Ασθένειες Ποια είναι η εποχή πτερόρροιας για ζεμπράκια;

victoria-dina

PB New Member
Εγγραφή
25 Νοε 2013
Μηνύματα
51
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα παιδιά. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η εποχή πτερόρροιας για ζεμπράκια. Σήμερα καθάριζα το κλουβί και βρήκα πολλά φτερά αλλά αυτό που με ανησύχησε είναι ότι βρήκα και 2 μεγάλα φτερά πολύ όμορφα και ασπρόμαυρα, που νομίζω ότι έχουν φύγει από το αρσενικό μου, γιατί η Λάρα δεν δίνει δείγματα πτερόρροιας. Σας ευχαριστώ.🙄
 
γεια σου καλό μήνα! Πόσα πουλάκια έχεις μέσα στο κλουβί; υπάρχει περίπτωση να έγινε τσακωμός; Πάντως κανονικά όπως όλα τα πουλιά περνούν πτερόρροια τους θερινούς μήνες Ιούλιο με Σεπτέμβριο. Άλλο που σκέφτομαι είναι μήπως τα έχεις σε ζεστό σημείο κοντά σε θερμαντικό σώμα; Υπήρξε αλλαγή θερμοκρασίας στον χώρο πρόσφατα;
 
Γεια σου Μαρία και καλό μήνα.΄Εχω δύο πουλάκια ζευγάρι δεν τα έχω δει να τσακόνωνται ποτέ. Κοντά σε θερμαντικό σώμα δεν βρίσκονται, απλά την ημέρα τα έχω στο σπίτι και μόλις νυχτώνει τα βάζω στον κοινόχρηστο χώρο έξω ακριβώς από την πόρτα μου, γιατί στην Θεσ/νίκη έχει αρχίσει το πολύ κρύο και δεν θέλω να τα βγάλω στο μπαλκόνι μήπως και κρυώσουν. Αλλά σήμερα το πρωί νομίζω ότι είδα κάτι κόκκινο που είναι ή ερεθισμός ή άιμα στο πίσω μέρος του αρσενικού μου, στη βάση των φτερών. Πάντως το απόγευμα θα τα πάω κτηνίατρο οπότε θα σας έχω νέα. Ευχαριστώ και πάλι που μου απαντάτε απλά νιώθω λίγο άσχημα γιατί εσείς γνωρίζετε τόσα πολλά και μου απαντάτε πάντα, και εγώ σχεδόν τίποτε και δεν μπορώ να έχω άποψη σε αρκετά θέματα. Αλλά πού θα πάει θα μάθω με τον καιρό! 🙂
 
Ωραία το καλύτερο να το δει γιατρός θα περιμένουμε τα νέα σας. Πάντως τη μεταφορά το βράδυ που είναι υποτονικά σε ψυχρότερο σημείο δεν την βρίσκω σωστή, ενδέχεται να κρυώνουν. Εκτός κι αν είναι σε ίδια θερμοκρασία με το υπόλοιπο σπίτι. Τίποτα να μην σκέφτεσαι και καθόλου να μην διστάζεις να ρωτάς ό,τι χρειάζεσαι. Το ζητούμενο είναι η υγεία των πτηνών μας. Κανείς δεν τα ξέρει όλα, απλά κάποιοι έχουμε εμπειρίες προσωπικές ή άλλων μέσω του φόρουμ. Οι μεταξύ μας συζητήσεις πιο πολύ στοχεύουν στην σωστότερη φροντίδα και πρόληψη και αν προκύψει πρόβλημα στην πιο σύντομη μεθοδολογία διάγνωσης προκειμένου να φτάσουμε προετοιμασμένοι στον κτηνίατρο που είναι ο μόνος κατάλληλος να χορηγήσει φαρμακοθεραπεία. Περιμένουμε με αγωνία τα νέα σας. :)
 
Παιδιά sos. Γύρισα από τη δουλειά και είδα ότι το αρσενικό έχει ένα άσπρο σπυράκι με πύον, στην επάνω πλευρά του στην ουρά, εκεί που είναι η βάση των φτερών. Επειδή του έχουν φύγει κάποια φτερά όταν κάθεται και τα ανοίγει λίγο φαίνεται και δυστυχώς ο κτηνίατρος που θα το πήγαινα σήμερα με ενημέρωσε ότι δεν ασχολείται με πτηνά και θα πρέπει να αποτανθώ στις κλινικές της κτηνιατρικής σχολής του Α. Π. Θ. Πρωινές ώρες. Γνωρίζει κανείς κάτι για αυτό που περιγράφω; 😕Μαρία σε ευχαριστώ.:)
 
Δεν είναι σπυράκι και δεν έχει πύον. Είναι ο ουροπηγικός αδένας. Μην ανησυχείς γι αυτό.

Από όσο ξέρω, η κλινική της κτηνιατρικής σχολής του Α. Π. Θ. είναι αρκετά καλή. Οταν πας να μας ενημερώσεις.
 
