Διατροφή Ποιες τροφές πυρώνουν τα πουλιά;

Nenkeren. To Perle Morbide το χρησιμοποιω κ εγω δυο χρονια τωρα.

Πιστευω οτι καταλαβες λαθος στο τι ειδους αποτελεσματα περιμενα να δω,τα πουλια τα πυρωνω καθε χρονο με αλλους τροπους και οχι με την περλα δεν περιμενα την περλα να κανει αυτη τη δουλεια.

Και επειδη την περλα απο τα συστατικα της την βλεπω περισσοτερο για αυγοτροφη παρα για αυτο που διαφημιζει οτι ειναι δινω αυοτροφη με δικα μου συστατικα που σιγουρα ειναι πιο ποιοτικα απο αυτα των αυγοτροφων του εμποριου.
 
..στο φυσικό τους περιβάλλον, τα πτηνά δημιουργούν ζευγάρια όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές και αναφερόμαστε -κατά σειρά προτεραιότητας μέσω του ενστίκτου τους- στην αύξηση ποικιλίας της τροφής, στην ημερήσια φωτοδοσία με ελάχιστο όριο 10 -11 ώρες ημερησίως, στις ιδανικές θερμοκρασίες.
όσον αφορά στις τροφές που -πέραν της αύξησης της ποσότητας- θα οδηγήσουν ''σωστά & αποτελεσματικά'' τα πουλιά κατά την αναπαραγωγή, είναι:
https://community.petbirds.gr/threads/Φυσική-διατροφική-προετοιμασία-αναπαραγωγής-10-εβδομάδων.31651/page-2#post-407705
 
Και επειδη την περλα απο τα συστατικα της την βλεπω περισσοτερο για αυγοτροφη παρα για αυτο που διαφημιζει οτι ειναι δινω αυοτροφη με δικα μου συστατικα που σιγουρα ειναι πιο ποιοτικα απο αυτα των αυγοτροφων του εμποριου.


Φιλε μου κ εγω συν ολα τα σκευασματα του εμποριου που χορηγο χρησιμοποιω κ αυγοτροφη με δικα μου συστατικα δηλ στην αυγοτροφη που χρησιμοποιω βαζω κ αυγα κ αλλα πραγματα μεσα ισως απο καποιους να θεωρη υπερβολη αυτο αλλα τουλαχιστον εγω νοιωθω καλα, κ οσο για την περλα, το breedmax κτλ σιγουρα δεν ειμαι ο καταλληλος να πω αν ειναι σωστα τα συστατικα τους κ αν κανουν αυτο που διαφημιζουν. Κρινοντας απο τα πουλια μου ομως σιγουρα μενω ευχαριστημενος.
 
Παιδιά το θέμα ρωτάει αν και ποιες τροφές "πυρώνουν" τα πουλιά. Έχει απαντηθεί επαρκώς από το 2009 από το Μάκη και το Δημήτρη. Δεν υπάρχουν τροφές που πυρώνουν, υπάρχουν τροφές που οπλίζουν τον οργανισμό των πουλιών για ν' ανταπεξέλθουν στα δύσκολα καθήκοντα της αναπαραγωγής και να μεγαλώσουν υγιείς νεοσσούς.
Τώρα επανήλθε και η συζήτηση πήγε αλλού, η μόνη εντός θέματος απάνηση είναι του Δημήτρη, για την οποία έχω μια ένσταση στη σειρά όπως τοποθετείται, γιατί οι ορμόνες των πουλιών είναι φωτο-διεγειρόμενες και το βασικό στοιχείο "πυρώματος" είναι η αύξηση της διάρκειας της ημέρας, που ορίζεται γύρω από την εαρινή ισημερία δηλαδή 21 Μαρτίου. Ακολουθούν τα υπόλοιπα, θερμοκρασία και επαρκής τροφή που είναι αλληλένδετα με την εποχή.
-κατά σειρά προτεραιότητας μέσω του ενστίκτου τους- στην αύξηση ποικιλίας της τροφής, στην ημερήσια φωτοδοσία με ελάχιστο όριο 10 -11 ώρες ημερησίως, στις ιδανικές θερμοκρασίες.
 
