Γενικά Πως να αποκωδικοποιήσω το δακτυλίδι του Αμαζονίου μου;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης spiridon
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα
Ξέρει κάποιος να μου πει πως μπορώ να αποκωδικοποιήσω το δακτυλίδι του Βενεζουέλανου παπαγάλου μου Amazona amazonica?
1101 0207 H
Ψάχνω τον εκτροφέα για τα χαρτιά του πουλιού.Ειμαι Ελβετία και θα μου το πάρουνε από την κατοχή μου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Καλημέρα,

Το δακτυλίδι 1101 0207 H δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, καθώς δεν πρόκειται για δαχτυλίδι επίσημου συλλόγου εκτροφέων που υπάγεται σε σύστημα κοινής κωδικοποίησης (COM), ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για δαχτυλίδια που δεν προέρχονται από αναγνωρισμένο σύλλογο.

Αν το πουλί προερχόταν από Έλληνα εκτροφέα μέλος επίσημου συλλόγου, τότε το δαχτυλίδι θα έφερε τον κωδικό του συλλόγου και ο αριθμός θα μπορούσε, μέσω του ίδιου του συλλόγου, να οδηγήσει στον εκτροφέα του πουλιού.

Αν υπάρχει η δυνατότητα, επικοινώνησε με το άτομο από το οποίο αποκτήθηκε το πουλί, μήπως μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευσή του ή για το αν υπήρχαν αρχικά συνοδευτικά έγγραφα.

Δυστυχώς, το δαχτυλίδι από μόνο του δεν αρκεί για να αποδειχθεί νόμιμη προέλευση ή να εκδοθούν εκ των υστέρων έγγραφα, κάτι που οι ελβετικές αρχές αντιμετωπίζουν πράγματι πολύ αυστηρά, ειδικά για είδη CITES όπως η Amazona amazonica.

Το πουλί το πείρα το 2020/11 από το Quiko αεροδρόμιο με απόδειξη και το νούμερο δακτυλιδιου στο τιμολόγιο.Ποιος είναι υποχρεωμένος να με δώσει χαρτιά εκτροφέα κτλ. ή δεν είναι;Και μου είπανε ότι στην Ευρώπη είναι ελεύθερη η μετακίνηση και πώληση χωρίς τις CITES χωρίς χαρτιά ειδικά όποτε αυτοί δεν είχανε λόγο για παραπάνω.Ισχυει αυτό ή έπρεπε να με δώσουνε κατι.Επιπλεων έπρεπε να βγάλω διαβατήριο παπαγάλου ή χωρίς τα υπόλοιπα χαρτιά δεν θα γινότανε δηλαδή μόνο με ένα τιμολόγιο;
Θα χάσω το πουλί είμαστε πολύ δεμένοι και χάλια ψυχολογικά.
Ευχαριστώ

Και μου είπανε ότι στην Ευρώπη είναι ελεύθερη η μετακίνηση και πώληση χωρίς τις CITES χωρίς χαρτιά

χαιρετισματα.. ..προκειμενου να πουλησουν μαλλον λενε οτι να ναι...
αποδειξη απο τοτε αν υπαρχει δεν λεει τιποτα γιατι απλα το δαχτυλιδι ειναι εμπνευσης μαλλον του εκτροφεα.
Δεν αντιστοιχει οπως σωστα ειπε ο σταυρος σε "τυποποιημενη" μορφη αρα οι ελβετοι δεν θα δεχθουν κατι τετοιο.
μονο αν φαινεται η ημερομηνια οτι ειναι απο τοτε ισως εχεις αλλη μεταχειριση
οι περιορισμοι που ισχυαν τοτε(δεν τους γνωριζω) ισως δεν ειναι ιδιοι με τωρα
παντως ο μονος που μπορει να σε βοηθησει πεα απο την θεα τυχη ειναι ο πωλητης.

"CITES II" refers to Appendix II of CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), which lists species whose trade must be controlled to prevent them from becoming endangered, but aren't necessarily threatened yet; it allows trade with export permits, ensuring sustainability, unlike Appendix I (extinct in wild) or Appendix III (nationally protected).

Key aspects of CITES Appendix II:
  • Purpose: Regulates trade in species not immediately threatened but vulnerable to over-exploitation (e.g., some cacti, parrots, alligators).
  • Trade Status: International trade is permitted but requires an export permit from the exporting country.
  • Sustainability: A "non-detriment finding" (NDF) from a scientific authority ensures exports won't harm the wild population.
  • "Look-alike" Species: Also includes species that look similar to endangered ones, to prevent illegal trade in those.
  • Not Prohibited: It's a regulation system, not a ban; permits facilitate legal, monitored trade.

In short:
CITES II means "Controlled Trade for Survival" – trade is allowed but closely monitored to keep species from reaching extinction.

