Φροντίδα Πόσο καιρός χρειάζεται για budgie να εξοικειωθεί

Fourfourina

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιαν 2023
Μηνύματα
49
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα! Εμείς έχουμε το παπαγαλάκι που του λείπουν τα ακροδάχτυλα, (βλ παλαιότερο ποστ με ΑΜΕΑ παπαγαλάκι).
Αυτό μας έχουν πει οτι ειναι περίπου 10 μηνών, και θέλω να ρωτήσω τους πιο έμπειρους, υπάρχει περίπτωση το
πουλάκι να εξοικειωθεί μαζί μας? Ή έστω να μη μας φοβάται?Και αν ναι, αυτό μιλάμε για πολύ καιρό? Καταλαβαινω οτι εξαρτάται απο τον χαρακτήρα του και απο τις προσπάθειες μας, απλά με απασχολεί το θέμα της ηλικίας του και των συνθηκών που μεγάλωσε. Μεγάλωσε μόνο του γενικώς σε μια αποθήκη, πρέπει να είχε
λίγη συναναστροφή με ανθρώπους γενικά. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να του μιλάμε, προσπαθούμε να μειώνουμε λίγο την απόσταση,
είμαστε σε χαμηλότερο επίπεδο-το έχουμε ψηλά το κλουβί για να μην φοβάται και λόγω γάτας-, προς το παρόν μόνο αν του μιλάμε
από μακρυά ή αν του σφυρίζουμε ψιλοανταποκρίνεται.Με το που πλησιάζουμε λίγο αρχίζει να αναπνέει πιο γρήγορα ή και να πετάει μέσα
στο κλουβί. Και έχω παρατηρήσει ότι όταν το κοιτάμε φοβάται πιο πολύ, όταν είναι αλλού το βλέμμα είναι πιο ήρεμο.
Παρεπιπτόντως δεν είμαι σίγουρη οτι είναι πέταγμα..Δεν ξέρω δηλ αν ξέρει να πετάει κανονικά, καθώς μια δυο φόρες που το
έχω παρατηρήσει, φαίνεται οτι είναι τυχαίες οι κινήσεις του. Δηλ, δεν πάει κατευθείαν στις πατήθρες και δεν πάει κ όλες. Και δεν ανεβαίνει στα κάγκελα.Υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει να πετάει?
Δεν κάνει γενικά κ πολλά πράγματα.
Επίσης, μπανιέρα να του βάλω? Δεν του έχουν κάνει ποτέ μπάνιο απ' όσο γνωρίζω..θέλει πρώτα να εξοικειωθει, αν εξοικειωθεί, κ μετά να του τη βάλουμε?
Ακόμα, πήρα την prestige για τροφή, μέχρι τώρα έτρωγε χύμα από το πετσοπ, η αλλαγή πρέπει να γίνει σιγά σιγά -κ αν ναι, πως γίνεται αυτό -ή δεν υπάρχει θέμα? (διάβασα ενα ποστ για κάποια παπαγαλακια που πεθάναν απο ασιτία λόγω αλλαγής για αυτό ρωτώ)
Τέλος, κ συγγνώμη για το κατεβατό, αν του ανοίξουμε το πορτάκι να βγει λίγο έξω (με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις εννοείται), θα το βοηθήσει να μας εμπιστευτεί, να εξοικειωθεί με τον χώρο ή θα τα κάνουμε χειρότερα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων κ ζητώ κ πάλι συγγνώμη για το κατεβατο
 
ειναι περίπου 10 μηνών, και θέλω να ρωτήσω, υπάρχει περίπτωση το
πουλάκι να εξοικειωθεί μαζί μας? Ή έστω να μη μας φοβάται?Και αν ναι, αυτό μιλάμε για πολύ καιρό?
Όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του.
Σίγουρα όσο πιο μικρό είναι τόσο πιο εύκολα και γρήγορα εκπαιδεύεται, όμως και η ηλικία των 10 μηνών δεν είναι απαγορευτική.
Το γεγονός ότι το πουλάκι δεν είχε άμεση επαφή με ανθρώπους έως τώρα δυσκολεύει λίγο την προσπάθεια για την εξημέρωση του.
Επίσης η παρουσία της γάτας είναι ανασταλτικός παράγοντας, και του δημιουργεί επιπρόσθετο στρες.
Φρόντισε να του μιλάς με ήρεμο τρόπο, και να το πλησιάζεις με αργές και σταθερές κινήσεις.
Ξεκίνησε την εκπαίδευση του με την αγαπημένη του λιχουδιά (όπως τσαμπί κεχρί) στην αρχή έχοντας το χέρι σου έξω απ' το κλουβί
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και αφού καταλάβεις ότι αρχίζει να σε εμπιστεύεται μπορείς να βάλεις το χέρι σου μέσα στο χώρο του (στο κλουβί του) και να το παροτρύνεις μέσω της τροφής να έρθει κοντά σου.

