Ασθένειες Πρόβλημα με νέα φτερά κοκατίλ (δύσκολη πτερόρροια)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλημέρα στην ομάδα!

Έχω ένα αρσενικό λαλίστατο κοκατιλ που γίνεται σε λίγες μέρες 7μηνών. Είναι στη φάση της πρώτης του πτερόρροιας από αρχές Σεπτέμβρη. Περίμενα ότι μέχρι τώρα θα είχε αλλάξει τα φτερά του όμως ακόμα παιδεύεται. Τον αφήνω αρκετές ώρες της ημέρας ελεύθερο (συνήθως από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 8 που τον βάζω για ύπνο).
Επειδή είναι πολύ υπερκινητικός και άτσαλος, έσπασε πριν από 3 μήνες τα φτερά ουράς (ανυπομονώ να βγουν τα νέα). Πριν μια βδομάδα έβγαλε 4 νέα αλλά του έφυγαν κι αυτά (λόγω ατυχήματος). 😞
Πριν λίγες μέρες του έφυγαν και τα φτερά πτήσης. Έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν τα νέα φτερά πτήσης αλλά δυστυχώς το ένα στη δεξιά φτερούγα, έχει πάρει "λάθος δρόμο"... Μάλλον κάποια ατσούμπαλη κίνηση θα έκανε ή κάποια πτώση θα είχε και στράβωσε από τη βάση του. Προσπαθώ να το βάζω στη θέση του αλλά όποτε ανοίγει ή τινάζει τα φτερά του, αυτό πάλι πετάει προς τα πάνω. Επιχείρησα να το τραβήξω αλλά δεν είναι έτοιμο να πέσει. Όταν φεύγει από τη θέση του κάποιες φορές τον ενοχλεί και δεν μπορεί να κλείσει καλά τη φτερούγα.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω για να παραμείνει στη θέση του το φτερό ή τελικά θα το χάσει κι αυτό;
Επίσης πολλά από τα φτερά που του φεύγουν (από τις φτερούγες) έχουν αίμα στη βάση τους. Είναι φυσιολογικό; (όποτε εντοπίζω ανοιχτή πληγή βάζω λίγο μπενταντιν)

Έχει συμβεί σε κάποιον κάτι αντίστοιχο; Αυτό να περιμένω οτι θα συμβαίνει σε κάθε πτερόρροια;

Η κτηνίατρος μου πρότεινε και του βάζω στο νερό του μια πολυβιταμίνη για στρες ενώ 2-3 φορές το μήνα του δίνω με σύριγγα μια ή δυο σταγόνες σιρόπι (Anima S...) Δεν τρώει καθόλου φρούτα (μόνο το ρόδι του αρέσει). Με τα λαχανικά και το αυγό τα πάει καλύτερα, τρώει τα σπόρια του και ξηρούς καρπούς αν και αυτό που προτιμάει (σαν τρελός τελευταία) είναι το μιλετ. Δεν τον προλαβαίνω με το μιλετ! Θα ήθελα με την ευκαιρία να ρωτήσω αν υπάρχει όριο στην ποσότητα μιλετ που πρέπει να τρώει.

Παρατήρηση: γενικά ο μικρός επειδή δεν μπορεί πλέον να πετάξει όπως είναι (και αφού έφαγε στην αρχή κάποιες ατσούμπαλες τούμπες), προτιμάει να περπατάει και να σκαρφαλώνει ενώ αν θέλει να πάει κάπου που δε φτάνει ή αν είναι κάπου που δεν του είναι εύκολο να φύγει χωρίς να πετάξει, μου σκούζει για να τον μετακινήσω εγώ.

