Φροντίδα Προσαρμογή καναρινιού σε μεγαλύτερο κλουβί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης urbano
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

urbano

PB New Member
Εγγραφή
3 Φεβ 2016
Μηνύματα
35
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα στην παρέα.

Πήρε προχθές η μάνα μου ένα καναρίνι και ένα κλουβί (είχε και πριν αρκετά χρόνια ενα καναρίνι το οποίο αν θυμάμαι καλά έζησε περίπου 11 χρόνια). Το νέο από ότι της είπε το μαγαζί είναι 9 μηνών νομίζω.

Το ερώτημα μου είναι το εξής:

Το κλουβί το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή το πουλάκι (ήταν δώρο μαζί με το πουλάκι) έχει διάσταση μήκους 25 εκατοστά το πολύ. Διαβάζοντας λίγο κάποια πράγματα στο ιντερνετ, είδα να λένε ότι το καλύτερο ελάχιστο σε μήκος κλουβί θα ήταν ένα πχ 40 εκατοστά σε μήκος.

Έτσι, πήρα σήμερα ένα με διαστάσεις 60 μήκος χ 25+ πλάτος και 30 ύψος. Είναι οκ οι διαστάσεις για να μείνει εκεί μόνο του; (έχει και χώρισμα στη μέση το οποίο έχω βγάλει και είναι αμα θες να βάλεις και άλλο σε περίπτωση ζευγαρώματος κλπ, σωστά;)

Όσον αφορά την προσαρμογή του τώρα, είναι μόλις 2 μέρες (κελαηδάει πάντως φουλ) στο νέο του κλουβί (στο μικρό με το οποίο ήρθε μαζί). Θα είχε πρόβλημα τόσο σύντομα να αλλάξει ένα κλουβί προς το μεγαλύτερο; Η θέση που θα μπει και το μεγαλύτερο κλουβί θα είναι η ίδια.

Και όσον αφορά τη μεταφορά, για να μη στρεσσαριστεί έχουμε κανέναν τρόπο πιο ''ήρεμο'' από το να το πιάσω με το χέρι; Πχ να του αφήσω την πόρτα από το μικρό ανοιχτή και να έχω κολλητά την πόρτα του μεγάλου ανοιχτή να μπει μόνο του;

Τέλος (θα δείτε και στις φωτο), που πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθούν οι πατήρες του; (στο μεγάλο κλουβί λέω)

Φωτογραφίες:

VPdh9N8.webpcFbLlGQ.webp
 
Καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Επί του θέματος τώρα.
Τα 40cm μήκος που διαβάζεις είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα κατά την άποψη πολλών για την ομαλή διαβίωση των αρσενικών καναρινιών. Εγώ υιοθετώ τα 45-50cm ως σωστό και άνετο μέγεθος.
Συνεπώς η ζευγαρώστρα που πήρες δίνει μια μεγαλύτερη άνεση χώρου στο φιλαράκι σου.
Δύο πατήθρες στις δύο πλευρές της ζευγαρώστρας σε απόσταση 10cm από το πλέγμα, η μία ψηλά και η άλλη χαμηλά... επιτρέπουν και τις πτήσεις και τη γυμναστική των φτερών του.
Εξίσου σίγουρο θεωρώ πως ενδόμυχα σκέφτεσαι κάποια στιγμή το ζευγάρωμά του. Όταν το αποφασίσεις θα ήθελα να είσαι πρώτα ενημερωμένος για όλες τις διαδικασίες της αναπαραγωγής...
Όσο έχεις χρόνο... και επειδή η ενημέρωση θα μας κάνει σοφότερους... ας διαβάζουμε όποτε μπορούμε τα θαυμάσια άρθρα του petbirds όπως για τη:
  1. https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=102
  2. https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=101
  3. https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=95
Για απορίες.. εδώ είμαστε.
Και είμαστε καλή παρέα.
 
Ευχαριστώ για την απάντηση. Eννοείται ότι θα έχω ενημερωθεί πρώτα για ότι είναι να κάνω και μερικά πράγματα τα έχω διαβάσει ήδη. Για ότι άλλη απορία γράφω εδώ.

