Γενικά Ποια η διαφορά στις 4αρες και 6αρες καρδερίνες;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης aslihan
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

aslihan

PB Member
Εγγραφή
11 Νοε 2007
Μηνύματα
118
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Ποια ειναι η διαφορα στη φωνη της καρδερινας οταν
ειναι 6αρα η ειναι 4αρα;Η ποια ειναι τελικα η διαφορα
πανω στο πουλι και που. σε τι;
 
Η διαφορα ειναι πως η εξαρα, εχει 2 επιπλεον πικες λευκες στα φτερα της ουρας.
 
μονο αυτο ειναι;
τοτε γιατι ολοι θελουν εξαρες αν ειναι αυτο ειναι χαζο να απορρειπτουν τις
τεσσαρες! Ετσι δεν ειναι;
 
Με τα οσα ξερω, εχω ακουσει και εχω διαβασει μαλλον ειναι ενας μυθος ο οποιος σιγα σιγα καταρριπτεται
 
Τα διάφορα που λέγονται για τις εξάρες και τις τεσσάρες είναι ένας μύθος και τίποτα άλλο.Αυτός ο μύθος αναπαράχθηκε από κάποιους από παλιά και συντηρήτε ακόμα. Η μόνη ίσως διαφορά που μπορεί να υπάρχει είναι ότι κάποιες εξάρες είναι πιο σπαθάτα πουλιά.
 
Η μια απο τις 2 καρδερίνες μου ειναι εξάρα αλλα και μεγαλυτερη σε ηλικία απο την αλλη και ακομα δεν τις εχω ακουσει να τραγουδανε για αρκετή ωρα ωστε να παρατηρησω καποιες διαφορές, στο θεμα σπαθάτες οταν ντυθεί και το μικρο θα σας πω(απο κορμοστασια δεν βλεπω καποια διαφορα εκτος απο το μεγεθος).
 
Στο θεμα φωνης δεν υπαρχει διαφορα. Το μονο που διαφερει ειναι οτι οι 6αρες ημερευουν πιο ευκολα και ζευγαρουν πιο ευκολα σε κλουβι.
 
Μυθος 100%! Και οχι μονο στο τραγουδι αλλα και στο ζευγαρωμα και στην εξοικειωση του πουλιου κλπ.

Ειναι δυνατον μια ιδιαιτεροτητα του φαινοτυπου ενος πουλιου να επηρεαζει τις φωητικες του χορδες ή την ιδιοσυγκρασια του;

Ειναι σαν να λεμε οτι ενας ανθρωπος με π.χ. Ξανθα μαλλια ειναι και καλος τραγουδιστης ή θα γινει καλος οικογενειαρχης! Πιστευετε οτι κατι τετοιο μπορει να ειναι αληθες;
 
Αυτο για τις 6αρες το ακουσα απο παλιους πουλιατζηδες οταν ημουν μικρος και με το περασμα των χρονων καταλαβα οτι ειχαν δικιο. Επισης οσο πιο κοντο μετωπο εχουν, τοσο πιο δυνατη φωνη βγαζουν, δηλαδη το ιδανικοτερο για δυνατη φωνη ειναι το πανω μερος του κεφαλιου να ειναι στην ιδια ευθεια με το ραμφος.
 
Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι το θέμα έχει να κάνει με τη σπανιότητά της σε σχέση με τις τεσσάρες και τις δοξασίες που έχουν επικρατήσει, τεχνηέντως ή μη.

Πάντα είχα την απορία όμως αν αυτά τα πουλιά και πολύ περισσότερο οι 8αρες +, έχουν κάποιο συγκεκριμένο, ιδιαίτερο ρόλο στο κοπάδι όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και ακόμη αν αποτελούν εξέχοντα μέλη κάποιας ιεραρχίας.
 
Ακριβως Σταυρο!

Οσο για την εμφανιση, ναι πρεπει να παιζει ρολο στην ιεραρχια! Για παραδειγμα, στα σπουργιτια εχει αποδειχθει οτι το μαυρο κομματι κατω απο το ραμφος, παιζει ρολο αναγνωριστικο της "ταξης" του πουλιου και ετσι οσο πιο μεγαλο και εκτενες ειναι, τοσο πιο σημαινων πουλι ειναι σε σχεση με αλλα.

Αυτο καλλιστα μπορει να εφαρμοζεται και στις καρδερινες (εξαρες, κερασουλες κλπ.).
Οπως επισης καποια ανωμαλια χρωματικη (π.χ. μια μεταλλαξη σε ενα πουλι της Φυσης) μπορει καλλιστα να περιθωριοποιησει το πουλι απο το υπολοιπο κοπαδι.

Για το θεμα της φωνης, περαν των χρωματικων διαφορων (που ειναι ανουσιες στο θεμα φωνς), η ανατομια του σκελετου (π.χ. "σιδεροκεφαλα" πουλια με ραμφος-μετωπο στην ιδια ευθεια) φυσικα και επηρεαζουν τις φωνητικες επιδοσεις μιας και επηρεαζουν αμεσα την κλιση της λεγομενης "συρριγας" την οποια χρησιμοποιουν τα πουλια για να κεληδησουν.
 