Συγγνώμη αν σας κούρασα με τα πολλά λόγια, είμαι πολύ περιγραφική κι αναλυτική για να γίνει κατανοητή η περίπτωση.☺️
 
Καταρχάς να το χαίρεστε και κανένα πρόβλημα, όσο πιο αναλυτικό το background, τόσο το καλύτερο. Να πω κι εγώ ότι δεν είμαι ειδική στα κοκατίλ, δύο μπάτζι έχω που επίσης ταλαιπωρούνται από πτερόρροια, αλλά καμία σχέση με αυτό που περιγράφετε. Ακούγεται ήμερο και βολικό πουλάκι, δεν νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να πέφτει και να τραυματίζεται τόσο πολύ.

Σε πρώτη φάση, έχετε προσέξει πώς τραυματίζεται? Γίνεται μέσα σστο κλουβί, μόνο όταν είναι εκτός, μήπως τα τραυματίζει μόνος του? Όχι, σαφώς η πτερόρροια δεν αφορά φτερά με αίμα, αντιθέτως ένα υγιές φτερό που έκανε τον κύκλο του έχει λευκή στην βάση πένα, που δειχνει ότι έπεσε εφόσον δεν αιματωνόταν πλέον. Βεβαίως με τα αλλεπάλληλα ατυχήματα(?) μπορεί να εχουν τρελάνει το σύστημα. δεν γνωρίζω από σκευάσματα, οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι κάνει (αν κάνει) το σιρόπι, αλλά ο κτηνίατρος έδωσε κάποιο λόγο για τον οποίο είναι τόσο άτσαλός? Γενικά οι παπαγάλοι έχουν άριστα αντανακλαστικά και δύσκολα πέφτουν με την στενή έννοια, οπότε, χωρίς να θέλω να σας ανησυχήσω, καλό θα ήταν να το ψάξετε. Νεαρά ζώα πάντα είναι κάπως ατσούμπαλα και δεν το έχουν ακόμα και με βασικές λειτουργίες, όπως ο καθαρισμός πχ ή η αφαίρεση του περιβληματος των νεων φτερών, αλλά η περίπτωση του κοκατίλ σας ακούγεται κάπως... extreme στα ταπεινά αυτια μου. Το μόνο που μπορώ να προτείνω επι του πρακτέου είναι μια δεύτερη γνώμη από πτηνίατρο αυτή τη φορά, όχι απλό κτηνίατρο, και να πιέσετε για κάποιες εξετάσεις αιματος, περιττωμάτων κλπ, όχι μόνο μια οπτική εκτίμηση. Ο ειδικός θα σας καθοδηγήσει καλύτερα και στην πρακτική φροντίδα των τραυματων, γιατί και αυτό μπορεί να τον ενοχλεί, εδώ εμένα μου την δίνει το μπεταντιν στο χέρι (ευχαριστώ, Αυγή, που δαγκώνεις το χέρι που σε ταϊζει) που τραβάει, αλλά μπορώ να ελέγξω να μην το ξίσω, ο παπαγάλος δεν μπορεί. σε καμία περίπτωση δεν θα τραβούσα φτερά, νέα, παλιά ή κακομορφησμένα, είναι εύθραυστα και μπορεί να αφησουν μόνιμη βλαβη αν κάνουμε κάτι στραβά, είναι κάτι που επίσης πρέπει να δει ο πτηνίατρος. Αν δεν φαίνεται όταν πάτε, μπορείτε να βγάλετε βίντεο όταν του συμβαίνει για να έχει μια ιδέα.

