Αναπαραγωγή Πρόωρη ένωση; Διορθωτικές κινήσεις αναπαραγωγής.

Kostas Pyl

PB Member
Εγγραφή
15 Αυγ 2022
Μηνύματα
596
Πόλη
Δυτική Ελλάδα
Δυστυχώς μη έχοντας εμπειρία σε αναπαραγωγή καναρινιών προέβηκα όπως εκτιμώ σε πρόωρη ένωση ζευγαριού. Και αναλύω την μέχρι τώρα πορεία μέχρι την ένωση. Τα καναρίνια είναι σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι με ΒΔ έκθεση) το αρσενικό στο πάνω μέρος ραφιού και τα θηλυκά (3) στο τελευταίο κάτω κάτω ράφι (ενδιάμεσα υπάρχει και δεύτερο αρσενικό) χωρίς οπτική επαφή. Αυτό, όλο το Φθινόπωρο και Χειμώνα. Στα μέσα Μαρτίου και ενώ τα αρσενικά κελαηδούσαν τα θηλυκά έδειχναν ανάστατα και με επιθετική διάθεση το ένα για το άλλο. Αυτό γίνονταν κάθε μέρα κάθε φορά που κελαηδούσαν. Πρίν γίνει η ένωση και για 2 εβδομάδες είχα εμπλουτίσει το μείγμα σπόρων με καναβούρι. Η αυγοτροφή (manitiba pate) δινόταν 3 φορές την εβδομάδα. Ενώ φρούτα και λαχανικά τις υπόλοιπες. Πειραματίστηκα λίγο για να δώ αντίδραση βάζοντας τι αρσενικό δίπλα στο θηλυκό στις κλούβες τους και είδα ότι ήρθαν το ένα κοντά στο άλλο το ένα κελαηδοντας από χαμηλά και το άλλο χτυπώντας τα φτερά του στα πλευρά του. Βλέποντας αυτά τα σημάδια και χωρίς να φαίνεται το χαρακτηριστικό σχήμα της αμαρας στη θηλυκή έβαλα την τελευταία μέσα στο κλουβί του αρσενικού με χώρισμα (πλέγμα όχι το πλαστικό) και είδα ότι την τάιζε στο στόμα. Βλέποντας αυτή την συμπεριφορά αφαίρεσα το πλέγμα και έβαλα νήμα να δω τι γίνεται. Και άρχισε κυρίως το αρσενικό αλλά και το θηλυκό να αφαιρούν νήμα πετώντας το κάτω. Σκέφτομαι δεν έχουν που να φτιάξουν την φωλιά τους και βάζω εξωτερική φωλιά. Συνέχισαν να αφαιρούν και να σπαταλούν το νήμα χωρίς να χτίζουν φωλιά όμως. Το αρσενικό εντωμεταξύ σταμάτησε εντελώς να κελαηδάει. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η θηλυκιά δεν φαίνεται να έχει αμαρα αλλά και το ότι η φωτοδοσία, η υγρασία δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο με φόβησαν ότι δεν έπραξα σωστά και την επόμενη μέρα αφαίρεσα φωλιά (το νήμα είχε τελειώσει) και χώρισα τα πουλιά πάλι με πλέγμα αλλά και πλαστικό το οποίο τράβηξα σε μια άκρη 3 πόντους να βλέπονται για λίγο οπότε θέλουν. Τώρα χορηγώ εκτός του εμπλουτισμένου μείγματος σπόρων, αυγοτροφή και λαχανικά όπως και πριν αλλά και fertivit. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ φαίνονται να αλληλεπιδρούν μιλάνε κλπ δεν κελαηδάει το αρσενικό. Ποιες διορθωτικές κινήσεις προς αναπαραγωγή πρέπει να κάνω τώρα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Συνημμένα

Καλημέρα. Διάβασε προσεκτικά το άρθρο. Έχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγή.
Θα έλεγα να τα αφήσεις τα πουλιά μαζί, χωρίς το χώρισμα και με φωλιά (στην οποία θα έχεις ράψει μία τσόχα) και να τους βάζεις λίγο νήμα κάθε ημέρα μέχρι να δεις ότι το θηλυκό αρχίζει να βάζει το νήμα μέσα στη φωλιά. Τότε θα πρέπει να δώσεις πολύ νήμα, ώστε να φτάνει για να τη στρώσει. Και υπομονή. Θα ζευγαρώσουν και θα έχεις πουλάκια.
Το κελάηδημα του αρσενικού γίνεται κυρίως για να έλξει (ηχητικά) το θηλυκό και για να δηλώσει ενδεχομένως την περιοχή του. Επομένως, όταν υπάρχει θηλυκό κοντά του και σε οπτική επαφή, μην περιμένεις και πολλά από κελάηδημα...τα περισσότερα αρσενικά σταματούν να τραγουδούν εντελώς.
 
