Γενικά Προσωπικές εμπειρίες για Amazons, Eclectus, B.C. Conures

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης CLIT
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

CLIT

PB Member
Εγγραφή
29 Νοε 2008
Μηνύματα
294
Πόλη
Καλλιθέα
Παιδιά, θά 'θελα να μάθω από προσωπικές σας εμπειρίες, για τις Αμαζόνες, τα Eclectus (πού χω παρατηρήσει ότι ελάχιστοι έχουν) και τα Blue Crown Conures. Όχι αυτά που λένε τα βιβλία, αλλά απ' τη καθημερινότητά σας, ζώντας μ' αυτά τα πουλιά. Πώς είναι, πώς αντιδρούν, τι τους αρέσει τι όχι κτλ.
 
Έχω διαβάσει όλα τα άρθρα στο site σχετικά μ' αυτά τα είδη, αλλά πιστεύω ότι οι προσωπικές καθημερινές εμπειρίες είναι πιο σημαντικές. Έμαθα από εκτροφέα ότι τα eclectus είναι εύκολα πουλιά, κι ότι οι Αμαζόνες είναι λίγο φωνακλάδες. Είναι επιθετικές τη περίοδο της αναπαραγωγής τους, όντως; Πιο επιθετικά είναι τ' αρσενικά ή τα θηλυκά;
 
Oι eclectus απ΄οτι εχω διαβασει και ακουσει απο γνωστους μου που εχουν ειναι πολυ καλα κατοικιδια πουλια, δεν ειναι επιθετικα υα θηλυκα ειναι πιο κυριαρχικα και μπορει να γινουν κτητικα την περιοδο αναπαραγωγης, ειναι ομως σε γενικες γραμμες ησυχα αλλα με συγκεκριμενες διατροφικες απαιτησεις. Θελουν τροφη καλυτερα συγκεκριμενη για το ειδος τους (υπαρχουν πελετς για eclectus) και πολλα φρεσκα φρουτα και λαχανικα ημερησιως σε ποσοστητες μεγαλυτερες απο αυτες που τρωνε οι αλλοι παπαγαλοι. Επισης χρειαζονται πολλα παιχνιδια και ενασχοληση διοτι διοτι ειναι απο τα ειδη που σχετικα ευκολοτερα θα καταστρεφουν τα φτερα τους αν νιωσουν παραμελημενοι.

Οι αμαζονιου απο την αλλη ειναι αρκετα διαφορετικα πουλια απο τους eclectus. Ειναι πιο εξωστρεφεις και θελουν να τραβουν την προσοχη και να κανουν τον κλοουν της υποθεσης συνεχως. Δεν ειναι τοσο επιρρεπεις στο να καταστρεφουν τα φτερα τους, (οχι οτι δεν θα το κανουν αν καποιος τους κακομεταχειριστει η δεν καλυπτει τις αναγκες τους) εχουν πολυ δυνατη φωνη και χρειαζεται να το ελεγξεις απο νωρις. Τα αρσενικα απο καποια ειδη (blue fronted, double yellow headed και yellow naped) μπορουν να γινουν επιθετικα κατα την αναπαραγωγικη περιοδο και επισης χρειαζονται καταλληλο χειρισμο και εκπαιδευση απο νωρις ωστε να μειωθει η κυριαρχικοτητα τους. Τα θηλυκα αυτων ειναι πιο ηπιοι χαρακτηρες. Υπαρχουν και αλλα ειδη οπως οι orange winged, mealy, yellow crowned και αλλα που ειναι αρκετα πιο ηπιοι χαρακτηρες.
 
