Φροντίδα Πρώτα στάδια εκπαίδευσης

marialena mich

PB New Member
Εγγραφή
2 Νοε 2017
Μηνύματα
3
Πόλη
Αθήνα
γεια σε όλους,

Πριν απο 15 περίπου μέρες πήρα ενα παπαγάλο ρικνεκ απο ενα εκτροφέα τον πήρα περίπου 2μιση μηνών ετσι μου ειπε τουλάχιστον επισης στο ποδι δεν εχει κάποιο δαχτυλίδι για να το επιβεβαιώνει αυτο...
Ετσι λοιπόν άρχισε και η προσπάθεια εκ μέρους μου για την εκπαίδευση του για να με συνηθίσει και να μπορέσει κάποια στιγμή να μην με φοβάται ετσι προσπαθούσα να το ταΐσω με μήλα και να φάει απο το χέρι μου μιας και μονο ενα τετοιο Φρούτο σύμφωνα με τις οδηγίες απο τον εκτροφέα θα μπορούσε να φάει στην ηλικία που ειναι.. Δυστυχώς ακομη δεν εχω δει καμια διαφορά απο το παπαγάλο αλλα ειναι ακομη και παρα πολυ νωρίς και ξερω ήδη οτι χρειάζεται αρκετή υπομονή..
Απλα τις προάλλες ειχα αφήσει την πόρτα του κλουβιού ανοιχτή και ο παπαγάλος βγήκε πέταξε στο σπίτι καο μετ απο λιγο οταν πεινάσε μπήκε παλι μόνος του μεσα αυτο εγινε παλι τις επόμενες μερες γιατι εγω πιστεύα οτι τον ευχαριστεί να βγαίνει απο το κλουβί να πετάει αλλα μετα απο συζητήσεις και διαφορά φόρουμ διάβασα οτι αυτο ίσως τον
Φοβίσει περισσότερο και αργήσει ακομη περισσότερο να εξοικειωθεί μαζι μου...
Τι μπορω να κανω ;
 
Η αλήθεια εινα οτι το ερώτημά σου ειναι πολυ λογικό. Προκειμένου όμως να εξοικειωθείτε μεταξύ σας θα ήταν καλό να κάθεσαι κοντά του όσο πιο πολυ ώρα μπορεις και να του μιλάς χαμηλότονα. Έπειτα αγόρασε ενα τσαμπί κεχρί - μιλετ και κρατά το με το χέρι έξω απο τα κάγκελα και άφηνέ τον να τρώει λίγο καθε μέρα. Στη συνέχεια θα κανεις το ιδιο μειώνοντας την απόσταση του χεριού σου απο το κλουβι, προφανώς λοιπόν κρατώντας το τσαμπί απο πιο πάνω. Μετά το ιδιο με ανοιχτη την πόρτα του κλουβιού, επειτα με το χέρι μέσα στο κλουβι και τελος με μερικά σπόρια πάνω στο χέρι σου. Θέλει υπομονή, αλλά θα τα καταφέρεις.
Τώρα το άλλο Στικ που εχεις, τι ειναι; Εννοω αυτο που φαίνεται στο άβαταρ σου.
Οι πτήσεις μέσα στο σπίτι, προϋποθέτουν ότι ο παπαγάλος θα ξέρει να πετά και να κάνει μάλιστα και ελιγμούς, και το δωματιο στο οποίο θα βρίσκεται θα ειναι ασφαλές. Ο παπαγάλος σου όμως ειναι μικρός ακόμα και άνετα μπορει να χτυπήσει. Οποτε, μεχρι να βρω ( ή ελπιζω κάποιος άλλος) το άρθρο για τον ασφαλή χώρο για πτήσεις, έχε το νου σου.
Να τον χαιρεσαι. Ίσως και ο seemsfunny να εχει πολλά να συμπληρώσει με το πως εξημερωσε τη Λινκ.
 
Σε πρώτη φάση πρέπει να βρεις τη λιχουδιά του. Μπορεί να είναι το μήλο ή κάποιος ξηρός καρπός (όχι ψημένος ή αλατισμένος) όπως καρύδι, αραχίδα, αιγίνης, φουντούκι κα. Δώστου τα μενονωμένα σε μια αυγοθήκη μέσα στο κλουβί. Παρατήρεισε τον αν παίζει με τους καρπούς ή αν τα "τσακίζει".

