Γενικά Πως θα αποφύγω να ξεσηκώνουν φωνές τα νέα μου πουλιά;

sophia pj.

PB Member
Εγγραφή
31 Ιαν 2007
Μηνύματα
968
Πόλη
Πειραιάς
Γεια σας! Ασχολουμαι εδω και αρκετο καιρο με καναρινια, καρδερινες και λουγαρα. Εχω προσεξει πως τα νεα αρσενικα(καναρινια) ξεσηκωνουν τις φωνες των μεγαλυτερων με αποτελεσμα το κελαιδισμα τους να μοιαζει παρα πολυ εως και πληρη ταυτιση! Πως μπορω να το αποφυγω με τα νεα μου πουλια;(τα νεα ειναι 37 ημερων). Ευχαριστω!
 
Τα καναρίνια ως γνωστόν έχουν την τάση να μιμούνται τις φωνές άλλων καναρινιών και όχι μόνο. Βάσει αυτής της ιδιότητας τους άλλωστε, εκπαιδεύονται τα καναρίνια φωνής για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς.

Επειδή το ερώτημά σου δεν είναι αρκετά σαφές, προσπαθώντας να αποφύγεις τις φωνές που μιμούνται, ποιες φωνές θα ήθελες να λένε; Οι επιλογές που έχεις είναι δύο: Είτε να τα βάλεις να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με ένα πουλί του οποίου τη φωνή θα ήθελες να μιμηθούν, είτε να τα απομονώσεις για να μην έχουν τίποτα να μιμηθούν.
 
Ευχαριστω που απαντησατε! Θα ηθελα να μαθω η κληρονομικοτητα σε ποιο βαθμο επιρεαζει τις φωνες των νεων πουλιων π.χ. Ο πατερας εχει παρατεταμενο fluiten κατι που δεν μου αρεσει,θα το κληρονομησουν;Αν τα απομονωσω με (δασκαλο) της αρεσκειας μου, ποσο χρονο θα διαρκεσει η απομονωση; Και τελος αν τα απομονωσω χωρις να εχουν κανενα ακουσμα απο αλλο ενηλικο πουλι, τι θα διαμορφωσει τις φωνες τους;
Κατι αλλο τωρα που θα ηθελα να μου πειτε πως μπορω να χωρισω το ζευγαρι (μετα απο 2 γεννες θελω να ξεκουρασω την θηλυκια)χωρις να εχω "δραματα" συνηθως χαλανε τον κοσμο φωναζουν συνεχεια, δεν τρωνε, ειναι ανησυχα...
 
Καλημερα

Σιγουρα η κληρονομικοτητα παιζει σοβαρο λογο στην σωστη μεταδοση χαρακτηριστικων στα καναρινια. Προσωπικα εκτρεφω μαλινουα, και η εκπαιδευση ειναι βασικο στοιχειο στην εκτροφη μου. Απο συζητησεις με εκτροφεις αλλων καναρινιων, ξερω οτι, δεν γινεται να μεταδωσεις φωνες σε καναρινια τυπου η χροματος. Τουλαχιστον οχι ολες. Μιμητες θεωρουνται τα καναρινια φωνης ( malinois, harts ).

Αρα, προφανως δεν γινεται ενα γκλοστερ να το κανεις τα λεει σαν μαλινουα. Σιγουρα ομως, μπορεις να χαλασεις τις φωνες ενος μαλινουα αν το εχεις απο μικρο διπλα σε γκλοστερ. Στην αμερικη που εχουν κανει τις διασταυρωσεις επιστημη, ζευγαρωνουν καποια καναρινια φωνης με τυπου και μετα απο αρκετες γενεες, βγαζουν κατι ιδιαιτερο. Απο κατι τετοιο προερχεται και ο αμερικανος τραγουδιστης νομιζω.

Πολλοι παλαιοι εκτροφεις δασκαλευουν και αγριοπουλα, ιδιως καρδερινες, η μουλους, καρδερινοκαναρινα.
 
