Ασθένειες Πως καταλαβαίνουμε αν ένα πουλί έχει κοκκιδίωση;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης fersis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

fersis

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
118
Πόλη
Δράμα
Μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα πουλί έχει κοκκιδιασι χωρίς να χάσουμε κάποιο νεοσσό;
 
Μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα πουλί έχει κοκκιδιασι χωρίς να χάσουμε κάποιο νεοσσό;
Αυτά είναι τα συμπτώματα της ασθένειας.
  • Διάρροια πράσινου ή και λευκού χρώματος
  • Διογκωμένα έντερα και συκώτι
  • Ανορθωμένο πτέρωμα
  • Ανορεξία
  • Υπνηλία
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Αδυνάτισμα
Ανάλογα με τα στάδια της, εμφανίζονται και αυτά. Κάποτε κάποια, και κάποτε όλα. Αν έχεις διαπιστώσει ότι το πουλάκι ασθενεί, ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ. Αν ασθενήσει κατά την διάρκεια της ανατροφής των νεοσσών το απομακρύνεις αμέσως, και αναλαμβάνεις ο ίδιος το τάισμά τους.
 
Ευχαριστώ πόλη Μάκη για τις πληροφορίες που μου δίνεις κατά καιρούς.

Την σαλμονέλα δεν μπορούμε να την μπερδέψουμε με κοκκιδιαση; Το λέω αυτό γιατί μου είπανε ότι τ συμπτώματα είναι περίπου ιδία.
 
και η κοκκιδίωση και η Σαλμονέλωση το E-Coli, οι σταφυλόκοκκοι και διάφορες άλλες ασθένειες από βακτήρια, έχουν σχεδόν τα ίδια συμπτώματα. Ακόμα και μερικές ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Την κατάλληλη θεραπεία θα τη βρεις μόνο αν γίνει βακτηρική καλλιέργεια σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν βρήκα στην Ελλάδα ένα εργαστήριο που να το κάνει αυτό. Μόνο στη Θεσσαλονίκη άκουσα ότι υπάρχει κάποιο.

Γι αυτό, πολλές φορές αν το πουλί δείχνει να μην είναι καλά, οι πιο πολλοί εκτροφείς δίνουνε κάποια φάρμακα για κοκκιδίωση επειδή αυτήν γνωρίζουν περισσότερο.
 
Δεν είναι πληροφορίες μόνο για σένα, αλλά για όλους όσους. Απλά, μια εύστοχη ερώτηση μπορεί να γίνει αφορμή για μια πολύ γενικότερη και χρήσιμη συζήτηση.

Η διάγνωση είναι το πρώτο και σπουδαιότερο πράγμα για την γρήγορη ίαση κάποιου πουλιού. Μόνο κάποιος που έχει σπουδάσει το αντικείμενο μπορεί να δώσει κατευθύνσεις με "υπογραφή". Οι συμβουλές και οι συζητήσεις μέσα στο φόρουμ πρέπει να έχουν στην σκέψη μας το "βάρος" που τους αξίζει και βέβαια δεν είναι ποτέ ιατρικές γνώμες.

Υ. Γ το πόστ γράφτηκε χωρίς να έχω διαβάσει την παραπάνω απάντηση του Αλέξανδρου.
 
Αφού όλες οι εντερικές παθήσεις μοιάζουν μετάξι τους η θεραπεία που ακολουθούμε είναι αυτή για την συχνότερη ασθένεια και αν δεν δούμε βελτίωση κάνουμε άλλη;

Το ινστιτούτο και να υπάρχει θα είναι αρκετά δύσκολο να πάω γιατί απέχει 60 χιλιόμετρα.

Το πουλιά που είναι άρρωστα είναι είναι ένα καναρινί αρσενικό, έχει πρησμένη κοιλιά χωρίς να διακρίνονται έντερα και πρησμένο συκώτι. Το άλλο καναρινι έχει πρησμένο συκώτι και πρησμένα έντερα.

Ευχαριστώκαι συγνώμη αν σας κούρασα.
 
Το προηγούμενο ερώτημα λύθηκε. Διάβασα ότι το chevi-kok είναι και για σαλμονέλα.

Αν κάνω θεραπεία για κοκκιδια, το πουλί μπορεί να ξανακυλίσει μετά από την θεραπεία, κολλώντας από τις κουτουλιές του;
 
Αν κάνω θεραπεία για κοκκιδια το πουλί μπορεί να ξανακλείσει μετά από την θεραπεία από τις κουτουλιές του;
Από ότι έχω ακούσει αν έχει ασθενήσει είναι επιρρεπές. Πάντως προληπτικά για τα εντερικά μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή μίγμα από βασιλικό-θυμάρι και ρίγανη, το οποίο προληπτικά και όχι θεραπευτικά έχει θετικά αποτελέσματα και έχει αναλυθεί στο φορουμ στο παρελθόν. Προληπτική θεραπεία για κοκκιδίωση.
 
