Ασθένειες Πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων

Geokilkis

PB Member
Εγγραφή
23 Μαϊ 2021
Μηνύματα
472
Πόλη
Κιλκίς
Μετά από τη σημερινή επίσκεψη σε πτηνιατρο μου πρότεινε να ακολουθώ τα παρακάτω:
-tafarm aviomycine 3 σταγόνες στα 100μλ νερού για 3 ημέρες κάθε μήνα.
-ultra levore 50mg 1 κάψουλα σε 500μλ νερού για 3 ημέρες κάθε μήνα
-μηλοξυδο 3-4 σταγόνες στα 100μλ νερού για 3 ημέρες.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν στη ποτίστρα.

Και για πουλάκια άνω των 6 μηνών
-tafarm taeniozine 2 σταγόνες στα 50μλ νερού για ήμερα κάθε δύο μήνες.
Σε διαφορετική χρονική περίοδο από τα παραπάνω.

Όλη αυτή η προληπτική θεραπεία δεν έχει καμία επίπτωση στο πουλάκι και δεν δημιουργεί κορεσμό ή αντοχή στα φάρμακα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
-tafarm aviomycine 3 σταγόνες στα 100μλ νερού για 3 ημέρες κάθε μήνα.
Απαράδεκτο. Απορώ πώς είναι δυνατό να λένε γιατροί τέτοια πράγματα. Κάποτε η aviomycine και γενικά η σουλφαδιμεθοξίνη ήταν μία αξιοπρεπέστατη αντιβίωση / δραστική ουσία και η κατάχρηση της την έχει κάνει νεράκι.

Η πρόληψη δεν γίνεται με φάρμακα. Με φάρμακα γίνεται η θεραπεία.

Γιώργο δεν είναι προσωπικό το θέμα,.
 
Ειλικρινά δεν ξέρω, είναι ότι ακριβώς μου έγραψε.
Το μόνο που ανέφερε στο τέλος είναι ότι τελευταία τα γαστρεντολογικα προβλήματα στους παπαγάλους είναι πολύ συνηθισμένα οπότε καλό είναι να τα προλαμβάνουμε.
Και μάλιστα είναι γιατρός με εξαιρετικά σχόλια και ανταπόκριση.
Με έβαλες σε σκέψεις τώρα γιατί ο ίδιος θα παρακολουθεί και τα δικά μου στην εκτροφή..
[automerge]1637698003[/automerge]
Στη παρουσίαση του aviomycine το γράφει και εκεί για 3 σταγόνες για 3 μέρες προληπτικά μια φορά το μήνα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
καλό είναι να τα προλαμβάνουμε.
Αμ έτσι δεν προλαμβάνουμε. Έτσι κάνουμε δυσκολότερη την αντιμετώπιση ενός προβλήματος όταν προκύψει και με αυτήν την πρακτική, αργά ή γρήγορα θα προκύψει.

Και μάλιστα είναι γιατρός με εξαιρετικά σχόλια και ανταπόκριση.
Πιθανολογώ ότι είναι γιατρός παραγωγικών ζώων / πτηνών και ΔΥΣΤΥΧΩΣ πρόκειται για μία κοινή αντίληψη σε αυτό το χώρο. Φλόμωσε τα ζώα στα φάρμακα να μη χαθεί το ζωικό κεφάλαιο και δεν βαριέσαι. Έτσι κι αλλιώς η διάρκεια ζωής τους είναι προκαθορισμένη.
 
Και εγώ αυτής της λογικής είμαι, δηλαδή όταν πονάς κάπου τότε παίρνεις στοχευμένη αγωγή, όχι προληπτικά. Αλλά δεν είμαι γιατρός για αυτό και το ανερτησα ώστε να το συζητήσουμε.
[automerge]1637698557[/automerge]
@patrickios απάντησα με προσωπικό μήνυμα
 
Όνομα δεν έχει ο γιατρός;
Δεν έχει νόημα. Σε ότι με αφορά τουλάχιστον προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει το άτομο αλλά η αντίληψη και όπως είπα, δυστυχώς είναι κοινή μεταξύ των κτηνιάτρων παραγωγικών ζώων.
 
Εγώ ρώτησα επειδή γενικώς αναφέρουμε ονόματα γιατρών/μαγαζιών κτλ..δεν είχα σκοπό να τον.σταυρώσω για κάτι.

Έτσι κι αλλιώς όπως είπα και στον φίλο που μου έστειλε το όνομα σε pm, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα με επιχειρήματα που γενικά στέκουν επιστημονικά. Δεν είναι τίποτα απόλυτο.

Σαφώς και οι προληπτικές θεραπείες με αντιβιοτικά είναι γενικά λάθος, υπάρχουν περιπτώσεις όμως που ως ένα βαθμό έχουν λογική.

