Ασθένειες Πως γιατρεύεται το Scally face

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Wind-sa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Wind-sa

PB Member
Εγγραφή
7 Μαρ 2008
Μηνύματα
2.021
Πόλη
Αθήνα
Πως γιατρεύεται το scally face - (κάτι σαν ξεφλούδισμα πάνω από το ράμφος, αλλά βγάζει και στα πόδια, είναι παράσιτο και εξαπλώνεται πάνω στο πουλί).
 
Απομόνωσε το πουλί και παραφύνη (απο φαρμακείο) 2 φορές την ημέρα με μπατονέτα. Η απομόνωση κρίνεται απαραίτητη.
Φιλικά
 
Απάντηση: scally face

ειναι μολυνση του πουλιου απο τις ακαθαρσιες. Ενα σκευασμα που μου ειχαν δωσει παλιοτερα για μια καναρα μου ηταν το epithol που πιθανοτατα ειναι παραφινη που λεει και ο φιλος μας ο inca. Πρωτα μου ειχαν πει να το καθαριζω(αν φαινεται να εχει "ανοιξει" με καποιο σκευασμα δεν το θυμαμαι τωρα, αλλα ηταν μαλλον αραιωμενο betadine την ουσια για πουλια, για απολυμανση. Επισης καλη απολυμανση στο κλουβι και τα παρελκομενα κυριως τις πατηθρες. Παρακατω επισυναπτω σελιδα που αναφερεται στο θεμα και οχι μονο(και αλλες ασθενειες).

http://www.geocities.com/KelliAnn293/healthproblems.htm (Geocities closed in 2009)
επισης στα ποστ

επισης εδω προσεξε ιδιαιτερα στο σημειο που αναφερεται στα ποδια

Αναγνώριση ασθενειών στα Waterslager και τα άλλα καναρίνια
 
Αν το epithol καταπολεμά τα ακάρεα Knemidokoptes ssp δεν το ξέρω. Λευτέρη είναι το ίδιο με την παραφύνη;
 
wind-sa ειχα και εγω το ιδιο προβλημα πριν 2-3 βδομαδες. Μου ειπαν και εμενα αυτο που σου ειπαν τα παιδια, το εφαρμοσα αλλα τα πουλια τρομαζαν παρα πολυ και με δαγκωναν οταν τα επιανα για να τους βαλω, ετσι εψαξα,ρωτησα και βρηκα ενα φαρμακο σε υγρη μορφη το οποιο το βαζεις ΜΙΑ φορα μονο και εξαφανιζει το scally face.To τοποθετεις στο λαιμο του πουλιο που δεν εχει πολλα πουπουλα και δεν μπορει να το γλυψει. Η δοσολογια ειναι μια σταγονα και το ονομα του φαρμακου Pulmosan εχει και οδηγιες στα ελληνικα. Δεν το βρηκα ευκολα στα petshop,το πηρα απο το pet-city στη λεωφορο καβαλας.
 
Α ξεχασα να σου πω οτι πρεπει να απολυμανεις το κλουβι μετα γιατι ειναι μεταδοτικο, εγω το απολυμανα με ενα σπρει ονοματι sparkling cage
 
Euxaristo paidia...ta dika mou poulakia kala einai...eutixos...alla mia fili zitise tin pliroforia...
Apo to pet shop pire idi arrosto mikro papagalaki... kai molis liges meres prin katalave...☹
 
Απάντηση: scally face

Η παραφίνη είναι υποπροϊόν του πετρελαίου και δεν είναι φάρμακο. Είναι στην ουσία μια λιπαντική ουσία η οποία δεν μπορεί να σκοτώσει ούτε μικρόβια ούτε ακάρεα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κρατά λιπαρή την επιφάνεια του δέρματος και να την "μονώνει" κατά κάποιο τρόπο από το κρύο και τα σκασίματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο δέρμα χωρίς όμως να υπάρχει παθολογικό αίτιο.

Η epithol έχει μεν σαν βάση κάποια λιπαντική ουσία αλλά πρόκειται για φάρμακο το οποίο απολυμαίνει και δρα ενάντια στα ακάρεα που προκαλούν την υπερκεράτωση.
 
