Φροντίδα Ποια η ψυχολογία του πουλιού μετά το κόψιμο φτερών;

rania koko

PB Member
Εγγραφή
21 Μαρ 2009
Μηνύματα
204
Πόλη
Θεσσαλονίκη
παιδια σημερα εκοψα τα φτερα πτησησ του κοκο-σχετικα εξημερωμενοLovebird-και θα ηθελα να μαθω αν πρεπει να προσεξω κατι.στην αρχη στρεσαριστηκε αλλα πολυ συντομα φαινοταν μια χαρα. Τωρα που βραδιασε ομωσ,το ειχα ψηλα στην παιδικη χαρα και μου δειξε οτι θελει να παει στο κλουβι. Το εβαλα πανω, μπηκε και εκατσε στην κουνια. Για αρκετεσ μερεσ-15και πανω-τον ειχα στο κλουβι λογω μετακινησεων. Και παλαιοτερα του αρεσε να κοιμαται στο κλουβι αλλα το τελευταιο 3μηνο λατρευε να κοιμαται στην παιδικη χαρα. Οποτε σκσφτηκα μηπωσ λογω του κοψιματος των φτερων νιωθει ανασφαλεια.. Βεβαια ηρθαμε πιο κοντα καθωσ δεν εφευγε απο διπλα μου-παλι λογω ανασφαλειασ φανταζομαι.υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να μη νιωθει ασχημα;η θα το συνηθισει με τισ μερεσ?θα πρεπει να του αφιερωνω περισσοτερεσ ωρεσ τωρα για να νιωθει ασφαλησ?συγγνωμη αν σασ κουρασα
 
κοιτα βασικα και αρχαριος ειμαι αλλα νομιζω για να σε συνηθηση πρεπει να του δινεισ τροφει απο το χερι σου οσο συχνοτερα γινετε.
 
και εγω τους ειχα κοψει τα φτερα για πρωτη και τελευταια φορα... Βασικα ο μιτσακος μου ειχε ηδη κομμενα οταν τον πηρα... Της πιτσουλας τα εκοψα γιατι ειχαν τσαλακοθει εκει στο πετ σοπ και ηταν στραμενα προς τα πανω και της τα εκοψα για να ξανα παρουν τη φορμα τους... Τα δικα μου παντως δεν ειχαν ποτε ανασφαλεια...
 
Θα το συνηθίσει.
Το θέμα είναι να μην τα αφήσεις να ξαναμεγαλώσουν και μετά πάλι να τα κόψεις, γιατί πάλι θα χρειαστεί να ξανασυνηθίσει...
 
giwrgopapagal ο κοκο ηταν ημερος πριν του κοψω τα φτερα, απλα αν και μια σταλια μου χε παρει τον αερα και του αρεσε να δαγκωνει. Με το που του κοψα τα φτερα ημερεψε εντελωσ και εκοψε το δαγκωμα-προσ το παρον τουλαχιστον. Τον βλεπω ομωσ που ειναι στεναχωρημενοσ που δε μπορει να παει ευκολα εκει που θελει. Εκμεταλλευτηκα βεβαια την ευκαιρια και τον εβγαλα στη φυση και δεν ηθελε να φυγει-αν και ξυνοταν αρκετα. Δε νομιζω να του τα ξανακοψω ουτε εγω. Πλεον νιωθω ασφαλεια οτι δε θα φυγει κτλ αλλα μου φαινεται πολυ ευαλωτοσ και στεναχωρημενοσ. Αφου δε μπορω να κανω κατι για να νιωσει καλυτερα απλα θα μαι πιο πολυ κοντα του να νιωθει τουλαχιστον ασφαλησ. Ποσο καιρο κανουν να ξαναμεγαλωσουν;
 
αφου δε μπορω να κανω κατι για να νιωσει καλυτερα απλα θα μαι πιο πολυ κοντα του να νιωθει τουλαχιστον ασφαλησ. Ποσο καιρο κανουν να ξαναμεγαλωσουν;

Από που ξέρεις ΕΣΕΙ ο κακομοίρης αισθάνεται καλύτερα αν εσέι είσαι κοντά; Κανονικά κάθε πουλί αισθάνεται πιο ασφαλής αν μπορεί να φυγή αν κάποιος πλησιάζεις. Εσέι, λόγο που έκοψες τα φτερά, έχεις απαγορέψει.