Σχετικά με το μίλλετ, ΝΑΙ, υπάρχει όριο, καθώς πρόκειται για τροφή χαμηλής διατροφικής αξίας. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, δεν είμαι ειδικός, κάποια από τα προβλήματα στο πτέρωμα να οφείλονται σε έλλειψη κατάλληλων συστατικών, όπως η βιταμίνη Α, αν τρεφεται βασικά με κεχρί. Το κεχρί δεν είναι για μόνιμη παρουσία στο κλουβί. Το δίνουμε ως επιβράβευση/treat κατα την εκπαιδευση και σε γιορτές και αργίες, όταν εμείς τρώμε τούρτα, μιας και τα καημένα δεν μπορούν την σοκολάτα. Ένα νεαρό πουλάκι που ακόμα μαθαίνει να τρώει σπόρους ή ασθενεί επίσης μπορεί να φάει λίγο παραπάνω για να πάρει την ενέργεια που χειάζεται, αλλά σαφώς δεν είναι κάτι που αποτελεί τροφή, μόνο κέρασμα. Δεν ξέρω από κοκατίλ για να σας πω συγκεκριμένα πόσο, πολλά παιδιά εδώ όμως έχουν και σίγουρα θα σας διαφωτίσουν. Στα μπάτζι μου, ενήλικα και τα δύο πλέον, δίνω περίπου 10 φουντίτσες την ημέρα αν έχουν κέφι για εκπαιδευση, αλλά αν δεν έχουν μπορει να μέινουν και στις 5 ή ακόμα και τρεις.

Τέλος τα φρούτα δεν είαναι τραγωδία αν δεν πολυτρώει. Προσωπικά δεν ξέρω για το ρόδι γιατί ε΄χω αλλεργία, αλλά τα περισσότερα είναι υψηλά σε σάκχαρα ενώ τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους τα λαχανικά τα περιέχουν χωρίς την έξτρα φρουκτόζη σε γενικές γραμμές. Το ότι τρώει λοιπόν λχανικά και αυγό είναι άριστο, άλλωστε όλα τα πτηνά χρειάζονται έξτρα αυγοτροφή σε φάση πτερόρροιας ή ανάπτυξης. Μπάινω στον πειρασμό να προτείνω ματζούνια 'οπως σουσάμι για μεθειονίνη και δενξερωκαιγωτι για βιτ. Α, αλλά βασικά νομίζω ότι χρειάζεται έναν καλό πτηνίατρο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.
 
Ευχαριστώ για τα σχόλια Ναυσικά!
Η κτηνίατρος που τον πήγα (γιατί είχα παρατηρήσει ότι είναι αδύνατος) είναι ειδική στα πτηνά και πολύ γνωστή στο χώρο. Τον είδε πολύ ευδιάθετο και δραστήριο, έκανε εξέταση και στα περιττώματα και δε διαπίστωσε κάποια ασθένεια. Μου πρότεινε να του δώσω για μια εβδομάδα πολυβιταμίνη για αντιστρες. Παρόλο που έχει περάσει η εβδομάδα, περιστασιακά του βάζω μια δυο σταγόνες βιταμίνης στο νερό του.
Δεν τα βγάζει μόνος τα φτερά του. Ισα ίσα τα καλλωπίζει διαρκώς. Για να πω την αλήθεια, είχε ταλαιπωρηθεί λόγω κάποιων μετακινήσεων που κάναμε. Το μίλετ δε θέλω ούτε εγώ να του το χω συνέχεια γιατί παρατηρώ ότι προτιμάει αυτό από τα σπόρια και τα λαχανικά του. Η εκτροφέας, μου είχε συστήσει να έχω πάντα και μιλετ μέσα στο κλουβι, τώρα που είναι στην ανάπτυξη. Να του το αφαιρέσω δλδ; Επειδή είναι αδυνατούλης δε θέλω να του στερώ τίποτα. Κι έξω όταν είναι, του βάζω μπολάκια με σπόρια, βότανα ή ξηρούς καρπούς στα αγαπημένα σημεία που συχνάζει, για να τσιμπολογάει.

