Γενικά Πρώτη φορά καναρίνι. Τι πρέπει να κάνω ώστε να γίνει ήμερο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης alex65
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

alex65

PB New Member
Εγγραφή
14 Δεκ 2023
Μηνύματα
34
Καλησπέρα θα αποκτήσω ένα καναρίνι σε λίγες μέρες δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Τι πρέπει να κάνω ώστε να γίνει ήμερο; Από πότε πρέπει να αρχίσει τάισμα στο χέρι; Θέλει θερμοκοιτίδα; Είναι η πρώτη φορά που θα έχω καναρίνι. Οποία συμβουλή καλοδεχούμενη
 
@alex65 προς Θεού, μην το πάρεις τόσο μωρό. Πρώτα να απογαλακτιστεί να έχει βγάλει κ το πτέρωμα του κ μετά το παίρνεις. Άλλοι θεωρούν ότι αρκεί να είναι τριών μηνών, προσωπικά θεωρώ ότι καλύτερα να είναι τεσσάρων μηνών. Το αν είναι ήμερο, αν με αυτό εννοείς, να μην σε φοβάται, εξαρτάται πόσο χρόνο θα περνάς δίπλα του καθημερινά, να συνηθίσει την παρουσία σου, την φωνή σου κ τον χώρο του.
Μην το πάρεις πιο μικρό. Είναι εγκληματικό να το αρπάξουν από τους γονείς του τόσο μωρό γιατί έτσι ρισκάρεις κ την επιβίωσή του αλλά κ την ψυχική του υγεία. Το τάισμα με κρέμα όταν αναγκαστικά γίνεται είτε γιατί ο νεοσσός απορρίφθηκε ή κινδυνεύει από τους γονείς είτε γιατί δεν υπάρχουν πια οι γονείς, είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία από τον φροντιστή κ γνώσεις. (κατάλληλα εργαλεία, εξασφάλιση σωστής θερμοκρασίας κρέμας νεοσσών, συχνό τάισμα, κλπ). Για κάποιον που δεν είχε ποτέ καναρινι, αν προβείς στην αγορά του το καταδικάζεις σε θάνατο. Σε παρακαλώ, πριν την αγορά ενός καναρινιού (τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων μηνών), διάβασε σχετικά άρθρα για την φροντίδα τους. Με το καλό να το αποκτήσεις αλλά στο σωστό χρόνο.

[automerge]1711714932[/automerge]
@alex65 Κ ένα τελευταίο, είναι ανήθικο κ απάνθρωπο να πουλάνε / χαρίζουν ένα νεοσσό λίγων ημερών αποκομμένο από τους γονείς του σε φροντιστή, πόσο μάλλον σε άπειρο φροντιστή. Κ γι'αυτό θα σου έλεγα να απευθυνθείς κάπου αλλού για να αποκτήσεις ένα καναρίνι που θα σέβονται την εκτροφή τους κ θα φροντίζουν με υπευθυνότητα κ αγάπη τα πουλάκια που έχουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@MARY58 συγνώμη αν δεν διατύπωσα καλά ο εκτροφέας μου είπε ότι μπορώ να το πάρω από τρεις εβδομάδες και μετά για τάισμα στο χέρι ώστε να γίνει ήμερο. Τώρα αυτός δεν είναι επαγγελματίας δεν νομίζω να έχει εργαλεία και μηχανήματα που χρειάζεται ένας νεοσσός. Μου είπε ότι είναι επικίνδυνο να το πάρω πριν από της τρεις εβδομάδες. Απλός αν το αφήσει με τους γονείς θα γίνει άγριο. Στους παπαγάλους που ασχολούμαι έτσι λειτουργεί. Γίνετε και στα καναρίνια αυτό;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@alex65 δεν αλλάζει σε τίποτα ότι σου ανέφερα.
μπορώ να το πάρω από τρεις εβδομάδες και μετά για τάισμα στο χέρι ώστε να γίνει ήμερο.
Τριών ΜΗΝΏΝ μίνιμουμ κ όχι τριών εβδομάδων. Να σκεφτόμαστε το πουλάκι κ την ευζωια του κ το πώς θα έρχεται στο χέρι μας. Φροντιστές με εμπειρία δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ταιζοντας με κρέμα νεοσσους κ πάλι η επιτυχία δεν είναι σίγουρη.

Απλός αν το αφήσει με τους γονείς θα γίνει άγριο. Στους παπαγάλους που ασχολούμαι έτσι λειτουργεί.
Σε αντίθεση με τους παπαγάλους, τα καναρίνια δεν επιθυμούν την ανθρώπινη επαφή. Ούτε το θέλουν ούτε τους λείπει. Κ γι'αυτό τα καναρίνια δεν θα εμφανίσουν θέματα λόγω μοναξιάς ή έλλειψης επικοινωνίας με τον άνθρωπο τους όπως να μαδάνε τα φτερά τους.
 