Να κάνω την θεραπεία κανονικά 7 μέρες και μετά να ξανά κολλήσει από κάποια μολυσμένη κουτσουλιά η από κάτι που ηρθε σε επαφή με κουτσουλιες
 
Αν κάνω θεραπεία για κοκκιδια το πουλί μπορεί να ξανακλείσει μετά από την θεραπεία από τις κουτουλιές του;
Υποθέτω εννοείς "ξανακυλίσει" ή "ξανακολλήσει"...

Θεωρώντας σαν δεδομένο ότι διατηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής, προς αποφυγή του να "ξανακολλήσει" (είναι σύνθετο ζήτημα), νομίζω ότι έχει να κάνει με την μη σωστή αποθεραπεία. Δηλαδή, κανονικά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μεγάλο κύκλο αποθεραπείας. Είναι ευκολότερο να θεραπευτεί το αρχικό αίτιο, από το να αποκατασταθεί η εντερική ισορροπία (χλωρίδα).

Συνηθίζω να παρακολουθώ το πεπτικό σύστημα των πουλιών για αρκετό διάστημα μετά την χορήγηση αντιβιώσεων. Έχω καταλήξει στην άποψη ότι ο πραγματικός χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μεγάλος.

Εάν μιλάμε για καρδερίνα ή φανέτο ξεπερνάει το 2μηνο. Η εξωτερική καλή όψη, δεν είναι απόδειξη ότι το ίδιο συμβαίνει εσωτερικά. Κάτι το οποίο συμβαίνει & πριν την αρχική διάγνωση για αρρώστια. Όλα αυτά εμπειρικά, γιατί από πτηνίατρο στα Γιάννενα...

Άρα εάν κάποιος θελήσει να επέμβει "προληπτικά", θα πρέπει να σκεφτεί ότι πέρα από την αυτοννόητη καταπόνηση του πουλιού, ίσως μπαίνει σε έναν κύκλο που δε θα μπορεί να βγεί. Είναι κάτι αντίστοιχο της πρασινάδας. Είναι άριστη, εάν μπορείς να αντιμετωπίσεις ενδεχόμενα εντερικά. Ειδάλλως ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται.
 
Πολύ καλή ερώτηση.

Αυτό που εμείς λέμε κοκκιδίωση είναι μια αρρώστια που γίνεται όταν το πουλί έχει αυξημένο αριθμό κοκκιδίων στα κόπρανα. Τα κοκκίδια είναι παράσιτα που ζουν μέσα στα έντερα του πουλιού. Κολλάνε στα τοιχώματα του εντέρου και σιγά σιγά ανοίγουν τρύπες στα έντερα. Τα κοκκίδια χρειάζονται κυρίως τη Βιταμίνη B, που παίρνουν από το σώμα του πουλιού.

Εμείς για να κάνουμε θεραπείες χρησιμοποιούμε διάφορα φάρμακα (αντιπαρασιτικά). Αυτά τα φάρμακα έχουν διαφορά στον τρόπο που ενεργούν.
  1. Έχουμε φάρμακα που αποβάλουν τα κοκκίδια από τα έντερα και τα μεταφέρουν στο περιβάλλον. Όμως, τα κοκκίδια δεν πεθαίνουν με το φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι όσο κάνω τη θεραπεία, δεν πρέπει να δίνω Βιταμίνη B γιατί αυτή θα δυναμώσει τα παράσιτα και η θεραπεία θα γίνει πιο δύσκολη. Επίσης, πρέπει να καθαρίζουμε την κλούβα κάθε δυο μέρες. Τόσο καιρό χρειάζονται τα αυγά των κοκκιδίων για να γίνουν πάλι κολλητικά. Ένα από αυτά είναι το ESB3 30%.
  2. Εχουμε φάρμακα που σκοτώνουν τα κοκκίδια. Αυτά τα φάρμακα μπορούμε να τα δίνουμε μαζί με πολυβιταμίνες, γιατί τα νεκρά κοκκίδια δεν καταναλώνουν πια τη βιταμίνη B. Και σε αυτή την περιπτώσει καλό είναι να διατηρούμε καθαρή την κλούβα, αν και τα νεκρά παράσιτα δεν μπορούν να γίνουν κολλητικά. Ένα από αυτά τα φάρμακα είναι το BAYCOX.
Τώρα μπορείς να δώσεις την απάντηση στην ερώτηση μονος σου. Ανάλογα με το φάρμακο που χρησιμοποιήσεις ΜΠΟΡΟΥΝ να κολλήσουν τα πουλιά αμέσως πάλι ή και ποτέ.
 