Και δεν ανεβαίνει στα κάγκελα. Υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει να πετάει?
Ίσως επειδή έχει πρόβλημα με τα πόδια του, αποφεύγει το σκαρφάλωμα.
Υπάρχει η περίπτωση να μην έχει πετάξει ποτέ εκτός κλουβιού, με αποτέλεσμα να μην έχουν δυναμώσει όσο πρέπει τα φτερά του, όχι να μην ξέρει να πετάει

Επίσης, μπανιέρα να του βάλω?
Βεβαίως, το μπάνιο στα πτηνά είναι απαραίτητο.
Εάν δεν μπαίνει σε μπανιέρα μπορείς να το ψεκάσεις απαλά εσύ από μια απόσταση 30-40 εκατοστών, αφού πρώτα αφαιρέσεις τις τροφές από το κλουβί.

αν του ανοίξουμε το πορτάκι να βγει λίγο έξω (με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις εννοείται), θα το βοηθήσει να μας εμπιστευτεί, να εξοικειωθεί με τον χώρο ή θα τα κάνουμε χειρότερα?
Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και αυτό, ίσως όχι ακόμη, μόλις θα αρχίσει να σας εμπιστεύεται καλύτερα, φυσικά χωρίς την παρουσία του γάτου.😾
 
@Vada
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση
-Ακόμα δεν τρώει τίποτα άλλο, του έχουμε δώσει κ κεχρί και φρούτα, τίποτα.
-Αυτό με το ψέκασμα δεν θα το τρομάξει? Θέλω να πω μέχρι που το πάμε, μέχρι που δοκιμάζω τον φόβο του? Όταν πλησιαζουμε φεύγει, πεταρίζει αλλού, καμιά φορά χτυπιέται κιόλας στα κάγκελα. Ρωτώ, γιατί είμαι κ άσχετη, κ κάπου είχα διαβάσει οτι μπορεί κ να πάθουν ανακοπή από τον τρόμο.
-Ο γάτος δεν μπορεί να το φτάσει με τίποτα. Κ μέρα με τη μέρα, όλο κ αδιαφορεί για το πουλί κ φαίενται πως κ αυτό έχει λίγο συνηθίσει. Δηλαδή, οταν ανεβαινει πχ στο τραπέζι ο γάτος, λίγο πιο ψηλά κ κοιτάει προς το πουλι, πλέον δεν αγχώνεται αυτό. Εννοείται ότι όταν ερθει η στιγμή να βγει από το κλουβί θα είανι σε άλλο δωματιο κλεισμένο το γατί
Και να εκμεταλλευτώ λίγο κ το χρόνο σας, να ρωτήσω λίγο για το σκέπασμα για τον ύπνο. Δεν το σκεπάζουμε, αλλά αυτό σημαινει οτι έχει λιγότερες ώρες ύπνου. Το να αρχίσουμε να το σκεπαζουμε τώρα, είναι σώφρον? Και αν ναι, πρακτικά, απλά βάζουμε ένα σκουρο πανί πάνω από το κλουβί?
Ευχαριστώ κ πάλι για τον χρόνο σας
 
-Ακόμα δεν τρώει τίποτα άλλο, του έχουμε δώσει κ κεχρί και φρούτα, τίποτα
Μπορείς να δοκιμάσεις με ηλιόσπορους, που είμαι σίγουρος ότι τους τρώει.😛



-Αυτό με το ψέκασμα δεν θα το τρομάξει?
Πρώτα θα δοκιμάσεις με μπανιέρα, εφόσον βεβαιωθείς ότι δεν μπαίνει,θα
δοκιμάσεις το ψεκασμό.
Με αργές κινήσεις όχι απευθείας στο πουλάκι, θα δημιουργήσεις μία δέσμη νερού που θα πέφτει σαν μία απαλή βροχή επάνω του.
Στην αρχή μπορεί να τρομάξει, όμως γρήγορα θα το συνηθίσει.
Μην φοβάσαι δεν πρόκειται να πάθει ανακοπή από το ψεκασμό.

