Φροντίδα Ποιοι τρόποι υπάρχουν για την καθαριότητά της ποτίστρας;

sakkayian

PB New Member
Εγγραφή
13 Σεπ 2014
Μηνύματα
16
Πόλη
Αιδηψός
Καλησπέρα σε όλους... Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την καθαριότητα της ποτίστρας.
Γενικά στις ποτίστρες όπως και εσείς γνωρίζετε, με τον καιρό πιάνουν άλατα και πρασινάδα. Ειδικά τους θερινούς μήνες η πρασινάδα δημιουργείται πολύ γρήγορα κάτι που πιθανόν να είναι και επικίνδυνη για την υγεία των πτηνών.
Ποιοι τρόποι υπάρχουν για την καθαριότητά της, που να είναι ακίνδυνοι για τα πτηνά ;
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων...
 
Πρασινάδα (Lemna Minor κατά τους κατόχους ενυδρείων) που πιάνουν τα σκεύη κάθε είδους όταν το νερό παραμείνει στάσιμο περισσότερο από 2-3 ημέρες εκτεθειμένο σε ζέστη και πολύ φως. Χρειάζεται νιτρικά, φως και στάσιμο νερό...όσο πιο στάσιμο είναι τόσο πυκνότερη γίνεται. Αν η θερμοκρασία του νερού κατέβει τους 25oC τότε καταστρέφεται και ασπρίζει. Αυτό που μένει είναι σκληρό και δύσκολο να απομακρυνθεί. Εχθρός λοιπόν αυτής της κατάστασης είναι η τακτική καθαριότητα και η αλλαγή νερού.
Είναι κατά την άποψή μου απαράδεκτο να πίνουν ζώα από σκεύη που εμείς ούτε να τα πιάσουμε δεν μπορούμε.
Στα σκεύη που έχει "παραγίνει" το κακό καλόν είναι να τα αχρηστεύουμε. Στα υπόλοιπα που είναι στο αρχικό στάδιο εμβάπτιση σε μείγμα νερού χλωρίου μια δυο μέρες καλό πλύσιμο και επιλογή μόνο των καταλλήλων.
 
Πάρε μια παλιά οδοντόβουρτσα (ει δυνατόν ''κοντή'') και καθάρισε τα μέρη της ποτίστρας που είναι δύσκολο να φθάσει το χέρι η να καθαριστούν καλά.
Θα δεις μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα, αν χρησιμοποιείς-προσθέτεις μερικές σταγόνες μηλόξυδο.
 
Πάρε μια παλιά οδοντόβουρτσα (ει δυνατόν ''κοντή'') και καθάρισε τα μέρη της ποτίστρας που είναι δύσκολο να φθάσει το χέρι η να καθαριστούν καλά.

Οχι οτι βρίσκω κάποιο λάθος στην συμβουλή για καθάρισμα, αλλά εκείνο που σκέπτομαι είναι οτι όποιος φτάνει στην ανάγκη να χρειάζεται οδοντόβουρτα για να καθαρίσει την ποτίστρα, (θα το πώ ευγενικά) ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ !
 
Γενικά στις ποτίστρες όπως και εσείς γνωρίζετε, με τον καιρό πιάνουν άλατα και πρασινάδα. Ειδικά τους θερινούς μήνες η πρασινάδα δημιουργείται πολύ γρήγορα κάτι που πιθανόν να είναι και επικίνδυνη για την υγεία των πτηνών.
Ποιοι τρόποι υπάρχουν για την καθαριότητά της, που να είναι ακίνδυνοι για τα πτηνά ;
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων...
Απάντησα σε αυτό... Αν και η ''πρασινάδα'' δεν δημιουργείται γρήγορα... Θα πρέπει να μείνει μέρες το νερό χωρίς αλλαγή.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Η πρασινάδα είναι άλγη και δεν είναι η ίδια επικίνδυνη για τα πουλιά (αλλά κάποιες απο τις συνθήκες που την ευνοούν). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βούρτσα καθαρισμού ποτηριών.
 
Δεν είναι μόνο η πρασινάδα... είναι και τα άλατα που πιάνει η ποτίστρα. Έχω ποτίστρες που τις χρησιμοποιω χρόνια και είναι πεντακάθαρες. Αυτό βέβαια με πολυ κόπο κάθε φόρα. Απλά ρώτησα έαν υπάρχει κάποιος ποιο εύκολος τρόπος να γίνεται η καθαριότητα (π.χ. κάποιο υγρό στο εμπόριο μη επικίνδυνο για τα πτηνά) από το να τρίβω με οδοντόβουρτσα ή όποια άλλου μεγέθους βούρτσα (για τις μεγάλες ποτίστρες) κάθε 2-3 μέρες. Είμαι σίγουρος ότι αρκετοι από εμάς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό με τον επίπονο τρόπο του " τριψίματος" και είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από εμάς ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ! Το μηλόξυδο δεν το έχω δοκιμάσει... Το μείγμα νερού -χλωρίου σε τι αναλογίες;
 
Για τις ποτίστρες χρησιμοποιώ μικρού μεγέθους σφουγγαράκι που αν δεν βρω έτοιμο σε μαγαζί, κόβω απλά το κλασσικό των πιάτων στα δύο. Έτσι χωράει άνετα να καθαρίσει το δοχείο του νερού και την βάση στην ροή. Εκεί που δεν περνάει καλά είναι στο στενό σημείο από το δοχείο μέχρι την μύτη που πίνει το πουλάκι. Εκεί το τρίβω σε καθημερινή βάση με το μικρό μου δαχτυλάκι (βέβαια είμαι γυναίκα και χωράει).
Αν βάλω σκορδόνερο ή σπανίως κανένα συμπλήρωμα βιταμινών που κάνουν γλίτσα, τότε κι εγώ έχω μια οδοντόβουρτσα σκύλων που έχει και ένα πολύ μικρό βουρτσάκι και το τρίβω επιμελέστερα.
Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως με τα τσάγια που χρωματίζουν αλλά είναι περισσότερο αισθητικό, όχι καθαριότητας και σε λίγες μέρες φεύγει.
Να πω ότι η καθημερινή αλλαγή νερού και το πλύσιμο της ποτίστρας είναι για μένα κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία των πτηνών και όλων των ζώων επίσης.
 
