Φροντίδα Πρώτη πτήση budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης marapo
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

marapo

PB Member
Εγγραφή
7 Νοε 2020
Μηνύματα
1.059
Πόλη
Αγία Παρασκευή
Πρώτη φορά βγήκαν τα παπαγαλάκια μου από το κλουβί. Ανέβηκαν πρώτα πάνω από την ζευγαρωστρα σε μια σχοινενια πατηθρα που τους είχα βάλει με δέλεαρ κεχρι. Αφού παρατηρούσαν το χώρο αποφάσισαν να πετάξουν. Όμως, ενώ έκαναν κάποιες στροφές στο κέντρο του δωματιου, άρχισαν να χτυπανε στον τοίχο. Ο Τσίφτης προσγειώθηκε στο πάτωμα και ανέβηκε στο δάκτυλο μου και τον έβαλα στο κλουβί. Η Μπέλα όμως, συνέχιζε να το κάνει και όταν έπεσε σε μια καρέκλα κατάφερα να την πάρω και να την βάλω στο κλουβί. Όμως έχει χτυπήσει στο κεφάλι της (βλέπουμε λίγο αίμα) και μάλλον και το φτερό της. Ο Τσίφτης έχει ηρεμήσει και πετάει μέσα στο κλουβί. Η Μπέλα όμως προσπάθησε αλλά το ένα της φτερό έμενε ανοιχτό για λίγο. Μετά ξαναπροσπάθησε και το έκλεισε. Φοβάμαι να τα σκεπάσω να κοιμηθούν τώρα. Δεν τα αφήνουμε από τα μάτια μας.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, προσωπικά αποτρέπω όλα τα νέα μέλη με μη εξημερωμένα πουλιά να τα αφήνουν στην ησυχία και την ασφάλεια του κλουβιού τους. Αυτή η έξοδος δεν τους προσέφερε τίποτα εκτός απο στρες και τραυματισμό για το ένα πουλάκι. Προσπάθησε να τα εξημερώσεις μέσα στο κλουβί πριν ξαναεπιχειρίσεις να τα βγάλεις απο το κλουβί. Μέσα σε μια ζευγαρώστρα κατάλληλα διαμορφωμένη μπορούν να έχουν όση άσκηση χρειάζονται για να μένουν υγιή και χαρούμενα.
 
Είναι μαζί μας από τέλη Σεπτέμβρη. Τρώνε από το χέρι μου εντός κλουβιού και ανεβαίνουν στο δάκτυλο μου. Τα έχω σε ζευγαρωστρα. Πιστεύεις ότι δεν πρέπει να προσπαθήσω να τα αφήνω ελεύθερα; Επειδή τα πήρα από πετ σοπ, θα είναι επικίνδυνο για αυτά;
Ευτυχώς η Μπέλα πέταξε από πατηθρα σε πατηθρα χωρίς πρόβλημα. Θα δω αύριο πως θα είναι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Πιστεύεις ότι δεν πρέπει να προσπαθήσω να τα αφήνω ελεύθερα;
Μετά απο αυτή την εμπειρία θα το καθυστερούσα και θα έδινα περισσότερο χρόνο στο χτίσιμο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μέσα απο το κλουβί ώστε να μην τρομάξουν όταν ξαναβγούν. Τα έβγαλες θεωρώ στον ίδιο ακριβώς χώρο που ζουν, έτσι? Δεν τους άλλαξες δωμάτιο?
 
Ναι. Στον ίδιο. Όταν πρωτοβγηκαν και ανέβηκαν πάνω από το κλουβί δεν έδειχναν φοβισμένα. Το αντίθετο μάλιστα. Τους έχω αγοράσει και ένα ξύλινο Σταντ το οποιο το έχω ένα μήνα δίπλα τους για να το συνηθισουν και όταν το έβαλα δίπλα τους ανέβηκαν και το περιεργάζονταν. Αλλά ξαφνικά αποφασίζει η Μπέλα να πετάξει και ο ακολουθεί και ο Τσιφτης. Είμαι ακόμη σοκαρισμένη.
 
