Διατροφή Προετοιμασία της ξηρής αυγοτροφής

Στην εκτροφή εδώ και πολλά χρόνια επιβάλλεται η χρήση της αυγοτροφής στα πτηνά, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Ανάλογα με την περίοδο διαφοροποιείται και η ημερήσια ποσότητα μια και αυτή εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες των πτηνών μας.

Πως παρασκευάζω την αυγοτροφή των πουλιών μου​

Για την αυγοτροφή που χρησιμοποιώ, χρειάζομαι λίγο περισσότερο χρόνο για την παρασκευή της. Η προετοιμασία ξεκινά αρκετές ώρες πριν τη χρήση της στα πουλιά. Ο λόγος είναι πως πρέπει απαραίτητα να προετοιμάσω το τσάι βοτάνων που θα χρησιμοποιήσω στη θέση του νερού.

Τσάι βοτάνων​

Σε ένα δοχείο βάζω ζεστό νερό (όχι καυτό) και ρίχνω μέσα από 3 γραμμάρια (μια κουταλιά του γλυκού) αποξηραμένο δυόσμο, θυμάρι, βασιλικό, 6 γραμμάρια ρίγανη, τα ανακατεύω, τα αφήνω μέχρι να δημιουργηθεί το τσάι βοτάνων και περιμένω μέχρι να κρυώσει.

Τα βότανα που χρησιμοποιώ στην αυγοτροφή

Στη συνέχει καθαρίζω και λιώνω τρεις - τέσσερις μεγάλες σκελίδες σκόρδο και το βάζω στο δοχείο μαζί με το τσάι 2-3 ώρες περίπου πριν την προετοιμασία της αυγοτροφής.

Προσθήκη χρωστικής​

Σ' αυτό πλέον το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε και τη χρωστική για την αυγοτροφή που προορίζεται για τα πουλιά κόκκινου παράγοντα.

Υλικά παρασκευής

Σε ένα μικρό και ρηχό ταψάκι ρίχνουμε 150 ml από το "τσάι" βοτάνων που ετοιμάσαμε. Εδώ τώρα μπορούμε να προσθέσουμε όλα τα υδατοδιαλυτά και απαραίτητα για την κάθε περίοδο ενισχυτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και γενικά όλων όσων κρίνουμε πως είναι απαραίτητο κατά περίπτωση να χορηγηθούν στα πουλιά.

Προσθήκη συμπληρωμάτων​

Στη συνέχεια προσθέτουμε 50gr rask (ράσκ) και αφού ανακατέψουμε το μείγμα καλά το αφήνουμε 20 με 25 λεπτά της ώρας να απορροφηθεί το νερό και να σφίξει.

61099

Βάζουμε 500 γραμμάρια αυγοτροφή στον κάδο του mixer και προσθέτουμε και τα διάφορα μη υδατοδιαλυτά σκευάσματα, καθώς και το μείγμα των σπόρων ανάλογα με την περίοδο στην οποία θα χρησιμοποιήσουμε την αυγοτροφή. Το μείγμα αυτό μπορεί να αποτελείται από ένα συνδυασμό σπόρων όπως chia, περίλλα, κανναβούρι, βρώμη, σουσάμι κλπ. Ακόμη, εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά πολύ καλά βρασμένα αυγά αφού πρώτα τα λιώσουμε.

Συμπληρώματα

Όποτε προσθέτω αυγά, καθαρίζω από πριν το τσόφλι τους το οποίο με το μύλο του πιπεριού το τρίβω και το ρίχνω μέσα στην αυγοτροφή, ενώ τα αυγά τα λιώνω με την τσιμπίδα πολτοποίησης της πατάτας (αυτό για τον πουρέ).

Μείγμα σπόρων στην αυγοτροφή

Μετά από ένα ολιγόλεπτο ανακάτεμα, η αυγοτροφή είναι έτοιμη να δοθεί στα πουλιά μας.
Χρειάζεται όμως να θυμόμαστε πως είναι απαραίτητο να φτιάχνουμε ακριβώς όση ποσότητα χρειαζόμαστε γιατί αυτή η αυγοτροφή δεν μπορεί να παραμείνει πολλές ώρες στα δοχεία σίτισης των πουλιών.

Αυγοτροφή για καρδερίνες​

Η συγκεκριμένη πρόταση αυγοτροφής χρησιμοποιείται επίσης για να καλύψει τις ανάγκες της εκτροφής των ιθαγενών μου και συνεπώς χρησιμοποιώ την ίδια. Επειδή όμως οι καρδερίνες είναι περισσότερο απαιτητικές σε όλα, τους προσθέτω σκουλήκια με αναλογία δέκα μέρη αυγοτροφής προς ένα και γύρη μελισσών.

Αυγοτροφή για καρδερίνες με σκουλήκια και γύρη

Παλιότερα χρησιμοποιούσα ζωντανά αλευροσκούληκα (mealworms) τα οποία παράλληλα είχα σε αναπαραγωγή. Για πολλούς όμως λόγους, με κυριότερους την αδυναμία αποστείρωσης, την επιπρόσθετη κούραση, τις ειδικές απαιτήσεις που είχαν και της "ιδιαιτερότητάς" τους, κατέφυγα στα κατεψυγμένα σκουλήκια buffalo που πωλούνται σε πολλά petshop.

Η συχνότητα που τα προσθέτω στην αυγοτροφή είναι μια φορά τη βδομάδα, κυρίως για να μην χαθεί η επαφή των πουλιών με αυτά μέσα στην αυγοτροφή και χρειαστεί χρόνος για να τα επανεντάξουν όταν χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής όμως οι ποσότητες τόσο των σκουληκιών όσο και της γύρης ανεβαίνουν σε ένα προς τρία. Τις περισσότερες φορές προσθέτω και τους κρόκους αυγών που δεν δίνω στα καναρίνια (βάφουν το πτέρωμα) και η συχνότητα τροφοδοσίας γίνεται καθημερινή.

Σχετικό περιεχόμενο​

Συνταγές αυγοτροφής
 
Τα σκουληκια ειναι μπικατινι;
Χρησιμοποιώ αυτά:

buffalo.webp

Τα κατεψυγμένα σκουλήκια που έχω και στη φωτογραφία είναι αυτά, που τα δοκίμασα στην συγκεκριμένη περίπτωση!

pinkies.webp
 
Θα φτιάξεις ακριβώς για μια δόση...

Ακριβώς...
Αναλογικά με την ποσότητα παρασκευής.

στο θέμα γράφω...
Την ποσότητα που θα περισσέψει δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε μπουκάλι στο ψυγειο; Και εάν ναι για πόσες ημέρες;
 
@tonytsi Προτείνω να παρασκευάζεις μόνο όσο σου χρειάζεται.
Πολλά από αυτά που θέλουμε να έχει το "τσάι βοτάνων" χάνονται με την πάροδο του χρόνου...
 
Back
Top