Φροντίδα Πρέπει να υπάρχει σχάρα στο πάτωμα του κλουβιού;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Niki 79
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Niki 79

PB New Member
Εγγραφή
14 Αυγ 2015
Μηνύματα
17
Πόλη
Κόρινθος
Είμαι σε διαδικασία αλλαγής κλουβιού. Είναι δυο παπαγαλάκια budgie. Έχω δει πολλά κλουβιά στα eshop. Σκέφτομαι ένα γύρω στις 40×40×60. Mε ειδική βαφή. Κ με εξτρα ανοίγματα για φωλιά κ μπάνιο. Το πρόβλημα μου είναι ότι σε κάποια κλουβιά υπάρχει το πάτωμα με τα κάγκελα κ σε κάποια όχι. Θα πρέπει να υπάρχει αυτο στο πάτωμα του κλουβιού. Κ αν δεν υπάρχει θα μπορουν τα παπαγαλάκια να παίζουν κάτω γιατί τα δικά μου περνούν ώρα στο πατο του κλουβιού παίζοντας μεταξύ τους. Τώρα το κλουβί μας είναι από αυτα τα κλασικά απλά κλουβιά με κάγκελα στον πάτο κ προστατευτικο πλαστικό που κουμπώνει με αγκιστρα. Τι να προτιμήσω; κ ποια η πρακτική του διάφορα;
 
Να προτιμήσεις τα κλουβιά με σχάρα. Έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να συγκρατούν τα πτηνά μακριά από της κουτσουλιές τους και τις πεσμένες (βρώμικες) τροφές.
Αν το σχαράκι είναι αποσπώμενο (και ανεξάρτητο από το πλαστικό κάτω τμήμα του κλουβιού) ακόμα καλύτερα, θα μπορείς να το πλένεις άνετα.
 
Ευχαριστώ. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα έρχονται σε επαφή με τις κουτσουλιές. Αυτό που με προβλημάτιζε ήταν αν θα μπορούσαν να περπατάνε πάνω στο πλαστικό. Και δεν σκέφτηκα καθόλου το προφανές!
 
Ευχαριστώ. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα έρχονται σε επαφή με τις κουτσουλιές. Αυτό που με προβλημάτιζε ήταν αν θα μπορούσαν να περπατάνε πάνω στο πλαστικό. Και δεν σκέφτηκα καθόλου το προφανές!
Συνήθως η σχάρα στην οποία αναφέρθηκε και ο Γιάννης είναι μεταλλική και όχι πλαστική για μεγαλύτερη αντοχή και μικρότερες επιφάνειες...
Αν λοιπόν σκοπεύεις να προμηθευτείς νέο κλουβί... η αποσπώμενη μεταλλική σχάρα είναι ότι καλύτερο..
 
Υπάρχουν και οι υποστηρικτές των κλουβιών χωρίς σχάρα που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο κάθε φορά που κατεβαίνουν τα πουλιά στον πάτο, να έρχονται τα πόδια τους σε επαφή με κάτι πιο γήινο, κάτι πιο φυσικό από μια μεταλλική σχάρα. Η προϋπόθεση βέβαια είναι να μην υπάρχει εφημερίδα ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί, αλλά κάποιο άλλο υπόστρωμα υγιεινής στον πάτο των κλουβιών.

Η τελική απόφαση για το τι θα επιλέξεις θα παρθεί από εσένα, μιας και δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου ισχυρά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έναντι της μιας ή της άλλης επιλογής. Πιστεύω πώς όταν τηρούνται τα στοιχειώδη γύρω από την φροντίδα των πουλιών, δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Υπάρχουν κλουβιά με σχάρα στον πάτο των κλουβιών που η κουτσουλιά έφτανε μέχρι την πατήθρα και άλλα χωρίς σχάρα στον πάτο με αντικοκκιδιακό υπόστρωμα ή ζεόλιθο, που αλλάζει μία ή και δύο φορές την εβδομάδα. Η καλή υγεία των πουλιών δεν εξαρτάται μόνο από το αν υπάρχει σχάρα στο κλουβί ή όχι.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, έχει να κάνει με τον καθαρισμό των κλουβιών. Είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσεις ένα κλουβί που έχει σχάρα, από ένα χωρίς, κυρίως εάν ο καθαρισμός γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Ειδικά όταν πρόκειται για ατομικά κλουβιά και όχι για μεγάλες "ζευγαρώστρες κουτιά", που τα ψηλά συρτάρια τους στον πάτο και τα προστατευτικά που διαθέτουν, κάνουν τον καθαρισμό πολύ εύκολο.
 