@marapo Όλα πολύ λογικά ακούγονται. Δεν είχα καταλάβει ότι τα πουλιά είναι ψιλοήμερα και ότι τρόμαξε το ένα. Την επόμενη φορά προσπάθησε να έχεις καλύψει όλα τα επικίνδυνα σημεία και να έχεις τραβήξει στις άκρες όλα τα αντικείμενα που μπορεί να εποτελούν εμπόδιο στις πτήσεις τους. Κάθε φορά θα είναι και καλύτερα, απλά θα τα άφηνα για κάμποσο μέσα στο κλουβί μέχρι να βεβαιωθώ ότι το πουλάκι που χτύπησε είναι τελείως καλά.
 
@marapo Καλημέρα,μπορείς επίσης να τα βγάζεις τώρα στην αρχή ένα ένα για να το διαχειρίζεσαι καλύτερα,όλα το ίδιο κάνουνε στις πρώτες τους εξόδους,σιγά σιγά θα συνηθίσουν το χώρο και όλα θα πάνε καλά.Ελπίζω η μικρή να είναι OK.
 
@Vada Καλημέρα. Ευτυχώς μια χαρά. Φωνάζουν, πετάνε και τρώνε σπανάκι. Θα κάνω καιρό να το ξαναπροσπάθησω. Έχω διαβάσει και εγώ ότι στις πρώτες πτήσεις δυσκολεύονται να οριοθετήσουν το χώρο, αλλά αυτό δεν το περίμενα. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και την στήριξή σας γιατί είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι. Ο γιος μου ξύπνησε από τα χαράματα (που δεν το συνηθιζει) και τον ακούγαμε να τους μιλάει.
 
Έχω διαβάσει και εγώ ότι στις πρώτες πτήσεις δυσκολεύονται να οριοθετήσουν το χώρο
Ετσι ακριβως ειναι! Αφου δε κοπανησε στο τοιχο η τζαμι νομιζω εισαι σε καλο δρομο.🤣Καλη ανάρρωση! 😁
 
@giannisvlg Ευχαριστώ αλλά αυτό είναι το θέμα. Κοπαναγαν από τοίχο σε τοίχο. Το σαλόνι είναι ενιαίο γιατί είναι μικρό το σπίτι. Δεν έχουμε πολλά πράγματα και είχα μαζέψει όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα και είχα τραβήξει κουρτίνες. Μάλλον η κυρία ήθελε να περάσει μέσα από τους τοίχους και να εξαφανιστεί. Είναι πιο άγρια από τον Τσιφτη. Ευτυχώς δεν άλλαξε κάτι στην συμπεριφορά τους σήμερα. Όταν τους έβαλα το σπανάκι έτρεξαν και τα δύο πάνω μου. Πάντως την επόμενη φορά, μετά από καιρό φαντάζομαι, θα βγάλω πρώτα τον Τσιφτη. Επίσης, σκέφτηκα να φτιάξουμε στη μέση του δωματίου και ένα όρθιο Σταντ με κλαδιά για να τα βοηθήσω.
 
@marapo εμένα μου φαινονται αρκετά λογικα όλα αυτά, ευτυχώς δεν είχα παρόμοια εμπειρία ποτε, εκτός από τα αντικείμενα δεν ξέρω τι άλλο μπορείς να κανεις 😂 εννοώ είναι τοίχος τι να κανεις να τον γκρεμίσεις; περαστικά σας, εύχομαι γρήγορη ανάρρωση!
 
Καλησπερα. Σήμερα και τα δικά μου εκαναν τη δευτερη βόλτα έξω από το κλουβί και δεν απομακρύνθηκαν από τα τριματα της τροφής που είχε δίπλα από το κλουβί. Μόνα τους βγήκαν μόνα τους ξανά μπήκαν. Δεν είναι καθόλου εξημερωμενα αλλά αν δεν κάνω απότομες κινήσεις δεν ενοχλούνται καθόλου.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top