Γενικά Ποια η διαφορά στις 4αρες και 6αρες καρδερίνες;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης aslihan
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Μετά απο 8 χρόνια είπα να ανακινήσω το θέμα γιατί το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον...

Τελικά ποια καρδερίνα λέμε 4αρα, 6αρα, 8αρα, σπαθάτη κτλ
πως τις ξεχωρίζουμε; ποια η ιδιαιτερότητα του κάθε "είδους";
Ελπίζω μετα απο τόσα χρόνια να έχουμε κάποια ικανοποιητική απάντηση στο θέμα :)
Περιμένω τους ειδικούς!
 
Περιμένω τους ειδικούς!
Δεν υπάρχουν ειδικοί.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, η κατηγοριοποίηση έχει να κάνει με τα "μάτια", δηλαδή με τους λευκούς μακρόστενους ολοκληρωμένους κύκλους που σχηματίζονται στην επιφάνεια των μαύρων φτερών της ουράς της καρδερίνας.

Συνήθως έχουμε δύο από τη μια πλευρά του κέντρου της ουράς και δύο από την άλλη (τεσσάρες) ή τρία από τη μια πλευρά και τρία από τη άλλη (εξάρες) και ούτω καθεξής.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι, ότι τα πουλιά με τον μεγαλύτερο αριθμό "ματιών" είναι τα πιο εύρωστα, είτε λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, είτε λόγω των χαρακτηριστικών του υποείδους που ζει σε κάθε περιοχή. Αυτό το χαρακτηριστικό της ποικιλίας δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια στη φύση να "ζωγραφίσει" στο πτέρωμά τους ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά του είδους.

Ο λόγος που γίνεται αυτή η κατηγοριοποίηση από την πλειοψηφία των *παράνομων κατόχων αυτών πουλιών, είναι γιατί ενδιαφέρονται κυρίως για τη φωνή των πουλιών και θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ξεχωρίσουν τα καλλικέλαδα από τα όμορφα πουλιά του είδους καθώς μέσα από μια εμπειρία χρόνων αιχμαλώτισης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον ή τουλάχιστον πολύ δύσκολο για ένα πουλί να φέρει και τα δύο χαρακτηριστικά.

Η εξήγηση που μπορώ να δώσω σε αυτό είναι ότι, τα πουλιά με το μεγάλο αριθμό ολοκληρωμένων ματιών στην ουρά (6αρες, 8αρες, +) απαντώνται κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου η τροφή και συνθήκες διαβίωσης είναι περισσότερο από επαρκείς, σε αντίθεση με τις νότιες περιοχές της χώρας που πρέπει τα πουλιά να συντηρούνται και να αναπτύσσονται με βρούβες και πουρνάρια.

Όπως σε όλα τα είδη της φύσης, οι αρσενικές καρδερίνες όταν έρχεται η εποχή της αναπαραγωγής, παρουσιάζουν τα "δυνατά" τους σημεία για να προκαλέσουν τα θηλυκά. Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πουλιά του βορά είναι όμορφα, ενώ τα πουλιά του νότου έχουν καλή φωνή. Η μάχη γίνεται απλά για να βρεθεί το πουλί που φέρει και τα δύο χαρακτηριστικά.

Υ. Γ. Δεν πρόκειται για κάποια έρευνα, είναι δικά μου συμπεράσματα και μόνο. Μην αρχίσετε να τα διαδίδετε. :)
 
Η διαφορα ειναι στις ασπρες τελειες τις ουρας. Σαν πουλια δεν έχουν καμία απολύτως διαφορα ούτε είναι καλύτερα ούτε χειρότερα! Ούτε κελαιδανε ούτε ζευγαρώνουν ούτε ηρεμούν από την ουρά! Το μόνο είναι η σπανιότητα της 8αρας η της 12αρας,τίποτε άλλο! Υπάρχουν πουλια με 2 άσπρα που ειναι πολυ ανώτερα, είναι στο πουλί για μια ακόμα φορα! Τα ιδια ισχυουν και για τις κερασατες!Όλα αυτά τα λένε κάποιοι για να ανεβάζουν τις τιμές και μόνο, να δημιουργούν έναν μύθο που δεν ισχύει! Με λίγα λόγια παραμύθια!
 
Κερασάτες; Προκειται για άλλο χαρακτηριστικό στο φτερωμα τους;
Είναι κάποιες καρδερινες που έχουν κόκκινα σημάδια στο σβέρκο ή γραμμή κόκκινη, εκεί που τελειώνει το μαυρο!
Γι αυτές να διαβάσεις παραμύθια! 🙂
 
Back
Top