Πάντα επέλεγα κλουβιά με βάση το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος (πρέπει να διαθέτουν μικρό διάστημα-κενό στα κάγκελα) και να έχουν πολλές πόρτες. Συμπτωματικά όλα δεν έχουν σχάρα.
Στους πάτους βάζω ειδική άμμο για πουλιά (τον τελευταίο χρόνο μόνιμα) ή χαρτί κουζίνας.
Τα καθαρίζω καθημερινά και ουδέποτε αντιμετώπισαν πρόβλημα οι μικροί μου.
Αν σκοπεύεις να το καθαρίζεις καθημερινά μπορείς να επιλέξεις όποιο πιστεύεις πως θα σας εξυπηρετήσει περισσότερο, αν δεν θα το καθαρίζεις καθημερινά, να προτιμήσεις σίγουρα κάποιο με σχάρα.
 
Τα καθαρίζω καθημερινά και ουδέποτε αντιμετώπισαν πρόβλημα οι μικροί μου.
Εκεί ακριβώς είναι και η διαφορά... στην συχνότητα καθαριότητας.
Δεν υπάρχει πτηνό στη γη που να μην ήθελε να βρίσκεται... υπό την "προστασία" σου...
 
Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι πως το σημαντικό είναι η καθαριότητα του κλουβιού. Εγώ τα καθαρίζω μέρα παρά μέρα. Είναι δυο πουλάκια κ έτσι δεν βρωμιζουν ιδιαίτερα το κλουβί. Στις αρχές έβαζα εφημερίδα. Αλλά διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να ελέγξω τις κουτσουλιές. Εννοώ αν είναι φυσιολογικές(μου το είχαν αναφέρει στο pet Shop, όταν τους ζήτησα οδηγίες). Τώρα βάζω χαρτί κουζίνας διπλό. Αυτό που διαπίστωσα τέλος είναι ότι τα κλουβιά που είναι ας πούμε πιο σύγχρονα με πολλά πορτακια κ αξεσουάρ δεν έχουν σχάρα. Αλλά αποσπωμενη πλαστική βάση που βγαίνει κ πλένεται. Εκεί φαντάζομαι πως δεν γίνεται να τοποθετηθεί χαρτί αλλά ειδική άμμος για πουλιά. ΔΕΝ ξέρω γιατί αλλά δεν μου αρέσει κ πολύ η ιδέα με την άμμο. Ίσως γιατί με εξυπηρετεί τόσο καιρό το χαρτί κ είναι εύκολη η διαδικασία καθαρισμού. Θα κάνω μια έρευνα κ στα pet shops εδώ στην πόλη μήπως βρω κάτι που θα με καλύπτει. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
 
...Αυτό που διαπίστωσα τέλος είναι ότι τα κλουβιά που είναι ας πούμε πιο σύγχρονα με πολλά πορτακια κ αξεσουάρ δεν έχουν σχάρα. Αλλά αποσπωμενη πλαστική βάση που βγαίνει κ πλένεται.
Εκεί φαντάζομαι πως δεν γίνεται να τοποθετηθεί χαρτί αλλά ειδική άμμος για πουλιά.

Όλα τα κλουβιά που έχω έχουν αποσπώμενους πάτους, τα περισσότερα δε από αυτά διαθέτουν και συρτάρια

tinypic-no-longer-available.jpg

εύκολα μπορεί κάποιος να τοποθετήσει χαρτί κουζίνας επάνω τους (απλά δεν στρώνει-κάθεται ιδιαίτερα ''καλά'' )
 
Back
Top