Φροντίδα Προετοιμασίες για το pacific blue parrotlet που περιμένω

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tzimisce
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Μιχάλη, ρώτησες τον εκτροφέα με ποια τροφή ταΐζει τα ενήλικα πουλιά ή ποια συνιστά;
Εγώ τους ανακατεύω διάφορες, αποφεύγω όμως αυτές που έχουν μπισκοτάκια-φρούτα κτλ
a (250 x 250).webp b.webp g (314 x 240).webp

Φρούτα και λαχανικά τους δίνω μόνο φρέσκα, καθημερινά.
 
Η αυγοτροφή δεν είναι απαραίτητη. Την τροφή τη συγκεκριμένη τα δικά μου δεν την τρώνε αλλά είναι καθαρά θέμα γούστου του κάθε παπαγάλου. Ο καθένας, όπως και οι άνθρωποι, έχει τα γούστα του.

Φρούτα και λαχανικά επίσης δεν είναι "αποδεδειγμένο" πως τρώνε στη φύση (τα πάροτλετ είναι τα παπαγαλακια που έχουν "παρατηρηθεί" λιγότερο απ' όλα) αλλά σίγουρα το να τρώνε όλο και κάτι καλό θα τους προσφέρει.

Σποράκια με ρέγουλα. Δεν είναι απαραίτητα και παχαίνουν κιόλας.

Μακριά απο στικς των πετ σοπ που τα πουλάνε για λιχουδιές αλλά είναι υγειονομικές βόμβες για τα πουλιά μας.

Το κλουβί καλό "για αρχη" οι πατήθρες πολύ χοντρές. Μακριά απ' τις πλαστικές πατήθρες.

Καλώς να το δεχτείς.
 
Σκέφτομαι να του βάλω τη μία πλαστική ως που να αγοράσω δεύτερη ξύλινη.
Να δω πως θα τη δεχτεί και στον μήνα πάνω (αν όχι πιο νωρίς) του την αλλάζω.
Δεν νομίζω να πάθει κάτι σε τόσο μικρό διάστημα... :)

Την αυγοτροφή μου την πρότεινε ο εκτροφέας.
 
Που την βρήκες αυτή την τροφή; Δεν την έχω ξαναδεί... Δωσ' την μέχρι να τελειώσει και ύστερα δώσε κάποια από τις σειρές της Versele Laga ή της Vadigran για μεσαίους παπαγάλους. Δεν νομίζω να ασχοληθεί με τα μπισκοτάκια πέρα από το να παίζει με αυτά. Ηλιόσπορο έχει σε κανονική αναλογία αλλά όσο μπορείς να τον αποφεύγεις.
 
Nαι δε θα παθει τιποτα σε τοσο λιγο καιρο με την πλαστική πατήθρα.Ισως να μη παθει και ποτέ κάτι αλλά γιατί να το ριψοκινδυνέψουμε; Για κανα δυο μήνες οπότε μια χαρα είναι.

Την αυγοτροφή την προτεινουν ολοι, απλα σε μια συνομιλία που είχα με τη γιατρο των δικών μου, ειπώθηκε πως είναι μαλλον αχρείαστη. Αλλωστε στη φύση δεν φτιαχνουν... Ομελέτες, έτσι δεν είναι; 😛

Φυσικά εμείς έχουμε κάπως "διαστρέψει" τη φύση τους και η αυγοτροφή μας βοηθάει να "ελέγχουμε" την κατάστασή τους κατα μια έννοια. Εγώ πάντως στα δικά μου δε δίνω, παρά περιστασιακά που έρχονται μόνα τους να τσιμπήσουν από κανένα αυγό που έχουμε βράσει. Πάντως δεν το προτιμούν ούτε τα ίδια.
 
Καλά, ομελέτα δεν νομίζω να τρώνε όταν είναι στη φύση, αλλά ίσως η αυγοτροφή να αναπληρώνει κάτι που τρώνε στη φύση και δεν μπορούμε να τους το παρέχουμε εμείς;
Υποθέτω, ασβέστιο, πρωτεΐνη και άλλα συστατικά;
Τη ζάχαρη βλέπω τελείως αχρείαστη και δεν βλέπω πως θα μπορούσαν να την πάρουν από τη φύση.
 
Αυγοτροφή δεν έδωσα ποτέ σε κανένα πάροτλετ, μόνο ασπράδι (σφικτοβρασμένο) με το τσόφλι.
πχ
Ο Πέπερ κυριολεκτικά τους τελευταίους 9-10 μήνες τρώει ελάχιστα σπόρια, τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με λαχανικά, τους δε ηλιόσπορους δεν τους αγγίζει. Αντιθέτως η Λήδα τρώει σπόρους και λίγα λαχανικά...
 
