωση αυτή, κάνε γενική απολύμανση του κλουβιού και πήγαινε άμεσα το πουλάκι σε καποιο γιατρό. Πιθανόν να είναι κατι σοβαρό και είναι καλύτερα να το προλάβεις στην αρχή. Λίγο betadine στην πληγή προσωρινά και μην καθυστερείς καθόλου!
 
το πουλακι ειναι μονο του και δεν εχει τραυματιστει καπου στο κλουβι του. Το πηγα και σε κτηνιατρο αλλα και εκει που το πηρα. Μου ειπαν πως δεν ειναι τιποτα απλα εσπασε το πουπουλακι του και ματωσε. Εχει συμβει πολλες φορες, να μην βαλω τιποτα και πως θα φυγει μονο του. Αλλα δεν ξερω αν εχουν δικιο...
 
Ισως να είναι όντως κάτι τόσο απλό... Το ίδιο σου είπε και ο γιατρός; Πιθανών να πρόκειται για κάποια μικρή κύστη. Ομως την πληγή στο πόδι πως την εξήγησαν; Θα σου πρότεινα να πάρεις μια δεύτερη γνώμη κάποιου πιό έμπειρου και ειδικευμένου πτηνίατρου.
 
την πληγη στο ποδι τωρα την εκανε. Ισως ειναι επειδη με το ποδι του ξυνει την πληγη και καπου ειναι μυτερο εκει...
 
Δημήτρη δεν θέλω να παραστήσω τον ειδικό, αλλά ούτε και τον προάγγελο κακών ειδήσεων. Να παρατηρείς συνεχεια το πουλάκι και στη παραμικρή εξέλιξη μην το αμελήσεις...Αν παρατηρήσεις αλλαγή στην συμπεριφορά του ή δεις την πληγή να επεκτείνεται και να μην μπορεί το πουλάκι να πατησει καλά το πόδι του, μην καθυστερήσεις ουτε λεπτό. Μην αμελήσεις τα προηγούμενα που σου είπα σχετικά με την απολύμανση του κλουβιού. Περαστικά και σιδερένιο!
 
το τραγικο της υποθεσης ειναι πως οι κτηνιατροι εδω δεν εχουν ιδεα απο πουλια και οταν τους ρωτας κατι για καναρινι μονο που δεν σου λενε τι ψαχνεις τωρα αν ζησει εζησε...
 
Δημήτρη τι είδους πατήθρες χρησιμοποιείς;
 
χρησιμοποιω τις πλαστικες πατηθρες που τις περνεις σε μια μεγαλη βεργα και τις κοβεις οσο εσυ θες...
 
επειδη ειναι πολυ πιθανο να δημιουργηθη καποια μολυνση στο σημειο αυτο καλο θα ηταν να απολυμανης την περιοχη αυτη με βαμμα ιωδιου και γλυκερινη 2 φορες την ημερα επαλειψη της τραυματισμενης περιοχης για μερικες ημερες και ισως εαν δεν παρουσιαστη βελτιωση να χρειαστη και καποια αντιβιοτικη αλοιφη να το παρακολουθεις καθημερινα και να μας ενημερωνεις για την εξελιξει του
 
χρησιμοποιω τις πλαστικες πατηθρες που τις περνεις σε μια μεγαλη βεργα και τις κοβεις οσο εσυ θες...
Αν δεν έχεις ξύλινες (οι οποίες χρειάζονται σχολαστική, συχνή καθαριότητα) η επιλογή αυτών που αναφέρεις είναι η καλύτερη σε σχέση με τις άλλες πλαστικές που είναι απομίμηση κλαδιού. Φρόντισε αυτή την περίοδο που υπάρχει το πρόβλημα στο πόδι να έχεις ένα δεύτερο σετ με το οποίο θα αντικαθιστάς αυτές που είναι στο κλουβί ακόμη και κάθε μέρα αν είναι δυνατόν.

Κατά τα άλλα, μπορείς να κάνεις αυτό που σου είπε ο Αποστόλης (lee) σε πρώτη φάση και να μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις.
 
το καναρινακι που ειχε το προβλημα αυτο,το εχω εδω και λιγες μερες. Δειχνει να εχει κλεισει η πληγουλα στο φτερο του και ειναι καλα.
δυστυχως ομως με ανησυχει κατι αλλο τωρα.σημερα το μεσημερι που γυρισα σπιτι ειδα πως και ενα αλλο καναρινακι που εχω ειχε και αυτο πληγουλα στο φτερο του, σχεδον ομοια με το αλλο! Αυτο μου κανει τρομερη εντυπωση. Ειναι τυχαιο. Ασχετο με το προηγουμενο;υπαρχει περιπτωση το νεο καναρινι που αγορασα(το προηγουμενο σαββατο) να εχει κατι και να το μεταδωσε και στο αλλο; Σημειωτεον πως τοσα χρονια δεν μου ειχε συμβει το παραμικρο προβλημα.
 
εγω πριν 3 χρονια ειχα δει το καναρινι σε πολυ ασχημη κατασταση, ετρεχεπολυ αιμα και νομιζα οτι τρυπηθηκε στο κλουβι, τελικα ηταν απο την πτερορροια, εβαλα μπεταντιν και την επομενη μερα ηταν τελειως καλα,ισως πρεπει να τραβηξεις και το τυχον σπασμενο φτερο...
 
Back
Top