Μόλις βρεις τη λιχουδιά του, θα αφηνεις το κλουβί με ανοιχτό το πορτάκι πάνω σε ένα τραπέζι, μέσα στο σπίτι..., και θα αφήσεις τη λιχουδιά έξω σε εμφανές σημείο και κρυμμένη κάτω από παιχνίδια. Για τα παιχνίδια δες στο νετ, μέχρι και παιδικές χαρές έχει για τους παπαγάλους, να πάρεις μια ιδέα τι μπορεί να βάλεις. Τον πρώτο καιρό θα τον αφήσεις μόνο του να εξοικειωθεί με το τραπέζι και τον γύρο χώρο και δε θα κάθεσαι απεναντί του.

Όταν διαπιστώσεις ότι παίζει ανέμελα και δε φοβάται αν περνάς από κοντινή απόσταση, θα του προσφέρεις με μια οδοντογλυφίδα τη λιχουδιά του. Σιγά σιγά θα σε συνηθίσει.
Θέλει υπομονή. Να θυμάσαι να τον ανταμοίβεις όταν είναι θαραλλέος, να μην τον πιάνεις, να του μιλάς όπως σε ένα παιδάκι και να μην τραντάζεις το κλουβί του.

Τα παραπάνω λειτούργησαν μετά από κανα τρίμηνο σε ένα lovebird φίλου. Μπορεί εσένα να σου πάρει λιγότερο. Κάποιοι θα σου πούνε να χρησιμοποιήσεις μπισκότο για λιχουδιά. Όπως και τα παιδάκια, οι παπαγάλοι λατρεύουν τη ζάχαρη... Προσωπικά το βρίσκω εύκολη λύση και δε γνώριζω την επίδραση της ζάχαρης στον παπαγάλο.
 
Εκτός από όλα τα παραπάνω που σου είπανε τα παιδιά, όταν βγαίνει από το κλουβί του, να αφήνεις λιχουδιές περίπου στο ένα μέτρο δεξιά και αριστερά σου. Εγώ πχ όσο κοιτούσα την Λινκ και περίμενα να έρθει προς το μέρος μου απογοητευόμουν. Όταν όμως άρχισα να βλέπω ταινίες στο λαπ τοπ ή να παίζω κάποιο παιχνίδι τότε ξεκίνησε τις επισκέψεις της η Λινκ πάνω μου. Ίσως αρκετές φορές να με πλησίαζε στις αρχές και να μην το πρόσεξα. Στο τέλος όμως με ακουμπούσε και πετούσε πίσω στο κλουβί της. Όλα αυτά έγιναν σε λιγότερο από ένα μήνα. Από το ένα άκρο (να μην με πλησιάζει και να με φοβάται) φτάσαμε στο άλλο άκρο (Δεν με αφήνει να φάω αν δεν έρθει να δοκιμάσει μια μπουκιά σε οτιδήποτε κι αν τρώω. Για τον καφέ ούτε κουβέντα.. Πλέον η κούπα του καφέ βρίσκεται σε φρούριο γιατί μου κλέβει το κουτάλι και προσπαθεί και να πιει χα χα).

Πάντως επειδή πρόσφατα πέρασα την δική σου φάση θα σου πω να μην βιάζεσαι. Σύντομα θα ρωτάς "πως θα διώξω το ρινγκνεκ από πάνω μου" χα χα.

Ένας ακόμη τρόπος να σε πλησιάσει λίγο πιο γρήγορα είναι να κρατάς το μήλο στην άκρη του κλουβιού απέξω και να περιμένεις ακόμη και 30+λεπτά να πλησιάσει για να δοκιμάσει ή έστω να κάνει την κίνηση ότι θέλει να έρθει κι ας φοβάται.
 
Εγώ πχ όσο κοιτούσα την Λινκ και περίμενα να έρθει προς το μέρος μου απογοητευόμουν. Όταν όμως άρχισα να βλέπω ταινίες στο λαπ τοπ ή να παίζω κάποιο παιχνίδι τότε ξεκίνησε τις επισκέψεις της η Λινκ πάνω μου.