Dimitris.P , Δημήτρη, κι εγώ έχω μια μικρή ένσταση στη σειρά που θέτεις. Είχα την εντύπωση ότι προτεραιότητα έχει η διάρκεια του φωτός έναντι όλων των άλλων παραγόντων που αναφέρεις.
 
Δεν υπάρχουν γιατροσόφια, τροφές και πυρωτικά που να κάνουν τα πουλιά "πυραύλους"...
Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση της υγείας και του σώματος των πουλιών.
Όλα βρίσκουν συνέχεια και αλληλουχία με το πως ήταν το προηγούμενο διάστημα - φάση της ζωής τους
Και όλα εξαρτώνται από το αν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για να ερεθίσουν τους αισθητήρες τους και να αρχίσουν οι ορμονικές διεργασίες που απαιτούνται για την αναπαραγωγή.
Κι αφού σε αυτό τουλάχιστο συμφωνούμε κατά κόρον επιτρέπουμε τη συζήτηση να ανοίξει και να εξελιχθεί προς νέους "τόπους" με στόχο την εξεύρεση νέου "ορίζοντα" συζητήσεων, σκέψεων και διερευνήσεων.
Όσοι αυτά τα κρίνουν ως εκτός θέματος ας περιοριστούν στις στις κρίσεις τους και κυρίως να τις κρατάνε για τον εαυτό τους.
Το petbirds έχει πάντα όσους χρειάζεται για να κρατούν τη συζήτηση εκεί που πρέπει.
Είχα την εντύπωση ότι προτεραιότητα έχει η διάρκεια του φωτός έναντι όλων των άλλων παραγόντων που αναφέρεις.
Για μένα Γιάννη είναι απόλυτα βέβαιο αυτό
 
Όλα βρίσκουν συνέχεια και αλληλουχία με το πως ήταν το προηγούμενο διάστημα - φάση της ζωής τους
..χαίρομαι που σε αυτό το κομμάτι(.. Της σωστής ετήσιας διατροφής) ο καλός φίλος Γιάννης δικαιώνει τη φωνή μου. 🙂
όλα εξαρτώνται από το αν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για να ερεθίσουν τους αισθητήρες τους και να αρχίσουν οι ορμονικές διεργασίες που απαιτούνται για την αναπαραγωγή..
Ανοιξη πρωτίστως σημαίνει ΕΠΑΡΚΙΑ & ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΗΣ..ότι χρειάζεται ενα πτηνό για να μπορέσει να σητίσει τους νεοσσούς.. Το 1ο στοιχείο που ενεργοποιεί τους αισθητήρες των πτηνών προς αναπαραγωγή.
Εν συνεχεία, με αρχή τις πρώτες κιόλας μέρες του Μαρτίου,όπου έχουμε 11+ ώρες φωτοδοσίας.. Το 2ο στοιχείο που ενεργοποιεί τους αισθητήρες των πτηνών προς αναπαραγωγή..ώρες ικανές ώστε να σητίσουν πιο πολλές φορές τους νεοσσούς, άρα αυξάνονται ταυτόχρονα & σημαντικά οι πιθανότητες επιβίωσής των.
3ο στην σειρά..η κατάλληλες θερμοκρασίες.
Αυτά που γράφω είναι λόγια και απόψεις πολλών εκτροφέων, καταξιωμένων στο χώρο των πτηνών συντροφιάς εδώ και πολλά χρόνια..

Είχα την εντύπωση ότι προτεραιότητα έχει η διάρκεια του φωτός έναντι όλων των άλλων παραγόντων που αναφέρεις.
είναι απόλυτα βέβαιο αυτό
.. Και'γω αυτό πίστευα, αλλά.. Πλέον πιστεύω ότι σας γράφω. 🙂
 
Για να έρθουν σε αναπαραγωγική διάθεση, νο1 παραγοντας είναι η διάρκεια του φωτισμού.

Θερμοκρασία οχι τόσο, άλλωστε είναι άπειρες οι εικόνες και τα παραδείγματα με φωλιές σε χιονισμένα τοπία. Απλά όσο πιο μαλακός καιρός τόσο λιγοτερο θα ταλαιπωρηθουν.

