Φροντίδα Ποια η ψυχολογία του πουλιού μετά το κόψιμο φτερών;

Το κόψιμο των φτερών δεν σημαίνει παίρνω-ένα-ψαλίδι-και-κόβω. Διαφορετικά είδη παπαγάλων θέλουν διαφορετικό κόψιμο, ώστε τα πουλιά να μπορούν να πέφτουν χωρίς να χτυπάνε και να μην ενοχλούνται...

Για παράδειγμα οι σενεγάλης θέλουν ένα δυο πρωτεύονται φτερά άκοπα, γιατί είναι βαριά πουλιά και μπορεί να χτυπίσουν αν πέσουν.
Στα κόκατιλ μπορούν να κοπούν όλα τα πρωτεύοντα γιατί είναι από τη φύση τους ελαφριά και αεροδυναμικά και παίρνουν αμέσως ύψος.
Οι eclectus θέλουν διαγώνιο κόψιμο στα πρωτεύοντα, γιατί ενοχλούνται όταν τα κομμένα φτερά ακουμπούν στα πλευρά τους, με αποτέλεσμα να τα μασάνε και να τα καταστρέφουν...

Προφανώς δεν ξέρω τι θέλει το κάθε πουλί, και τι ιδιομορφία μπορεί να έχει, αλλά αν θέλει κάποιος να έχει τα φτερά κομμένα για την ασφάλεια του πουλιού και για να είναι ήσυχος ο ίδιος, τότε πρέπει να το ψάξει λίγο πριν πιάσει το ψαλίδι.
Πόσα φτερά πρέπει να κοπούν, από ποιό ύψος, με ποιόν τρόπο... κλπ;

Σκεφτείτε ότι παρεμβαίνετε στον τρόπο ζωής του πουλιού και γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
 
Εχω δυο παπαγαλους και στους δυο εχω κομμενα φτερα αλλα οχι εντελως δυο-τρια φτερα, πετανε μεν αλλα δεν πανε προς τα πανω.
Το κανω για την ασφαλεια τους και οχι για μενα και φυσικα ειναι ηρεμα, ειμαι κατα του κοψιματος των φτερων σε ημιαγριους παπαγαλους.
Δηλαδη αν ενας παπαγαλος εχει μαθει με φτερα οχι κομμενα και να πεταει και ξαφνικά του τα κοβουμε για να γινει ηρεμο σε αυτο διαφωνω καθετα!
 
εγω παντως οσο ειναι κομμενα τα φτερα δεν τα βγαζω εξω. Γιατι δεν το κανω για να εξημερωθουν μαζι μου απλα σας εξηγησα τον λογο... αλώστε σκεφτητε και το αλλο αν κοψει καποιος λαθος τα φτερα μπορει το πουλι να χτυπησει πολυ ασχημα απο ο,τι με τα φτερα... ας πουμε το δικο μου οταν του εκοψα τα φτερα ηταν πολυ ψηλα και πηγα διπλα του και πηρε φορα και επεσε κατω και μετα το επιασα και το εβαλα μεσα... και μπορω να σας πω πως απο τοτε που τους εχω κοψει τα φτερα ειναι πιο απομεκρυσμενα απο μενα.. αν τους κοψεις τα φτρα ειναι μαζι σου επειδη ειναι υποχρεωμενα στην ουσια κανουμε ενα αδυναμο πλασμα να ειναι απο υποχρεωση διπλα μας μονο και μονο επειδη εμεις το θελουμε//////
 
και οταν λεω διπλα μας δεν εννοω να τα εχουμε υπο την κατοχη μας.///// αλλα να τα εχουμε εξω λεγοντας πως τα εχουμε ελευθερα εξω αλλα δεν ξερουμε πως αυτα νοιοθουν στη πραγματικοτητα... και ρανια πιστευω πως αδικα τα εκοψες τα φτερακια του γιατι απο ο,τι εχω δει στις φωτο τα πατε μια χαρα... μακαρι να μπορουσα και εγω να ειμαι στη δικη σου θεση με τα δικα μου...
 
Και αν θυμάμαι καλά είχαμε εδώ κάποια post από ανθρώπους που κόβανε τα φτερά και το Παπαγάλο ( Kakadoo ) έπεσε από το μπαλκόνι, γιατί δεν μπορούσε να πετάει πια και πέθανε.
Τραυματισμος παπαγαλου Μαλλον σ'αυτο αναφερεται ο Αλεξανδρος.
Αλλα να ας μη ξεχναμε πως, ενα μπαλκονι δεν ειναι τοπος για να βρισκεται ενα πουλι, εκτος κι'αν ειναι μεσα σε κλουβι! Ουτε τα κομμενα φτερα, ουτε το harness θα το σωσουν αν τρομαξει κι' αποφασισει να πεταξει. Ακομα και τα φτερα του να μην εχει κομμενα στην καλυτερη περιπτωση το πουλι θα φυγει, χωρις αυτο να σημαινει πως θα καταφερει να επιζησει σιγουρα στο μελλον.
 
Back
Top