Αναπαραγωγή Πρέπει να τα αφήσω μαζί ή να τα χωρίσω;

agriniotis6

PB New Member
Εγγραφή
25 Αυγ 2012
Μηνύματα
96
Πόλη
Αχαρνές
Καλησπέρα και απο μένα. Είμαι ο Νίκος, είμαι καινούριος στο σπορ του ζευγαρώματος και θα ήθελα τη γνώμη σας:
Έχω κάνει προετοιμασία σε ένα αρσενικό μου καναρίνι για ενάμησι μήνα τώρα (βραστό αυγό,ζωχούς, μπρόκολο, μήλο) και μου χαρίσανε ένα θυληκό πριν 1 μήνα, στο οποίο έκανα την ίδια διατροφική προετοιμασία. Εβαλα τη θυληκιά πρώτα σε ζευγαρώστρα και πριν 20 μέρες,έβαλα και τον αρσενικο με χώρισμα στη μέση. Πριν 10 μέρες η θηλυκιά άρχισε να βάζει νήμα στην ταίστρα (είχα βάλει και εσωτερική και εξωτερική φωλιά) αλλά καμία επαφή στα κάγκελα με τον αρσενικό.Αποφάσισα να τους βάλω μαζί να δω πως θα τα πάνε αλλά ο αρσενικός την κυνηγούσε σε όλο το κλουβί και η θυληκιά τον απέφευγε. Είδα κάποιες αερομαχίες και αποφάσισα να τους χωρίσω μετά απο 4-5 μέρες που ηταν μαζί. Πριν 2-3 μέρες η θυληκιά άρχισε να τρώει συνεχώς σουπιοκόκκαλο, να βάζει νήμα στην φωλιά και να την στρώνει, βάζοντας παράλληλα και λίγο στην ταίστρα και χτες είπα να τους δώσω άλλη μια ευκαιρία (χωρίς να βλεπω επαφές στα κάγκελα). Όμως πάλι σήμερα βλέπω τα ίδια, δεν την αφήνει ήσυχη ούτε για να φάει και το νήμα να είναι όλο κάτω (στη γωνία της ζευγαρώστρας). Θα ήθελα να δει κάποιος το βίντεο που ακολουθεί και τη φωτογραφία και να μου πει τη γνώμη του αν πρέπει να τα αφήσω μαζί,ή να τα χωρίσω και ποιές θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μου.

tinypic-no-longer-available.jpg


Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
 
Πολύ επιθετικός ο αρσενικός σου! Δείχνει να θέλει να τη ζευγαρώσει αλλά αυτή δε θέλει.. Είτε ο αρσενικός σου την βλέπει σαν εισβολέα και απλά της επιτίθεται για να "κυριαρχήσει" στο κλουβί.. Είναι πολύ πιθανό, επίσης, να μην έχουν ταιριάξει σαν ζευγάρι... Εγώ προσωπικά δε θα τα έβαζα μαζί γιατί θα φοβόμουν μην χώσει καμία στο θηλυκό.. Ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο με το χώρισμα... Αν έχεις άλλο αρσενικό πυρωμένο βάλτη μαζί του με χώρισμα να δεις αντιδράσεις! 😉
 
Πριν απο λίγο βρήκα αυγό στη φωλιά και το αντικατέστησα με πλαστικό αλλά πολύ φοβάμαι οτι είναι άσπορο γιατί δεν ξέρω κατα πόσο κατάφερε να την καβαλήσει τις 5 μέρες που ηταν μαζί. Μάλλον βλέπω και εγω οτι δεν ταιριάζουν και το πρόβλημα είναι οτι ο άλλος αρσενικός που έχω είναι σκουφάτος σαν και αυτή και αν και πυρωμένος δεν θέλω να τον βάλω, για να μην έχω νεκρά πουλιά (απο ότι έχω διαβάσει).
Τι λες να κάνω μια απόπειρα να τα ξαναενώσω μπας και γονιμοποιήσει τα υπόλοιπα ή θα την στρεσάρει την θυληκιά και θα την παρατήσει την φωλιά;
 
Αν δεν έχεις άλλο. Αρσενικό μην τη βάλεις με το σκουφατο για το λόγο που πολύ σωστά λες.. Αν θες ρισκαρε το και ένωσε τα μπας και την καταφέρει και του κάτσει... Απλά επειδή δεν έχουν συμφιλιωθεί τα πουλιά βγάλε το χώρισμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος ώστε να κοιμηθούν μαζί και το πρωί να έχουν ταιριάξει και να ζευγαρώσουν.. Εύχομαι να τα βρουν και να μην φάει καμία η καημένη η θηλυκια...
 
