Γενικά Πρέπει να βάλω χωριστά το αρσενικό καναρίνι μου;

Χρήστο μπράβο σου! 👍

Αν πάρεις μια συσκευασμένη τροφή (από τις μάρκες που ειπώθηκαν παραπάνω), βράζεις ένα αυγό μέρα παρά μέρα και τους το δίνεις και φυσικά να μην λείπουν από την τροφή τους φρούτα και λαχανικά και είσαι καλυμμένος! Η ισορροπημένη και η σωστή διατροφή, καθώς και η καθαριότητα είναι το Α και το Ω για να είναι τα καναρίνια μας υγιή και ευτυχισμένα! Διάβασε και αυτό: Τι πρεπει να προσεξω για να μην αρρωσταινουν τα καναρινια μου θα σε βοηθήσει! Τώρα όσον αφορά τους σπόρους extra (κια, καμελίνα, νίζερ, λιναρόσπορο, αγκάθι μαρίας, γαιδουράγκαθο κτλ) πρέπει να πας σε ένα πιο εξειδικευμένο pet shop και να ξέρεις ότι διατηρεί τους σπόρους σωστά! *Να προτιμάς τα μείγματα που δεν περιέχουν ρούψσεν[/QUOTE]
Γιατί όχι ρούπσεν; Εγώ παίρνω της Versele Laga την premium και έχει.. Και μια θηλυκιά (η κόκκινη) ούτε που το ακουμπάει!


Ααα επίσης ξέχασα! Την αλλαγή της τροφής κάντη σταδιακά! Βάλε λίγους σπόρους από την καινούργια στην ταίστρα και σιγά σιγά θα αυξάνεις την ποσότητα της καινούργιας και θα μειώνεις την ποσότητα της παλιάς μέχρι να δίνεις μόνο την καινούργια, συσκευασμένη τροφή! 😉
 
Δεν μένω Αθήνα αλλά το βλέπω πολύ πιθανό να παραγγείλω απο το κατάστημα που μου σύστησες!Για αρχή, θα αγοράσω ένα επώνυμο μείγμα σπόρων, δεν είμαι σίγουρος για το αν πρέπει να είναι το prenium ή κάποιο πιο απλό. Σε περίπτωση prenium, το όστρακο σουπιάς να το διατηρήρω;
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα, είναι πολύ κατατοπιστικά!

Παραθέτω μερικές σημερινές φωτογραφίες απο τις πρώτες αλλαγές αλλά και απο το νέο καναρινάκι που πιστεύω πως είναι αρσενικό! Δεν είναι πολύ καθαρές οπότε δε ξέρω αν θα βοηθήσουν ακόμη και κάποιον έμπειρο, αλλά θα προσπαθήσω να βγάλω καλύτερες...

Την αυγοτροφη μείγμα, απο οτι κατάλαβα τη πετάω οριστικά και ψάχνω ενδεχομένως για κάποια επώνυμη για περισταστική χρήση...

Επίσης, το δαχτυλίδι στο πόδι του καναρινιού είναι μαύρο και γράφει: 796 BG CC 14 AD

Επίσης, είναι καλό να είναι δίπλα δίπλα με παραπέτασμα τη πετσέτα ή να τα απομακρύνω εντελώς;Είναι μικρό το μπαλκόνι μου και δε θα ήθελα να αποχωριστώ κάποιο έστω και προσωρινά...Αν ωστόσο επιβαλεται...

tinypic-no-longer-available.jpg
 
Ωραία. Eυρύχωρα και καθαρά. Αφαίρεσε τις κούνιες και μην ψάχνεις για αυγοτροφές. Βράσε αυγουλάκι για 10λεπτά και είσαι Ο. Κ.
Μαζί με το mutavit ή όποια άλλη πολυβιταμίνη για πτερόρροια στο νερό είναι καλυμμένο το θηλυκό. Βέβαια, αντράκλα,ζωχός,ραδίκι, σπανάκι, μπρόκολο, μήλο μόνο ευχαρίστηση θα δώσουν στα πουλιά.
 
Ωραία. Eυρύχωρα και καθαρά. Αφαίρεσε τις κούνιες και μην ψάχνεις για αυγοτροφές. Βράσε αυγουλάκι για 10λεπτά και είσαι Ο. Κ.
Μαζί με το mutavit ή όποια άλλη πολυβιταμίνη για πτερόρροια στο νερό είναι καλυμμένο το θηλυκό. Βέβαια, αντράκλα,ζωχός,ραδίκι, σπανάκι, μπρόκολο, μήλο μόνο ευχαρίστηση θα δώσουν στα πουλιά.

Oχι κούνιες ε;Να τις αφαιρέσω αλλά απο περιέργεια και μόνο, γιατί;

Εντωμεταξύ, μόλις γύρισα βόλτα ολη τη Πάτρα, να βρώ συσκευασμένη τροφή και πολυβιταμίνες... Ντάξει για συσκευασμένη τροφή δε το συζητάω... Ο καλύτερος μου είπε "καλά κάνεις και ψάχνεις αλλά δεν έχω" (συσκευάζε απο τσουβάλι ο ίδιος μου είπε, μια πολύ καλή αλλά δεν έδωσα σημασία), οι δε άλλοι ή με κοιτούσαν παράξενα ή μου βγάζουν υπερμούφα τις συσκευασμένες!Για ξύλινες πατήθρες μου έλεγαν θα πιάνουν ψείρες, για τη πολυβιταμίνη δε, μια κυρία που είπε να του δώσω αντιβιωτικά καλύτερα!Η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτά που ήλπιζα να ακούσω! Οπότε να 'ναι καλά το ιντερνετ, που θα κάνω καμιά παραγγελία..
 
