Αναπαραγωγή Ποτε να βαλω τη φωλια στα κοκατιλ;

Αργύρη μου κοιταξε να δεις, ακομα και ενα δωδεκάχρονο κορίτσι μπορεί να εγκυμονήσει και να γεννήσει, αλλα ολοι γνωριζουμε οτι μια τετοια εγκυμοσυνη επιφερει πολλους κινδυνους. :)

Οπως αναφερεται και σε αυτο το αρθρο του Αλεξανδρου https://community.petbirds.gr/threads/Δυστοκία-των-πτηνών.2759/ η δυστοκία είναι πολυ συχνο φαινομενο στα κοκατιλ. Ποσο μάλλον άν αυτα δεν είναι ωριμα για αναπαραγωγή. Το οτι γεννησαν τα δικά σου δεν είναι ο κανόνας αλλα μαλλον η εξαιρεση. Αληθεια εσυ πως ξερεις την ακριβη ηλικια των πουλιων σου; Προέρχονται απο δική σου γέννα ή φοράνε δαχτυλίδι;

Πιστευεις αλληθεια πως ενα δωδεκαχρονο κορίτσι μπορεί να αξιολογήσει σωστα την υγεια ενος πουλιού ή να μπορέσει να το βοηθησει σε περιπτωση δυστοκίας; Και στο κατω κατω καλυτερα να ειναι λιγο αγχωμενη αλλα σε εγρηγορση ωστε να μπορέσει να αντιληφθεί μια κατασταση, παρα να της ενισχύουμε στο να μην τηρησει την καραντίνα όταν όλοι μας παραπονιόμαστε για την εξωφρενικη κατασταση που κυριαρχει στα περισσοτερα πετ σοπ.:)

Ολοι γνωριζουν οτι οσο αφηνεις την φωλια σε ενα ζευγαρι πουλιών τα παροτρυνεις να συνεχιζουν το ζευγαρωμα και την ωοτοκια. Ενας τρόπος να τους σταματησεις είναι να αφαιρεσεις την φωλιά, καθώς οι συνεχόμενες γέννες εξαντλούν τα πουλιά.


Χρεος ολων μας ειναι να κατευθύνουμε τα νεα παιδιά οδηγώντας τα στο σωστό δρόμο μεσω της γνωσης. Το τι θα επιλέξει από κει και περα κανέις και την ευθύνη της διαχειρισης των πουλιών του την εχει αποκλειστικά ο ίδιος. :)
 
την ακριβη ηλικια την γνωριζω επειδη γεννηθηκαν απο κοκατιλ που ηδη ειχα. τοσα πουλια ειναι η εξαιρεση; Πριν αποχτησεις καποιο κατοικιδιο φροντιζεις να ενημερωθεις και να αποχτησεις τις καταλληλες γνωσεις και τα προσοντα για να το βοηθας, και σιγουρα δεν εχει αναλαβει μονη της τα πτηνα.
το να αφαιρεσεις τη φωλια δεν ειναι παντα η λυση, πολλα πουλια συνεχιζουν να ζευγαρωνουν και να γεννουν αυγα για ποικιλους λογους, μα μιλας σαν να ειναι ο κανονας και σαν να απευθυνεσαι σε καποιον ασχετο. Προσωπικα η Αργκυ, ενα θυληκο κοκατιλ μου, ειχε παθει παρακρατηση οταν δεν ειχα φωλια μεσα. απλα θελω να τονισω οτι οι συμβουλες σου ειναι σημαντικες, ευρεως γνωστες και αποδεκτες απο ολους μα δεν ειναι ο κανονας όπως το παρουσιαζεις. Γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει κανονας, το καθε πουλι ειναι ξεχωριστο και χρειαζεται διαφορετικη μεταχειρηση. κινδυνοι παντα θα υπαρχουν και το συγκεκριμενο κινδυνο οπως αναφερεται και στο αρθρο τον αποφευγουμε αποτελεσματικοτερα με σωστη διατροφη, θερμοκρασια, καταλληλα επιπεδα υγρασιας κτλ η απομακρυνση των φωλιων δεν ειναι σιγουρη λυση, η σωστη διατροφη ομως ειναι, μπορεις να δεις κι αυτο: https://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20090605142737AAe5jPQ

