Ασθένειες Πτερόρροια από τον περασμένο Απρίλιο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης eli5avet
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

eli5avet

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαρ 2017
Μηνύματα
27
Πόλη
Πειραιάς
Καλησπέρα σας, έκαναν δώρο στον γιο μου ένα καναρινακι πέρυσι τον Ιανουάριο, άρχισε η πρώτη του πτεροροια τον Απρίλιο, σταμάτησε να κελαηδάει και ακόμα και τώρα χάνει λίγα πούπουλα, δεν κελαηδάει ακόμα, μόνο τσίου και αυτό πολύ σπάνια. Ανησυχώ γιατί πριν την πτεροροια του κελαηδουσε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν ξέρω πολλά από πουλάκια, τον έχουμε σε μεταλλικό κλουβάκι με χαρτί κουζίνας που αλλάζεται καθημερινά (δεν το τρωει), τρώει μιξ τροφή με πολύχρωμη βιταμίνη, μηλαρακι και αχλαδακι 2 φορές τη βδομάδα. Του έβαζα σταγόνες για 2 μήνες με διακοπή όπως έλεγε η συνταγή αλλά χωρίς καμία διαφορά. Αυτά τα... λιγα. Χαίρομαι που βρίσκομαι στην παρέα σας.
 

Συνημμένα

  • 20170313_223356-847x731.webp
    20170313_223356-847x731.webp
    14,8 KB · Προβολές: 19
Καλως ηρθες!

Πολυχρωμη βιταμινη εννοεις την χυμα η εννοεις οτι ειναι μαζι με την τροφη;
Τι σπορους δινεις, συσκευασμενους η χυμα;
 
Καλως ηρθες!

Πολυχρωμη βιταμινη εννοεις την χυμα η εννοεις οτι ειναι μαζι με την τροφη;
Τι σπορους δινεις, συσκευασμενους η χυμα;
Ευχαριστώ! Την χύμα την βιταμίνη την πολυχρωμη αλλά χθες μου έφαγε πολύ κόκκινη και έκανε κόκκινες κουτσουλιές, πιο πολύ τρώει το καναβουρι. Χύμα, να πάρω συσκευασμένη καλύτερα;
 
η βιταμινη που αναφερεις ειναι απλα σκουπιδια και δεν προσφερει τιποτα στο πουλι παρα μονο παχος.

Να επιλεξεις μια επωνυμη αυγοτροφη οπως πχ Cede Morbido Egg Patee (ενα κουταλακι του γλυκου/εβδομαδα ειναι αρκετο γι αυτη την περιοδο)

Επισης να επιλεξεις και επωνυμους συσκευασμενους σπορους καταλληλους για την εποχη πχ Vadigran Canary Breeder Plus

Το κλουβι το εχεις μεσα η εξω;
Αν ειναι μεσα, κοιμαται τις ωρες που πρεπει η παρατεινονται η ωρες της "ημερας";
 
Αν είναι μέσα σε ζεστό σημειο μπορει να συνεχίζει την πτεροροια..
Είναι μέσα ζεστά, τωρα βρίσκω πολύ λίγα πουπουλακια κάτω, πρέπει να σταματήσε λογικά αλλά δεν κελαηδάει καθόλου, λίγα τσίου χαμηλοφωνα στο καθρεφτάκι. Καθόλου όμως... :-(
 
Να επιλεξεις...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές διατροφής, θα του την αλλάξω άμεσα. Το κλουβί είναι μέσα και το βγάζω μόνο όταν δεν φυσάει και έχει ήλιο το μεσημέρι ως που να νυχτώσει και το βάζω μέσα σε ήσυχο και σκοτεινό μέρος και λογω μικρού παιδιού κλείνουν τα φώτα νωρίς. Τωρα τελευταία πάει στο νερο, βρέχεται και όλη τη μέρα την βγάζει μπροστά στο καθρεφτάκι...

Τι καθρεφτάκι;Καλό θα ήταν να μην υπάρχει κάτι τέτοιο στο κλουβί... :)
Μου το πρότειναν για να μην νιώθει μόνο του. Γιατί όμως; Συγνώμη αλλά δε ξέρω τίποτα από πουλάκια. 😵
 
Το μέσα έξω, στρεσσαρει τα πουλιά... + οτι κάνει κακό στην υγεία τους... (μην το αφήνεις μόνο του έξω, χωρίς προστασία!)
Συνήθως τα καθρεφτακια αυτά... Κάποια είναι αληθινά και κάποια όχι... Και καλό είναι να τα αποφεύγουμε για να μη γίνει κάποιο ατύχημα...
 
Μου το πρότειναν για να μην νιώθει μόνο του. Γιατί όμως;
Ο καθρέφτης τους δημιουργεί μια μόνιμη ψευδαίσθηση. Άσε που νομίζουν ότι βλέπουν ένα άλλο πουλί και ανεβάζουν τροφή για να το ταΐσουν. Ρίξε μια ματιά σε αυτά τα θέματα
https://community.petbirds.gr/threads/Κάνουν-τα-καθρεφτάκια-για-παπαγάλους.10412/#post-105830
https://community.petbirds.gr/threa...θρέφτη-σε-κλουβί-παπαγάλου.21235/#post-221782
https://community.petbirds.gr/threa...ση-καθρέφτη-στο-κλουβί-του.21514/#post-225379
https://community.petbirds.gr/threads/Δυσαρμονία-ζευγαριού-budgies.22221/#post-237786
 
Να επιλεξεις μια επωνυμη αυγοτροφη οπως πχ Cede Morbido Egg Patee (ενα κουταλακι του γλυκου/εβδομαδα ειναι αρκετο γι αυτη την περιοδο)
Επειδή η κοπέλα έχει μόνο ένα πουλάκι, μια καλή επίσης λύση και πιο οικονομική και γρήγορη είναι να βράζει ένα αυγό για 12-15 λεπτα και να το κόβει στη μέση να το βάζει σε μια αυγοθήκη/ταιστράκι και να τρώει ο μικρός 1-2 φορές την εβδομάδα.