Oχι κούνιες ε;Να τις αφαιρέσω αλλά απο περιέργεια και μόνο, γιατί;

Το καναρίνι προτιμά να έχει χώρο για πτήση παρά μπιχλιμπίδια για παιχνίδι. Αυτά είναι ευχάριστα στα παπαγαλάκια.
Τα κλουβάκια σου είναι στο όριο απο απόψεως χώρου, δεν υπάρχει λόγος να μεσολαβούν εμπόδια στο πέταγμα απο το ένα κλαρί στο άλλο. Θα έλεγα μάλιστα οτι δυο πατηθράκια είναι αρκετά. Ενα χαμηλά στις ταίστρες και ένα άλλο απέναντι ψηλά για κούρνιασμα. Απλά πρόσεξε να μην είναι πολύ κοντα στο σύρμα και κτυπούν τις ουρές τους σε κάθε "μεταβολή". :)
 
Για τις ψείρες: παρατήρησε το πουλακι αν επιμένει να ξύνεται. Βάλε λευκό χαρτί στον πάτο των πουλιών και ξυπνά την ώρα λίγο πριν χαράξει και έλεγξε για κόκκινες ή μαύρες κουκκίδες. Τσαλάκωσε αποβραδίς ενα λευκό χαρτί και βάλε το μέσα στο κλουβί κατω. Την επόμενη ημέρα ανοίξει το και κοιτά για ψείρες. Τέλος βάλε ενα κομμάτι γκοφρέ χαρτόνι και το επόμενο πρωί κοίταξε μέσα στα κενά του.

Επίσης, για να καταλάβουμε αν ειναι αρσενικό, χρειάζονται καθαρές φωτο της αμάρας, με παραμερίστε να πούπουλα. Θα μπορούσες με υγρά χέρια να τα παραμερίζεις. Ακόμη, αν απομακρύνεις τα πουλάκια, (εγω αυτο θα έκανα για 40 ημερες), ώστε να μην έχουν ακόμη και ακουστική επαφή και με το δεδομένο οτι ειναι γεννημένο το 13, θα σου κελαισησει, αρκεί να μην ειναι σε πτερόρροια. Αλήθεια βλέπεις καθόλου πούπουλα;
Ακόμη, όταν θα βάζεις βιταμίνες, από το βράδυ θα παίρνεις την ποτίστρα και εκείνη την ημέρα, καλό θα ήταν να μην δίνεις τροφές που περιέχουν νερό, όπως χορταρικά ή φρούτα, ώστε να παίρνει/πίνει το νερό που χρειάζεται από την ποτίστρα.
 
Μια διευκρίνηση ήθελα να κάνω διότι μάλλον υπάρχει μια σύγχυση γύρο απο τα εξωπαράσιτα. ΜΟΝΟΝ η κόκκινη ψείρα είναι "ντροπαλή". Μόνον αυτή δεν στέκεται επάνω στο πουλί αλλά ψάχνει για μέρος ώστε να φωλιάσει εκεί κοντά. Αλλά η κόκκινη ψείρα δεν είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του πτερώματος ή για κάποιες γυμνές περιοχές του πουλιού. Τα ακάρεα που είναι υπεύθυνα γι' αυτά τα φαινόμενα, είναι αυτά που λέμε ΑΚΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, και αυτά δεν πρόκειται ποτέ να τα πιάσετε σε οποιεσδήποτε "παγίδες" διότι είναι μόνιμα εγκατεστημένα επάνω στα πουλιά.

2. Ακάρεα των πτερών. Παρα πολλά τα είδη που ανοίκουν στην κατηγορία αυτή. Τα συνηθέστερα ταξινομούνται ανάμεσα σε τρείς…υπεροικογένειες, Analgoidea, Pterolichoidea και Freyanoidea. Ζουν συνήθως μόνημα επάνω στα καλάμια ή τα γένια των πτερών και τρέφονται με την κυτταρίνη τους. Μπορούν να καταπολεμηθούν με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα σπρέϋ, αλλά και σκόνες.

acari_1-s.webp

Χρειάζεται ή άμεση επαφή τους με τα σκευάσματα, για την θανάτωσή τους. Η μεγαλύτερη ενόχληση είναι ότι δημιουργούν εμφανή προβλήματα στην ποιότητα του πτερώματος. Η ακαταστασία των φτερών αλλά και το σπάσιμο πολλών εξ αυτών, είναι παράγοντες πολύ ενοχλητικοί για τα πουλιά. Το άγχος από την αδυναμία περιποίησης του πτερώματος τα οδηγεί, σε συνεχή αφαίρεση τους, πολλές φορές, ακόμα και μετά την καταπολέμηση των ακάρεων. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στο πτέρωμα, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Κάποια άλλα είδη αυτών των ακάρεων, κατοικούν στο δέρμα των πουλιών και δημιουργούν ιδιαίτερες ενοχλήσεις και κνησμό. Η παρουσία τους εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνει την εντύπωση, μιας γενικής δερματοπάθειας που εμφανίζεται σαν ξηροδερμία και χρόνια πτερόρροια.
 
Back
Top