Θα ηθελα να μαθω η κληρονομικοτητα σε ποιο βαθμο επιρεαζει τις φωνες των νεων πουλιων π.χ. Ο πατερας εχει παρατεταμενο fluiten κατι που δεν μου αρεσει,θα το κληρονομησουν;
Η κληρονομικότητα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στο θέμα της αναπαραγωγής και σαφώς καθορίζει την ποιότητα φωνής (εν προκειμένω) των απογόνων. Τα νέα πουλιά κληρονομούν χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς τα οποία "χτίζονται" με πολύπλοκους γονιδιακούς συνδυασμούς. Σίγουρα το θέμα μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια από κάποιον επιστήμονα της γενετικής, αλλά αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι έχοντας έναν αρσενικό με παρατεταμένο fluiten, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κληρονομήσουν οι απόγονοι αυτό το χαρακτηριστικό. Εάν τώρα το ίδιο χαρακτηριστικό έχει κληροδοτηθεί και στη θηλυκιά από τους γονείς της, οι πιθανότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Με λίγα λόγια, εσύ δημιουργείς τις συνθήκες βάσει των οποίων αυξάνεις τις πιθανότητες να γεννηθούν τα πουλιά που θα ήθελες. Αν τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα ήταν απόλυτα, θα παίρναμε απλά όλοι μας πουλιά με πολύ υψηλή βαθμολογία και θα ζευγαρώναμε μόνο αυτά και τους θηλυκούς συγγενείς τους, παράγοντας έτσι τα "τέλεια πουλιά".
Αν τα απομονωσω με (δασκαλο) της αρεσκειας μου, ποσο χρονο θα διαρκεσει η απομονωση;
Εάν θέλεις τα πουλιά να λάβουν μέρος σε κάποιο διαγωνισμό, θα πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένη διαδικασία η οποία δεν μπορεί να εξαντληθεί σε αυτό το μήνυμα. Εάν το ζητούμενο για εσένα είναι τα πουλιά σου (Waterslager από ότι αντιλαμβάνομαι) να κελαηδούν σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής τους, θα πρέπει απλώς να βρίσκονται όλα μαζί στον ίδιο χώρο χωρίς πουλιά άλλης ράτσας. Δυστυχώς αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι εκτροφείς των καναρινιών φωνής. Το ότι δεν μπορούν δηλαδή να εκτρέφουν παράλληλα άλλου είδους πουλιά στον ίδιο χώρο.
και τελος αν τα απομονωσω χωρις να εχουν κανενα ακουσμα απο αλλο ενηλικο πουλι, τι θα διαμορφωσει τις φωνες τους;
Οι γενετική τους καταβολή. Η ράτσα τους.
ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ, ΞΕΡΩ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ ΦΩΝΕΣ ΣΕ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΤΥΠΟΥ Η ΧΡΟΜΑΤΟΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΟΛΕΣ. ΜΙΜΗΤΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ ( MALINOIS, HARTS).
Είναι προφανές ότι δεν γίνεται ένα καναρίνι Gloster να εκπαιδευτεί και να κελαηδάει στο τέλος όπως ένα Malinois. Για ποιο λόγο άλλωστε θα υπήρχαν τόσες ράτσες; Εξακολουθώ όμως να επιμένω ότι όλα τα καναρίνια είναι μίμοι, απλώς το θέμα της μίμησης είναι ένα θέμα που "καίει" μόνο τους εκτροφείς καναρινιών φωνής. Δεν ενδιαφέρει έναν εκτροφέα "χρώματος" εάν κάποιο πουλί του πληροί όλα τα πρότυπα της φυλής του κελαηδάει σαν Μalinois, ενώ αντίθετα θεωρείται καταστροφή για έναν εκτροφέα καναρινιών Waterslager εάν ένα πουλί του κελαηδάει σαν κόκκινο λιποχρωμικό, έστω και αν έχει εξίσου όμορφο χρώμα πτερώματος (στο κίτρινο του βέβαια).
 
Back
Top