Ασθένειες Πρόβλημα στο μάτι του θηλυκού μου φλώρου αχάτη

Πόλη
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Νίκος
Καλησπέρα σας.Έλειπα για δουλειά εκτός Θεσσαλονίκης απτην Πέμπτη και σήμερα που γύρισα παρατήρησα στο φλωράκι το παρακάτω :

Να προσθέσω οτι το έχω σε ζευγαρώστρα με αρσενικό Φλώρο αρχέγονο κοντά στον ένα μήνα.Μόλις το είδα με το σήμερα την έβαλα σε ξεχωριστό κλουβί.Ακολουθούσα πιστά το πλήρες πρόγραμμα της evia parrots κατα σειρά πρόληψη ασθενειών επι δύο μήνες μετά της προετοιμασιά αναπαραγωγής και τώρα το βασικό πρόγραμμα αναπαραγωγής.Γενικά έχω χρόνια φλωράκια εκτροφής και δεν με ξαναέτυχε κάτι αντίστοιχο .Πριν ψάξω και βρω κάποιον ειδικό πτηνίατρο θα ήθελα την άποψή σας

Συνημμένα

• 20260517_164009.webp
    20260517_164009.webp
    780 KB · Προβολές: 20
  • IMG-5c42d2df60fc6222ef1d27b7abf8d30b-V.webp
    IMG-5c42d2df60fc6222ef1d27b7abf8d30b-V.webp
    64,3 KB · Προβολές: 18
Έχεις παρατηρήσει έκκριση ή υγρασία στα ρουθούνια, φτέρνισμα, θόρυβο στην αναπνοή ή να κρατάει το μάτι κλειστό;

Όχι προς το παρόν το παρακολουθώ ενα δίωρο. Απο πάνω του ειμαι με πιάσε στεναχώρια. Τινάζει απαλά το κεφαλι συνέχεια ειναι λιγο ζαρωμενο αλλα όχι φουσκωμένο και όπου βρει σε καθαρή καινουργια πατηθρα που του εβαλα ή σε αλλα σημεια του κλουβιού απλα τρίβει συνέχεια το σημείο. Το μάτι εδώ και μια ώρα κλειστό το εχει δεν το εχει ανοίξει καθόλου.Εκκριση στα ρουθούνια δεν βλεπω ,φτερνισμα καθολου συριγμό η θόρυβο στην αναπνοή παλι τπτ Σταύρο. Τρώει κ πίνει νερό κανονικά. Γενικα τα προσέχω πολυ και τα 6 πουλάκια που εχω στην κατοχή μου .Τωρα το μονο σημειο που μπορει να με έπαθε ζημιά απο τι βλέπω ειναι να έτριψε το μάτι του σε μπροστινό σημειο της εσωτερικής ζευγαρωστρας που το ειχα και ειχε σε δυο σημεια κουτσουλιά.

1000010429.webpτέτοιου είδους εσωτερικές φωλιές χρησιμοποιώ.Αυτή που ειχα στο κλουβί όπως και πατηθρες θηκες για αυγοτροφή ποτιστρες κ.λ.π τα έστειλα ολα στον κάδο

τέτοιου είδους εσωτερικές φωλιές χρησιμοποιώ.Αυτή που ειχα στο κλουβί όπως και πατηθρες θηκες για αυγοτροφή ποτιστρες κ.λ.π τα έστειλα ολα στον κάδο
Τέτοιου είδους φωλιά τους είχες από την αρχή;

Ναι σε και στα τρια ζευγάρια που εχω αυτή τη φωλιά χρησιμοποιώ.Απλα όπως ειπα παραπάνω στην άκρη της ειχε 2 κουτσουλιές και το συγκεκριμένο θυληκο έτριβε το κεφαλι του σε εκείνα τα σημεία παρατηρώντας το προηγούμενο διάστημα

Κατά τη γνώμη μου η φωλιά αυτή είναι λάθος για φλώρους, τόσο σαν κατασκευή όσο και σαν υλικό. Μπορεί εύκολα να τραυματίσει το πουλί, ειδικά στην περιοχή του ματιού, και είναι πολύ πιθανό ο τραυματισμός που βλέπεις να προήλθε από εκεί. Χρειάζεται μία πιο κατάλληλη φωλιά για φλώρους.

