Γενικά Ποια ιθαγενή ωδικά πτηνά είναι νόμιμα για εκτροφή;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αν είναι πράγματι έτσι είναι πολύ λάθος προσέγγιση από την ελληνική πολιτεία.
Εκ των πραγμάτων αυτό δεν αλλάζει τίποτε...
αν δεν κάνω λάθος έχετε και εσείς καρδερίνες,
Ναι έχω τρία ζευγαράκια και ειλικρινά είναι υπέροχη η εκτροφή τους.
Και αν είναι κάθετα και οριζόντια παράνομη η εκτροφή ιθαγενών, πως την αναγνωρίζουν οι σύλλογοι επίσημα;
Δεν ξέρω... και δε θα μάθω.. Τουλάχιστο όχι σύντομα.
Απογοητεύομαι πραγματικά...
Αυτό όμως για μένα είναι λάθος.
Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να αναγκαστεί η πολιτεία να ξεχωρίσει και να επιβάλει τη διαφοροποίηση της όμορφης και καθαρής ΕΚΤΡΟΦΗΣ από όλα τα υπόλοιπα.
 
Στο εξωτερικό τι συμβαίνει; Γνωρίζει κανείς πχ Ιταλία,Βέλγιο πως δουλεύει το σύστημα και εάν έχουν ρυθμιστεί τέτοια ζητήματα;
 
Από όσο γνωρίζω, στη Γερμανία δίνονται άδειες εδώ και πολλά χρόνια. Μετά την έγκριση, γίνεται εποπτεία και καταγραφή της εκτροφής από ελεγκτή της υπηρεσίας.
 

Σε αυτά τα "Έχοντας υπόψιν" πάντως που βασίζεται αυτή η άδεια Γιάννη δεν ανήκει καμιά παράγραφος της νομοθεσίας που αναφέρει ότι απαγορεύεται εξ'ολοκλήρου η διατήρηση ιθαγενών. Σαν να λέμε έχοντας υπόψιν ότι μ'αρέσουν οι καρδερίνες αποφασίζω να βγάλω μια άδεια στον τάδε γιατί έτσι μου αρέσει. Αν εγώ ή ο Χ,Ψ κάνω μια μήνυση στο αδειούχο ή στον αδειοδότη νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα.
 
Καλημέρα και από μένα αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου δεν θα το πίστευα (ευχαριστούμε misalouris) και οχι γιατι είμαι άπιστος Θωμάς, Αλλά γιατί ενας φίλος προσπάθησε να βγάλει άδεια εκτροφής καναρινιών για να είναι καθόλα νόμιμος από όλες τις πλευρές, μέχρι και στο υπουργείο γεωργίας και Ανάπτυξης έφθασε εκτός από τις τοπικές αρχές και δεν τα κατάφερε!
 
ενας φίλος προσπάθησε να βγάλει άδεια εκτροφής καναρινιών για να είναι καθόλα νόμιμος από όλες τις πλευρές, μέχρι και στο υπουργείο γεωργίας και Ανάπτυξης έφθασε εκτός από τις τοπικές αρχές και δεν τα κατάφερε!