Από παπαγάλους δε γνωρίζω για να πω για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ας πούμε με τα άλλα δύο διαφωνώ πιο πολύ (ως προς τις μέρες χορήγησης και τη δοσολογία). Χαχα
 
Επειδή με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι μου αρέσει να είμαι ειλικρινής και ευθύς για να μην μου δημιουργείται κάποια παρερμηνεία/παρεξήγηση, αύριο θα μιλήσω μαζί του για να μου δώσει επιχειρήματα για τη πρόληψη..
 
Η ανάπτυξη ανοχής σε μια ουσία (και συγκεκριμένα σε μια αντιβιοτική ουσία στην περίπτωσή μας) επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Δεν είναι όλα τα φάρμακα ίδια, ούτε όλα τα μικρόβια ίδια, ούτε όλοι οι οργανισμοί ίδιοι.

Προφανώς το επιχείρημα θα είναι ότι με 3μερη χορήγηση δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί ανοχή στην κοτριμοξαζόλη + ότι δεν επιβαρύνεται ούτε ο οργανισμός σημαντικά.
 
υπάρχουν περιπτώσεις όμως που ως ένα βαθμό έχουν λογική
Σαφώς και υπάρχουν κατά περίπτωση - ασθενή. Το λάθος βρίσκεται στο δώσε αντιβίωση προληπτικά σε όλα τα πουλιά γενικά. Έχουμε φτάσει σε σημείο να βήχει κάποιος σαν το γαϊδούρι και να μη δίνουν οι γιατροί αντιβίωση αν δεν ακούσουν ακροαστικά. Έλεος με τους κτηνιάτρους. Τρώμε μία μπριζόλα και καταναλώνουμε αντιβίωση για ένα μήνα. Τα πτηνά συντροφιάς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ζωικό κεφάλαιο.
 
@Stavros Ναι κι εγώ έγραψα στο αρχικό μήνυμα οτι γενικά σαφώς και είναι λάθος.

Τώρα κάποιος που έχει εξειδικευμένες γνώσεις και έχει και σωστή αντίληψη, μπορεί ανά περίπτωση να ''ζυγίζει'' τα πιθανά οφέλη και τις ζημίες μιας προληπτικής αγωγής και να καταλήγει σε μία ορθή επιστημονικά πρόταση.

Το πρόβλημα είναι (και το έχουμε πει πολλάκις) ότι δυστυχώς ένα πανεπιστημιόχαρτο δεν αρκεί για να είναι κάποιος σωστά καταρτισμένος με αποτέλεσμα να είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά κάποιον με άρρωστο πτηνό ή πόσο μάλλον να σαπορτάρουν κάποιον που θέλει να κάνει μεγάλη και οργανωμένη εκτροφή.
 
Θα ξεφύγω από το θέμα, αλλά επειδή η ευρύτερη περιοχή μου είναι έντονα κτηνοτροφική και με σύγχρονες μεθόδους (ρομπότ κτλ) να πω πως στα ζώα για παραγωγή γάλακτος και κρέατος πλέον δεν δίνουν τίποτα άλλο πέρα από προβιοτικα γιατί έχουν σταθερά ίδια διατροφή..
Πριν 20 χρόνια τα φάρμακα ναι ήταν στανταρ..
 
Η προσεγγιση του γιατρου ειναι στην καλυτερη περιπτωση μη επαγγελματικη.

Σε παλαιοτερο σου θεμα ειχες αναφερει πως σου ειχει πει ο γιατρος να μην εχεις αντιβιωση διαθεσιμη και θα χορηγει εκεινος στα πουλια οτι χρειαζεται και οταν χρειαζεται,τι αλλαξε απο τοτε?
 
Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο άλλαξε στάση. Βέβαια εγώ στα δικά μου δεν έχω πάρει κάτι για να κάνω αυτή τη προληπτική θεραπεία. Δεν ξέρω άμα θα ακολουθήσω την οδηγία του.
Και επειδή με προβλημάτισαν τη μοιράστηκα μαζί σας.

Θα κάνω τη θεραπεία στο πουλάκι που αντιμετωπίζει πρόβλημα (στο άλλο θέμα) και αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει στην οικογένεια του.
 
