Διατροφή Ποικιλία διατροφής ζακό

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ιβαν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ιβαν

PB New Member
Εγγραφή
5 Δεκ 2022
Μηνύματα
347
Πόλη
θεσσαλονικη
Καλησπέρα καλή χρόνια σε όλους…θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πρέπει να αλλάζουμε τους σπόρους και τα Πελετ ανά κάποιο χρονικό διάστημα για να εξασφαλιστεί όσο γίνεται η μεγαλύτερη πρόληψη θρεπτικών στοιχείων … Να πω ότι το πρωί τον ταΐζω μια μερίδα λαχανικά , σπόροι deli nature και prestige, Πελετ psittacus και το απογευματάκι φρούτο. Το Πελετ και η σπόροι υπάρχουν πάντα μέσα στο κλουβί …του έχω δώσει και μισό αυγό μεσα στις 18 μέρες που τον έχω … προτείνεται κάτι άλλο ;
 
Αυτό που προτείνω είναι να υπάρχει πάντα πέλλετ και σπόροι, Δευτέρα και Παρασκευή λαχανικά, Τετάρτη φρούτα και Κυριακή αυγό.
Η αναλογία λαχανικών και φρούτων να ισοδυναμεί με τουλάχιστον 30% της ημερήσιας ποσότητας τροφής που τρώει. Αν πχ τρώει 100γρ. σπόρων-πελλετ τότε τις μέρες που του βάζουμε τα παραπάνω να είναι το λιγότερο 30γρ.
Αυγό/ αυγοτροφη θα έλεγα να δίνεις το λιγότερο 5 κουταλάκια του γλυκού εβδομαδιαία ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις για πρωτεινη. Στη πτερορροια προσφέρουμε καθημερινά.
 
@Geokilkis να αλλάζω Πελετ και σπόρους κάθε φορά που τελειώνει η συσκευασία η δεν χρειάζεται ; Επίσης , υπάρχει κάποιος λόγος που δεν πρέπει να δίνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά ;
 
Οι παπαγάλοι λατρεύουν το πρόγραμμα και τις συνήθειες οπότε οι συχνές αλλαγές δεν κάνουν καλό.
Ένα καλό μίγμα σπόρων, πάντα συσκευασμένο και επώνυμο και αλλαγή όσο το δυνατόν πιο αραιά. Το ίδιο και στα πέλλετ με την προϋπόθεση πως καλύπτει τις ανάγκες του είδους και φυσικά είναι ποιοτικό.

Θεωρώ πως είναι καλύτερο αυτό που έγραψα ώστε να το βλέπει σαν λιχουδια και να μην στραφεί μόνιμα είτε στα λαχανικά/φρούτα είτε τα αποκλείσει τελείως.
θέλει προσοχή, να υπάρχει ποικιλία, να αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως πχ μαρούλι, σπανάκι κτλ γιατί προκαλούν εντερικές διαταραχές, και φυσικά μην δώσουμε κάτι που απαγορεύεται.
 
προτείνεται κάτι άλλο ;
Επίσης και τα όσπρια, όπως (φάβα, ρεβίθια, άσπρα φασόλια, κόκκινα φασόλια, κουκιά, φακές, ροβίτσα, καστανό ρύζι) αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και μπορούμε να τα δίνουμε καθημερινά μόνα τους η ανακατεμένα με τα λαχανικά που έχουμε ετοιμάσει.
Και μακαρόνια ολικής άλεσης, μπορείς να του δώσεις, τους αρέσουν.

Όσον αφορά τα μείγματα των σπόρων και τα pellets καλό είναι να δοκιμάσεις και από άλλα επώνυμα brands,( versele laga, evia parrots, witte Molen, κ.α) για να μπορέσεις να καταλάβεις από ποιά τροφή καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των σπόρων ή των pellets, και έχει την μεγαλύτερη αποδοχή.
Το δικό μου ζακό τρώει περίπου ένα κιλό μείγμα σπόρων τον μήνα, συν τα λαχανικά, όσπρια ,αυγοτροφες, φρούτα.
Και μέρα παρά μέρα καρύδι από τον Κίσσαβο που τρελαίνεται.😏
 
Back
Top