Ευτυχώς υπάρχουνε χώρες που απαγορεύουνε το κόψιμο φτερών γιατί είναι βιασμό ζωων.

Τα φτερά γίνουνται πάλι κανονικά με την επόμενο πτερόρροια.
 
αλεξανδρε το λεω γιατι το βλεπω οτι νιωθει περισσοτερη ασφαλεια η γενικα καλυτερα. Οταν ειμαι κοντα του συμπεριφερεται φυσιολογικα-παιζει, ψαχουλευει- ενω μολισ αφησω λιγο το δωματιο γυρναω και το βλεπω απλωσ να καθεται.σαφωσ και θα νιωθε πιο ασφαλησ αν μπορουσε να πεταξει αλλα εγω ρωταω απ τη στιγμη που εγινε το κακο τι μπορω να κανω. Για να ρωταω προφανωσ δεν ξερω και περιμενω συμβουλεσ, οχι επιθεσεισ.
 
αλεξανδρε το λεω γιατι το βλεπω οτι νιωθει περισσοτερη ασφαλεια η γενικα καλυτερα. Οταν ειμαι κοντα του συμπεριφερεται φυσιολογικα-παιζει, ψαχουλευει- ενω μολισ αφησω λιγο το δωματιο γυρναω και το βλεπω απλωσ να καθεται.

Εγώ πιστεύω ένα πουλί αισθάνεται μονο καλύτερο αν έχει εσένα κοντά, αν κολλας φτερά στο σώμα σου και μαθαίνεις την γλώσσα του. Μετά κάθεσαι μαζί του και ΤΟΤΕ ΜΗΠΩΣ αισθάνεται καλύτερα αν εσέι πλησιάζεις. Ξέρεις γιατί αυτά έχουνε το όνομα LOVE-Birds ; Γιατί θέλουνε ένα terry για να έχουνε κάποιον κοντά και να μην είναι μονο τους. Για αυτό κανονικά ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε toulaixston δυο για να αισθάνεται καλά αυτά.

για να ρωταω προφανωσ δεν ξερω και περιμενω συμβουλεσ, οχι επιθεσεισ.

Για αυτό κανονικά ρωτάμε πρώτο και μετά κάνουμε την πράξη... Τώρα, κατά την γνώμη μου, το πουλάκι υποφέρει μέχρι την επομενη πτερόρροια.
 
τα δικα μου σε 2 μηνες βγαλανε φτερα... Δεν κανει ενα χρονο να μεγαλωσουν τα φτερα...



αλεξανδρε μπορουμε να μιλαμε λιγο πιο ειρηνικα συζητηση κανουμε...
 
τα δικα μου σε 2 μηνες βγαλανε φτερα... Δεν κανει ενα χρονο να μεγαλωσουν τα φτερα...

Δεν ειπε κανεις οτι θα κανουν ενα χρόνο!:D Αναφερθηκε μονο η εκφραση" μεχρι την επόμενη πτερόρροια''
 
τα δικα μου σε 2 μηνες βγαλανε φτερα... Δεν κανει ενα χρονο να μεγαλωσουν τα φτερα...

αλεξανδρε μπορουμε να μιλαμε λιγο πιο ειρηνικα συζητηση κανουμε...

ΓΡΑΦΩ, δεν μιλάω στο forum, πολύ ουδέτερα. Λέω απλό την γνώμη μου και τίποτα άλλο.
Αλλα περίμενα να ξέρει κάποιος που έχει πουλια και κόβει τα φτερά, δεν μεγαλώνουνε πια αυτά τα κομμένα φτερά. Αλλα θα αλλάσσει το πουλί τα φτερά με την επομενη πτερόρροια. Αυτό μπορεί να είναι μετά μια εβδομάδα η μετά ένα χρόνο... Ανάλογα ποτε είναι η επομενη πτερόρροια.
 
