Φροντίδα Πρόληψη ψειρών στα καναρίνια

..
Αν όλα είναι εντομοκτόνα, τι νόημα έχει ο προληπτικός ψεκασμός, εφόσον δεν υπάρχουν έντομα;
Φαντάζομαι παρόμοιο με αυτό που έχει η μηνιαία αμπούλα ή το αντιπαρασιτικό κολάρο στα σκυλιά και τις γάτες. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ εντομοκτόνα αν δεν υπάρχει προσβολή. Τώρα αν είχα 50-100-200 μικρά πουλιά σε κλειστό εκτροφείο μπορεί και να τα έβλεπα αλλιώς τα πράγματα.
 
Τώρα αν είχα 50-100-200 μικρά πουλιά σε κλειστό εκτροφείο μπορεί και να τα έβλεπα αλλιώς τα πράγματα.
Άλλο αυτό, εννοείται. Αναφέρομαι στα petbirds. Ούτε εγώ ψεκάζω πλέον εδώ και 7 χρόνια. Στην αρχή επηρεασμένη από τα διαβάσματα ψέκαζα με pinex προληπτικά αλλά ψάχνοντας είδα πως δεν είχε νόημα.
Αλλά και στους γάτους-σκύλους ποιος βάζει κάθε μήνα; Εγώ μόνο την άνοιξη. Έτσι κι αλλιώς σκυλί που κοιμάται μέσα δεν κινδυνεύει από την σκνίπα, ενώ αν κοιμάται έξω, με ό,τι και να το ψεκάσεις, θα νοσήσει από καλαζάρ κάποια στιγμή.
Πάντως για τις επαγγελματικές εκτροφές, νομίζω καλύτερο σύστημα είναι αυτό με τον καπνό. Αποστειρώνει τέλεια το περιβάλλον.

Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο απωθητικό σκεύασμα ας το αναφέρει.
 
Ολες οι πυρεθρίνες είναι απωθητικές σε μικρές αναλογίες αραίωσης. Αλλά οι ψείρες δεν είναι όλες ίδιες. Η κόκκινη π.χ είναι αραχνοειδές. Δεν "καταλαβαίνει" απο απωθητικές σκόνες ή σπρέϋ . Γι' αυτό χρειάζεται ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ και ΑΜΕΣΗ καταπολέμηση σε περίπτωση εμφάνισης. Η ψείρα των πτερών και του δέρματος μπορεί να μένει μακρυά εαν τα πουλάκια κάνουν το ΤΑΚΤΙΚΟ μπάνιο τους, σε άμμο ζεόλιθου, στην οποία έχει προστεθεί μια ελάχιστη ποσότητα αντιπαρασιτικής σκόνης. 😉
 
Μαρία, σκεύασμα δεν γνωρίζω, αλλά η ακονιζιά ως φυσικό αντιπαρασιτικό δεν θα έκανε πρόληψη; Δυνητικά ρωτώ...

Και να αναρωτηθώ: έστω και έχει αποτελέσματα,... Τι ειδους εφαρμογή; Ξερά ή χλωρά φύλλα; Δεν θα τα τρώνε τα πουλιά; Ειναι ασφαλές να την έχουμε εντός κλουβιού;
 
η ακονιζιά ως φυσικό αντιπαρασιτικό
Απ' όσα έχω διαβάσει και σας έχω αναφέρει, προφανώς ναι. Υπάρχουν και άλλα φυσικά απωθητικά όπως η Μελιά με δραστική ουσία την αζαδιραχτίνη, την ίδια ουσία με τα εμπορικά σκευάσματα neem.
Ακόμα, η δάφνη του Απόλλωνα, η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το τσαγιόδεντρο και το δεντρολίβανο.
Αυτά τα ίδια τα φυτά είναι όσα τα άγρια πουλιά χρησιμοποιούν και μόνα τους στην φύση, σύμφωνα με την μελέτη που παραθέτω στην Ακονιζιά.
Βέβαια μιλάμε πάντα για προληπτικά μέτρα και για μικρό αριθμό πουλιών που μπορούμε να τα παρακολουθούμε σχολαστικά όπως ανέφερε ο κ. Μάκης.
Η διαχείριση μιας μεγάλης εκτροφής προφανώς ακολουθεί άλλες μεθόδους. Εξάλλου στις επαγγελματικές εκτροφές τα περισσότερα πουλιά δεν αναλώνουν τον βίο τους εκεί να ψεκάζονται 8-10 φορές κατ' έτος, με ότι επιβαρύνσεις μπορεί να έχει αυτό για τον οργανισμό τους αθροιστικά και μακροπρόθεσμα.
Το ψάχνω κι εγώ, δεν είχα ποτέ ευτυχώς προσβολή για να έχω εμπειρία. Τις επίμαχες εποχές, ρίχνω στους πάτους κάτω από τις σχάρες σκελίδες με σκόρδο, φύλλα δάφνης, δενδρολίβανο και τέτοια.
 
Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω προληπτικά ένα νέο σκεύασμα της Landmark σε μορφή σκόνης, που σκοτώνει την ψείρα τραυματίζοντάς την. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα προληπτικά την σκόνη pinex και για τον εξοπλισμό το pirene spray της Tafarm.
 
Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω προληπτικά ένα νέο σκεύασμα της Landmark σε μορφή σκόνης, που σκοτώνει την ψείρα τραυματίζοντάς την.
Θα βοηθούσε όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν σε νέο θέμα τόσο τις παρατηρήσεις σου όσο και τον τρόπο προληπτικής χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος.
Θα μπορούσες να το κάνεις για μας;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Stfns
Θα βοηθούσε όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν σε νέο θέμα τόσο τις παρατηρήσεις σου όσο και τον τρόπο προληπτικής χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος.
Θα μπορούσες να το κάνεις για μας;

Και βέβαια, αλλά πρέπει να ανοίξω νέο θέμα;
 
Ισως να ανοιχτει ενα γενικο θεμα με ψειρες οπου θα αναφερουμε συσκευασιες που εκαναν δουλεια και αυτες που δεν εκαναν δουλεια ετσι ωστε να κανει καποιος μια γρηγορη αναζητηση, να απορριπτει και να διαλεγει. Εγω εχω να αναφερω πολλες που δεν σκοτωσαν ψειρες.
 
Ενταξει. Θα μαζεψω ολες τις συσκευασιες που χρησιμοποιηθηκαν και θα ανοιξω θεμα.
Για σαφέστερη εικόνα μας, καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποια στοιχεία και των εκτροφών που δοκιμάστηκαν.
Εσωτερικές ή εξωτερικές, ατομικά κλουβιά ή κλούβες, συνολικός αριθμός πτηνών εκτροφής, περιβάλλων χώρος (πχ αγροί ή αστικό τοπίο κτλ), είδη πτηνών.
 
Αλλά και στους γάτους-σκύλους ποιος βάζει κάθε μήνα;
Εγώ προσωπικά στην σκυλίτσα μου βάζω αμπούλα κάθε μήνα (το καλοκαίρι κάθε 20 μέρες) και λουρί για τσιμπούρια αλλάζω κάθε τρίμηνο. Και έτσι και στα πουλιά κάθε μήνα (όλο το χρόνο πέρα του χειμώνα που λόγω θερμοκρασιών ψεκάζω ανά δίμηνο) ψεκάζω με Chevitren. Έχω να δω ψείρα πολλά χρόνια και ούτε θα ήθελα να ξαναδω. :)
 
. Και έτσι και στα πουλιά κάθε μήνα (όλο το χρόνο πέρα του χειμώνα που λόγω θερμοκρασιών ψεκάζω ανά δίμηνο) ψεκάζω με Chevitren.
Εκτός από την ''προίκα'' των πτηνών ψεκάζεις και τα ίδια;
 
Εκτός από την ''προίκα'' των πτηνών ψεκάζεις και τα ίδια;
Πάντα ΄ταν έρθει η ώρα για το Chevitren γίνεται και η γενική στα κλουβιά. Οπότε απομακρύνω ταίστρες και ποτίστρες, πιάνω μια - μια τις πατήθρες τις οποίες ψεκάζω ξεχωριστά με Chevitren, αλλάζω τον πάτο, ψεκάζω όλο το κλουβί και το καναρίνι μέσα (μπάνιο τα κάνω 😛 ) και μετά ανανεώνω φαγητό και νερό και είναι καθαρά και προστατευμένα από τα εξωπαράσιτα!
 
Back
Top