Αυτό δικαιολογεί εν πολλοίς νομίζω τη στάση των συλλόγων να αναφέρουν ρητά ότι εκτρέφουν και ιθαγενή - υβρίδια. Κακά τα ψέμματα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αφού ο καθένας με ένα κλουβάκι στο σπίτι του είναι εν δυνάμει εκτροφέας.
Κάτι πολύ απλό που σκέφτομαι είναι να καθοριστούν τα επιτρεπόμενα είδη εκτροφής, συγκεκριμένος τρόπος πώλησης (πχ pet shop) συγκεκριμένοι προμηθευτές - εκτροφείς (πχ αναγνωρισμένοι σύλλογοι) και κάθε πουλάκι να πωλείται με δαχτυλίδι ή/και ένα συνοδευτικό έγγραφο του συλλόγου.
Και έτσι, όποιος έχει τη γνώση και το μεράκι ας εκτρέφει και αηδόνι πχ, το οποίο όμως μέσα από την τιμή του θα καθόριζε ως ένα σημείο και τον αγοραστή. Αν πχ η καρδερίνα κοστολογηθεί στα 80 Ε, ο φλώρος στο 100 Ε, το αηδόνι στα 200 Ε (βάση των απαιτήσεων εκτροφής του κάθε πτηνού) τότε και τα οικονομικά ισοζύγια από μόνα τους θα καθόριζαν αυτόματα και την ως ένα σημείο αποτελεσματική λειτουργία του όλου συστήματος.
Όχι επειδή τα γράφω εγώ εδώ θα αλλάξει κάτι, προφανώς και θα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προς αυτήν ή κάποια άλλη κατεύθυνση, απλά κουβέντα να γίνεται.
 
Ace21 Χρόνια να το σσυζητάμε μεταξύ μας δεν θα αλλάξει κάτι δυστυχώς πρέπει πρώτα να αρχίσουμε από τα βασικά. Φυσικά πολλοί το παλεύουν μέσο συλλόγων αλλά όπως φαίνεται είμαστε πίσω! Και άσε τα ιθαγενη που από μόνα τούς είναι μια ιδιάζουσα κατάσταση, το πιο απλό για να κύλιση κάτι, να επιτρέψουν περίπτερα στις έκθεσης μέσω συλλόγων όπου οι εκτροφείς θα μπορούν να δώσουν τα πουλιά τους επιτέλους με έναν νόμιμο τρόπο! Καλός ή κακός τα πουλιά δίνονται δεν έχει σημασία αν το ποσό είναι 10 ευρώ ή 100 ευρώ σαν πράξη είναι παράνομη και δεν πιστεύω ότι οι εκτροφείς δεν θα ήταν θετικοί αν υπήρχαν οι νόμιμοι οδοί ! Το ίδιο το σύστημα σε αναγκάζει ή που θα πρέπει να σταματήσουμε να αναπαράγουμε πουλιά ή πρέπει επιτέλους να χτυπήσουμε πόρτες ώστε να βρεθεί μια λύση!
 
Τη καλησπέρα μου απο Θεσσαλονίκη. Απαντάω αργά σε σχέση με την ημερομηνία του συγκεκριμένου θέματος, αλλά ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που αναφέρονται παραπάνω, ορισμένα εκ των οποίων είναι σωστά και άλλα λάθος. Η παρέμβαση έχει σκοπό το να γίνει κατανοητό το τι πραγματικά ισχύει στο χώρο απο άποψη νομοθεσίας.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι οτι ΔΕΝ είμαστε εκτροφείς. Είμαστε χομπίστες κάτοχοι ωδικών και καλλωπιστικών πτηνών. Εκτροφή σημαίνει άδεια εκτροφείου, τελεία και παύλα σε αυτό. Είπες ή έγραψες εκτροφέας σημαίνει οτι έχεις άδεια εκτροφής.

Η έκδοση άδειας εκτροφής είναι μια διαδικασία που γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να την αποκτούν μέλη συλλόγων, έχουμε δηλαδή μέλη που έχουν άδεια. Όποιος έχει άδεια μπορεί να ασκήσει εμπορία. εφόσον το θελήσει, με κωδικό ΚΑΔ 01.49.12.04, Εκτροφή ωδικών πτηνών. Το σημαντικότερο όλων είναι οτι αποκτάει κωδικό CITES, με αποτέλεσμα να μπορεί να κατέχει, μετακινεί, εισάγει, εξάγει πουλιά στο εξωτερικό με νόμιμη και συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο καθένας μπορεί να κατέχει πτηνά, ακόμη και ιθαγενή, χωρίς να είναι εκτροφέας, αλλά θα πρέπει οταν αγοράζει πτηνά ιθαγενή, ευρωπαϊκής πανίδας, cites να παίρνει απόδειξη αγοράς τους με εγγραφή του αριθμού δακτυλιδιού επάνω στην απόδειξη. Ετσι αποδεικνύει τη νόμιμη κατοχή τους.