Άμα έβλεπε Sex and the City στο λαπτοπ, είναι φυσικό να σου μπαστακώνεται τώρα 😛
 
off topic αλλά με παρακολουθούσε να δει με ποια μιλάω γιατί μου βγήκε ζηλιάρα.

https://community.petbirds.gr/threads/Η-Λινκ-παρουσιάζεται.31025/page-7

Μαριαλένα επίσης ρώτησε τον εκτροφέα εαν μπορείς να του δώσεις μαρούλι. Δεν έχω διαβάσει κάπου μέχρι στιγμής ότι υπάρχει παπαγάλος που να μην τρελένεται για μαρούλι.. Απλά εσύ ρώτησε το λόγο ηλικίας.
 
Λόγω της μορφής του μαρουλιού, και της εκτενούς κατανάλωσής του, συχνά αποφεύγεται για τα πουλιά μας, διότι δυστυχώς ακόμα πιο συχνά είναι τίγκα στα φυτοφάρμακα τα οποία έχουν εισχωρήσει μέσα και ανάμεσα στα φύλλα, με αποτέλεσμα το πλύσιμό τους να είναι δύσκολο, ίχνη τοξικών ουσιών να παραμένουν σε αυτά (είτε στην επιφάνεια είτε προσροφημένα στο εσωτερικό του φύλλου), και τα πτηνά ως μικρότεροι σε μέγεθος οργανισμοί καθίστανται πιο ευάλωτα.
Απλά σας το αναφέρω ώστε το πλύσιμο να γίνεται όσο το δυνατό σχολαστικότερα.
Επίσης τα μαρούλια δεν θα έλεγα ότι έχουν κάτι το ιδιαίτερο να προσθέσουν σε θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με αγριόχορτα ή άλλα κηπευτικά είδη.
Προσωπικά δεν έχω δώσει ποτέ στα καναρίνια μου.
 
Εμένα τρελένεται για πράσσινη πιπεριά και μπρόκολο. Το μαρούλι το βλέπει σαν λιχουδιά. Τα ραδίκια απλά τα Λατρευει. Θα το προσέξω όμως το θέμα με το μαρούλι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους παρα πολυ για τον κόπο και τις συμβουλές σας θα τα εφαρμόσω άμεσα ετσι ώστε να δω τα πρωτα αποτελέσματα.. Θα προσπαθήσω όσο τον δυνατόν περισσότερο να εστιάσω μεσα στο κλουβί για αρχη και έπειτα θα ακολουθήσουν ολα που μου είπατε για εκτός κλουβιού.. μια ερώτηση μονο απο την στιγμή που εχεI βγει απο το Κλούβι ήδη κάποιες φορες εαν
Δεν του το επιτρέψω να το ξανα κανει για κάποιο διάστημα Μηπως θα κανει κακο στην ψυχολογια του;
Δεν σας τον σύστησα αυτός που βλέπετε στην φωτό ειναι ο Ρικη 🙂

Επισης αυτο που φένεται στην εικόνα που κρέμεται ειναι κάτι σαν λιχουδιά που μου ειπε ο εκτροφέας να του πάρω απο πετ σοπ και να του βάλω αλλα να πω την αλήθεια δεν πολυ Τρελενεται
 
Επισης αυτο που φένεται στην εικόνα που κρέμεται ειναι κάτι σαν λιχουδιά που μου ειπε ο εκτροφέας να του πάρω απο πετ σοπ και να του βάλω αλλα να πω την αλήθεια δεν πολυ Τρελενεται
Είμαι πραγματικά πολύ επιφυλακτικός με αυτήν τη λιχουδιά. Όμως ας μας πουν και άλλα μέλη που είναι πιο σχετικά με τέτοια προϊόντα.
 