Λοιπόν είχαμε σήμερα επικοινωνία με τον γιατρό, μάλιστα με πήρε ο ίδιος για την εξέλιξη του αρρωστου cockatiel.
Συζητήσαμε για τη πρόληψη και μου είπε ότι βάσει της δικής του εμπειρίας που παρακολουθεί αρκετούς εκτροφείς σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και βάσει των τελευταίων ετών στην εκτροφή των παπαγάλων (έκανε έναν μεγάλο πρόλογο) ότι πλέον όλοι συστήνουν μια μικρή δόση φαρμάκων και προβιοτικων ώστε τα πουλιά να έχουν μια ισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα.
Αυτό μου είπε οφείλεται γιατί οι παπαγάλοι εκτροφής, που δεν βρίσκονται σε μεγάλες κλούβες, έρχονται σε επαφή με τις σχάρες ή το υπόστρωμα που χρησιμοποιείται και κατ'επεκταση με τις κουτσουλιές τους με αποτέλεσμα το μικροβιακό φορτίο να αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς και στον περιοδικό έλεγχο των πουλιών να απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με τη προληπτική θεραπεία.
Ειδικά πριν από την αναπαραγωγική περίοδο πρέπει μου είπε οπωσδήποτε να γίνει μικροσκοπικός έλεγχος των κουτσουλιων προκειμένου τυχόν ασθένεια να μην μεταφερθεί στους νεοσσούς.
Η συνιστώμενη δόση που μου έγραψε σε ενήλικους παπαγάλους, δεν λειτουργεί ώστε να πουλιά να συνηθίσουν το φάρμακο.
Όταν τον ρώτησα σχετικά με αυτό που είχε πει ότι δεν χρειάζεται να έχω κάποιο φάρμακο, μου είπε ότι η σκέψη του ήταν σε πιο δραστικές ουσίες και πιο δύσκολες καταστάσεις που χρήζουν αποκλειστικής επιτήρησης από Πτηνιατρο..

Πως σας φαίνονται οι απαντήσεις του;
 
όλοι συστήνουν μια μικρή δόση φαρμάκων και προβιοτικων ώστε τα πουλιά να έχουν μια ισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα.
Αυτό που κάνει ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ακριβώς το αντίθετο. Δημιουργεί ανισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα, διαταράσσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, τα καλά μικρόβια δηλαδή που μεταξύ άλλων ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, βοηθούν στη δημιουργία απαραίτητων για τον οργανισμό βιταμινών και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στο προβιοτικό, αλλά στην αντιβίωση. Με την αντιβίωση δεν φοβόμαστε να μην πάθουν κάτι τα πουλιά από το φάρμακο. Φοβόμαστε να μη δημιουργηθεί η αναπόφευκτη αργά ή γρήγορα ανάπτυξη ανθεκτικότητας των παθογόνων βακτηριδίων. Κάθε φορά που δίνεις έστω και μία μικρή δόση αντιβίωσης, όχι μόνο δεν εκριζώνεις τυχόν κακά βακτήρια που έχουν εγκατασταθεί στον οργανισμό, αλλά τα κάνεις ανθεκτικότερα για την επόμενη φορά. Βάλε τώρα ότι κάνεις άνω-κάτω και τα καλά βακτήρια και βγάλε συμπέρασμα.

Με αυτά και μ' αυτά, έχει καεί σήμερα το aviomycin ένα κατά τα άλλα αποτελεσματικό φάρμακο πριν από καμιά 15αρια χρόνια.

Δυστυχώς εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μία λάθος τακτική για πουλιά συντροφιάς. Γίνεται μεν στα κοτοπουλάδικα αλλά εκεί οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και αυτό ίσως δικαιολογεί για ορισμένους την εφαρμογή μιας λάθος πρακτικής από επιστημονικής άποψης για χάρη της επιχείρησης. Για τα πτηνά συντροφιάς όμως όχι μόνο δεν θα έπρεπε να προτείνεται, αλλά θα έπρεπε να απαγορευτεί επιτέλους η πώληση αντιβιοτικών από οποιονδήποτε και μάλιστα χωρίς ιατρική συνταγή.
 
Για τη προληπτική χρήση προβιοτικων ποια είναι η γνώμη σου;
Καθώς και για το Teniazine ανά 2 μήνες;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Για τη προληπτική χρήση προβιοτικων ποια είναι η γνώμη σου;
Βεβαίως. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό.

Καθώς και για το Teniazine ανά 2 μήνες;
Ούτε εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όμοιο με αυτό των αντιβιοτικών τουλάχιστον. Η δραστική ουσία του Teniazine είναι ένα δηλητήριο που σκοτώνει σκουλήκια. Τα σκουλήκια δεν είναι βακτήρια για να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στο δηλητήριο. Όταν φάνε το δηλητήριο πεθαίνουν. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πρόκειται για δηλητήριο που μπορεί να μη σκοτώνει το πουλί, αλλά όπως και να το κάνουμε επιβαρύνει τον οργανισμό του.
 
Αυτά που λέει ο γιατρός είναι καφενειακου επιπέδου εκτός και αν του έχει ζητηθεί να στήσει μια εκτροφή με αποκλειστικο στόχο το κέρδος.

Στην ιατρική προλαμβανεις με εξετάσεις και θεραπεύει με φάρμακα., αυτή είναι η κοινή πρακτική.

Το επιχείρημα ότι έτσι κάνουν όλοι στερείται επιστημονικής λογικής.
 
Back
Top