χρεος ολων μας ειναι να κατευθυνουμε τα παιδια μεσω της γνωσης όπως αυτη μας παραδινεται απο ιατρους και οχι μεσω της αποσπασματικης γνωσης που προσφερουν οσοι μεταδιδουν επιλεγμενα χωρία απο ποικιλης ποιοτητας αρθρα, και δεν εννοω το αρθρο που αναφερες, καθως αυτο ειναι παρα πολυ καλο, μα για να λες οσα λες ως γενικο κανόνα σιγουρα καπου αλλου τα χεις δει.
προσωπικα πιστευω οτι ο τροπος που φερομαστε σε καποιον καθοριζεται μεσα απο μια διαδικασια αλληλεπιδρασης, το ιδιο θα πρεπει να συμβαινει με τα κατοικιδια μας, δεν ειναι "διαχειριση πουλιων" μα ελευθερη διαθεση ολοκληρου του εαυτου μας και της αγαπης μας. Ενω η εκφραση αυτης της αγαπης πραγματοποιειται με τον τροπο που αυτα επιθυμουν, αφου δεν επελεξαν να ειναι μαζι μας κι ομως ειναι, ας επιλεξουν τουλαχιστον τον τροπο που θα ζουν.
ο καθένας επιλέγει ωστοσο πως θα δρασει, το αρθρο στο οποιο με παραπεμψες θα επρεπε να το στειλεις στη κοπελα και οχι σε μενα, εγω τα γνωριζω, επισης αν μπορουσες να βρεις κι αλλο αρθρο για το πως αντιμετωπιζεται το προβλημα αν συμβει, επειδη δεν συμβαινει παντα, για να ενημερωθει σωστα και να αποφασισει μονη της, μπορεσα να βρω καποιο πολυ καλο και εμπιστο μα στα αγγλικα:

Egg Binding in cockatiels, Egg Bound birds, what to do for an egg bound bird, symptoms of egg binding, treatment for egg binding in cockatiels, parakeets, canaries, finches, parrots, Emergency Medical treatment for egg binding birds
 
Αργυρη το φορουμ ειναι τοσο πλουσιο σε θεματα, εσυ εκανες τον κοπο να κανεις καμια αναζητηση; Σημερα μολις εγινες μελος...
τοσοι ανθρωποι κανουν τοσο κοπο καθημερινα να απαντουν σε θεματα, να ψαχνουν, να μεταφραζουν, να γραφουν αρθρα, να παραθετουν λινκ...
μην τα ισοπεδωνουμε ολα...
κ στο κατω κατω το ιντερνετ ειναι μια χαωδης πηγη γνωσεων, κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να βρισκεται εδω ή να παιρνει σαν δεδομενα ολα οσα γραφονται, ο καθενας εχει μυαλο κ κριση, ας τα χρησιμοποιησει...
 
απο οτι βλεπεις εκανα και αναζητηση δεν αναφερα απλα αστηρικτες αποψεις. το γεγονος πως μολις σημερα εγινα μελος του συγκεκριμενου φορουμ δεν σημαινει τιποτα ουτε εχει σχεση με τις γνωσεις μου, για τα πτηνα ή για το νετ και τα φορουμ. Περα απο τους αντμιν που κανουν εξαιρετικη δουλεια δεν ειδα κατι απο αυτα που αναφερεις, αντιθετα ο καθε ασχετος μιλα. ΠΙο πανω αφησες υπονοουμενα πως με τις αποψεις θα παρεσερνα τη κοπελα, τωρα ξαφνικά θυμήθηκες οτι η κοπελα εχει μυαλο και κριση; Εξαλου ο καθενας οσο ορθα και να σκεφτεται μπορει να παρασυρθει.
 