@ianos Σε ευχαριστώ πολύ επειδή βρήκα μια παλιότερη ανάρτηση του pb σχετικά με το θέμα έβαλα ήδη νήμα και φωλιά σε θηλυκό αλλά δεν έβγαλα το χώρισμα. Το θηλυκό αντί να πάει στο φαί που της έβαλα πρωί πρωί πήγε στο νήμα και άρχισε το μάδημα. Να βγάλω λες και το διαχωριστικό; Ξαναρωτάω μήπως υπάρχει κάποιο όφελος σε αυτό. Σε ευχαριστώ και πάλι.
Το άρθρο που βρήκα ήταν αυτό:

Thread 'Βοήθεια για αναπαραγωγή καναρινιών' https://community.petbirds.gr/threads/Βοήθεια-για-αναπαραγωγή-καναρινιών.19258/
 
Τότε και εγώ όπως σου είπε ο @ianos θα σου έλεγα να βγάλεις το χώρισμα και να τα αφήσεις μαζί. Θα βάζεις πολύ λίγο νήμα μέχρι να δεις ότι το βάζει στην φωλιά και τότε θα δώσεις περισσότερο. Γενικά, το γεγονός πως στην αρχή έδειχναν έτοιμα ενώ τώρα όχι, μπορεί να οφείλεται και στις μεταβολές του καιρού.
 
@Liakos18 Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Και από ότι είδα ο καιρός από σήμερα θα έχει βελτίωση και θα ξαναχαλάσει την άλλη εβδομάδα. Καλή σου μέρα και πάλι.
 
Καλημέρα.
έβαλα ήδη νήμα και φωλιά σε θηλυκό
Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να περιμένεις το θηλυκό να αρχίσει να φτιάχνει την φωλιά και όταν δεις ότι η φωλιά είναι έτοιμη να βγάλεις το διαχωριστικό.
Μέχρι τότε άφησε το διαχωριστικό κάγκελο για να μπορούν να βλέπονται και ο αρσενικός να την ταΐζει
.
 
Ευχαριστώ @ianos και @Liakos18 αλλά και @ΙΩΑΝΝΗΣ@ για το ενδιαφέρον και τις πληροφορίες. Πρωί πρωί αφαίρεσα χώρισμα εντελώς και η θηλυκιά όπως είδα ξεκίνησε το στρώσιμο από πάνω προς τα κάτω δεν κοίταξα πολύ ώρα πόσο κάτω έχει φτάσει, έκλεισα αμέσως μην ενοχλώ.
 
Συχνά όταν απλά παίζουν με το νήμα, κάποιοι εκτροφείς βάζουν λίγες ίνες μέσα στη φωλιά, μήπως και το πουλάκι καταλάβει μια ώρα αρχύτερα τι πρέπει να κάνει.....αυτά για την ιστορία, διότι το δικό σου ξεκίνησε το στρώσιμο.
Τώρα όμως (που μάλλον το έχεις ήδη κάνει αυτό) θα της δώσεις αρκετό νήμα. Και επίσης, αν έχεις τη δυνατότητα ανέβασε μια φωτό από το νήμα, αλλιώς πες μας αν περιέχει βαμβάκι ή όχι.
 
@ianos Καλημέρα. έχει βαμβάκι. Επισυνάπτω φωτογραφία που έβγαλα σήμερα το πρωί. Έχω και φυσική τρίχα που είναι πολύ ανώτερο αλλά δεν την έβαλα γιατί έπρεπε να βάλω χέρι στην κλούβα να βγάλω το παλιό (που έχει ακόμα) και να το αλλάξω με την φυσική τρίχα. Τώρα νομίζω ότι σχεδόν έχουν τελειώσει, αν και πιάσαν δουλειά πρωί πρωί.
 

Συνημμένα

  • kIMG_20230330_071150.webp
    kIMG_20230330_071150.webp
    561,2 KB · Προβολές: 29
Καλησπέρα.
Η φωλιά είναι ολοκληρωμένη, αφαίρεσε το νήμα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει από το κλουβί.
Αν παραμείνει το νήμα στο κλουβί υπάρχει περίπτωση να κάνει αυγά και μετά να τα καλύψει με επιπλέον νήμα, τα αυγά αυτά δεν θα εκκολαφτούν σωστά και θα καταστραφούν.