Καλώς ήρθες Μαριαλένα με τον όμορφο παπαγάλο σου, να σου ζήσει!
Όπως είδες όλα τα παιδιά σε αγκάλιασαν με το ενδιαφέρον τους και πιστεύω τώρα θα γίνουν όλα πιο εύκολα.
Από το πρώτο post σου, θεωρώ πολύ θετική την αναφορά πως αφού κάνει τη βόλτα του επιστρέφει μόνο στο κλουβί για να φάει και άρα δεν χρειάζεται δική σου πίεση που θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην δημιουργία της απαραίτητης μεταξύ σας εμπιστοσύνης.
Πολύ καλό επίσης βρίσκω που διατηρείς στενές σχέσεις με τον εκτροφέα σου και είναι πρόθυμος να σε ενημερώνει αν χρειαστεί.
Χωρίς άγχος, θα ρωτάς ότιδήποτε σε απασχολεί και σταδιακά θα διαβάζεις όσα σχετικά θέματα υπάρχουν ήδη καταχωρημένα στο φόρουμ.
Σου προτείνω να κρατήσεις τον οδηγό φροντίδας παπαγάλων όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα άρθρα και θέματα που αφορούν γενικά τους παπαγάλους και πιστεύω θα σε βοηθάει διαχρονικά στην φροντίδα του πουλιού σου.
Διάβασε πρώτα τα θέμα εκπαίδευσης που αναφέρεσαι εδώ.
Μην τρομάξεις με τον μεγάλο όγκο πληροφοριών και links που περιέχονται, θα τον χρησιμοποιείς τόσο όσο μπορείς κάθε φορά να διαβάσεις, απλά δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις.
Εστίασε και στα θέματα διατροφής μια και είναι μικρής ηλικίας και άρα στην ανάπτυξη και χτίζει τώρα οργανισμό.
Κι εγώ συμφωνώ πως το στικ λιχουδιάς δεν είναι και τόσο ωφέλιμο, χωρίς να σημαίνει πως είναι απαγορευμένο.
Καλύτερα δίνε, όσο είναι μικρό τουλάχιστον, κεχρί σενεγάλης μίλετ και αργότερα ξηρούς καρπούς ανάλατους όπως σου είπε κάποιος ο φίλος Ματσαμπλόκος πιο πάνω.
Για το μαρούλι, είχα κι εγώ την ίδια αντίληψη με τον Γιάννη και ήμουν πολύ επιφυλακτική αλλά μου ανέτρεψε την άποψη ο Ανέστης Φοίβος που γνωρίζει τα περί γεοπονικής.
Πάντως τόσο για τα πουλιά όσο και για την οικογένεια, βρήκα σήμερα ένα άρθρο με συνταγές για εν μέρει αφαίρεση των φυτοφαρμάκων https://www.ftiaxno.gr/2015/06/pos-na-afairesete-fytofarmaka-apo-frouta-kai-lachanika.html.
Ό,τι θέλεις ρώτα :)
 
Ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια και την παρότρυνση να άνοιξω θεμα προς συζήτηση πραγματικά μου έδωσε κουράγιο..🙂
 
Σε σχέση με το μαρούλι συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη, τα ίδια γνωρίζω κι εγώ δηλ ότι είναι ένα λαχανικό που έχει μεγαλύτερη ''ευαισθησία'' στο ν΄απορροφά τα φυτοφάρμακα πχ είναι ακριβώς το αντίθετο του λάχανου...

... Όπως και τα παιδάκια, οι παπαγάλοι λατρεύουν τη ζάχαρη... Προσωπικά το βρίσκω εύκολη λύση και δε γνώριζω την επίδραση της ζάχαρης στον παπαγάλο.
Όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε την κακή επίδραση της ζάχαρης στους ανθρώπους, το ίδιο και χειρότερα ισχύει και για τα ζώα-πουλιά-παπαγάλους...
 
Σε σχέση με το μαρούλι συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη, τα ίδια *γνωρίζω κι εγώ δηλ ότι είναι ένα λαχανικό που έχει μεγαλύτερη ''ευαισθησία'' στο ν΄απορροφά τα φυτοφάρμακα πχ είναι ακριβώς το αντίθετο του λάχανου...
* από γιατρούς της κλασσικής αλλά και της εναλλακτικής ιατρικής, την οποία (κυρίως) ακολουθώ.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Ρε παιδιά τόσα εποχιακά άγρια χόρτα έχει στον μανάβη.
Γιατί κολλήσατε με το μαρούλι;
Χα χα εντάξει, είναι εύκολο γιατί συνήθως υπάρχει στο σπίτι και δεν είναι και τόσο "άχρηστο" που διατείνονται μερικοί, διαβάστε https://community.petbirds.gr/threads/Μαρούλι-το-παρεξηγημένο.4833/
 
Γιατί κολλήσατε με το μαρούλι;
Γιατί πολύ απλά βγήκε στην κουβέντα ως λιχουδιά και διότι το μαρούλι αυτήν την περίοδο είναι από τα σαλατικά που κινείται πολύ σχεδόν σε όλα τα σπίτια, οπότε είναι και πολύ πιθανό να δοθεί ένα κομμάτι σε πουλιά.
 
Back
Top