Όσον αφορά για το να αλλάξει νέο σπίτι τόσο σύντομα, δεν υπάρχει πρόβλημα λογικά, έτσι;

Και η μεταφορά πώς μπορεί να γίνει όσο πιο ήρεμα για το καναρίνι;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Μια χαρα θα ειναι και μη σε απασχολει η μεταφορα σε μεγαλυτερο κλουβι. Προτεινω οταν μετακομισει να ειναι στο ιδιο μερος, ωστε να μη στρεσσαριστει σχεδον καθολου.
Μπορεις ειτε οπως ειπες, ασφαλιζοντας καλα τις πορτες μεταξυ τους ωστε να μην αποδρασει, αλλα θελει υπομονη ωστε να παει μονο του.
Αλλο που μπορεις να κανεις, ειναι να το μετακινησεις σε ωρα που εχει σκοταδι, ετσι δε θα βλεπει και πολυ καλα και θα ειναι πιο ηρεμο.
 
Ωραία και κάτι τελευταίο (για αρχή :)...

Ποιό είναι το καλύτερο υλικό (που χρησιμοποιεί δηλαδή η πλειοψηφία) για τον πάτο του κλουβιού; Μέχρι τώρα (2 μέρες δηλαδή) είναι με εφημερίδα.
 
Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε λευκές κολες για να παρατηρείτε τις κουτσουλιες του ειδικά τώρα στην αρχή. Αργότερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ειδική άμμο σαν υπόστρωμα. Αυτό θα το αποφασίσετε ανάλογα με τα οικο νομικά σας. Η εφημερίδα πάντως και τα φύλα των περιοδικών δεν θεωρούνται από τα καλά υπόστρωματα γιατί βγάζουν μελάνι και μπορεί να βλάψουν τα πουλια.
Νομίζω πως ο Ευτύχης θα είναι πολύ ευτυχισμένος στην νέα του βίλα. Με γεια!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Nα σαι καλά Georgina. Και εγώ σκέφτηκα για κόλες Α4 (αν εννοείς αυτές) που έχω αρκετές.

Θα διαβάσω και για την άμμο που λες.

Και εγώ γιαυτό το πήρα, το έβλεπα στα 25 εκατοστά κουβί και μου φαινόταν μικρό.
 
Το πιο σωστό είναι το κλουβί ανάμεσα στον πάτο να έχει σχάρα, οπότε υπόστρωμα χρησιμοποιούμε ανάλογα με την απορροφητικότητα και τότε η εφημερίδα δεν είναι απαγορευτική αφού το πουλί δεν την φτάνει να την δαγκώσει.
Φυσικά το λευκό χαρτί σε διευκολύνει να παρακολουθείς καλύτερα τις κουτσουλιές αλλά έχει μέτρια απορροφητικότητα. Πολλοί χρησιμοποιούν πέλετς, άμμο ή και ζεόλιθο.
Μπορείς να δεις και το ανάλογο θέμα εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Στρώμα-υγιεινής-στους-πάτους-των-κλουβιών-των-πουλιών.57/.
 
Νομίζω έχει σχάρα, και ο πάτος του είναι από κάτω και βγαίνει συρταρωτά.

Θα δοκιμάσω με χαρτί α4 και θα δω και για τις άλλες λύσεις που αναφέρετε.
 
Θα είχε πρόβλημα τόσο σύντομα να αλλάξει ένα κλουβί προς το μεγαλύτερο;
Τι πρόβλημα καλέ! ίσα ίσα θα χαρεί πολύ με τόση άπλα! Εγώ όταν αλλάζω κλουβιά και δε θέλω να τα στρεσάρω/αγχώσω με το πιάσιμο ανοίγω τις πόρτες των 2 κλουβιών (στο ένα που είναι ήδη το καναρινάκι και στο άλλο που θέλω να το βάλω) τις ενώνω αφού έχω βάλει 2 πατήθρες για να πατάει και το καναρινάκι περνάει από την μία πόρτα και πάει στο άλλο κλουβάκι! Πατέντα! 😉

Ποιό είναι το καλύτερο υλικό
Για μένα το χαρτί κουζίνας! Δεν το αλλάζω με τίποτα!

Μιλάμε ο Ευτύχης πολύ τυχερός!
 
Σήμερα έκανα την απόπειρα να μπει το καναρίνι στο νέο κλουβί. Κράτησα με έναν σπάγκο την πόρτα από το μεγάλο κλουβί ανοιχτή, και έβαλα δίπλα το κλουβάκι το μικρό που ήταν και το πουλάκι μέσα και του κρατούσα την πόρτα ανοιχτή στο ίδιο ύψος. Μέσα σε ένα λεπτό είχε πάει δίπλα... 😀.

Νομίζω ότι είναι ωραία τώρα.
 