Αρχικά είχα πάρει κι εγώ αυγοτροφη. Ήταν και μικρό το πουλάκι, όπως θα είναι το δικό σου, οπότε ήθελα να είμαι σίγουρη ότι τρώει. Πολύ σύντομα την σταμάτησα και την πέταξα. Το ίδιο θα πρότεινα και σε εσενα. Όταν αρχίσει να τρώει λαχανικά κτλ, είναι καλύτερα να την αντικαταστήσεις με σφιχτοβρασμενο αυγό με το τσόφλι από το οποίο θα παίρνει όλα αυτά που λες.
 
Αλλη μια περιπτωση για οσους θελουμε να αποφυγουμε τον ηλιοσπορο ειναι και αυτη εδω

Την πήρα σήμερα για να την ανακατεύω με τη μωβ που παρέθεσε η Σίσσυ παραπάνω. Δεν τρελάθηκα. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την versele Laga prestige για μπατζι. Δύο είδη σπόρων παραπάνω και διπλή τιμή. Άσε που είναι φουλ μπισκοτάκια.
 
Ένας εύκολος τρόπος που χρησιμοποιώ για να αφαιρέσω ένα μέρος των ηλιόσπορων είναι να κουνάω γρήγορα την ταΐστρα πέρα δώθε και η πλειοψηφία των ηλιόσπορων ανεβαίνει στην επιφάνεια, καθιστώντας εύκολη την αφαίρεσή τους. Μπορείς ίσως να το κάνεις και σε ολόκληρη την τροφή αδειάζοντάς την σε ένα ταψί και ακολουθώντας την ίδια τεχνική
 
Την πήρα σήμερα για να την ανακατεύω με τη μωβ που παρέθεσε η Σίσσυ παραπάνω. Δεν τρελάθηκα. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την versele Laga prestige για μπατζι. Δύο είδη σπόρων παραπάνω και διπλή τιμή. Άσε που είναι φουλ μπισκοτάκια.


Oπως ανεφερα και πιο πανω Ζωη η τροφη που παρεθεσα ειναι για οσους αποφευγουν τον ηλιοσπορο.
Εχει 3 ειδη παραπανω σπορων απο αυτη για τα μπατζι καθως και οστρακα.
Τα μπισκοτακια τα οποια αναφερεσαι, ειναι VAM (οπως εχει και η μωβ) και οχι κοινο μπισκοτακι.

Απο κει και περα σε μια τροφη δεν παιζει ρολο μονο η ποικιλια αλλα η ποσοστοση και το ειδος του καθε σπορου ωστε να ειναι ισσοροπημενη σε πρωτεινες και λιπαρα.
Αν ηταν απλα να κανουμε ενα mix σε διαφορες τροφες τοτε δεν θα εμπαιναν και οι εταιρειες στον κοπο να μελετανε ποσοστα κτλ,θα εδιναν ενα μειγμα για ολα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
😂
Δεν εθιξα ούτε την τροφή ούτε και εσένα που την πρότεινες. Τη γνώμη μου είπα επειδή μόλις άρχισα να τη δίνω και δεν μου φάνηκε κάτι ιδιαίτερο για την τιμή της. Ασφαλώς και η εταιρεία ξέρει καλύτερα από εμένα την άσχετη, αλλά κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να ανακατέψουμε τροφές για να τις φάνε τα πουλιά μας.
 
Oυτε εγω θιχτηκα ουτε η Versele laga που δεν προτιμας την συγκεκριμενη τροφη! 🤣

Εγω απλα λεω οτι ενα μειγμα δημιουργειται με βαση τις αναγκες του καθε ειδους, γι αυτο και γινεται αναλυση των βασικων και ειδικων στοιχειων της.
Υπο αυτη την εννοια λοιπον ο αριθμος των σπορων δεν αποτελει απο μονος του σημειο αναφαορας αλλα παιζει ρολο και το ειδος των σπορων.
Αυτο βεβαια ισχυει ανεξαιρέτως για ολα τα ειδη των πτηνων.


Και βεβαια υπαρχουν και ειδικοτερες συνθηκες οπως στην περιπτωση την δικη μου και πολλων αλλων που δεν επιθυμούμε να ταισουμε ηλιοσπορο.
 
Την πήρα σήμερα για να την ανακατεύω με τη μωβ που παρέθεσε η Σίσσυ παραπάνω. Δεν τρελάθηκα. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την versele Laga prestige για μπατζι. Δύο είδη σπόρων παραπάνω και διπλή τιμή. Άσε που είναι φουλ μπισκοτάκια.
Εγώ αυτή αγοράζω γιατί δεν έχει ηλιοσπορους...
Δεν περιέχει μπισκοτάκια... Vam είναι... 🙂
 
Ο μικρούλης τρώει μόνος του πλέον, σήμερα το απόγευμα θα τον πάω στο καινούργιο σπιτάκι του.
Εδώ απολαμβάνει καθαρισμένους ηλιόσπορους από τον φυσικό του "μπαμπά" :)

View attachment video-1570383670.mp4
 
Back
Top