Οσον αφορά τη πολιτεία κωφεύει κυριολεκτικά. Το μόνο που την ενδιαφέρει ειναι η είσπραξη φόρων και να βγάζει νόμους εναρμονιζόμενη με την ΕΕ. Πάρα πολύ συχνά, χρειάζονται διευκρινιστικοί εγκύκλιοι γιατι και οι ίδιοι οι φορείς που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Τυχαίνει τον ίδιο νόμο ή εγκύκλιο διαφορετικά κρατικά γραφεία να ερμηνεύουν διαφορετικά τον ίδιο νόμο! Απο 21-4-2021 ισχύει νέος ευρωπαϊκός νόμος που βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους, αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, παρά λύνει.

Εκανα προσωπική παρέμβαση στο άρθρο 3 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το νόμο που ήταν προς διαβούλευση (και συγκέντρωσε το πλήθος σχολίων απο κάθε άλλο άρθρο) αλλά μάλλον ούτε καν το είδαν. Ο νόμος που ψηφίστηκε ούτε καν το έλαβε υπόψιν του! http://www.opengov.gr/ypaat/?c=7258

Στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν άδειες εκτροφής και ερασιτεχνικής εκτροφής και απο αυτούς μπορεί ο καθένας να εισάγει πουλιά με συγκεκριμένη διαδικασία και έγγραφα.

Κάποια θέματα νομοθεσίας μπορείτε να τα διαβάσετε στο άρθρο

Εαν χρειάζεστε κάποια επιπλέον εξήγηση ευχαρίστως να απαντήσω, στο μέτρο που γνωρίζω.
 
Η έκδοση άδειας εκτροφής είναι μια διαδικασία που γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να την αποκτούν μέλη συλλόγων, έχουμε δηλαδή μέλη που έχουν άδεια. Όποιος έχει άδεια μπορεί να ασκήσει εμπορία. εφόσον το θελήσει, με κωδικό ΚΑΔ 01.49.12.04, Εκτροφή ωδικών πτηνών. Το σημαντικότερο όλων είναι οτι αποκτάει κωδικό CITES, με αποτέλεσμα να μπορεί να κατέχει, μετακινεί, εισάγει, εξάγει πουλιά στο εξωτερικό με νόμιμη και συγκεκριμένη διαδικασία.
Κώστα, λέγοντας άδεια εκτροφής εννοείς την εκτροφή ωδικών πτηνών πλην των ιθαγενών ή δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός;
 
@Stavros καλησπέρα. Η άδεια εκτροφής αφορά τα ωδικά, καλλωπιστικά, θηραματικά, ιθαγενή, ευρωπαϊκά, εξωτικά, ψιττακοειδή, πτηνών συντροφιάς, ειδών που εξαιρούνται απο τη σύμβαση cites (ίσως να μου διαφεύγει κάτι). Απλά ανάλογα με το είδος αλλάζουν οι απαιτήσεις του νόμου σχετικά με το χώρο, τα κλουβιά κλπ.

Όσα μέλη συλλόγων έχουν πάρει ηδη άδεια έχουν κωδικό EL .. PET .. Να σημειώσω οτι η ομοσπονδία περιστεριών έχει την άδεια χρήσης του κωδικού GR.

Να ξεκαθαρίσουμε οτι οι περιορισμοί με τα ιθαγενή, ισχύουν και για τα υβρίδιά τους. Εκεί το πρόβλημα περιπλέκεται όσον αφορά τους απογόνους, ειδικά σε κάποια είδη cites. Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα εχουν είδη cites νόμιμα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους απογόνους τους. Ελλάδα είμαστε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top