Καλή επιτυχία !!!
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ πολύ χρήσιμη πληροφορία δεν την ήξερα. Όντως έχω αφήσει το νήμα μέσα και έχει γίνει σαν το μαλλί του Τζακ Νίκολσον στη Λάμψη :-) ενώ πολλές κλωστές έχουν πέσει στη βάση. Σήμερα πρωί πρωί καθόταν στην φωλιά της. Τους έβαλα φρέσκια τροφή: σπόροι και αυγοτροφή (μίγμα ξηρής Evia Parrots κίτρινη εμπλουτισμένης με σκόνη ασβεστίου και d3 της ίδιας εταιρείας, με τριμμένο στο μουλτι μπρόκολο καρότο ένα αυγό κανονικό λιωμένο [όχι μόνο για αυτά αλλά και για άλλο ζευγάρι και όχι μόνο για σήμερα αλλά και για αύριο φυλαγμένο το περίσσευμα στο ψυγείο]). Σηκώθηκε το πρωί που τους έβαλα τροφή και δεν ξέρω αν ξανά κάθησε, αυγό δεν έχει πάντως μετά που έλεγξα. Καμιά συμβουλή για τον χρόνο τροφοδοσίας να μην την ενοχλώ δλδ; Η να βάζω περισσότερο για δύο μέρες ας πούμε; Να συμπληρώσω ότι η αυγοτροφή σε 2 μικρά διάφανα πλαστικά δοχεία αυγοτροφής που άδειασαν όλα ενώ οι σπόροι παραμελήθηκαν (σωστό λάθος δεν ξέρω) Ευχαριστώ!!!
 
Καλησπέρα.
Καλό είναι να μην ανακατεύεις τις τροφές, προσωπικά βάζω την αυγοτροφή σε δική της αυγοθήκη, το αυγό επίσης σε δική του αυγοθήκη.
Τα λαχανικά μπορείς να τα κόβεις με τον κλασικό τρίφτη, εγώ το μπρόκολο το ψιλοκόβω με μαχαίρι και το καρότο στον τρίφτη.
Με αυτό τον τρόπο η υγρασία των λαχανικών δεν μεταφέρεται στην αυγοτροφή και μπορείς να ελέγχεις την αποδοχή που έχει η κάθε τροφή.
Καμιά συμβουλή για τον χρόνο τροφοδοσίας να μην την ενοχλώ
Το βραστό αυγό πρέπει να το αφαιρείς μετά από 3-4 ώρες γιατί αρχίζει να αλλοιώνεται, όταν εκκολαφτούν τα μικρά βάζε 1/4 του αυγού το πρωί και άλλο 1/4 το μεσημέρι.
Η αυγοτροφή δεν αλλοιώνεται και μπορεί να βρίσκεται συνέχεια στο κλουβί.
Όταν εκκολαφτούν τα μικρά σταματάς τα λαχανικά μέχρι να φτάσουν 10-15ημερών, μετά μπορείς να ξαναδίνεις καλοπλυμένα και στεγνά.

Να συμπληρώσω ότι η αυγοτροφή σε 2 μικρά διάφανα πλαστικά δοχεία αυγοτροφής που άδειασαν όλα ενώ οι σπόροι παραμελήθηκαν (σωστό λάθος δεν ξέρω) Ευχαριστώ!!!
Απόλυτα φυσιολογικό.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@
Με αυτό τον τρόπο η υγρασία των λαχανικών δεν μεταφέρεται στην αυγοτροφή
προσπαθώ να το εξισορροπήσω βάζοντας χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας στην βάση του δοχείου που θα βάλω το μίγμα μέχρι να σερβιριστεί.

μπορείς να ελέγχεις την αποδοχή που έχει η κάθε τροφή
Ξέρω την αποδοχή που έχουν οι τροφές αυτές όλες. Κάποιες έχουν τρελή αποδοχή και κάποιες καθόλου. Τρελή αποδοχή: μπρόκολο, ραδίκια, αντίδια, πιπεριά Φλωρίνης μήλο, Καθόλου: Καρότο και μέτρια: βραστό αυγό, γλυκοπατάτα.
Απλά προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τρώνε και αυτά που δεν τρώνε μόνα τους.
Και αυτός λειτουργεί.
Για το τάισμα Γιάννη για να μην ενοχλώ το πρωί που λογικά θα κάνει κάποια στιγμή αυγό έχεις να προτείνεις κάτι;
Επίσης τα φύτρα επειδή τα κοιτάνε αλλά δεν τα τρώνε είναι ασφαλές να τα αλέσω και να τα σερβίρω με άλλους σπόρους;
 
Για το τάισμα Γιάννη για να μην ενοχλώ το πρωί που λογικά θα κάνει κάποια στιγμή αυγό έχεις να προτείνεις κάτι;
Δεν νομίζω ότι θα ενοχληθεί η κανάρα από την διαδικασία του ανεφοδιασμού το πρωί.
Επίσης τα φύτρα επειδή τα κοιτάνε αλλά δεν τα τρώνε είναι ασφαλές να τα αλέσω και να τα σερβίρω με άλλους σπόρους;
Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν μπορώ να έχω άποψη.
 
Για το τάισμα Γιάννη για να μην ενοχλώ το πρωί που λογικά θα κάνει κάποια στιγμή αυγό έχεις να προτείνεις κάτι;
Μπορείς ίσως να κάνεις την τροφοδοσία μετά από ένα δίωρο από την ανατολή του ηλίου. Μέχρι τότε λογικά έχει γεννηθεί το αυγό της ημέρας.
 
Back
Top