Η γιατρός μου πρότεινε να μην του έχω όλες τις τροφές μαζί στο κλουβί αλλά να αλλάζω κάθε κάποιες ώρες για να είμαι σίγουρη ότι θα φάει από όλες και δε θα επιλέγει μόνο όποια του αρέσει περισσότερο. Επίσης μου είπε ότι επειδή είναι πολύ μικρό να μην του δίνω καθημερινά φρούτα και λαχανικά αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα και να τα αυξήσω σταδιακά καθώς θα μεγαλώνει. Όμως λόγω του ότι απουσιάζω πολλές ώρες από το σπίτι δεν μπορώ να του αλλάζω συχνά τις τροφές. Οπότε του έχω στο κλουβί μπολάκι με ποικιλία σπόρων, το τσαμπί μίλετ, μπολάκι με αυγοτροφή(όχι πάντα) συν ένα μπολάκι με λίγο μίγμα ξηρών καρπών ή λαχανικών. Δυο φορές την εβδομάδα αντι για αυγοτροφή του δίνω φρέσκο βραστό αυγό. Ό,τι μπορώ κάνω για να έχει ποικιλία τροφών.
Θέλω να πιστεύω ότι η διατροφή του είναι πλήρης. Δυστυχώς προτιμάει το μίλετ και όταν είναι εκτός κλουβιού ...ξεχνάει να φάει. Προτιμάει να σεργιανίζει και να τσιμπολογάει ότι δει γύρω του, παρά να πηγαίνει στα μπολάκια που του έχω για να φάει. Με εξαίρεση όταν με βλέπει να τρώω που έρχεται και μου ζητιανεύει να φάει κι αυτός (και του δίνω αν κάνει ή τον ξεγελάω δινοντάς του από τα δικά του).

Όσο για την ουρά και τα φτερά τόσο η γιατρός όσο και η εκτροφές μου λένε να μην ανησυχώ, θα βγάλει άλλα.

Το ότι είναι πολύ υπερκινητικός και παράτολμος (ακροβάτης θα έλεγα) με ανησυχεί λίγο. Συνήθως του αρέσει να αράζει στον ώμο μου αλλά όταν τον πιάνουν οι φούριες του, όλο περα δώθε είναι. Σκαρφαλώνει, χώνεται σε διάφορα σημεία κ.α.
Μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό. Ότι αρκετά κοκατιλ μικρά σε ηλικία, μπορεί να είναι υπερδραστήρια. Προσπαθώ να τον παρακολουθώ, να τον προσέχω όσο μπορώ και ανυπομονώ να ηρεμήσει μεγαλώνοντας.

Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος άλλος αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση και πως τη χειρίζεται.
 