Η πτερόρροια είναι 2 φορές το χρόνο. Μία φορά προς το τέλος του καλοκαιριού και μία προς το τέλος του χειμώνα.
Όσον αφορά το θέμα του ψαλιδίσματος των φτερών προσωπικά είμαι υπέρ, γιατί έτσι τα πουλιά, ιδιαίτερα τα νεαρά, είναι πιο ασφαλή απο χτυπήματα σε τοίχους και σκασίματα σε παράθυρα. Και φυσικά το καλοκαίρι είναι αδύνατον να έχουμε κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Απο τη μικρή μου εμπειρία έχω δει οτι τα νεαρότερα πουλιά το δέχονται πιο εύκολα. Σαφώς και είναι ψυχοφθόρο για τα πουλιά, αλλά είναι κάτι που το ξεπερνάνε. Ιδιαίτερα σε σπίτια που είναι δύσκολο να περιοριστεί η ελευθερία του παπαγάλου σε ένα δωμάτιο θεωρώ πολύ πιο τραυματικό για το πουλί έναν πιθανό τραυματισμό που σίγουρα αργά ή γρήγορα θα γίνει.
Ήδη φέρνοντας τα πουλιά μέσα στο σπίτι μας στην ουσία τους έχουμε αποκλείσει συμβολικά ένα μεγάλο μέρος της ελευθερία τους, απλώς μην δίνοντάς τους την επιλογή να μας διαλέξουν. Επομένως κατά την άποψή μου το ψαλίδισμα των φτερών δεν έχει ουδεμία σχέση με την ελευθερία των πουλιών, την οποία ούτως ή άλλως εμείς συνειδητά έχουμε περιορίσει.


Εννοείται οτι λέγοντας "ψαλίδισμα" εννοώ το ελαφρύ ψαλίδισμα, που επιτρέπει στο πουλί να προσγειώνεται μαλακά και να μετακινείται σχετικά γρήγορα σε χαμηλό ύψος.
 
Θέμη, τα καναρινια και τα περισσοτερα ωδικα πουλιά εχουν πτερόροια μια φορά τον χρόνο, συνηθως καθε Αυγουστο. Οι παπαγάλοι αναλογα με τον είδος μπορεί να εχουν πτερόρροια 2-3 φορές τον χρόνο.
 
Εγώ πάλι πιστεύω αυτό το κόψιμο φτερών δεν είναι καθόλου καλά.
Ως ξέρουμε ένα... μην να πούμε ο βασικό τρόπο πουλιών είναι να πετάνε. Και το ένστικτο τον πουλιών είναι σίγουρα να φυγή αν κινδυνεύει.

Αν εμείς κόβουμε τώρα τα φτερά του πουλιού, και δυστυχώς αυτό γίνετε σε 80% τις περιπτώσεις, για να μην φυγή το πουλί όταν πλησιάζει ο άνθρωπος. "Μου φυγή αν θέλω να τον χαϊδεύω, τι να κάνω ;". Κατά την γνώμη μου το stress για το πουλί που δεν μπορεί να αποφυγή γίνετε υπερβολικό.

Και αν θυμάμαι καλά είχαμε εδώ κάποια post από ανθρώπους που κόβανε τα φτερά και το Παπαγάλο ( Kakadoo ) έπεσε από το μπαλκόνι, γιατί δεν μπορούσε να πετάει πια και πέθανε.

Πουλί είναι πουλί και το πουλί έχει το δικαίωμα αν τον παίρνουμε να τον κρατάμε να τον έχουμε ανάλογα με τις ανάγκες του και να πετάει ένα πουλί είναι BΑΣΙΚΟ Ένστικτο και όχι να τον χαϊδεύει ο άνθρωπος.
 
Τότε Αλέξανδρε το λάθος δεν είναι που κόβουμε στα πουλιά τα φτερά, αλλά που τα κρατάμε μέσα στα σπίτια μας για κατοικίδια και δεν τα αφήνουμε ελεύθερα.

Αυτή την περίπτωση με το πουλί που έπεσε απο το μπαλκόνι δεν την ήξερα. Όμως είμαι σίγουρη οτι αν ήταν τα φτερά σωστά ψαλιδισμένα ο παπαγάλος θα ήταν ασφαλής.

Άλλωστε είναι πολύ περισσότερα τα ατυχήματα που έχουν γίνει μέσα στο σπίτι επειδή τα πουλιά χτυπούσαν σε παράθυρα, τοίχους, ή έπεφταν σε κατσαρόλες.
Πρόσφατα ένα μέλος παραδέχτηκε οτι ο παπαγάλος του έχει χτυπήσει επανειλημμένως το κεφάλι του με αίμα, και οτι τώρα τα πούπουλα του ενός φτερού είναι σπασμένα επειδή προσπαθεί να πετάξει μέσα στο σπίτι και χτυπάει παντού. Θα σου δώσω και ένα προσωπικό παράδειγμα:
Στο σπίτι μου έχω σόμπα πετρελαίου. Όταν ήμουν μικρή είχαμε ένα θηλυκό Budgie. Μιά φορά πήγε να κάτσει χειμώνα επάνω στη σόμπα και έκαψε όλη την ουρά του. Ευτυχως που δεν ακούμπησε τα πόδια του γιατί θα γινόταν ψητό! Και γνωρίζω οτι αντίστοιχοι κίνδυνοι υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια.