Έκανα τελικά μια τελευταία απόπειρα και μετά απο κυνηγητό την κατάφερε για 2-3 φορές μέσα στη φωλιά αλλά μετά πάλι τα ίδια. Τα ξαναχώρισα και θα περιμένω να δω αν κάποιο απο τα αυγά είναι ένσπορο και αν θα τα καταφέρει μόνη της. Θα βάλω τον αρσενικό σε άλλο κλουβί και θα δοκιμάσω ξανά μετά απο 2 βδομάδες (σε περίπτωση που τα αυγά αποδειχτούν άσπορα) και αν έχουμε τα ίδια, του χρόνου με νέο ζευγάρι.
Τι λες;
 
Άρα να την ζευγαρωσει ήθελε ο αγροικος.. 😛 κάθε μέρα πρωί πρωί (7-8) θα τα βάζεις μαζί και μετά θα τα έχεις χώρια ώστε να τη βατευει και τα αυγά να μην είναι κλουβια.. 😉 γι αυτό κανονικά θα έπρεπε να έχεις ζευγαρωστρα..

Αν δεν έχεις εμπειρία μην κάνεις ωοσκοπηση.. Άστα και σε 15 μέρες θα ξέρεις. Μετά μπορείς να ξαναδοκιμασεις με το ίδιο ζευγάρι. :)
 
Σε ζευγαρώστρα τα έχω με χώρισμα στη μέση.Απο οτι φαίνεται ο αρσενικός είναι φανατικός οπαδός του άσματος "Θα ζήσω ελεύθερο πουλί" και για αυτό δεν δέχεται τη συμβίωση με τη θηλυκιά.Απο οτι καταλαβαίνω εκτός απο το οτι την κυνηγά να την βατέψει,έχει και θέματα κυριαρχίας μέσα στη ζευγαρώστρα για αυτό δεν την αφήνει ούτε να φάει.
Τα άφησα ελεγχόμενα για μια ώρα πριν βραδιάσει απόψε και αύριο πρωι πρωι θα τα αφήσω για καμια ώρα ακόμα.
Αυτή η σχέση θέλει πολλή υπομονή δυστυχώς, ας πάνε όλα καλά όμως και χαλάλι.
 
😀 και πολύ καλά θα κάνεις! Όλα καλά θα πάνε και θα είναι και τα αυγά με σπόρο! Είμαι σίγουρη! Με το καλό να γεννηθούν και τα υπόλοιπα αυγουλάκια!

Υ. Γ.: μη ξεχάσεις ασβέστιο στη θηλυκιά!
 
Δυστυχώς μείναμε στο ένα αυγό,2 μέρες τώρα δεν έχει κάνει άλλο και η συμβίωση δεν πάει καλά.Ανένδοτη η θηλυκιά και αναγκαστικά χώρισα τον αρσενικό και τον έβαλα σε άλλο κλουβί για να δοκιμάσω αργότερα μήπως και...
Τι λές να κάνω με το αυγό, να το ξαναβάλω ή να αφαιρέσω τη φωλιά εντελώς;
Δεν κάθεται στη φωλιά παρά μόνο ελάχιστα.
 
Εγώ θα την άφηνα.. Μπορεί σε λίγες μέρες να κάνει και άλλο ένα και να κάτσει για τα καλά.. Εσύ δώσε ασβέστιο (κόκκαλο σουπιάς/σαπιοκάλαμο, λίγο σουσάμι, τσόφλι από αυγό κτλ) και μην τα ενοχλείς.. Καλά έκανες και χώρισες τον αρσενικό... Άμα δεις και περάσουν πολλές μέρες και δεν κάτσει φυσικά πέτα τα και ξαναδοκίμασε... Αλλά αν κάτσε σε 7 μέρες μπορείς με πολύ προσοχή να κάνεις ωοσκόπηση να δεις αν είναι γόνιμα ή όχι.. Εγώ πιστεύω θα είναι!
 
Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Θα αφήσω το αυγό και βλέπουμε!
 
Τελικά σήμερα φτάσαμε τα 4 αυγά,έκανε ένα αυγό κάθε 1-3 μέρες και κάθεται συνεχώς στη φωλιά.
Θα προσπαθήσω να κάνω ωοσκόπηση τέλος του μήνα να δω αν θα έχω έστω και ένα ένσπορο, αν και με τα όσα έχω δει μέχρι στιγμής με το ζευγάρι δεν δίνω πολλές πιθανότητες.
Σε περίπτωση που είναι άσπορα όλα, πως προτείνεται να κινηθώ (ο αρσενικός απο την Δευτέρα είναι σε ξεχωριστό κλουβί και δεν βλέπονται);
 
Τελικά η απόπειρα βιασμού πέτυχε και σήμερα έχω στη φωλιά 2 μικρά απο τα 5 αυγά. Περιμένω άλλα 2 καθώς το 5ο ήταν άσπορο.
Το ένα σηκώνει κεφάλι να φάει αλλά το δεύτερο που είναι μικρότερο δεν σηκώνει το κεφάλι, αλλά ανασαίνει. Ελπίζω απλά να βγήκε μόλις απο το αυγό και να είναι απλά αδύναμο.
Εκτός απο αυγό βρασμένο, να τους βάζω κάτι άλλο;
 
Βραστό αυγό μέχρι να κλείσει 7 μέρες και ο μικρότερος νεοσσός που θα δώσεις μηλαράκι... Μετά από τις 10 μέρες θα αρχίσεις να προσθέτεις μπρόκολο, καρότο κτλ Με το καλό! Να σου ζήσουν και να τα χαίρεσαι! Την έκανε τελικά τη δουλειά του ο άτιμος! 😛
 
Back
Top