Αν θέλεις διάβασε το παραπάνω άρθρο και παρατήρησε το σπίτι ή το δωμάτιο στο οποίο ο παπαγάλος κινείται, ώστε να κάνεις σχετικές ασφαλείς βελτιώσεις στον χώρο. Επιπρόσθετα κοίταξε και τα σχετικά άρθρα ώστε να γνωρίζεις τι θα πρέπει να αποφύγεις, προκειμένου να αυξήσεις την ασφάλεια.
Το γεγονός ότι πέφτουν φτερά με αίμα παραπέμπει μάλλον είτε σε ατύχημα είτε στο ότι ο παπαγάλος σου τα τραβάει ο ίδιος. Στην τελευταία περίπτωση αυτό σημαίνει ότι κατά την απόσπαση ενός "ζωντανού φτερού" δημιουργείται πόνος, εκκρίνονται ενδορφίνες (φυσικά - ενδογενή οπιοειδή που παράγει ο οργανισμός ώστε να μειωθεί ο πόνος και να δημιουργηθεί ακόμα και ευφορία), το οποίο από κάποιες οπτικές θεωρείται εθιστική συμπεριφορά σε ανθρώπους και ζώα υπό την έννοια ότι μπορεί να επαναλαμβάνεται ακριβώς για την επίτευξη ευφορίας. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, και βρίσκεστε στην αρχή, μπορεί η εν λόγω συμπεριφορά να μειωθεί / εξαλειφθεί είτε με τη χρήση κάποιων ειδικών σπρέι είτε με ένα μικρό κολάρο.
Το bedadin ανεξάρτητα με το τι συνηθίζεται, δεν πρέπει να μπαίνει απευθείας επάνω σε μια ανοιχτή πληγή αν και οι περισσότεροι αυτό κάνουν, διότι πολύ απλά με την εφαρμογή του αλλοιώνονται οι συγκεκριμένοι ιστοί με αποτέλεσμα να μην επουλώνεται η πληγή τόσο σύντομα. Βέβαια αυτό που σου γράφω ουσιαστικά έχει να κάνει με τη σχέση κινδύνου- οφέλους, οπότε ο καθένας το αποφασίζει από μόνος του.
Προσωπικά, το φτερό που εμποδίζει (τσακισμένο) θα το έβγαζα, ελπίζοντας να βγάλει ένα πιο φυσιολογικό.
Οι τροφές με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (και τα συμπληρώματα διατροφής) ενισχύουν την πτεροφυΐα, καθώς και οι πρωτεϊνούχες (και ειδικά όσες περιέχουν το αμινοξύ μεθειονίνη και γενικότερα ενώσεις που περιλαμβάνουν θείο). Επιπρόσθετα η ύπαρξη σουπιοκόκκαλου είναι απαραίτητη, ειδικά κατά τις φάσεις της ανάπτυξης ώστε να προσλαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για την σωστή δημιουργία οστών / φτερών. Το κόκκαλο σουπιάς συνήθως αρκεί από μόνο του και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις δίνει κανείς εξωγενώς ασβέστιο, διότι η υπερκατανάλωση αυτού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παθήσεις. Η πέτρα ασβεστίου, όσον αφορά στην παροχή ασβεστίου δεν θεωρείται τόσο αποτελεσματική (δεν περιέχει και κάποια άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία όπως το Ιώδιο), αλλά ενίοτε χρησιμοποιείται και αυτή στους παπαγάλους ώστε να "ξύνουν" το ράμφος τους.
 
@ianos Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Προσπαθώ να βρω την καλύτερη δυνατή διαρρύθμιση για το κλουβί του. Μάλλον έχω βάλει πολλά αξεσουάρ. Η αλήθεια είναι ότι όταν τρομάζει κουτουλάει όπου βρει. Χθες για παράδειγμα όταν μετακίνησα λίγο το αερόθερμο (που ήταν σε απόσταση απο αυτόν), φοβήθηκε και κουτούλησε στη τζαμαρία. Παρόλο που δεν το μετακίνησα απότομα. Μάτωσαν ξανά οι φτερούγες του.
Δε μου έχει δώσει την εντύπωση ότι τραβάει μόνος τα φτερά του, αν και ξύνεται συνεχώς. Στο κλουβί 1 φορά το μήνα βάζω περιμετρικά στη βάση σπρέι παρασιτοκτόνο και το αφήνω έξω να αεριστεί λίγο, πριν βάλω μέσα τον μικρό.
Φαίνεται όμως ότι έχει πρόβλημα με τις φτερούγες του. Καιρό τώρα ματώνουν από τη μέσα πλευρά. Παρόλο που αντικαταστάθηκαν τα φτερά πτήσης (έβγαλε νέα), συνεχίζουν να ματώνουν πολύ συχνά. Ισως δεν έχουν προλάβει να θεραπευτούν καλά και ξανανοιγουν οι πληγές εύκολα. Αν συνεχιστεί αυτό θα τον ξαναπάω στο γιατρό. Προσπαθώ να τον ηρεμώ. Γενικά είναι υπερδραστήριος και κεφάτος (όταν δεν είναι χτυπημένος). Προβληματίζομαι και στεναχωριέμαι όμως, γιατί είχα κι άλλα παπαγαλάκια στο παρελθόν (μπατζι) αλλά ποτέ δεν αντιμετώπισα τέτοιο θέμα. Δε θέλω να χτυπάει και να μου ματώνει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Μόλις διάβασα ένα ποστ του Φοίβου και διαπίστωσα ότι μάλλον κι ο δικός μου πρέπει να χει χτυπημένα τα φτερά πτήσης του και ματώνουν με το φτερούγισμα. Έτσι κι αυτος γεμίζει τον τόπο αίμα όταν πετάει και λερώνονται και τα μπουτια του. Δε με αφήνει όμως να σηκώσω τη φτερούγα για να δω καλά τη ζημια και να αφαιρέσω το φτερο που μπορεί να ναι τσακισμένο. Οι φτερούγες τον ενοχλούν όταν πάει να τις ανοίξει γιατι σκούζει και κάνει μια παράξενη κίνηση για να τις κλείσει
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@AthinaJR Από την πρώτη στιγμή το πουλάκι φαινόταν ότι έχει κάτι σοβαρό. Δεν είναι φυσιολογικό να ματώνουν φτερά, στην φύση θα είχε γίνει τροφή για τα ντινγκο μήνες τώρα. Πρέπει να το πάτε σε έναν καλό πτηνίατρο, να κάνει τεστ και να το φροντίσει να μην υποφέρει. Ακόμα και το μπάτζι μου που το είχαν κλιπάρει λάθος και είχε λίγο αίμα στα φτερά όταν πρωτοέπεφταν δεν ήταν έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να περάσει το θέμα στο χέρι έμπειρου κτηνιάτρου. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μην ταλαιπωρείται για πολύ ακόμα.