Μ' αρέσουν πάρα πολύ οι Αμαζόνες κι ειδικά οι b.f. και οι mealy. Απλά διστάζω όσον αφορά το αν είναι επιθετικές. Πάντα αναφέρομαι με τη προϋπόθεση να τα πάρω μωρά και. Είναι υπέροχα πλάσματα. Είδα και μια μικρή b.f. από κοντά χθες και την ερωτεύτηκα. Απ' την άλλη τα eclectus, αρσενικό, μ' αρέσει που είναι ήπιο πουλί. Ο εκτροφέας μου είπε ότι είναι πολύ εύκολο πουλί. Ένας άλλος εκτροφέας μου είχε πει ότι δεν είναι πολύ χαδιάρηδες. Πιστεύεις ότι αν πάρω και τα δύο κι είναι στον ίδιο χώρο, αλλά το καθένα με το δικό του κλουβί, θα υπάρξει πρόβλημα; Απ' ότι κατάλαβα καλύτερα είναι να πάρω αρσενικό eclectus, μ' αρέσει και πιο πολύ και θηλυκιά Αμαζόνα. Ο εκτροφέας μου είπε ότι οι Αμαζόνες ωριμάζουν στα 5 τους, οπότε αν το πάρω μωρό μέχρι τότε θα μ' έχει συνηθίσει και δε θά 'ναι τόσο επιθετικό, τη κρίσιμη περίοδο, με τη κατάλληλη πάντα εκπαίδευση.
 
Εφοσον το καθενα θα εχει το κλουβι και θα μεγαλωνουν παρεα και εφοσον εισαι ετοιμη να αναλαβεις μια τοσο μεγαλη ευθυνη, σα να φροντιζεις διδυμα, το θεμα της συμβιωσης πιστευω πως δε θα ειναι προβλημα. Να εισαι επισης προετοιμασμενη πως τα εξοδα θα ειναι πολλα σε τροφες και παιχνιδια τα οποια χρειαζονται συχνη ανανεωση. Οντως οι eclectus δεν ειναι και οι πιο χαδιαρηδες αλλα ουτε οι αμαζονιου ειναι γνωστοι γι αυτο. Βεβαια αυτο εξαρταται και απο το καθε πουλι. Απο τα 4 περιπου οι αρσενικοι αμαζονιου αρχιζουν να δειχνουν τις ορμονες τους εντονοτερα. Εαν μεχρι τοτε εχεις βαλει τα ορια εσυ και μπορεις να τον χειριστεις καλα δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
 
Αυτό είναι το θέμα. Νά 'μαι έτοιμος να του βάλω κάποια όρια. Μάλλον βλέπω πρώτα να παίρνω τον eclectus. Έχω αρκετά παπαγαλάκια, βασικά μικρά, οπότε ξέρω κάποια βασικά. Και βασικά η πεθερά μου έχει ένα ζακό, που μας έχει πεθάνει στις τσιμπιές.
 
Ο εκτροφέας μου είπε να προτιμήσω αμερικάνικα είδη κι όχι απ' την Αυστραλία, όπως οι cockatoo γιατί δεν είναι κι οι ιδανικοί για το κλίμα μας. Οι Αμαζόνες μ' αρέσουν πάρα πολύ, απλά είμαι λίγο διστακτικός. Βασικά για το ίδιο το πουλί. Γιατί θέλω τις καλύτερες συνθήκες και να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα εκείνο.
 
Το ξέρω, τό 'χω διαβάσει. Πάντως παραξενεύομαι που ελάχιστοι έχουν eclectus, τουλάχιστον εγώ δε ξέρω κανέναν, εκτός από μια γνωστή που τον βρήκε άρρωστο, τον πήρε και τώρα είναι μια χαρά. Πώς και δεν έχει "ζήτηση", παρότι δεν είναι ακριβό, σε σχέση με τα cockatoo, ας πούμε ή τα macaw.
 