Και εγώ βρίσκω λάθος να γίνεται το κόψιμο μόνο για λόγους συμπεριφοράς.
 
ουτε εγω ηξερα αυτο με το μπαλκονι. Αν κρινω απ τον κοκο, εχει αντισταση στον αερα οποτε και να πεσει δε χτυπαεικαι υψοσ παιρνει απλα μικρο. Πιστευω οτι ο καθενασ βλεποντασ τον παπαγαλο του και κατα ποσο φερεται επικινδυνα μπορει να κρινει τι ειναι καλυτερο και τι οχι. Και δε πιστευω οτι υπαρχει καποιοσ σαυτο το φορουμ που να χει πουλια για πλακα. Ολοι τα νοιαζομαστε και θελουμε το καλυτερο γι αυτα.σαφωσ βλεποντασ τον δικο μου αισθανεται πολυ περιεργα, ειναι ομωσ η πρωτη μερα.. Και σχετικα με το πεταγμα και γω εχω δει οτι του αρεσει πολυ, ομωσ συνηθωσ πετα απλα για να μεταφερθει αφου δεν εχει και που να παει στην τελικη, οποτε σε μεγαλουσ παπαγαλουσ πραγματικα δε ξερω αν ειμαι υπερ η κατα.. αλεξανδρε ειχα διαβασει το αντιστοιχο θεμα στο φορουμ και οι αποψεισ ηταν σχεδον50-50. Αποφασισα να το κανω και βλεποντασ το αποτελεσμα μεχρι τωρα το μετανιωσα. Ταιρι του ειχα παρει αλλα πεθανε αμεσωσ και τωρα σε10μερεσ θα του παρω καινουριο. Οσο για τ οτι τα παιρνουμε στα σπιτια μασ, ειναι εγωιστικο. Τουσ στερουμε την ελευθερια απ την αλλη ομωσ αν φερθουμε σωστα πιστευω πωσ μπορουν να ειναι εξισου ευτυχισμενα με το αν εμεναν στη φυση.
 
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να έχουμε πουλια στο σπίτι. Τα πιο πολύ πουλια που έχουμε σήμερα στην κατοχή μας είναι ήδη γεννημένο στις κλούβες, και δεν ξέρουνε πια την φύση.
Αλλα αν διαβάσω από αλυσίδες, κόψιμο φτερών, μικρα κλουβακια κλπ. μου σηκώνουνε τα μαλλιά.

Τι λέτε να σας παίρνει κάποιος και σας παίρνει μέζα σε ένα δωμάτιο μέγεθος μπάνιο η να σας δένει τα πόδια να μην μπορείτε να τρέξετε και σας λέει μετά όλα αυτό είναι ΜΟΝΟ για την ασφάλεια σας.

Nina για αυτό λέμε τα πουλια αφήνουμε μονο ελεύθερος σε δωμάτια που είναι ασφαλώς για τα πουλια, εννοούμε να μην έχει ματια κουζίνας, μπάσο ψιλό, ντουλάπες με απόσταση από το τοίχο, κουρτίνες προστά τα παράθυρα κλπ.
 
ναι συγνωμη αλεξανδρε παρατηρησα πως εχεις δυκιο...



πω πω δεν το ηξερα αυτο ειλικρινα δεν ηξερα πως οι παπαγαλοι εχουν 2 και 3 φορες το χρονο πτερορια... και παλια συγνωμη... Πω πω... Δεν θα τους ξανα κοψω τα φτερα.. εγω το εκανα μονο επειδη τα φτερα ειχαν στραφει προς τα πανω και το εμποδιζαν.. επρεπε να τα κοψω για να παρουν τη φορμα τους... Δεν θα το ξανακανω γιατι προσψπικα μου αρεσουν πολυ τα φτερα...
 
Back
Top