ενα ειδος παραφινελαιου βγαινει και απο το ελαιολαδο, νομιζω κατι τετοιο πρεπει να εχει το επιθολ μεσα στα συστατικα του
 
Προσωπικά δεν είχα αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, απλά το έχω ακούσει για την παραφυνη. Πιστεύω το καλύτερο για κάτι τέτοιο είναι η Epithol μιας και ξέρουμε ακριβώς τα είδη ακαρεων που καλύπτει, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο κ. Μάκης και ο Λευτέρης. Σε μια μικρή αναζήτηση που έκανα βρήκα το εξής Birds Online - Health and diseases - Burrowing mites (scaly face/leg mite) και λέει οτι για θεραπεία χρησιμοποιούμε παραφύνη.
Φιλικά
 
Απάντηση: scally face

Το άρθρο που παραθέτεις Γρηγόρη λέει στην ουσία ότι η θεραπεία με παραφίνη γίνεται (ας μου επιτραπεί η έκφραση) από "σπόντα". Αναφέρει δηλαδή ότι εφαρμόζει την παραφίνη στην πάσχουσα περιοχή διότι έχει την ιδιότητα λόγω της υφής της (σαν γράσο) να "βουλώνει" τα κανάλια που δημιουργούν τα ακάρεα στο δέρμα με αποτέλεσμα αυτά να εγκλωβίζονται και να πεθάνουν από ασφυξία.

Αναφέρει επίσης ότι:
  • Η "θεραπεία" με παραφίνη έχει αποτέλεσμα σε ελαφρές περιπτώσεις
  • Η "θεραπεία" θα πρέπει να γίνεται επί 2 - 4 εβδομάδες συνεχόμενα και η παραφίνη να εφαρμόζεται 2 φορές την ημέρα!
  • Αν καταπωθεί από το πουλί μπορεί να προκαλέσει διάρροια
  • Δεν πρέπει να πάει κοντά στα μάτια γιατί το πουλί δεν θα βλέπει πλέον (αναρωτιέμαι πώς θα γίνει θεραπεία στο ράμφος ή πώς από τα πόδια - πατήθρες δεν θα πάει στα μάτια όταν το πουλί θα καθαρίζει το ράμφος του)
Στη συνέχεια εξηγεί ότι σε βαριές περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά ιβερμεκτίνη από τον κτηνίατρο με τα υπέρ και τα κατά που έχει αυτή η μέθοδος.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί όχι epithol; 😕
 
Ίσως το είχαν γράψει πριν βγεί η epithol :D? Με αυτά που παραθέτεις Σταύρο θα ξανασυμφωνήσω με τους προλαλήσαντες και μαζί σου για την χρήση της epithol.
Φιλικά
 
επειδη δεν θελω να ανοιξω νεο θεμα γιατι το εχουμε ιδει πει,θα ρωτησω εδω...
ενα παπαγαλακι μου εχει scally face και του ξεκινησα θεραπεια με epithol.. Ετσι οπως του εβαζα φαρμακο με την πατονετα την δαγκωσε και δεν την αφηνε με τιποτα με αποτελεσμα να φαει μια μικρη ποσσοτιτα... Θα υπαρξει προβλημα;
 
Kapoies plirofories sxetika me Scaly face: symptoms, terapia, pliroforia... me polles tromaktikes fotografies: Birds Online - Health and diseases - Burrowing mites (scaly face/leg mite)

scaly4bs1.th.jpg
99487591ha1.th.png
 
Μιας κι εγώ έχω την εμπειρία με το παράσιτο αυτό που ταλειπωρεί τον Πετράκη μου θα θελα να προσθέσω ότι υπάρχει και ειδική ένεση η οποία χορηγείται 2 φορές ή και 3 ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει το scally. Θα σας πω σύντομα τα αποτελέσματα μιας και σε 13 μέρες θα πάμε για την δεύτερη δόση.. Μου είπε επίσης να δώσω Amoxil των 125 για 5 μέρες..
Εντύπωση μου έκανε ότι αυτό το παράσιτο μπορεί να προσβάλλει και τα όργανα του πουλιού, πνεύμονες κλπ. και ότι μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο του ράμφους (φρικτό)..
Ευελπιστώ εμείς να τα καταφέρουμε, αν και ο Πέτρος φαίνεται να είναι γεμάτος από αυτην την αηδία.. Είναι μάγκας όμως, ελπίζω μόνο για το καλύτερο.
 
ευχομαι να γινει καλα το πουλακι σου συντομα!
 
Back
Top