Θεωρώ πως πρόκειται για παθολογική πτερόροια λόγω ζέστης μέσα στο σπίτι και λίγο στρες.

Κάθε βράδυ έχει στάνταρ ώρα που κοιμάται ή όχι;
 
Ευχαριστώ για το σχόλιο, αυγό έτσι του βάζω κάθε 15 μέρες, πουπουλακια τώρα δεν χάνει αλλα 2-3 τη μέρα βρίσκω κάτω. Ζέστη είχαμε το χειμωνα μόνιμα 18-20 βαθμους, κοιμάται στις 10 περίπου. Στρεσαρισμενο γιατί όμως; Όταν του καθαρίζω το κλουβί το αφήνω έξω ως που να τελειώσω, κάνει 2-3 βολτουλες και μετα το βάζω προσεκτικά μέσα, είναι και ο μικρός μου μπροστά και χαίρεται αρκετά έντονα με φωνές και γελια. Μήπως το τρομαζει; Από το μεσημέρι που του έβγαλα το καθρέπτη κάνει κάνα τσίου με σύντομο γύρισμα μέτα. Σαν τσιου-τρρρ, μη γελάτε χεχε... Ανησυχώ μήπως δεν μου ξανακελαηδισει...

Μήπως φταίει ότι είναι η πρώτη του πτεροροια; Από εκεί που το πήραν τους είπαν ότι να μην ανησυχησουμε αν κρατήσει πάνω από 2 μήνες. Αλλά ως και τον προηγούμενο μήνα η σακουλιτσα είχε πολλά μικρά πουπουλακια, μου φαίνεται ότι είχε σαν διακοπές, κάποια στιγμή φαινόταν να είχε σταματήσει αλλά ξαναρχιζε, επίσης εμφανισιακά δεν φαΐ όταν να του λείπουν φτερά όμως είδα σε φώτο εδώ, μόνο της ουράς όταν έπεσαν καταλάβαινες, επίσης δεν ξυνόταν και καθόλου.
 
κοιμάται στις 10 περίπου
Τα πτηνά Ελισάβετ είναι πολύ πρωτόγονα ζώα. Όλο το νευρικό τους σύστημα ρυθμίζεται συναρτήσει του φωτός και της θερμοκρασίας. Σκέψου δηλαδή οτι τον χειμώνα έπρεπε να κοιμάται απο τις 5.
Όλα αυτά απορυθμίζουν το βιολογικό του ρολόι. Το κελάηδημα είναι ένα ελάχιστο σύμπτωμα.
Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με το να κάνει βόλτες υπο την επίβλεψή σου αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει ένα κανονικό πρόγραμμα ζωής πτηνού.
Αν δεν μπορείς να το βγάλεις έξω στο μπαλκόνι πρέπει να το έχεις σε ένα σταθερό σημείο όπου και θα ακολουθεί τον ημερήσιο κύκλο.
Αυτά και άλλα πολλά!
 
Ζέστη είχαμε το χειμωνα μόνιμα 18-20 βαθμους, κοιμάται στις 10 περίπου.
Ακόμα και το καλοκαίρι 9 και 20 κοιμούνται. Προφανώς έχει διαταραχθεί όλο το βιολογικό του ρολόι όπως σου είπε και ο Δημήτρης παραπάνω. Πρέπει να το έχεις σε ένα ήρεμα και ήσυχο περιβάλλον, να ξυπνάει με την ανατολή του ήλιου και να κοιμάται όταν δύει. Τα καναρίνια δεν είναι σκυλιά... Ούτε γατιά... είναι ευαίσθητα και ρυθμίζουντο βιολογικό τους ρολόι με βάση τη διάρκεια, την ένταση του ημερήσιου φωτός και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οπότε καταλαβαίνεις το καναρινάκι σου είναι εντελώς μπερδεμένο και νομίζει πως έχει έρθει η εποχή να αλλάξει φτερά (πτερόροια - τα καναρίνια παιρνούν φυσιολογική πτερόροια/αλλάζουν δηλαδη τα φτερά τους Αύγουστο με Σεπτέμβριο). Οπότε θα πρέπει να αλλάξεις καθημερινότητα και συνθήκες περιβάλλοντος στο καναρινάκι σου αν θες να είναι υγιές και να αρχίσει να κελαηδά ξανά.

είπαν ότι να μην ανησυχησουμε αν κρατήσει πάνω από 2 μήνες.
Η πτερόροια, η φυσιολογική πάντα, διαρκεί 7-8 εβδομάδες. Σε άλλα καναρίνια λιγότερο σε άλλα λίγο περισσότερο. Αλλά δεν είναι φυσιολογικό να ξεπερνάει τους 2 μήνες. Είναι μια επίπονη και δύσκολη περίοδος για τα πτηνά μας.

Θεωρώ λοιπόν, από τα λίγα που έχω σαν δεδομένα πως το καναρινάκι σου περνάει παθολογική πτερόροια. Και εδώ θα μπορέσεις να δεις πως να την διαχειριστείς για να το ξεπεράσει.
 
Back
Top