Παιδιά καλημέρα. Τελικά δεν πήγα στην κτηνιατρική σχολή γιατί βρήκα κτηνίατρο που ασχολείται με πτηνα στην Νεάπολη (σχετικά κοντά μου). Τα πήγα λοιπόν χθες και να είναι καλά ο άνθρωπος, μου είπε και αυτός ό,τι αναφέρεις παραπάνω Σταύρο, μου είπε ότι η όλη εικόνα δεν υποδεικνύει άρρωστο πτηνό, κάτι που επιβεβαιώνω και εγώ αφού τρώει, πίνει κινείται διαρκώς δεν φαίνεται να ενοχλείται εκτός από το ότι εμένα μου φαίνεται ότι ξύνεται λίγο περισσότερο. Μου είπε λοιπόν ότι η εικόνα του λίγο συχνού ξυσμού και τα φτερά που πέφτουν λίγο, ενδέχεται να προέρχεται από στρες λόγω αλλαγής περιβάλλοντος. Θέλει είπε κανένα δίμηνο περίπου για να εξοικειωθεί πλήρως και να νιώσει ασφαλής. Επίσης είπε ότι είναι πολύ καλό το ότι δεν είναι μόνος του αλλά έχει και παρέα. Μου είπε το βράδυ να παραμένουν εντός οικίας, και μου έδωσε ένα αντιπαρασιτικό σε υγρή μορφή, να του βάλω στην ποτίστρα 2 φορές, και επίσης έδωσε βιταμίνες για ένα δεκαήμερο περίπου. Μου ανέφερε πως όταν αγοράζουμε πτηνά από pet shop καλό είναι να κάνουμε έναν ήπιο αντιπαρασιτισμό προληπτικά. Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.
 
Ωραία λοιπόν, άφησε τα να εγκλιματιστούν και εύχομαι να τα πάνε μια χαρά.
 
πολύ ωραία νέα! σου είπε πως πρέπει να κάνουμε αυτό τον ήπιο αντιπαρασιτισμο;



Α, κι επίσης τι φάρμακο είναι αυτό που θα του βάλεις στο νεράκι;
 
Μαρία καλησπέρα. Το φάρμακο για ήπιο αντιπαρασιτισμό δεν το γνωρίζω γιατί μου έδωσε 2 σύριγγες με ελάχιστα γραμμάρια φαρμάκου έτοιμες, το έβαλε μπροστά μου αλλά δεν είδα επωνυμία. Την μία σύριγγα την έβαλα χθες στην ποτίστρα και την άλλη θα την βάλω μετά από 10 ημέρες.Αν όμως εννοείς τις βιταμίνες που μου έδωσε μόλις πάω σπίτι θα τις δω και θα σε ενημερώσω. Παιδιά σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε. Σκέφτομαι σοβαρά να ψάξω ένα καλό pet shop και να αγοράσω ένα ακόμη ζευγάρι παραδείσια αλλά όχι ζεμπράκια αυτή την φορά. Μόλις καταλήξω κάπου θα σας πω. :)
 
Παιδιά καλησπέρα. Σήμερα που έχω χρόνο έκανα αυτο που ανέφερε ο Γιώργος. ΄Εβαλα την μπανιέρα με τροφή και πήγαν αμέσως μέσα και άρχισαν να τρώνε. Μετά έβαλα νερό στη μπανιέρα και ο αρσενικός μπήκε κατευθείαν σε αντίθεση με την θηλυκιά που δεν μπήκε καθόλου. Το τραβήξαμε σε video και θα το ανεβάσουμε μαζί με φωτό να δείτε τα πουλάκια μας. Αυτό που με τρόμαξε ήταν ότι αφού τελείωσε ο "Ιαν" με το μπάνιο του, τίναζε φτερά κλπ., παιδιά άρχισε η θηλυκιά να τον μαδάει στην κυριολεξία, του τράβηξε 4 φτερά περίπου μαζεμένα, και ήταν και τα όμορφα τα πιτσιλωτά δυστυχώς, αυτός δεν αντέδρασε ιδιαίτερα, την τσίμπησε 2-3 φορές αλλά ίσα που την ακούμπησε. Αυτή συνέχισε να τον τσιμπάει και να βγάζει φτερά. Τώρα πια αρχίζω να υποψιάζομαι ότι τα φτερά του καημένου του ΄Ιαν δεν έπεσαν από μόνα τους αλλά τα τραβούσε η "Λάρα". Η αλήθεια είναι ότι προχθές είδα κάτι να κρέμεται από το στόμα της Λάρα αλλά δεν φαντάστηκα ότι ήταν φτερό. Επίσης παιδιά μετά τα φτερά που του έβγαλε τα κρατούσε στο στόμα, τα τσιμπούσε. Ξέρετε να μου πείτε γιατί το κάνει αυτό? Μήπως πρέπει να τα χωρίσω; Αλλά πάλι μαζί τα αγόρασα, και μέχρι τώρα έδειχναν "αγαπημένα". Τί γίνεται; Επίσης να σας πω ότι τους αγόρασα επώνυμη τροφή ειδική για παραδείσια πουλιά.
Μαρία οι βιταμίνες που μου έδωσε ο γιατρός και τις βάζω στο νεράκι τους είναι " vitamix plus solution" της TAFARM. Συγνώμη που καθυστέρησα να σου απαντήσω αλλά είχα πολλά με την δουλειά αυτόν τον καιρό. Παιδιά περιμένω να μου απαντήσετε τίνα κάνω. Σας ευχαριστώ. 😕
 
CAM00378.webpCAM00376.webpCAM00380.webpCAM00384.webpCAM00387.webp



Παιδιά δυστυχώς το video δεν μπόρεσα να το ανεβάσω. Αν μπορούσατε να μου πείτε πώς, θα το εκτιμούσα. Ελπίζω να είναι καλές οι φωτό.
 