Ο γάτος δεν μπορεί να το φτάσει με τίποτα. Κ μέρα με τη μέρα, όλο κ αδιαφορεί για το πουλί κ φαίενται πως κ αυτό έχει λίγο συνηθίσει.
Μπορεί να περιμένει και την κατάλληλη ευκαιρία....
Δεν ξέρω, η παρουσία του γάτου στον ίδιο χώρο πιστεύω ότι είναι πηγή μόνιμου στρες για το budgie σου.
Ίσως να κάνω και λάθος, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που συμβιώνουν αρμονικά.

Δεν το σκεπάζουμε, αλλά αυτό σημαινει οτι έχει λιγότερες ώρες ύπνου. Το να αρχίσουμε να το σκεπαζουμε τώρα, είναι σώφρον?
Ο ύπνος στους παπαγάλους είναι σημαντικός παράγοντας για την ευζωία τους.
Όσο περισσότερο κοιμούνται τόσο λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς βγάζουν.
Το ιδανικότερο είναι να κοιμούνται με την Δύση και να ξυπνούν με την Ανατολή του ήλιου, σε ένα ήσυχο και σκοτεινό περιβάλλον.
Προσωπικά τους παπαγάλους μου τους σκεπάζω, έτσι τους έμαθα, νομίζω ότι έτσι κοιμούνται καλύτερα.
 
@Vada
-Να βάλω ηλιόσπορους αρχικά στην τροφή του να δω αν τους τρώει και μετά να δοκιμάσω στο χέρι? Ηλιόσπορους κλασικούς από το ξηροκαρπάδικο ανάλατους καθαρισμένους εννοείτε?
- Ε για τον γάτο, θα φανεί..καταλαβαινω αυτό που λέτε απόλυτα, ωστόσο ειναι μια συνθήκη του σπιτιού, δεν γίνεται να το αλλάξουμε αυτό
- Ναι τα έχω διαβάσει όλα για τον ύπνο τους στο φορουμ και στα άρθρα. Θα δοκιμάσω να το σκεπάσω. Το έχουμε κ στο σαλόνι, όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημερας μας εκεί, οπότε είναι κ κάπως δύσκολο να κοιμάται με τη δύση του ήλιου..

Ευχαριστώ πάρα πολύ κ πάλι!
 
@Fourfourina Καλησπέρα! Είναι καλά το πουλάκι; Έχει γίνει κάποια πρόοδος στην εκπαίδευσή του; Ξεκίνησε να τρώει τη νέα τροφή; Να δώσω και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες: Πρέπει να το πλησιάζετε αργά. Αλλιώς πάντα θα πεταρίζει. Για να φτάσει στο σημείο να βγει από το κλουβί του πρέπει να εκπαιδευτεί, δεν γίνεται χυμά στο κύμα και ιδιαίτερα με ΑΜΕΑ πουλάκι. Στο άλλο ποστ έχεις την διάταξη των πατηθρών. Οι συμβουλές για την τοποθέτησή τους ήταν σωστές αλλά παραλείφτηκε η συμβουλή να τις αντικαταστήσεις με ξύλινες γιατί αλλιώς μπορεί να πάθει αρθρίτιδα και η αντιμετώπισή της θα είναι πολύ δύσκολη στην κατάσταση που βρίσκεται το πουλάκι. Επίσης χρειάζεσαι πιστεύω κάτι σαν αυτό για να ξεκουράζει τα πόδια του. Δες και πώς αντιμετώπισε ο @ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 ένα καναρίνι σε παρόμοια κατάσταση:
 