μπορει να ερχεται σε περιορισμενη ποσοτητα. Ποιος ξερει, μπορει να μην τα γουσταρουνε σαν πουλια. Αγνωστο.
εγω παντως που εχω ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος.η θυληκια που και που κανει λιγα νερα αλλα τα πραγματα ειναι ησυχα.
ο αρσενικος δεν το συζητω, περα του οτι ειναι πανεμορφος στο πρασινο του χρωμα ειναι και πολυ ναζιαρης και καλος, οχι οτι η θυληκια δεν ειναι, αλλα αυτη που και που κραζει η παει που και που να με τσιμπησει.
εγω αντιθετως δεν μου αρεσουν ουτε οι αμαζονιου ουτε και οι cockatoo.
οι παπαγαλοι που πραγματικα λατρευω ειναι οι eclectus,macaw,zako και lory, γουστα βεβαια ειναι αυτα. Τον καθενα απο τα παραπανω πουλια τα αγαπαω για καθε ξεχωριστη χαρη που εχει το καθενα απο αυτα.
 
Κι εγώ για αρσενικό ενδιαφέρομαι. Είναι πανέμορφα. Eclectus σίγουρα θα πάρω. Βέβαια μ' έχουν τρελλάνει με τις αποκλίσεις στις τιμές που λένε. Εκτροφείς. Άλλος 1000 ευρώ, άλλος 1500. Σε μαγαζί το βρήκα 2000! Χρυσόσπορους τα ταϊζεις ρε μεγάλε; Στη διατροφή πώς είναι; Διάβασα ότι διαφέρει το πεπτικό τους σύστημα απ' τους άλλους παπαγάλους. Τρώνε κυρίως φρούτα και λαχανικά;
 
Πάντως και οι Αμαζόνες είναι πολύ βολικά πουλιά. Μάλλον το αναλύσατε πιο πάνω... Απλά μιας και ζω με μια BF εδώ και 27 χρόνια σκέφτηκα να σου πω πως μια θηλύκια είναι πολύ πιο εύκολη από έναν αρσενικό. Οι αρσενικοί γίνονται επιθετικοί κατά την αναπαραγωγική περίοδο, όπως είπε και ο Ανέστης πιο πάνω. Είναι πολύ ευχάριστοι σύντροφοι και έχουν πολύ χιούμορ! Αλλά πρέπει να ελέγξεις από νωρίς τον παράγοντα "φωνή" 😛 Μπορεί στο μέλλον να γίνει πάρα πολύ ενοχλητικό.
 
Ευτυχώς που μου τά 'πατε όλ' αυτά. Γιατί μ' αρέσουν πάρα πολύ οι Αμαζόνες κι είμαι ανάμεσα σε Blue Front και Mealy. Άμα τελικά πάρω θα πάρω θηλυκιά. Πώς μπορείς να ελέγξεις τη "φωνή"; Πώς τα κατάφερες εσύ; Η διατροφή τους είναι όπως των περισσοτέρων μεγάλων παπαγάλων; Είναι παιχνιδιάρηδες; Μ' ενδιαφέρει περισσότερο οι προσωπικές σας εμπειρίες. Γιατί καλή η βιβλιογραφία αλλά στη πράξη φαίνονται κάποια πράγματα καλύτερα. Γι' αυτό άνοιξα αυτό το θέμα. Βιβλιογραφία έχω διαβάσει κι από δω κι από ξένα site. Αλλά ότι καινούριο ανακαλύπτω, το διαβάζω.
 
Την φωνή την ελέγχεις αν τον μάθεις από μικρό να "σκοτώνει" την βαρεμάρα του παίζοντας με παιχνίδια. Εμείς δυστυχώς είχαμε κατενθουσιαστεί με την παπαγαλίνα και την κακομάθαμε. Α και από παιχνίδια, όρεξη να έχεις να παίζεις! Αλλά πρόσεχε μην την κακομάθεις και μετά ζητάει συνέχεια!
 