Συνήθως (για να μην πω πάντα) ο αρχηγός του κοπαδιού είναι πολύ μεγαλύτερο πουλί, έχει έντονο χρωματικά, πτέρωμα και κελαηδά θαυμάσια.
 
Σε όλα τα πουλιά που ζουν κοπαδιαστά στην φύση αλλά ακόμα και στην αιχμαλωσία υπάρχει ιεραρχία. Ο ρόλος κάθε πουλιού είναι συγκεκριμένος και δεν αλλάζει.Χαραχτηριστικό παράδειγμα ιεραρχίας είναι οι πέρδικες. Κάθε πουλί ανάλογα με τον ρόλο του έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κάποια χαραχτηριστικά.Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ένα κοπάδι καρδερίνες έχει τεσσάρες εξάρες οχτάρες δωδεκάρες κερασούλες σιδηροκέφαλες. Οι αρμοδιότητες κάθε μίας είναι ξεχωριστές αλλά σημαντικές για την συνοχή και καλή λειτουργία του κοπαδιού. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν 'εξυπνα ή χαζά πουλιά. Μέσα στο κοπάδι υπάρχουν πουλιά που κυριολεκτικά θυσιάζονται για το κοπάδι και γι αυτό εμείς βλέπουμε συνήθως εξάρες και τεσσάρες.Βλέπετε κανείς βασιλιάς ή βασίλισα δεν θυσιάζεται έτσι εύκολα. Οι συνοχή του κοπαδιού και η ιεράρχηση των αρμοδιοτήτων συντελεί στην διαιόνιση και εξάπλωση του κοπαδιού. Μόνο μέσα από την σωστή λειτουργία και συνοχή ενός κοπαδιού ένα πουλί αυξάνει τις πιθανότητες για μακροζωία.
 
Χωρις να θελω να αμφισβητησω τις αποψεις σας θα πω τα εξης. Το τεσσαρα η εξαρα η οχταρα νομιζω οτι ειναι μυθος, ειναι θεμα γενετικης και οχι κοινωνικης θεσης στο κοπαδι. Δεν νομιζω τα πουλια να γνωριζουν μαθηματικα καθως και εχω δει εξαρες που δεν ειναι και τενοροι. Ολα ειναι γονιδιωμα και σπανια ο φαινοτυπος μας δινει πληροφοριες για τα χαρισματα ενος ατομου(ζωου η ανθρωπου).η εμπειρια μου με καρδερινες ειναι μικρη ομως εχω ασχοληθει απο πολυ μικρος με τα ζωα και αυτο που εμαθα ειναι οτι παντου υπαρχει ενας μυθος.φιλικα Νικος.
 
Απο οσα εχω ακουσει και εχω παρατηρησει οι 6αρες καρδερινες προτημουντε απο τις 4αρες γιατι οι 6αρες δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι θυληκες.
Οσο καιρο ασχολουμε με τις καρδερινες δεν εχω δει ποτε 6αρα θυληκια.
Οσον αφορα το κελαιδημα, την ηρεμια του πουλιου μετα την αιχμαλωσια και την ευκολια στο ζευγαρωμα στις 6αρες πιστευω πως ολα αυτα ειναι μηθοι και αυτο βασιζετε καθαρα στην ψυχολογια του πουλιου και στο ποσο μοιαζει το εκτροφειο με την φυση που ζουσε η καρδερινα(οσο αυτο μπορει να ειναι εφυκτο).
 
Απο οσα εχω ακουσει και εχω παρατηρησει οι 6αρες καρδερινες προτημουντε απο τις 4αρες γιατι οι 6αρες δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι θυληκες.
Οσο καιρο ασχολουμε με τις καρδερινες δεν εχω δει ποτε 6αρα θυληκια.

Στα ζευγάρια μου η πλειονότητα των θηλυκών είναι 6άρες-δεν είναι ιδαίτερα σπάνιες & ούτε απαραίτητα καλύτερες. Ίσως παίζει ρόλο η περιοχή.
Στα αρσενικά δεν δίνω μεγάλη σημασία στο διαχωρισμό 4άρων με 6άρων. Μόνο στις 8άρες, από άποψης σπανιότητως & μόνο.
Στα αρσενικά & τα θηλυκά, μπορεί να βρείς άνετα 4άρες που να είναι κλάσεις ανώτερες από 6άρες

απο οσω γνωριζω οι 6αρες ημερευουν ποιο ευκολα
Κάτι τέτοιο δεν έχω παρατηρήσει προσωπικά, μπορεί & να συμβαίνει...
 
εγω πιστευω οτι ειναι θεμα κοινωνικοποιησεις του πουλιου αν το αγαπας και το ημερεψεις δεν εχει σχεση τι ειναι(εξαρα η τεσσαρα) εγω ειχα παλια μια τεσσαρα που τραγουδουσε συνεχεια πρωι μεσημερι απογευμα μεχρι και το βραδυ ανα αναβα το φως ουτως η αλλως αυτα τα πουλια ειναι τοσο θαυμασια που ειναι ανοητο να κολλας σε λεπτομερεις
 
Back
Top