@spiridon Νομίζω ότι σε επίπεδο νομοθεσίας, τα πράγματα δεν είναι όπως σου ειπώθηκαν τότε. Η Amazona amazonica είναι είδος CITES (Παράρτημα Β) και, ανεξάρτητα από το αν η αγορά έγινε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νόμιμη κατοχή και μετακίνηση προϋποθέτει επίσημα έγγραφα προέλευσης. Το τιμολόγιο και το δακτυλίδι, ακόμη κι αν αναγράφονται σωστά, δεν υποκαθιστούν τα έγγραφα CITES.

Το ότι σου ειπώθηκε πως "στην Ευρώπη είναι ελεύθερη η πώληση χωρίς χαρτιά" δεν ισχύει για τα είδη CITES. Ειδικά η Ελβετία, παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, εφαρμόζει πολύ αυστηρά τη σχετική νομοθεσία και δεν αποδέχεται την απουσία εγγράφων, ακόμη κι αν η αγορά έγινε νόμιμα σε άλλη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το "διαβατήριο παπαγάλου", αυτό δεν μπορεί να εκδοθεί χωρίς τα βασικά έγγραφα προέλευσης, άρα μόνο με τιμολόγιο δεν θα μπορούσε να γίνει.

Το κρίσιμο σημείο τώρα είναι να δεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές, αν υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης του φακέλου εκ των υστέρων, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται και σε άλλες όχι. Εκεί δυστυχώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς αποτέλεσμα.

Ποιος είναι υπεύθυνος να ελέγχει όταν ένα πουλί σαν το δικό μου που ανήκει στο CITES II γίνεται εισαγωγή από έμπορο από πχ Βουλγαρία ή Τσεχία στην Ελλάδα; Και πες ότι είναι έλληνας ο παράνομος εκτροφέας και το πουλάει σε ένα κατάστημα ποια είναι η διαδικασία; Από που περνούνε όλοι αυτοί τα επίσημα έγγραφα και τις σφραγιδες;Και ο καταστηματάρχης που το πούλησε σε εμένα ποιος θα έπρεπε να τον ελέγξει πχ CITES Θεσσαλονίκης;Δηλαδή περνουνε έγκριση χωρίς πραγματικά τα είδη CITES II που εισαγωνται ή πωλούνται να τα βλέπουνε από κοντά αν πράγματι είναι αυτά που υπογράφονται;
Ρωτάω γιατί τώρα προσπαθώ να με καταλάβουνε εδώ στην Ελβετία ότι δεν έκανα τίποτα σκόπιμα παράνομο και μηπωσ ευαισθητοποιηθούνε και μου αφήσουνε να το κρατήσω.Εχω προθεσμία άλλες 20 ημέρες και προσπαθώ να τους πίσω ότι το σύστημα ελέγχου στην Ελλάδα είναι σαθρό και ότι εγώ σαν πολίτης και φιλόζωος δεν μπορώ σαν καταναλωτής να βρω το δίκαιο μου σε μια αλυσίδα διαδικασίας μη σωστής ή νόμιμης.

Η ευθύνη ελέγχου για είδη που υπάγονται στο CITES Παράρτημα ΙΙ δεν ανήκει στον τελικό αγοραστή, αλλά στο κράτος και στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες σε κάθε στάδιο της διακίνησης. Όταν ένα πουλί εισάγεται στην Ελλάδα από άλλη χώρα, ο έλεγχος των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μέσω της επίσημης διαδικασίας CITES από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης και της χώρας εισαγωγής.

Αν ένα πουλί προέρχεται από παράνομη εκτροφή και διοχετεύεται σε κατάστημα, η ευθύνη βαρύνει τον εκτροφέα και τον επαγγελματία που το διαθέτει στην αγορά. Ο καταστηματάρχης οφείλει να διαθέτει τα προβλεπόμενα έγγραφα και υπόκειται σε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές της περιοχής του.

Στην πράξη, οι έλεγχοι βασίζονται κυρίως στα έγγραφα και όχι σε φυσική επιθεώρηση κάθε ζώου, κάτι που αποτελεί γνωστή αδυναμία του συστήματος διεθνώς. Αυτό όμως δεν μεταφέρει την ευθύνη στον ιδιώτη αγοραστή, ο οποίος ενήργησε καλόπιστα και δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη διοικητική αλυσίδα.

Αυτά σου τα λέω με βάση τους γνωρίζω προσωπικά και την εμπειρία που έχω από αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν είναι νομική γνωμάτευση ούτε επίσημη θέση κάποιας αρχής, απλά σου το λέω για να γνωρίζεις το γενικό πλαίσιο. Για πιο ασφαλείς πληροφορίες θα πρέπει να ρωτήσεις κάποιον δικηγόρο.

Back