Γενικά Πως κάνουμε τεστ DNA στα πτηνά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ledagcc
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ledagcc

PB Known Member
Εγγραφή
1 Μαρ 2022
Μηνύματα
1.832
Πόλη
Aθήνα
Τον τελευταίο καιρό πολλοί ρωτάνε πως κάνουμε ένα τεστ DNA και τι γίνεται στο εργαστήριο ώστε να μπορέσουν να καταλαβουν το φύλο των παπαγάλων μας. Θα σας το απαντήσω...
Για να κάνεις τεστ DNA συνήθως πρέπει να τραβήξεις φτερά από την περιοχή της αμαρας. Αλλος τρόπος είναι να πάρουμε αίμα από το νύχι του ποδιού.
Εγω θα πω για τα φτερά την διαδικασία:
Πρώτα θα πρέπει να πιάσουμε το πουλί και να τραβήξουμε αποφασιστικά και γρήγορα 3 περίπου φτερά από την περιοχή της αμαρας.
Μετά θα πρέπει να τα βάλουμε μέσα σε ένα αποστειρωμενο σακουλάκι και κατόπιν μέσα σε έναν φάκελο.
Ύστερα θα πάμε στο κουριερ και θα στείλουμε τα δείγματα μέσα στο φάκελο στο διαγνωστικό εργαστήριο που έχουμε επιλέξει και περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Στα περισσότερα διαγνωστικά τα αποτελέσματα θα σταλούν με e-mail.
Τι κάνουν όμως στα εργαστήρια για να δουν το φύλο των παπαγάλων μας?
Η επιστημονική πρόοδος έχεις αναπτύξει μια μέθοδο που ονομάζεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Παραλλαγές DNA αρσενικών και θηλυκών πτηνών μπορούν να βρεθούν με τη μέθοδο PCR σε δοκιμές DNA. Τα αρσενικά πουλιά έχουν δύο αντίγραφα χρωμοσωματων του ίδιου φύλου γνωστά ως ZZ ενώ τα θηλυκά γεννιούνται με δύο ανόμοια φυλετικά χρωμοσώματα γνωστά ως ZW.
Ελπίζω να έλυσα τις πιο πιθανές απορίες σας!
Καλό μεσημέρι! 😁☀️
 
Μετά θα πρέπει να τα βάλουμε μέσα σε ένα αποστειρωμενο σακουλάκι
Ενδιαφέρον.
Να ρωτήσω μόνο, αν έχεις υπόψη σου, πού / πώς μπορεί κανείς να προμηθευτεί αποστειρωμένο σακουλάκι;
 
@ianos Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα. Εγώ το αποστειρωνω μόνη ως εξής:
Το περνάω με χλωρίνη (χωρίς φυσικά να την εισπνευσει η Mabel) και μετά το αφήνω για 15 λεπτά να απολυμανθεί. Ύστερα το ξεπλένω με χλιαρό-ζεστό νερό για να το ξεπλύνω και έτοιμο!
 
@Ledagcc , Λήδα προφανώς με τον παραπάνω τρόπο δεν υφίσταται αποστείρωση, τουλάχιστον με τη στενή σημασία της έννοιας, καθώς και το νερό για το ξέπλυμα δεν είναι στείρο, ούτε και τα χέρια ή τα γάντια που το πιάνουν.
Προφανώς αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι ο περιέκτης του δείγματος των φτερών θα πρέπει να είναι ελεύθερος DNA δλδ ελεύθερος γενετικού υλικού μικροοργανισμών κυρίως...
Παρόλα αυτά αν έχεις στείλει δείγμα σε σακουλάκι όπως περιγράφεις παραπάνω και έχει βγει το αποτέλεσμα, να έχουμε υπόψη μας την κατεργασία που ανέφερες.
Το περνάω με χλωρίνη (χωρίς φυσικά να την εισπνευσει η Mabel) και μετά το αφήνω για 15 λεπτά να απολυμανθεί. Ύστερα το ξεπλένω με χλιαρό-ζεστό νερό για να το ξεπλύνω και έτοιμο!
Τα περνάς και από μέσα και από την απέξω πλευρά τους;
 
Επειδή το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω κι εγώ , έχετε υπόψιν κάποιο εργαστήριο που τα στέλνουμε; Αν μπορούμε να το αναφέρουμε;
 
Το κτηνιατρικό διαγνωστικό εργαστήριο Κομοτηνής:
 
Μετά θα πρέπει να τα βάλουμε μέσα σε ένα αποστειρωμενο σακουλάκι

Το σακουλάκι δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένο. Απλά ένα καθαρό σακουλάκι χρειάζεται. Η χλωρίνη και τα κατάλοιπα που αφήνει μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Η ανάλυση του DNA που γίνεται με την PCR δεν επηρεάζεται απο την καθαρότητα της σακούλας που περιέχει το δείγμα στο βαθμό της αποστείρωσης. Επειδή δούλεψα αρκετά με PCR , να φανταστείς ότι ούτε οι μικροσωλήνες που περιέχουν την αντίδραση της PCR δεν είναι αποστειρωμένοι.
 
@Ledagcc άστο να μην πω καλύτερα αλλά όταν ρώτησα για να έχω υπόψην μου για του χρόνου μου είπαν να μαζέψω φτερά πέντε με έξι το πολύ και να τα πάω εκει που μου είπαν και να περιμένω κάνα μηνα
 
Back
Top