απο οτι βλεπεις εκανα και αναζητηση δεν αναφερα απλα αστηρικτες αποψεις. το γεγονος πως μολις σημερα εγινα μελος του συγκεκριμενου φορουμ δεν σημαινει τιποτα ουτε εχει σχεση με τις γνωσεις μου, για τα πτηνα ή για το νετ και τα φορουμ. Περα απο τους αντμιν που κανουν εξαιρετικη δουλεια δεν ειδα κατι απο αυτα που αναφερεις, αντιθετα ο καθε ασχετος μιλα. ΠΙο πανω αφησες υπονοουμενα πως με τις αποψεις θα παρεσερνα τη κοπελα, τωρα ξαφνικά θυμήθηκες οτι η κοπελα εχει μυαλο και κριση; Εξαλου ο καθενας οσο ορθα και να σκεφτεται μπορει να παρασυρθει.


Θες να μας εξηγησεις κι εμας ποιος ειναι ο ασχετος;Θα επρεπε να ξερεις εφοσον οπως λες οτι εισαι ψαγμενος οτι κανεις δεν τα ξερει ολα. Παντα κατι μαθαινουμε.

Και απο τα λεγομενα σου να σου πω οτι εσυ εισαι μαλλον ασχετος.

Συγνωμη απο τα υπολοιπα μελη για αυτο το μυνημα αλλα το εγραψα γιατι ισως αφορα κι εμενα. Δεν ξερω... Θα μας πει ο σχετικος.
 
Εγώ θα πρότεινα να πέσουν οι τόνοι. Το φόρουμ αυτό υπάρχει για ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων. Μόνο οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντίες εδώ μέσα και κανένας άλλος. Απο εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι που ξέρουν περισσότερα και κάποιοι άλλοι που ξέρουν λιγότερα. Καλό είναι, χάριν του σωστού και κόσμιου διαλόγου, να προσέχουμε τις εκφράσεις μας για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα. Δεν είμαι γνώστης, καθώς ούτε πτηνίατρος είμαι, ούτε εκτροφέας, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι οτι καλό είναι να μην μπει ακόμα φωλιά. Κατά κανόνα τα πουλιά ζευγαρώνουν όταν είναι όσο το δυνατόν καλύτερες οι συνθήκες γι' αυτό. Η φωλιά αποτελεί έναν θετικό παράγοντα για το ζευγάρωμα. Επομένως βγάζοντας τη φωλιά μειώνονται οι πιθανότητες της γέννας, και επομένως και της δυστοκίας. Επίσης πράγματι είναι καλύτερο για την υγεία του θηλυκού η γονιμοποίηση να γίνεται μετά την σεξουαλική ωρίμανση, και αυτό ισχύει για όλα τα είδη των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν στη γη. Τέλος, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στη γέννα, ή σε κάποιον απο τους νεοσσούς, θεωρώ οτι η Άλκηστη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κατάλληλα το πρόβλημα γιατί είναι ανήλική, και κυρίως εξαρτώμενη απο τους γονείς της. (Άλκηστή μου, μην με παρεξηγήσεις, εντάξει 😉
 
Αλκηστη, καλο θα ηταν να μην βαλεις απο τωρα την φωλια. Μην φοβασαι τα μικρα σου δεν θα γεννησουν...Αστα να παιξουν και να γνωριστουν καλυτερα... Μην βιαζεσαι να αποκτησεις μωρακια... Οταν ερθει η ωρα την βαζεις...

Τον Μαρτιο περιπου ξαναγραψε μας για τα πουλια προκειμενου να σε βοηθησουμε να τα βοηθησεις...
 
Αλκηστη καλο θα ηταν να μην βαλεις τωρα φωλια. Μην φοβασαι τα μικρα σου δεν θα γεννησουν. Οταν ερθει η ωρα θα αποκτησουν μικρα, μην βιαζεσαι..

Αστα να παιξουν λιγακι τωρα που ειναι μικρα και να γνωριστουν καλυτερα

Τον Μαρτιο ξαναστειλε μας ενα μηνυμα για να σε βοηθησουμε να τα βοηθησεις,...
 
Back
Top