Από την ελάχιστη δική μου εμπειρία, τα καναρίνια είναι αυτόνομα. Μια Ζευγαρώστρα 60 εκ μίνιμουμ (για να έχει χώρο να πετάει), μια καλή διατροφή (συσκευασμένο μείγμα σπόρων, λαχανικά, φρούτα, σουπιοκόκκαλο), καθαρό κ φρέσκο νεράκι καθημερινά κ καθαριότητα (κλουβιού κ αξεσουάρ) είναι τα απαραίτητα για την φροντίδα του. Από κει κ πέρα, αν αφιερώσεις χρόνο να κάθεσαι δίπλα του στο κλουβί, να σε συνηθίσει, κ θα σε μάθει κ δεν θα σε φοβάται. Κ ανάλογα τον χαρακτήρα του, μπορεί κ να επιτρέψει να τον ταιζεις στο στόμα ή να το ακουμπήσεις. Να θυμάσαι ότι κάθε πουλάκι έχει τον δικό του χαρακτήρα κ η φυσική τους ροπή δεν είναι το άγγιγμα. Συνεπώς αυτό το σέβεσαι κ πας με τους δικούς του ρυθμούς. Τουλάχιστον ότι έχω καταφέρει με το καναρίνι μου, είναι αυτό που εκείνο θέλει κ μου επιτρέπει κ όποτε κ όταν το θέλει. Με συγχωρείς αν σε κούρασα, αλλά σου λέω ότι θα έλεγα σε ένα δικό μου άνθρωπο. Αν θες, οπωσδήποτε ένα πουλάκι με τις περισσότερες πιθανότητες να θέλει να έρχεται πάνω σου κ να το χαϊδεύεις, το καναρίνι δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αν όμως όχι, αλλά θες ένα καναρίνι να το φροντίζεις κ να χτίσετε σιγά σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης, δεν θα απογοητευτείς, είναι αξιολάτρευτα κ δεινοί τραγουδιστές.
 
Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ για τής πληροφορίες θα μιλήσω και εγώ με τον φίλο μου και θα δω τι θα κάνω. Ευχαριστώ πολύ πάντως για τής πληροφορίες
 
Να σκεφτόμαστε το πουλάκι κ την ευζωια του κ το πώς θα έρχεται στο χέρι μας
Ήθελα να πω, "να σκεφτόμαστε το πουλάκι κ την ευζωια του κ όχι το πως θα έρχεται στο χέρι μας."
Σορυ, ο κορεκτορας μου την είχε στημένη στην γωνία! 🙄
 
Το θέμα μπορεί να απαντηθεί μόνο από κάποιον που έχει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Η όλη διαδικασία απαιτεί σύνεργα όπως σύριγγες, βελόνες, θερμόμετρα κρέμας, χώρου κλπ, σταθερή θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος χώρου, ειδική τροφή νεοσσών και χρόνο ελευθερο από τον φροντιστή γιατί θα θέλει μαλάξεις στον πρόλοβο να φύγει ο αέρας από το τάισμα με σύριγγα, σχολαστική καθαριότητα σκευών, σωστή θερμοκρασία κρέμας 38-40 βαθμούς αν δεν κάνω λάθος, τακτικά γεύματα και γρήγορες κινήσεις γιατί τα καναρινια στρεσσαρονται εύκολα, χωρίς να παραλείπουμε βέβαια το σωστό δωμάτιο χωρίς θορύβους και φώτα κλπ. Δεν ξέρω αν ο σωστός χρόνος είναι 1 ή τρεις μήνες αλλά σίγουρα δεν είναι κάτω του μήνα. Δεν νομίζω ότι διαφορά 10 -20 ημερών να παίξει τον οποιοδήποτε ρόλο στην επαφή του φροντιστή με το πουλί. Το τρίμηνο που αναφέρει η @MARY58 είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για να το πάρεις χωρίς να κινδυνεύσει. Θεωρώ άλλα μέλη να μας διαφωτίσουν περισσότερο.
 
@alex65 3 εβδομαδων το πουλακι απλα δεν θα μπορει να τραφει (δεν θα συνεργάζεται)στο χερι εαν εχει ταιστει μεχρι τοτε μονο απο τους γονεις του.αν ο εκτροφεας το ταιζει και εχει μαθει παραλληλα να σιτίζεται απο σύριγγα ισως και τα πραγματα να πανε καλα.δυσκολη και απαιτητική διαδικασια.εγω 4 μικρα απο 6 ημερων που μου ειχε εγκαταλείψει πριν 2 χρονια μια ιδιαίτερη καναρα,καταφερα μαζι με την σύζυγό (με πολυ κοπο και άγχος στην αρχη)και τα μεγαλωσαμε ωσπου να τρωνε μονα τους..
 