Η διατροφή είναι το α και το ω ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το οτιδήποτε. Είτε αυτό είναι οι απαιτήσεις της αναπαραγωγής, είτε μια ασθένεια κτλ.
Οποιαδήποτε συμβολή στο "πυρωμα" είναι επικουρική και όχι πρωταρχική.
 
Η διατροφή είναι το α και το ω ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το οτιδήποτε. Είτε αυτό είναι οι απαιτήσεις τις αναπαραγωγής, είτε μια ασθένεια κτλ.
Οποιαδήποτε συμβολή στο "πυρωμα" είναι επικουρική και όχι πρωταρχική.
Ορθόν ! Αν ήταν διαφορετικά, κάθε φορά που θα ταΐζαμε κάπως "επιθετικά" τα πουλιά θα βρίσκαμε αυγά ανάμεσα στα υλικά βάσης :)
 
..5 Φεβρουαρίου του 2013, εξωτερική εκτροφή, χωρίς έξτρα φωτισμό αλλά με ''αυξημένη'' (λόγω της αμάθειας μου τότε..)καθαρά φυσικής διατροφής, απέκτησα τους πρώτους μου νεοσσούς από ζευγάρωμα κοινών καναρινιών.
Η λάθος αύξηση παροχής τροφής, οδήγησε τα πουλιά σε αναπαραγωγή.. και όχι το φως.
 
Η λάθος αύξηση παροχής τροφής, οδήγησε τα πουλιά σε αναπαραγωγή.. και όχι το φως.
Δημήτρη.. είναι λάθος συμπέρασμα.. με μηδαμινό δείγμα.
Καλύτερα να σκεφτείς κι εσύ όπως όλοι μας πιο πρακτικά..
Με σωστό φως και χωρίς άλλες τροφές θα βρεις αυγά.
Χωρίς φως όσο και να ταΐσεις.. Θα βρεις χοντρουλές κανάρες να σε κοιτούν ακίνητες.
 
Και να συμπληρώσω σε αυτά που λέει ο Γιάννης παραπάνω, ότι τον Φεβρουάριο η διάρκεια της μέρας έχει μεγαλώσει σε σχέση με Δεκέμβριο π.χ και την αλλαγή αυτή την καταλαβαίνουν τα πουλιά ασχέτως αν δεν αλλάζει η ανθρώπινη ώρα τυπικά.

Επίσης πέρυσι κι εμένα σε εξωτερική εκτροφή μέσα Φεβρουαρίου έκαναν όλα τα ζευγάρια φωλιές τρώγοντας μόνο το βασικό μείγμα σπόρων.
 
.. Καλύτερα να σκεφτείς κι εσύ όπως όλοι μας πιο πρακτικά..
.. Αυτό κάνω Γιάννη..ψάχνομαι και πιο πέρα από τις δυνάμεις μου.. Με εκτροφείς σε γειτονικές χώρες και μη, αφού οι δικοί μας ''αρνούνται τη γενική μετάδοση γνώσεων''(βλέπε το θέμα forum vs fb).
μπορώ να αναφέρω παράδειγμα νεοσσών & πυρωμένα πουλιά λόγω διατροφής από αρχές Γενάρη (πάλι σε εξωτερική εκτροφή), αλλά ας το αφήσουμε μέχρις εδώ. 🙂

.. Καλό ψάξιμο πέραν των στερεοτύπων θα προτείνω και.. Να'μαστε καλά!
 
Φως, τροφή, θερμότητα. Συνδυαστικά όταν τα δυο πρώτα είναι στο μέγιστο και το τελευταίο όχι στα άκρα έχουμε πύρωμα=ζευγάρωμα=αναπαραγωγή και σωστό αποτέλεσμα αναπαραγωγής δηλ. Αυγα, νεοσσούς, απογαλακτισμός
(όταν τα πουλιά μας είναι υγιής και ηλικιακά σωστά).
Τι γίνεται όμως εάν το πρώτο είναι στο μέγιστο το μεσαίο χαμηλά και το τελευταίο όχι στα άκρα;
Τι γίνεται όμως εάν το πρώτο είναι χαμηλά το μεσαίο υψηλό και το τελευταίο όχι στα άκρα;
Τι γίνεται όμως εάν τα δυο πρώτα είναι χαμηλά και το τελευταίο όχι στα άκρα;
θα έχουμε πύρωμα = ζευγάρωμα (για τα αποτελέσματα της αναπαραγωγής δεν ρωτώ γιατί το θέμα είναι για το πύρωμα)
και σε πιες περιπτώσεις;
 