Εν τω μεταξύ, εφόσον πληώνεται τόσο εύκολα και πονά, μην τον βγάζετε έξω, κι βάλτε μαλακά πράγματα στο κλουβί. Τις τζαμαρίες πάντα τις καλύπτουμε, τουλάχιστον μεχρι να μάθουν τι είναι το τζάμι, ή ακόμα και μόνιμα. Μπορεί να σπάσουν φτερά, οστα ή να πάθουν διάσειση.
 
Παιδιά επειδή σήμερα για πολλοστή φορά ξαναματωσε η φτερούγα του τον πήγα στην πτηνιατρο.
Μόλις γυρίσαμε. Η γιατρός είπε ότι έχει πολύ κακή ποιότητα φτερώματος. Τα νέα του φτερά βγαίνουν ελαττωματικά. Μου ανέφερε την πιθανότητα ιού του φτερώματος και του ράμφους. Του πήρε αίμα για αιματολογικές εξετάσεις και θα στείλει και στο εξωτερικό (Ολλανδία) για να μάθουμε αν έχει το συγκεκριμένο ιο. Σε τρείς βδομάδες θα χουμε τα αποτελέσματα.
Μου έγραψε aviomycine, meloxoral ή meloxidyl* και πόσιμη αλόη για να του ψεκάζω το φτέρωμα 2-3 φορές τη βδομάδα.
Είμαι πολύ στεναχωρημένη..
 
Το καημένο. Τουλάχιστον το meloxidyl θα βοηθήσει, είναι παυσίπονο, και θα μάθετε επιτέλους τι συμβαίνει. Υποψιάζεται french moult?
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Υποψιάζεται τον ιο του φτερώματος αλλά υπάρχει και η περίπτωση να περνάει πολύ δύσκολη πρώτη πτερορροια. Βέβαια της έκανε εντύπωση η κακή ποιότητα των νεαρών φτερών του. Ειναι τα 3α φτερά πτήσης που βγάζει τώρα και του ματώνουν.
Μακάρι πάντως να μην έχει ιο ο μικρός μου.

Ξυνεται συνεχώς και βγάζει κομματάκια φλουδιτσες ημιδιάφανες. Αυτή είναι η λεγόμενη πουδρα; Μου κάνει εντύπωση που είναι αρκετά μεγάλα τα κομματάκια.
 
@AthinaJR
Η γιατρός υποψιάζεται ότι το πουλάκι έχει PBFD.
Δυστυχώς είναι αρκετά συχνή ασθένεια στα cockatiel.
Η πούδρα είναι σαν σκόνη όχι κομματάκια.
Άλλωστε τα πουλιά με PBFD λόγω ασθένειας του πτερωματος δεν παράγουν πούδρα.
 