Σωστά την απομάκρυνες, αλλά από τη στιγμή που το μάτι μένει κλειστό και το πουλάκι τρίβει συνέχεια το σημείο, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το λύσουμε με συμβουλή από το φόρουμ, προτείνοντας φάρμακα, κολλύρια ή αλοιφές χωρίς εξέταση, γιατί ειδικά στο μάτι μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Θα σου πρότεινα να το δει ειδικός όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε να εκτιμήσει αν υπάρχει απλός τραυματισμός, επιμόλυνση ή κάτι βαθύτερο και να δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

20260517_192032.webpθεωρείς οτι πρέπει να αφαιρεθεί και απτο ζευγάρι των καρποντάκων ;Απο αύριο θα το πάω σε πτηνιατρο μετά την δουλεια να το εξετασει.Προληπτικά θεωρείς οτι μπορώ να κάνω κάτι άλλο;

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Προσωπικά θα την αφαιρούσα και από το ζευγάρι των καρποντάκων.

Μέχρι να πας το φλώρο στο γιατρό κράτησε τον σε καθαρό και ήσυχο κλουβί, χωρίς φωλιά και χωρίς αντικείμενα που μπορεί να τρίβουν την περιοχή του ματιού.

Σευχαριστώ πολύ που ασχολήθηκες Σταύρο.Τις αφαίρεσα ήδη τις φωλιές και μετέφερα τον θηλυκό στο πίσω μπαλκόνι σε προστατευμένο χώρο με κλουβι χωρις ερεθίσματα όπως και τον αρσενικό που ηταν μαζι του σε καραντίνα σε αλλο χώρο προληπτικά.Θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα απτον πτηνίατρο!

Καλησπέρα.Βρήκα σήμερα πτηνίατρο με πολλές γνώσεις και συμβουλές πάνω στο θέμα των πτηνών.Δεν με έδωσε διάγνωση απόλυτη είναι πολύ πιθανό στην φωλιά που είδα να χει δυο τρεις κουτσουλιές να έτριψε το σημείο και να δημιουργήθηκε αυτό το θέμα .Με πρότεινε αύριο και μεθαύριο να χρησιμοποιήσω στα 100 ml 2 σταγόνες teniazine.Καθημερινά απο μία σταγόνα eyetorbin στο μάτι γύρω γύρω το πρωί και μία το απόγευμα για 6 ημέρες. Μετά τις δυο μέρες teniazine με είπε αφήνεις μία ημέρα κενό και βάζεις ultra levure 80 mg σε 250 ml το βάζεις για λίγο ψυγείο και το προσθέτεις στην 100 ml ποτίστρα με την βιταμίνη της evia που εχω.Αυτο που δεν τον άρεσε τον γιατρό ηταν ένα μικρό καρουμπαλάκι στο δεξί πόδι πίσω που τον φάνηκε σαν σκασμένο και με λέει οτι μπορει να ειναι όλο αυτό και από ευλογιά.Πηρα της ɓeabhar για επαλυψη μόνο στο κάτω μέρος του ποδιού όπως και στην πατήθρα επειδή τρίβει το μάτι ώστε να ναι καθαρό το σημείο .Στην εξέταση κουτσουλιάς εντόπισε ενα αυγό απο σκουλήκι .Συνεχίζεις με λέει μαυτον τον τρόπο και σε 10 ημέρες με το ξαναφέρνεις να το δω .Επίσης προληπτικά με πρότεινε και τα υπόλοιπα 5 πουλάκια τις δυο μέρες με teniazine.

Ναι, αφού το είδε πτηνίατρος, από εδώ και πέρα καλύτερα να ακολουθήσεις τις οδηγίες που σου έδωσε, χωρίς να αλλάξεις κάτι μόνος σου στην πορεία.

Το ότι δεν σου έδωσε απόλυτη διάγνωση είναι λογικό, γιατί μπορεί να ξεκίνησε από τραυματισμό/ερεθισμό στη φωλιά, αλλά αφού ανέφερε και πιθανότητα ευλογιάς λόγω του σημείου στο πόδι, θέλει προσοχή και παρακολούθηση. Κράτησέ το χωριστά, με καθαρά σκεύη και πατήθρες, και συνέχισε την αγωγή όπως σου είπε μέχρι να το ξαναδεί στις 10 ημέρες.

Αν θέλεις, ανέβασε και μία καθαρή φωτογραφία από το σημείο στο πόδι που σου ανέφερε, για να έχουμε καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς είδε.

• Like
Αντιδράσεις: MARY58

Σχετικά θέματα

Back