Κατ εμε η σωστη διαδικασια ειναι η εξης"
1,Σωστη διατροφη καθ ολο τον χρονο με αυξηση βιταμινων, πρωτεινων, βιταμινης Ε προς την εποχη του ζευγαρωματος.
2, Αυξηση φωτεινοτητος με μεγιστο οριο της 14 ωρες(Βαση του φωτος ο εγκεφαλος των πτηνων εκρινη της ορμονες που χρειαζονται για να ξεκινηση η αναπαρωγικη διαδικασια)
3,Μια θερμοτητα γυρω στους 22~23 βαθμους θα ητανε το ιδανικο τοσο για γονεις οσο κ για νεοσσους. Στην πραξη εχω δει τα καναρινια να γεννανε πληρωντας το 1,2 ανωτερω και με πολλη χαμηλες θερμοκρασιες.
Αρα μπορουμε να πουμε οτι η σωστη διατροφη πριν μετα σε συνδυασμο με το φως ειναι τα δυο κυρια σημεια που πρεπει να εστιασουμε. Γνωστα ολα οσα αναφερω κ να με συχωρηται αν γινομαι κουραστικος
 
Από ό,τι βλέπω, είναι κοινός παρονομαστής τα τελευταία χρόνια πως δεν υπάρχει μυστική τροφή-πυρωτικό.

Απο εκεί και πέρα, η συζήτηση για το τι μπαίνει πρώτα, το φώς ή η ποσότητα, είναι επικίνδυνα ακαδημαϊκή. Πρώτα απ' όλα στερείται επιστημονικότητας αφού ελάχιστοι μιλούν με παραπομπές σε αποδείξεις της επιστήμης. Δεύτερον και πιο σημαντικό,έχει έλλειψη νοήματος, εφόσον κάθε πρακτική υπερπηδά όλες τις θεωρητικές αντιρρήσεις που μπορεί αυτή η συζήτηση να φέρει. Είναι δηλαδή κοινή πρακτική και γενικός κανόνας η εναρμόνιση και των τριών παραγόντων οι οποίοι αναφέρθηκαν. Σε αυτή τη γραμμή, ποιόν αφορά το τι είναι προτεραιότητα, αφού όλα κορυφώνονται αρμονικά απο εμάς τους ίδιους;
Η συζήτηση νοηματοδοτείται μόνο απο μια εκ των υστέρων ανάλυση κάποιου προβλήματος. Πχ "έφταιγε ο φωτισμός","έφταιγε η τροφή","δεν βοηθάει και ο καιρός" κτλ.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι η συζήτηση μπερδεύει και υπάρχει η περίπτωση νέοι άνθρωποι να μας θέσουν ερωτήματα τα οποία ακροβατούν μεταξύ της ορθής λογικής και του τρολαρίσματος:
Τι γίνεται όμως εάν το πρώτο είναι στο μέγιστο το μεσαίο χαμηλά και το τελευταίο όχι στα άκρα;
Τι γίνεται όμως εάν το πρώτο είναι χαμηλά το μεσαίο υψηλό και το τελευταίο όχι στα άκρα;
Τι γίνεται όμως εάν τα δυο πρώτα είναι χαμηλά και το τελευταίο όχι στα άκρα;
Διότι όποιες και αν ήταν οι προθέσεις του Παναγιώτη, δεν μπορώ να εκλάβω τις ερωτήσεις του διαφορετικά.Απο την μια διαπνέονται απο μια σφιχτή λογική και απο την άλλη δεν επιδέχονται καμίας απάντησης.