Καλό αυτό, γιατί δε θα της λείψουν τα παιχνίδια κι ξη ππροσοχή. Θά ΄χει τουλάχιστον πέντε άτομα ν' ασχολούνται μαζί της. Συνδέονται ιδιαίτερα με κάποιο άτομο, όπως ας πούμε οι ζακό ή οι κακατού ή όχι;
 
Κοίτα πάντα θα έχει κάποια περισσότερη αδυναμία σε κάποιον και αυτός κατά κύριο λόγο θα είναι αυτός που το φροντίζει, το ταΐζει και γενικότερα αυτός που ασχολείται περισσότερο μαζί του. Ό,τι λέει όμως και ο Κωνσταντίνος πιο πάνω είναι αλήθεια. Κάθε πουλί, ασχέτως ράτσας, έχει ξεχωριστή και διαφορετική προσωπικότητα. Πρόσεξε γιατί οι Αμαζόνες είναι πουλιά με πολύ έντονη προσωπικότητα και θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση (Όπως οι περισσότεροι παπαγάλοι άλλωστε.) Καλή επιλογή λοιπόν 🙂
 
Συμφωνώ για τη ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα το cockatoo πού 'χω, στόμα έχει μιλιά δεν έχει. Είναι τόσο ήσυχο και παιχνιδιάρικο! Όλο χάδια θέλει. Μού ΄λεγαν όλοι και διάβαζα για τιε φωνές που μπορεί να βάζει κάποια διαστήματα και φοβόμουν, αλλά μιλάμε, είναι κοτόπουλο. Τα ίδια μου είχαν πει και για το b.c. conure. Ότι φωνάζει πολύ. Είχα δει ένα βιντεάκι και τότε έμαθα πράγματα γι αυτό το πλασματάκι. Πρέπει να πω ότι μ' άρεσε πάρα πολύ, αλλά η φωνή που μού 'παν ότι έχει μέ 'κανε κάπως επιφυλακτικό. Από πού τον είχες πάρει τον Πάρη, που παρεπιπτόντως είναι κούκλος; Να σου ζήσει. Ότι πάρω θά ΄ναι μωράκι, ταϊσμένο στο χέρι κι από εκτροφέα. Γι' αυτό ρωτάω. Από pet shop δε παίρνω. Από κει πήρα τα μικρά πουλάκια πού ΄χω.
 
Συμφωνώ για τη ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα το cockatoo πού 'χω, στόμα έχει μιλιά δεν έχει. Είναι τόσο ήσυχο και παιχνιδιάρικο! Όλο χάδια θέλει. Μού ΄λεγαν όλοι και διάβαζα για τιε φωνές που μπορεί να βάζει κάποια διαστήματα και φοβόμουν, αλλά μιλάμε, είναι κοτόπουλο. Τα ίδια μου είχαν πει και για το b.c. conure. Ότι φωνάζει πολύ. Είχα δει ένα βιντεάκι και τότε έμαθα πράγματα γι αυτό το πλασματάκι. Πρέπει να πω ότι μ' άρεσε πάρα πολύ, αλλά η φωνή που μού 'παν ότι έχει μέ 'κανε κάπως επιφυλακτικό. Από πού τον είχες πάρει τον Πάρη, που παρεπιπτόντως είναι κούκλος; Να σου ζήσει. Ότι πάρω θά ΄ναι μωράκι, ταϊσμένο στο χέρι κι από εκτροφέα. Γι' αυτό ρωτάω. Από pet shop δε παίρνω. Από κει πήρα τα μικρά πουλάκια πού ΄χω.

Από εδώ αλλά έχει κλείσει τώρα.Από την Άντα γνωστή στο Πανελλήνιο.

wings
 
Α, ναι θυμάμαι. Το καλοκαίρι που έψαχνα να μάθω για παπαγάλους τό 'χα δει το site κι αργότερα έμαθα από 'δω ότι έκλεισε. Βασικά τον eclectus θα τον πάρω κι είμαι ανάμεσα σε b.c. conure και Amazon. Η διατροφή του πώς είναι. Εννοώ έχει κάποιες ιδιαίτερες συνήθειες; Για παράδειγμα, μέχρι να μάθω τι αρέσει στη cockatoo μου, έφτυσα αίμα και ξόδεψα αρκετά σε διάφορες τροφές και λαχανικά. Όλων των ειδώ τα σπόρια της είχα πάρει. Τελικά της άρεσαν τα σπόρια για κοκατίλ. Τα μικρά, όχι τα μεγάλα.
 
Back
Top