@Tony Forpus θες δω τι θα κάνω. Μάλλον δεν θα το πάρω. Είναι δωρεάν αλλά αν δεν μπορείς να έχεις αλληλεπίδραση αυτό με χαλάει. Θα δω τι θα κάνω ευχαριστώ πάντως
 
@alex65 , η αλληλεπίδραση γίνεται σε πολλά επίπεδα. Τους μιλάς, σου μιλάνε. Σπανίως φτάνεις, όπως με τις γάτες πχ, στο σημείο να τα χαϊδεύεις.
Αυτό που νομίζω δεν αναφέρθηκε στα προηγούμενα μηνύματα είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων κατά το τάισμα με κρέμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό κι εξίσου τρομακτικό, καθώς η πτώση του οργανισμού είναι συνήθως σταδιακή και ενίοτε μπορεί η προσβολή από μύκητες να οδηγήσει σε μια δύσκολη σύντομη ζωή.
Θα σου πω επίσης ότι το κάθε πουλάκι έχει τον χαρακτήρα του...κάποια είναι πιο επιδεκτικά στην εξοικείωση με τον άνθρωπο. Περίμενε οπωσδήποτε ενάμιση μήνα, ώστε να τρέφεται επαρκώς μόνο του (στο δίμηνο είσαι σχετικά ασφαλέστερος ως προς την ικανότητά του να επιβιώνει), έπειτα διάλεξε ένα ζωηρό μικράκι που θα σου κάνει κλικ, π.χ. μπορεί να σου σφυρίζει, να έρχεται κοντά στα κάγκελα κλπ κι έπειτα η Μαίρη σίγουρα θα μπορεί αναλυτικά να σε καθοδηγήσει στο εγχείρημά της συντροφικότητας.
 
Για να έχεις επαφή με το πουλάκι πρέπει να σε θεωρήσει γονιό του. Αυτό γίνεται μόνον αν ταΐζεις ταυτόχρονα με τους γονείς (3-4 μέρες μετά την εκκόλαψη) και συνεχώς για δύο εβδομάδες ώστε να συνηθίσει την παρουσία σου και την σύριγγα. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων και αν το πουλάκι έχει πιάσει καλό πτέρωμα (είναι όλο "ντυμένο") μπορείς να το πάρεις απο τους γονείς σε ένα πολύ μικρό κλουβάκι με φωλιά και φυσικά σε θερμοκρασία δωματίου και να το ταΐζεις εσύ, τέσσερεις φορές την ημέρα ή και συχνότερα. Αν οι ώρες του φαγητού είναι σταθερές , σε λίγο με το που θα σε βλέπει θα έρχεται κοντά σου. Αν προτείνεις το χέρι σου κοντά στο στήθος του συνήθως ανεβαίνει στα δάκτυλα και ταΐζεται με ευκολία. Μη ξεχνάς να του μιλάς σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας, ώστε να συνηθίσει τον τόνο της φωνής. Αν οι λέξεις μάλιστα είναι πάντα συγκεκριμένες μπορεί να τις αναγνωρίζει σαν κάλεσμα.
 
@mgerom αν το κάνει ο εκτροφέας αυτό μέχρι δύο εβδομάδες και το πάρω εγώ μετά θα μπορώ να το τάισω ή δεν θα κάθεται επειδή άλλαξε άτομο;
 
@alex65 Μια ερώτηση προς εσένα κ το θέμα έχει κλείσει για μένα. Το να έρχεται το πουλάκι στο χέρι σου είναι λόγος ικανός για να μπεις σε μια απαιτητική διαδικασία ειδικά για κάποιον που πρώτη φορά θα έχει καναρίνι κ να ρισκάρεις τη ζωή του; Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
Από κει κ πέρα εσύ αποφασίζεις κ ανάλογα με την απάντηση που πιστεύεις πράττεις. Σε περίπτωση που το επιχειρήσεις εύχομαι ολόψυχα για το πουλάκι όλα να πάνε καλά.
 
@alex65 Μια ερώτηση προς εσένα κ το θέμα έχει κλείσει για μένα. Το να έρχεται το πουλάκι στο χέρι σου είναι λόγος ικανός για να μπεις σε μια απαιτητική διαδικασία ειδικά για κάποιον που πρώτη φορά θα έχει καναρίνι κ να ρισκάρεις τη ζωή του; Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
Από κει κ πέρα εσύ αποφασίζεις κ ανάλογα με την απάντηση που πιστεύεις πράττεις. Σε περίπτωση που το επιχειρήσεις εύχομαι ολόψυχα για το πουλάκι όλα να πάνε καλά.
Λογικά δεν θα το πάρω γιατί εγώ θέλω να έχω επαφή μαζί του αλλά είμαι αρχάριος και δεν θέλω να ρισκάρω να πεθάνει το πουλάκι οπότε μάλλον δεν θα το πάρω. Θα πάρω κάνα παπαγάλο μάλλον ήμερο έτοιμο που μπορείς να έχεις επαφή. Ευχαριστώ για τής πληροφορίες
 
@alex65 δεν ξέρω αν είμαι η εξαίρεση εγώ το καναρινακι μου τι πήρα 2 μηνών ίσως και μεγαλύτερο δεν θυμάμαι, αλλά είναι πολύ χαδιαρικο και μόλις του μιλάω κάθεται να το χαϊδέψω, αν και το αποφεύγω για να μην το βάζω στη διαδικασία να μου κάνει ασπορα αυγά. Αλλά κάποιες φορές δεν μπορώ να αντισταθώ έτσι όπως κάνει και το γεμίζω με φιλιά χαχα
 
Back
Top