Συνημμένα

  • 12660466_10153905749319269_1394642911_n.webp
    12660466_10153905749319269_1394642911_n.webp
    55,9 KB · Προβολές: 85
Είναι τέλεια! Απλά βάλε τις δύο ακριανές πατήθρες πιο κοντά στα κάγκελα του κλουβιού πιο μακριά την μία απ την άλλη ώστε να πετάει και λίγο ο γλύκας! 😉

Και πατήθρες να πάρεις από φυσικό ξύλο:
patithres.jpg
Και κάτι τελευταίο αυτή η καρδούλα δεν προσφέρει τίποτα! Να πάρεις κόκκαλο σουπιάς!
 
Απλά βάλε τις δύο ακριανές πατήθρες πιο κοντά στα κάγκελα του κλουβιού πιο μακριά την μία απ την άλλη ώστε να πετάει και λίγο ο γλύκας! 😉

Δεν το κατάλαβα.

Έχω 2 πατήθρες στο κέντρο που φαίνονται στη φωτό και έχουν απόσταση μεταξύ τους κάτι παραπάνω από 10 εκατοστά και άλλες 2 που δεν φαίνονται και είναι χαμηλά σχεδόν στον πάτο του κλουβιού. Δηλαδή πάει: χαμηλή πατούρα αριστερά, πρώτη ψηλή πατούρα στη μέση, δεύτερη ψηλή πατούρα στη μέση και άλλη μια χαμηλή πατούρα δεξιά.

Ναι και εγώ θέλω να του βάλω ξύλινα.

Οκ και για την καρδιά.
 
Δεν το κατάλαβα.
Το κλουβί αυτό χρειάζεται 3 πατήθρες/κλαδιά. Όχι περισσότερα... 2 ψηλά στις άκρες του κλουβιού (όχι τόσο κοντά στα κάγκελα γιατί θα ακουμπάει η ουρά του και θα τρίβεται στα κάγκελα | αλλά να είναι μακριά η μια πατήθρα απ την άλλη ώστε να πετάει, να κάνει μια κάποια απόσταση). Και άλλη μια πατήθρα η 3η) μπαίνει πιο χαμηλά στην μέση για να κάνει μπανάκι! 😉
Δε ξέρω αν κατάλαβες τώρα... :)
 
Noμίζω ναι.. Πάμε για κάτι τέτοιο, σωστά;
(όπου κόκκινο = πατήθρα)

(βλέπω όμως πιο πάνω ένα ποστ του Γιάννη που λέει: ''
Δύο πατήθρες στις δύο πλευρές της ζευγαρώστρας σε απόσταση 10cm από το πλέγμα, η μία ψηλά και η άλλη χαμηλά...'')

Άρα, ποιό είναι το πιο σωστό; (ή και τα 2 είναι οκ και να διαλέξω ένα;
 

Συνημμένα

  • ew12w.webp
    ew12w.webp
    3 KB · Προβολές: 48
Noμίζω ναι.. Πάμε για κάτι τέτοιο, σωστά;
(όπου κόκκινο = πατήθρα)

(βλέπω όμως πιο πάνω ένα ποστ του Γιάννη που λέει: ''
Δύο πατήθρες στις δύο πλευρές της ζευγαρώστρας σε απόσταση 10cm από το πλέγμα, η μία ψηλά και η άλλη χαμηλά...'')

Άρα, ποιό είναι το πιο σωστό; (ή και τα 2 είναι οκ και να διαλέξω ένα;
Αυτό ακριβώς λέω κι γω! 😉
 
Ναι, όσον αφορά το ''η μία ψηλά και η άλλη χαμηλά'' ρωτάω.
 
Σήμερα του πήρα και μια μπανιέρα και έκανε το πρώτο του μπάνιο. Δεν ξέρω κατα πόσο ''ήξερε'' να κάνει. 😛

Πάταγε πάνω στη μπανιέρα (δεν μπήκε δηλαδή από όσο τον είδα μέσα ολόκληρος). Βούταγε τα μούτρα του και έπεφτε και το νερό στο στήθος του ας το πούμε και κάπως έτσι έκανε για 5 λεπτά και μετά κοίταγε να στεγνώσει, δεν πήγαινε άλλο στην μπανιέρα.

Του πήρα και αυτό pet-it.gr/wp-content/uploads/2015/10/184616884_tn30_0.jpg αλλά βλέπω πως έχουν λίγο σαν σκόνη πάνω. Του τα βάζω έτσι ή τα ξεπλένω;
 
Back
Top