Ασθένειες Πρόβλημα με νέα φτερά κοκατίλ (δύσκολη πτερόρροια)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλησπέρα, καλή χρονιά. Κρίμα, τουλάχιστον όμως έχετε επιτέλους απαντήσεις και, ελπίζω, οδηγίες για το πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση και να κάνετε πιο ευκολη την ζωή του.
 
Οι οδηγίες που έδωσε είναι:
Συμπληρώματα διατροφής σε καθημερινή βάση.
Μπάνιο με αλόη 2-3φορες τη βδομάδα.
Να προσέχω να μην αρρωστήσει, να μη μολυνθεί και οταν ματώνει να βάζω μπενταντιν στην πληγή.

Δε μου είπε κάτι παραπάνω

Υποθέτω πως θα πρέπει να κάνω τακτικά εξετάσεις για να παρακολουθώ το ανοσοποιητικό του. Θα τη ρωτήσω πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω την υγεία του.
[automerge]1641587175[/automerge]
Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος που να έχει αντιμετωπίσει τέτοια ασθένεια.
Να μου πει πως το αντιμετώπιζε...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η γιατρος σου εδωσε σωστη κατευθυνση μιας και αυτο που πρεπει να προσεχεις ειναι οι δευτερογενεις λοιμωξεις.
Ολα αυτα που σου ειπε συν συχνη καθαριοτητα σε κλουβι και σκευη.
 
Έχω 3 cockatiel που περνούσαν δύσκολη πτερορροια. Και τα 3 σταδιακά έχασαν σχεδόν τελείως την ουρά τους, γεγονός που με ανησύχησε αρκετά. Επικοινώνησα με τον γιατρό μας και οι πρώτες κινήσεις ήταν να αυξήσω τη πρωτεϊνική διατροφή, κυρίως με χρήση φρέσκου βρασμένου αυγού, καθημερινή προσφορά με διάφορα λαχανικά και φρούτα, ασβέστιο στο νεράκι και καθόλου ελεύθερο πέταγμα μέχρι να έχουμε τα πρώτα φτερά στην ουρά.
Περίπου έναν μήνα κράτησε η διαδικασία και όλα τα πουλάκια έχουν βγάλει σχεδόν κανονικά την ουρά τους.
Το ελεύθερο πέταγμα τους γίνεται πλέον με ακρίβεια χωρίς απότομες προσγειώσεις, χτυπήματα κτλ. Μετά από αυτή την εμπειρία κατάλαβα πως τα πουλάκια μας σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν προτιμότερο να μην πετούν ελεύθερα εντός του χώρου γιατί ο κίνδυνος να τραυματιστούν ή να προκαλέσουν κάποια βλάβη στα νεα φτεράκια είναι μεγάλος.
Επίσης μεγάλη είναι η βοήθεια του μπάνιου και ο καλλωπισμός τους με προσοχή σε περίπτωση που το πουλάκι είναι νεαρό. Επειδή δεν ήθελαν να κάνουν μπάνιο τα είχα τυλίξει με μια πετσέτα και με ένα πανακι ελαφρώς βρεγμενο τα καθάριζα.. Μπάνιο με λιγο αλόη ή λίγο μηλοξυδο τα βοήθησε αρκετά.
Εννοείται ότι τα κλουβακια τους είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τους προσφέρουν ένα μικρό πέταγμα με ασφάλεια.
 
Προσωπικα θα αποδεχομουν το γεγονος οτι τα πουλια δεν θελουν να κανουν μπανιο.
Σε αναγκαστικο καθαρισμο προχωραμε σε περιπτωσεις που υπαρχει κινδυνος για την ζωη (καθαρισμος απο λαδια κτλ) και το γεγονος οτι εχασαν την ουρα τους δεν ειναι ενας τετοιος.

Σε οτι αναφορα την πρωτεινη,ακριβως για τέτοιες περιπτωσεις χρειαζεται να εχεις μια αυγοτροφη με ενα σωστο ισοζυγιο πρωτεινων-λιπους (οπως σου ειχα αναφερει σε αλλο θεμα) για να μπορεις να την χρησιμοποιησεις ως εργαλειο.
Αυτος ειναι και ο ρολος για τον εκτροφεα.
 
Και εμένα δεν μου αρέσει να τα πιέζω για κάτι αλλά τα ανακούφιζε πολύ. Να καταλάβεις τα δύο είναι άγρια και καθόταν για τον καθαρισμό ενώ μπορούσαν να πετάξουν.
Το πρόβλημα στις αυγοτροφες είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες σε μεγάλες συσκευασίες.
Εσύ ποια χρησιμοποιείς;
 
@Geokilkis
Αυτη την περιοδο δινω Easyyem αλλα εχω δωσει και Cede morbido

Γενικα αν ψαξεις τις αυγοτροφες ιθαγενων και καναρινιων θα βρεις επιλογες οπως τις easyyem με 30% πρωτεινη και 8% λιπος πχ.
Μην κολλας στο τι πτηνο απεικονιζει το καθε προιον πανω του,αλλα στα διατροφικα του στοιχεια που καλυπτουν τις αναγκες σου.
 
Back
Top