Φροντίδα Πως να πλένω ταΐστρες - ποτίστρες;

Εντωμεταξυ, ποτιστρες ταϊστρες τα πλένω με ενα πλαστικο σφουγγαρι και υγρο πιάτων. Ειναι αρκετο αυτο η μπορώ να χρησιμοποιησω κατι αλλο. ( πχ ''σαμπουαν'' μπεταντιν. )
Εγώ τα δικά μου τα πλένω με πολύ ζεστό νερό κάθε μέρα (τις ποτίστρες ιδίως) και 1 φορά την εβδομάδα τα μουλιάζω για 2-3 ώρες σε νερό με ξύδι λευκό, μετά ξεπλένω, στεγνώνω και πάλι από την αρχή) Γενικά, το καλύτερο και το πιο ασφαλές είναι το ξύδι με το νερό, από ότι δείχνει η πράξη.
 
Thanks θα το ακολουθησω . Και γω καθημερινα τα πλενω με υγρο πιατων ως τωρα κρυο νερο και πλαστικο σφουγγαρι
Απλά μερικές φορές μπορεί να μην ξεπλένεται καλά το υγρό και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, ενώ το ξύδι εξατμίζεται αμέσως και κάνει πολύ καλή απολύμανση. Το ίδιο διάλυμμα (ξύδι + νερό) χρησιμοποιώ και για πατώματα και για τζάμια πλέον) Μόνο το μπάνιο καθαρίζω με απορρυπαντικά, αφού είναι απαγορευμένη ζώνη για τα φτερωτά διαβόλια
 
Nερό και ξύδι όπως σου είπαν, το υγρό πιάτων είναι "επικίνδυνο" υπό την έννοια ότι μπορεί να μην ξεπλυθεί έστω μια φορά και να δημιουργηθεί θέμα. Γενικά η Νόρα δεν χρησιμοποιεί καθαριστικά με χημικά πουθενά πλεον στο σπίτι, ουτε καν για το σφουγγάρισμα γιατί τα παπαγαλάκια ενδέχεται να πάνε παντού.
 
Παιδιά το ξύδι γιατί το βάζετε;

Εχει την φημη οτι δρα εναντια σε καποια βακτηρια και μικροβια Σταυρο.
Βεβαια κανεις απο εμας δεν εχει αποδειξεις περι αυτου ή περι του αντιθετου!

Σιγουρα καθαριζει τις ποτιστρες απο τα αλατα!
 
Γι' αυτο που είπαν τα παιδιά, συν μία προσθήκη, μου αρεσει να βλεπω τον Ερνέστο να κανει τούμπες και ακροβατικα τσιρίζοντας όποτε βλέπει το μπουκαλι του ξυδιού (μη ρωτήσετε γιατί δεν ξέρω, το ίδιο κανει και με το μπουκάλι του νερού και φαίνεται να το διασκεδάζει ακατάσχετα, περα απ' τα "νεύρα" που δείχνει)
 
Το μόνο που κάνει το ξύδι στο περιβάλλον που βρίσκεται και φυσικά για όσο είναι ενεργό με βάση το χρόνο, την αραίωση και ένα σωρό άλλους παράγοντες, είναι να δημιουργεί οξύτητα. Δηλαδή να κατεβάζει το ph κάνοντας το πιο όξινο.

Οι συνέπειες αυτής της δράσης του έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε κάποια μικρόβια των οποίων η επιβίωση γίνεται όταν οι τιμές που ph πέφτουν κάτω από τις ~4 μονάδες.

Το θέμα όμως είναι ότι, ένα περιβάλλον με ph κάτω των 4 μονάδων δεν είναι αφιλόξενο για όλα τα είδη των μικροβίων (ούτε καν για τα μισά απ' αυτά που υπάρχουν) και ότι δεν είναι απόλυτο θα ΣΚΟΤΩΣΕΙ όλα τα είδη των μικροβίων που γίνονται ευαίσθητα σε όξινο περιβάλλον.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η οξύτητα να παραμένει ΜΟΝΙΜΑ σε πολύ πολύ χαμηλό επίπεδο. Όπως καταλαβαίνετε, το να βάλουμε λίγο ξυδάκι μέσα στο νερό που πρόκειται να πλένουμε κάτι επειδή θέλουμε να απαλλαγούμε από τα μικρόβια, δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα.

Επομένως, το ξύδι ως απολυμαντικό λειτουργεί πολύ καλά μόνο ως ενισχυτικό της ψυχολογίας μας. Για όσους στοχεύουν σε πραγματική απολύμανση και ειδικά για όσους δεν αν αντέχουν τη μπόχα του, θα πρότεινα κάποιο ήπιο χημικό απολυμαντικό της επιλογής τους.
 
@Stavros μπορεί να είναι ακριβώς οπως τα λες και να εχουμε να κάνουμε με placebo effect παντως στα αλατα στις ποτιστρες κενου και μπιλιας κανει θαύματα!

Καθαρισμα με ατμο ως η οικολογικοτερη λυση;
 
παντως στα αλατα στις ποτιστρες κενου και μπιλιας κανει θαύματα!
Έχεις δίκιο, ήθελα να το συμπληρώσω στο μήνυμά μου αλλά το ξέχασα. Τα οξέα του ξυδιού αντιδρούν με τις βάσεις (άλατα) και έτσι εξουδετερώνονται και τα δύο. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να φεύγουν τα άλατα με ένα απλό ξέπλυμα με νερό.

Χρησιμοποιούμε το ξύδι πολύ συχνά στο σπίτι για τον καθορισμό της καφετιέρας, του μπάνιου και γενικά οπουδήποτε υπάρχουν άλατα.

Επίσης, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το λευκό ξύδι καθαρίζει καλύτερα. Το πλεονέκτημα του λευκού ξυδιού είναι ότι δεν βάφει, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιούμε άφοβα σε σημεία που θέλουμε να αποφύγουμε την πιθανότητα να χρωματιστεί μια επιφάνεια από τη χρήση του κλασικού ξυδιού.
 
Διάλυμα χλωρίνης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;
[automerge]1568350980[/automerge]
Η αν υπάρχει κάποιο διάλυμα χλωρίου για αυτή την δουλειά.
(Απολύμανση μαγειρικών σκευών).
[automerge]1568351236[/automerge]
Κάτι τέτοιο κάνει;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Διάλυμα χλωρίνης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;
Μπορούμε σε μια αναλογία 1/10 αν θυμάμαι καλά (διορθώστε με). Πολύ καλό ξέπλυμα στη συνέχεια και μετά το σκούπισμα, καλό θα είναι να μείνουν τα σκεύη για λίγο στον καθαρό αέρα.

Η αν υπάρχει κάποιο διάλυμα χλωρίου για αυτή την δουλειά.
Γνωρίζω τα Ambioseptyl, Desinfectans, Bactazol και άλλα που δυστυχώς δεν μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό.
 
Εγώ έχω δύο ποτίστρες που τις εναλλάσσω περίπου κάθε βδομάδα. Τη βρώμικη τη βάζω στο πλυντήριο πιάτων και τελειώνει η ιστορία. Δεν ξέρω αν τα πλαστικά από τις ποτίστρες κάνουν για πλυντήριο πιάτων, αλλά κάπου εδώ στο φόρουμ νομίζω είχα διαβάσει ότι δεν υπάρχει θέμα.
 
Back
Top