Αυτή είναι η λεγόμενη πουδρα; Μου κάνει εντύπωση που είναι αρκετά μεγάλα τα κομματάκια.
Όχι, αυτά είναι τα κελυφη των φτερων, είναι λογικό να είναι και μεγάλα αφού είναι μεσαίου μεγέθους το πτηνό. Ακόμα και τα μπάτζι βγάζουν μεγάλα κομμάτια από τα φτερά της ουράς.Είναι τα κυλιδράκια που φαίνονται στην ουρά της Αυγής εδώ, όταν ήταν μικρή και δεν ήξερε να τα καθαρίσει καλά.

IMG_20210730_114232.jpg

Ναι, όπως λέει και ο Βάϊος υποψιάζεται ασθένεια φτερών και ράμφους, μπορεί να είναι ένας από δύο ιούς, δεν θυμάμαι ποιος είναι ο πιο συνήθης, polyoma ή circovirus. Κάποιοι το λένε και γαλλική πτερόρροια γιατί παρατηρήθηκε στην Γαλλία για πρώτη φορά - όχι ότι έχει σχέση με την χώρα.
 
Nαι, όπως λέει και ο Βάϊος υποψιάζεται ασθένεια φτερών και ράμφους, μπορεί να είναι ένας από δύο ιούς, δεν θυμάμαι ποιος είναι ο πιο συνήθης, polyoma ή circovirus. Κάποιοι το λένε και γαλλική πτερόρροια γιατί παρατηρήθηκε στην Γαλλία για πρώτη φορά - όχι ότι έχει σχέση με την χώρα.

Στο τελος του αρθου γινεται ο διαχωρισμος αναλογα με τον τυπο του ιου

 
@Nausicaa ναι, τετοια κελυφη έχει κι ο JoyRigel μου. Κάποιες φορές του τα βγάζω εγώ. Κυρίως από το κεφάλι και το λαιμό του. Του αρέσει να τον χαιδέυω εκεί.

@Tony Forpus η κα. Δουκάκη τον παρακολουθεί. Σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα των αιματολογικών και είναι φυσιολογικά. Δεν έχει παράσιτα κι εχει φυσιολογικα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και καλό αιματοκρίτη. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για τον ιο σε 3 βδομάδες. Ξεκίνησα σήμερα τη θεραπεία που μου έγραψε.

Ο μικρός πάντως, παρόλες τις πληγές του συνεχίζει να είναι υπεκινητικός και λαλίστατος!
 
Κάποιες φορές του τα βγάζω εγώ. Κυρίως από το κεφάλι και το λαιμό του. Του αρέσει να τον χαιδέυω εκεί.
Ναι, γιατί εκεί δεν φτάνει να τα βγάλει μόνος του και του προκαλούν φαγούρα του καημενούλη. Μακάρι να με άφηναν και τα δικά μου.
η κα. Δουκάκη τον παρακολουθεί.
Κι εμείς εκεί πάμε, εκείνη παρακολουθεί τον Σκρουτζάκο. Είναι εξαιρετική, με μεγάλη ενσυναίσθηση για τα ζώα και πάντα διαθέσιμη, ακόμα και Κυριακές βράδυ.

Το ότι κατά τα άλλα είναι υγιής είναι εξαιρετικό, γιατί η ασθένεια αυτή πειράζει και το ανοσοποιητικό (αν όντως πάσχει από αυτό). Ελπίζω να πάνε όσο καλύτερα γίνεται τα πράγματα.
 
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.
Η δική μου δεν μπορώ να πω ότι ξεκίνησε όμορφα.

Σήμερα ενημερώθηκα απο τη γιατρό ότι ο αγαπημένος μου JoyRigel έχει την ασθένεια PBFD.
😢😞
 
Back
Top