Αυτό που με τρόμαξε ήταν ότι αφού τελείωσε ο "Ιαν" με το μπάνιο του, τίναζε φτερά κλπ., παιδιά άρχισε η θηλυκιά να τον μαδάει στην κυριολεξία, του τράβηξε 4 φτερά περίπου μαζεμένα, και ήταν και τα όμορφα τα πιτσιλωτά δυστυχώς, αυτός δεν αντέδρασε ιδιαίτερα, την τσίμπησε 2-3 φορές αλλά ίσα που την ακούμπησε. Αυτή συνέχισε να τον τσιμπάει και να βγάζει φτερά. Τώρα πια αρχίζω να υποψιάζομαι ότι τα φτερά του καημένου του ΄Ιαν δεν έπεσαν από μόνα τους αλλά τα τραβούσε η "Λάρα".
Έχουν ζευγαρώσει καμιά φορά; Χωρίς να γνωρίζω και πολλά γι' αυτό το είδος πουλιών, κάτι μου λέει ότι η θηλυκιά θέλει να ζευγαρώσει. Κάποιος πιο έμπειρος στα ζεμπράκια ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα. Η [MENTION=1309]Wind-sa[/MENTION] νομίζω πως έχει αρκετή εμπειρία.

Παιδιά δυστυχώς το video δεν μπόρεσα να το ανεβάσω. Αν μπορούσατε να μου πείτε πώς, θα το εκτιμούσα
Μπορείς να ανεβάσεις το βίντεό σου στο YouTube και στη συνέχεια να το μοιραστείς μαζί μας εδώ. Οδηγίες για το πώς μπορείς να το κάνεις αυτό, υπάρχουν εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Οδηγός-για-ανέβασμα-video-στο-youtube.8162/
 
Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις στα μηνύματά μου, να είστε καλά.
 
αυτό που με απασχολεί είναι ότι στα ζεβράκια ο αρσενικός φτιάχνει κανονικά την φωλιά και όχι το θηλυκό. Γιατί να το μαδάει; Λυπάμαι που δεν ξέρω να βοηθήσω. Θα ψάξω λίγο και αν βρω κάποια απάντηση θα σε ενημερώσω
 
Παιδιά καλημέρα η Πωλίνα μου απάντησε δίνοντας αρκετές επιλογές σχετικά με το τί μπορεί να γίνεται. Μπορεί να θέλουν να ζευγαρώσουν, μπορεί μου είπε να λείπουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα από το κλουβί. Τελικά θα επιχειρήσω να βάλω φωλιά, αν δεν σταματήσει πάλι μετά, μου είπε να τα χωρίσω για 40 μέρες και μετά να τα ξαναβάλω μαζί. Παιδιά θα ξεκινήσω την αναπαραγωγή και ο Θεός βοηθός!
 
Αν τα πουλιά έχουν όντως διατροφικές ελλείψεις, δεν θα τα καταφέρουν στην αναπαραγωγή. Είτε βάλεις είτε όχι τη φωλιά, ενίσχυσε τη διατροφή τους.
 
Σταύρο καλησπέρα. Οταν λες να ενισχύσω την διατροφή τους εννοείς να βάλω αυγοτροφή που έχω διαβάσει; Γιατί βιταμίνες τους δίνω ήδη.
 
Είναι γενικός κανόνας, πριν από την αναπαραγωγή να προηγείται μια περίοδος διατροφικής προετοιμασίας, προκειμένου να μπορούν τα πουλιά να αντεπεξέλθουν σε μια ενεργοβόρα και εξαντλητική διαδικασία, όπως τον φέρουν εις πέρας την αναπαραγωγή.

Δυστυχώς, όπως ανέφερα και πριν δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των συγκεκριμένων πουλιών, για να σου δώσω ακριβείς κατευθύνσεις.
 
Παιδιά καλημέρα. Τελικά αγόρασα και άμμο και αυγοτροφή και η τροφή που τους δίνω φαίνεται να είναι πολή καλή και επώνυμη. Ο κύριος στο pet shop μου είπε να τα μπερδέψω όλα μαζί στην ταίστρα, γιατί αν π.χ. Βάλω την αυγοτροφή μόνη, επειδή είναι πολύ νίστιμη, θα τρώνα\ε μόνο αυτήν. Εχω διαβάσει όμως ότι την άμμο την βάζουνε και μόνη της. Τί προτείνετε;
 
Back
Top