λοιπον το θεμα της καθαριοτητας των ποτιστρων με απασχολησε αρκετα και θα πω κατ'εμε την καλυτερη λυση.
λοιπον εχουμε και λεμε,ιταλικες ποτιστρες σιλικονης,τις μπλε με το διαφανο καπακι, που λενε made in italy πανω. Αν ειστε σε καποιο συλογο θα μπορειτε να τις προμηθευτειτε και σε τιμη κανονικης ποτιστρας. (μιας και ειναι πιο ακριβες).
2 σετ. Το ενα το εχουμε στα πουλια και το αλλο περιμενει. Οταν κανουμε την αλλαγη, βαζουμε τις καθαρες και με ησυχια πλενουμε τις χρησιμοποιημενες... Μεχρι την επομενη αλλαγη.
το καλο με την συγκεκριμενη ποτιστρα ειναι οτι λογω της σιλικονης που εχει στο κραμα της, καθαριζει υπερβολικα πιο ευκολα απο τις κοινες και δεν λερωνει σχεδον καθολου. Αφηστε τα σκορδονερα και τα μηλοξιδα... Το μονο που χρειαζεται να χρησιμοποιησεις στην καθαριοτητα τους αν τα βρεις σκουρα ειναι λιγο σαπουνι. Δε μενει τιποτα.

και εννοειται μια φορα το χρονο αλλαγη ποτιστρων και πεταμα των παλιων(για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο)

οσον αφορα της ποτιστρες με την μπιλια που οι πιο εμπειροι απο εμας χρησιμοποιουν εγω εχω τις ενστασεις μου!
 
αφηστε τα σκορδονερα και τα μηλοξιδα... Το μονο που χρειαζεται να χρησιμοποιησεις στην καθαριοτητα τους αν τα βρεις σκουρα ειναι λιγο σαπουνι. Δε μενει τιποτα.
!
Το σκορδόνερο δεν αναφέρθηκε ως τρόπος καθαριότητας, νομίζω είναι σαφές σε ένα μέλος τόσο έμπειρο όσο εσύ.
Το σκορδόνερο και το μηλόξυδο είναι φυσικοί τρόποι πρόληψης ασθενειών που χρησιμοποιούμε κατά αραιά διαστήματα στα πουλάκια μας και την επομένη της χορήγησής τους έχει δημιουργηθεί μία γλίτσα στην ποτίστρα που απαιτεί επιμελέστερο καθαρισμό.
Αν η ένστασή σου είναι ως προς την χρήση τους για προληπτικούς λόγους, ευχαρίστως να συζητηθεί γιατί μας ενδιαφέρει όλους, στο σωστό πεδίο συζήτησης Σκόρδο - Ένα φυσικό προιόν ή Μικρη συμβουλη για μηλοξιδο για την υγεια των πουλιων μας .
Πάντως τελικά να πω, ότι καθαρίζοντας καθημερινά τις ποτίστρες με την χρήση απλού τρεχούμενου νερού, ποτέ δεν προβληματίστηκα για την επαρκή καθαριότητά τους, ώστε η ανάγκη χρήσης απορρυπαντικών να μου δημιουργεί ερωτηματικά για το κάθε πότε πλένονται αυτές οι ποτίστρες που καταλήγουμε να χρειαζόμαστε πολυδαίδαλες μεθόδους καθαριότητας.
 
οχι βρε! Στο συγκεκριμενο προιον αφηστε τα σκορδονερα και τα μηλοξιδα.
εννοουσα οτι ειναι ευκολο στη χρηση! Οχι οτι δεν κανουν δουλεια. Απο μεριας ευκολιας..
αχ βρε μαρακι πρωι πρωι...
 
Παναγιώτη μου οι διευκρινίσεις χρειάζονται, όχι μεταξύ μας απαραίτητα αλλά και για αναγνώστες κάθε επιπέδου εμπειρίας.
Συγγνώμη αν ήμουν φορτσάτη, δεν ήταν εκ προθέσεως :)
 
ελα πες αληθεια, δεν εχεις πιει καφε ε;😀
παρε παντως μια ποτιστρα απο αυτες που λεω, δοκιμασε, απο περιεργεια
 
ελα πες αληθεια, δεν εχεις πιει καφε ε;😀
παρε παντως μια ποτιστρα απο αυτες που λεω, δοκιμασε, απο περιεργεια
Έχεις καμιά φωτογραφία; Έψαξα στο internet και δεν βρήκα τώρα έτσι στα γρήγορα. Είναι με μπίλια ή απλές στην μορφή;
 
μαρια ουτε εγω βρισκω,θα βαλω φωτο απο τις δικες μου

λοιπον δεν υπαρχει πουθενα σε onlinepetshop, οποτε βρηκα μια φωτο απο ενα φιλοsa.webp
 
Μάλιστα, κλασσικές είναι απλά είναι πιο γυαλιστερό το υλικό και δεν έχει πόρους να λερώνεται εύκολα. Έχουν βαθειά μύτη, θα έκαναν και για παπαγάλους δηλαδή; Και που τις βρίσκετε;
 
Back
Top