Μήπως ξέρετε σε πια από τις δύο κατηγορίες ανήκει το chevi-kok;

Σε περίπτωση που υπάρχουν κάπου μολυσμένες κουτσουλιες, ποσό καιρό αντέχουν τα κοκκιδια; Τα άρρωστα πουλιά τα απομάκρυνα από το κοπάδι αλλά φοβάμαι και για τα υπόλοιπα πουλιά.
 
το sulfa σε πια κατηγορια ειναι;
To sulfa einai Antibiotiko kai stin kategoria san to ESB 30. An eisai siguro to pouli exei kokkidiosei, kalitero na dinis antiparasitiko kai oxi antibiosei. Ta thelefteo 4-5 xronia stamatisane na dinoune SULFONAMIDE gia kokkidiosei. Gia Salmonelles kai ales arosties pou ksekinisoune apo bakteries einai entaksi.

Μήπως ξέρετε σε πια από τις δύο κατηγορίες ανήκει το chevi-kok;
To CHEVI-KOK einai farmaka pou einai eleftheros sto emporio. Exei poli mikro dosi apo Sulfonamide. Apo afto pou brika einai stin idia kategoria me to ESB 30. Ta kokkidia den pethenoune.

Ta ayga tis kokkidias ekso apo to soma tou pouliou ( Kotsilies ) boroune na zoune mexri ena xrono.
 
  • Like
Αντιδράσεις: fersis
Πώς θα προστατέψω την εκτροφή μου από τα μολυσμένες κοτσουλιες υπάρχει κάποιο απολυμαντικό; η θα έχω συνεχεία τον φόβο μήπως κάποιο πουλί έρθει σε επαφή με κάποιο αυγό.
 
To kalitero apo ola einai ...katharotita...katharotita...

An allaseis kathe 2-3 meres tin strothi meza stis kloubes ( Brionidi, Amo, Karti ) den einai efkolo na piasoune kokkidia. Kamia trofi sto edafo. Kathemerini alagei tou nerou. Extra siskebi me ixnostixia, gia na min psaksoune gia ixnostixia sto pato tis zefgarostras/kloubas.
 
Καλημερα σε ολους, εγω κανω προληπτικα θεραπεια με sb3 μια φορα το χρονο μετα την πτεροροροια, γιατι για εμενα μετραει η προληψη και οχι η πραγματικη θεραπεια, αφου νοσησει το πουλι και μετα. Τωρα τα αγριοπουλα (νεοσσοι) θελουν οπωσδηποτε
sb3 στον 1 μηνα με 1 & μισο της ζωης τους και το διαπιστωσα περσι στα φλωρια, στα εικοσι που εβγαλα εχασα τα 12 το εγκεφαλικο μου χτυπουσε την πορτα και ολα αυτα μεσα σε μια εβδομαδα. Την απαντηση στο προβλημα μου την εδωσε ενα ντοκιμαντερ στο Σκαι. Ετσι καταφερα να κρατησω τα οκτω.Φιλικα Τεο
 
Θεόδωρε, καλημέρα.
Εκτός από τα φλώρια σε τι άλλα πουλιά αναφέρεσε;
Το ντοκυμαντέρ του Σκάϊ τί ανέφερε;
*Άκυρη η πρώτη ερώτηση,
δεν είδα ότι αρχικώς αναφέρεσε σε όλα τα αγριοπούλια.
 
Χαρη,το ντοκιμαντερ μιλουσε για τα γερακια στο Dubai εκτροφη- διαχειριση, αυτο που εδειξε σε καποια φαση ειναι οτι και αυτα πασχουν απο κοκκιδια κτλ. και ο εκτροφεας ανεφερε οτι πρεπει να γινεται η θεραπεια στο μηνα επανω απο την ωρα που εγκαταλειπει τη φωλια. Μιλαω για νεοσσους γιατι νε μεν εκτροφης αλλα δεν παυουν να ειναι αρχεγονα. Το εφαρμοσα και δοξα το θεο μου εμειναν 8 φλωρια. Στην πορεια ρωτησα φιλο κτηνιατρο και μου απαντησε οτι το ιδιο ισχυει και στα σκυλια, δινουν μαλλοξ στα κουταβακια. Στα πουλια sb3, αυτο χρησιμοποιω εγω,υπαρχουν και αλλες μαρκες.Φιλικα Τεο
 
Back
Top