Αγαπητέ φίλε Dimitris.P , γνωριζόμαστε προσωπικά και νομίζω είμαστε και στον ίδιο σύλλογο, οπότε επίτρεψέ μου την εξής άποψη. Είπες:
.. Αυτό κάνω Γιάννη..ψάχνομαι και πιο πέρα από τις δυνάμεις μου.. Με εκτροφείς σε γειτονικές χώρες και μη, αφού οι δικοί μας ''αρνούνται τη γενική μετάδοση γνώσεων''
Νομίζω οτι αυτού του τύπου ο σχολιασμός επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που θα ήθελες εσύ να έχει.Αντί να φωτίζει,όπως θα ήθελες, παγιώνει αυτό που κατηγορείς. Γίνεσαι κατά κάποιον τρόπο γρανάζι στο αναπαραγωγικό κύκλο αυτού του πράγματος.Αναγνωρίζεις άθελα σου οτι ο χώρος διαπνέεται απο μυστικά, κρυψίνοες ανθρώπους, συνωμοσίες κτλ. Το συμπέρασμα είναι οτι ο κάθε νεοεισερχόμενος πρέπει να πηγαίνει τοίχο τοίχο, αν και σίγουρα θα την πάθει.

Που κολλάει όλο αυτό με το θέμα;Είναι νομίζω η ίδια απροσεξία που επέτρεψε πριν απο δεκαετίες έως τις ημέρες μας να κυκλοφορεί η φήμη του "Πυρωτικού". Είναι η αντίληψη οτι κάποιοι ξέρουν, κάποιοι τα καταφέρνουν και άρα, δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει κάποιο μυστικό.
Που είναι αυτά τα μυστικά;Εσύ ο ίδιος μπορείς να το καταλάβεις, ερχόμενος απο αυτόν τον κόσμο όπου με δύσκολες διασυνδέσεις μαθαίνεις,τί έμαθες; Τι υπάρχει ας πούμε που δεν μπορεί κάποιος να βρει ελεύθερο εδώ και μια 10ετία σε μια πλατφόρμα που λέγεται Petbirds ή οπουδήποτε αλλού στο ίντερνετ;
Με συγχωρείς αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.
 
Τι υπάρχει ας πούμε που δεν μπορεί κάποιος να βρει ελεύθερο εδώ και μια 10ετία σε μια πλατφόρμα που λέγεται Petbirds ή οπουδήποτε αλλού στο ίντερνετ

Μπορει βεβαια να αναφερεται και σε ατομα τα οποια δεν ξερουν να κανουν χρηση ιντερνετ,θα μου πεις ακραιο μεν, αλλα εχοντας δει αρκετες εκτροφες που τις εχουν οντως ανθρωποι που ειναι καφενειο σπιτι και η οποια πληροφορια μεταφερεται δια στοματος τον καταλαβαινω.

Απο την αλλη το ιντερνετ, οκ πολλες οι πληροφοριες ναι, αλλα ζητημα να υπαρχουν 10 σοβαροι εκτροφεις και οταν λεω σοβαροι και απο αποψη γνωσης και θελησης μεταδοσης της αλλα ταυτοχρονα να εχουν και ενα μεγεθος εκτροφης με καταγραφη γεγονοτων για την μεταδοση της γνωσης.

Το γεγονος οτι εχουμε ενα μπουσουλα σε 2-3 πραγματα τα οποια εδω μεσα γινονται κοινως γνωστα δεν σημαινει οτι ειναι και αυτα που κανουν ολοι οι σοβαροι εκτροφεις στην Ελλαδα και στο εξωτερικο για το κατι παραπανω. Επισης το οτι εχουμε ενα μπουσουλα οπως προειπα δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να ψαχνομαστε και να πειραματιζομαστε γιατι ολοι οι κανονες ειναι προς αμφισβητηση για την επιτευξη ενος καλυτερου αποτελεσματος.

Εγω δεν εχω κατι που να ξερω και να μην το λεω οπως και πολλοι ανθρωποι σε αυτο το φορουμ και σε αλλα, ομως πιστευω και οχι συνομωσιακα οτι υπαρχουν πραγματα τα οποια δεν λεγονται και τα οποια προφανως δεν ξερω ακριβως γιατι δεν λεγονται και παραμενουν ας το πουμε "μυστικα".

Και συγκεκριμενα πολλα μυστικα κρατιουνται απο ανθρωπους που κατεβαζουν πουλια σε εκθεσεις και απο αποψης επιλογης ζευγαριων, επιλογης ατομων,τροπου αναπαραγωγης, διατροφης, εκπαιδευσης, βαψιματος, φαρμακων και αυτο γιατι ειναι ενεργοι στις εκθεσεις και ακρως ανταγωνιστικοι.
 
Back
Top