@KONSTANTINOS MICHAIL
Καλησπέρα! ευχαριστώ πολύ για το μνμ, μόλις τώρα το είδα κ διάβασα για το καναρινάκι..
Φοβερός ο @ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7.
Λοιπόν με τη Φρουφρου δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος σε οτι αφορά την εκπαίδευσή της. Είναι φοβική μ εμάς
και δεν φαίνεται αυτό να αλλάζει. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα είμαι στο σπίτι μόνη μαζί της τα πρωινά και ασχολούμαι, αλλά τίποτα. Η μόνη ελάχιστη διαφορά που είδαμε ήταν όταν μετακομίσαμε πριν δύο μήνες και της αλλάξαμε θέση, την βάλαμε λίγο πιο χαμηλά και φάνηκε να της αρέσει, έγινε πιο ενεργητική. Με τον γάτο δεν υπάρχει φόβος πια,μπορεί να καθίσει κοντά στο κλουβί της, αυτός δεν της δίνει σημασία και αυτή το ίδιο, ούτε πετάγεται ούτε τρέμει κτλ.
Εδώ και μέρες της έχω τις πόρτες από το κλουβί ανοιχτές, δεν έκανε τίποτα, μέχρι σήμερα που αποφάσισα να βάλω κεχρί έξω από το κλουβί με μια πατήθρα. Και ξαφνικά την ακούω να πεταρίζει. Πέταξε στην αρχή πολύ καλά μόνη της, κελαηδούσε ήταν κουλ. Μετά φάνηκε να κουράζεται ή να φοβάται και άρχισε να χτυπάει εδώ κ εκεί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χτυπήσει στο τζάμι, έπεσε κάτω την πήρα κ την έβαλα μέσα στο κλουβί για να ηρεμήσει-με ήρεμες κινήσεις κτλ- αλλά βλέπω τώρα οτι έχει μαι σταγόνα αίμα στο χαλινό. Ανάμεσα εκεί που ενώνονται τα δυο μέρη του. Πήρα τηλ τον κ Σαντοριναίο, αλλά έχει κλείσει οριστικά- αυτό για ενημέρωση όλων στο φόρουμ. Είναι πιστεύετε κάτι σοβαρό?
-Σε οτι αφορά την τροφή που με ρωτήσατε, ναι τρώει την prestige κανονικά και κεχρί που και που. Έχει φάει λίγο καροτάκι και κάποια στικς τα οποία τα τσακίζει-μια φορά το μήνα της δίνω για λιχουδιά.
- Οι πατηθρες της είναι ξύλινες. Επισης, της πήρα κάτι ξυλάκια για το ράμφος, που φυσικά ούτε πλησίασε και τα στερέωσα μετά με το πλαστικό από τα στικ και τα έχει για πατήθρες, και μάλιστα κάθεται εκεί πιο πολύ και της αρέσει να κοιμάται κιόλας εκεί
Σας ευχαριστώ πολύ για το μνμ, ήταν πολύ βοηθητικό
[automerge]1704884748[/automerge]
Να και μια φώτο που την τράβηξα μόλις για να φανει το αίμα και να το αξιολογήσετε ώστε να την πάω στο γιατρό αν χρειάζεται
 

Συνημμένα

  • IMG_20240110_130155.webp
    IMG_20240110_130155.webp
    149,1 KB · Προβολές: 14
Τελευταία επεξεργασία:
Τραυματίστηκε. Καλή θα ήταν μια επίσκεψη στον γιατρό. Εννοώ σε κάποιον άλλο Θεσσαλονίκη γιατί δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό. Καλύτερα μην την αφήσεις ξανά να βγει έτσι έξω γιατί είναι όπως λες ΑΜΕΑ και μπορεί να πάθει κάτι... Ο γάτος να μην έχει πρόσβαση στον χώρο του κλουβιού όταν δεν είναι κάποιος στο σπίτι για να μην γίνει η Φρουφρού μια μάζα αίματος και φτερών (είναι όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πολύ κυκλοθυμικές και πονηρές οι γάτες). Επίσης, δεν ξέρω αν την ενοχλεί η συγκεκριμένη πατήθρα που κάθεται, αλλά ενοχλεί τον δικό μου γιατί "κρεμάει" λίγο από το βάρος τους. Η τροφή prestige (και η απλή και η premium) είναι εξαιρετική.
 
Back
Top