Φροντίδα Πόσο πρέπει να ζυγίζει ένα budgie;

Shadow9

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2020
Μηνύματα
203
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Τους τελευταίους μήνες έχω αρχίσει να ζυγίζω κάθε πότε τα παπαγαλάκια μου (budgie) και σήμερα συγκρίνοντας τα δεδομένα είδα πως πάχυναν λίγο.. Παρ' όλ' αυτά αν και έψαξα πάρα πολύ δεν έβγαλα ιδιαίτερη άκρη για το πιο είναι το φυσιολογικό βάρος για ένα ενήλικο budgie. Διάβασα πως είναι κάπου στα 25-60g, ωστόσο θέλω την γνώμη όσων έχουν budgie για να το σιγουρεύσω. Αυτά είναι τα γραμμάρια από το καθένα, από το σημερινό ζύγισμα και πόσα έβαλαν από το προηγούμενο που έγινε στις 17-5-2021:

1.Μπαζ (είναι πολύ μεγαλόσωμος και λίγο χοντρούλης από μικρός) 68g +2g
2.Σπίθα (είναι λεπτούλα). 56g +1g
3.Blue (επίσης μικρόσωμος). 49g +2g
4.Κρόνος (θηλυκό και κανονική). 64g. +3g
5.Sunny (λίγο παχουλούλα) 61g. +13g
6.Νιφάδα (έχει λίπωμα). 61g. +3g
7.Συννεφούλης (κανονικός). 48g. (το ίδιο)
 
Καλησπέρα το "ιδανικό" βάρος από ότι ξέρω είναι 30 - 40 γραμμάρια.

Τα μωρά σου από ότι βλέπω είναι όλα πάνω από το εύρος αυτό και μάλιστα ορισμένα αρκετά. (60+)

Τι διατροφή κάνουν;
 
@HxC Ναι...είναι ζυγαριά ακριβείας..
@Chrisad τρώνε ένα μείγμα σπόρων, αυγοτροφή, ένα άλλο μείγμα με καρύδια, αμύγδαλα και πελλετς τριμμένα και λαχανικά κάθε μέρα.
[automerge]1623346596[/automerge]
Πάντως παρ'ότι είναι πάνω από το φυσιολογικό πετάνε μια χαρά και είναι πολύ δραστήρια.
 
@HxC έχω δοκιμάσει αρκετά, απλά δεν τα τρώνε.. τα έβρισκα όλα κάτω. Επίσης επειδή έχω 7 δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνω αλλαγές στην διατροφή τους.
 
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Δεν έχει σημασία αν είναι ακριβείας, σημασία έχει μήπως δεν ζυγιζει σωστά. Η διπλωματική μου πήγε ένα μήνα πίσω επειδή η μεταφορά πραγματικής εικόνας στον υπολογιστή ήταν λάθος.
Όσο για τα πέλετ, θέλουν πολύ υπομονή και πολλές δοκιμές. Δοκίμασε να τα τρίψεις και να τα αναμείξεις με σπόρους που τους αρέσουν σίγουρα, σταδιακα κάτι θα γίνει.
 
@Tony Forpus όχι παίρνω απλά 2-3 διαφορετικές μάρκες και τις αναμειγνύω.
@Nausicaa ναι ελπίζω απλά να μην πάει καλά η ζυγαριά, αν και δεν νομίζω. Ναι το μείγμα που τους έχω φτιάξει έχει μέσα τριμμένα πελλετς, απλά τους το βάζω ξεχωριστά, αλλιώς δεν το τρώνε.
@HxC ακριβώς! Είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν μπορώ να τα χωρίσω.
 
@Shadow9 Συγγνώμη, ξέχασα να γραψω όχι μόνο τρίμματα, αλλά και ανάμιξη με νερό. Φτιάξε μπαλίτσες ή σουβλάκια όπου ο κύριος όγκος είναι "ζύμη" πέλλετ, και κόλλα πάνω σπόρους, οπότε το βλέπουν και ως κέρασμα, και μπορείς να παρακολουθείς πόσο τρώγεται - τόσο ποιο μπάτζι τρώει τι... Δύκσολο, εκτός κι αν έχεις χρόνο να κάνεις τάισμα με τοχέρι για λίγο καιρό.
 
@Nausicaa αυτό είναι πολύ καλή ιδέα! Θα φτιάξω μπισκότα όπως έκανα και για τον Cookie μου (cockatoo) με τριμμένα πέλλετ και σπόρια όπως είπες, τα οποία θα βάλω στην κατάψυξη ώστε κάθε μέρα να βγάζω από ένα
 
@Shadow9 Όντως, με την κατάψυξη σφίγγουν , αν και δεν ξέρω πόσο αντέχουν επειδή είναι επανενυδατωμένα. Εγώ τα πετάω αμέσως αν δεν τα φάει και δεν φτιάχνω σουβλάκια, γιατί πού να τα φάει μέσα σε μία μέρα ένα τόσο δα πουλάκι. Αφού όμως έχει τόσα πολλά (ουάου, btw!) ίσως και να προλαβαίνουν να τα καταναλώσουν. Βασικά, ξέρω κόσμο που τα αφήνει, και όλα τα πουλάκια τους είναι μια χαρά, αλλά και πάλι, κάποια μικρόβια είναι πολύ ύπουλα.

@Tony Forpus Πράγματι, και ισορροπημένης, οπότε θέλει μείωση των άλλων τροφών. Από την άλλη, αν δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει πόση ποσότητα πέλλετκαταναλώνεται, αυτό είναι θέμα για το πόσο πρέπει να μειωθούν τα υπόλοιπα.
 
Γενικά τα παπαγαλάκια μου τρώνε περίπου μία κουταλιά τροφής την ημέρα το καθένα, περίπου 5g-7g, αν θυμάμαι καλά. Δηλαδή τους βάζω ακριβώς 14 κουταλιές ανά δύο μέρες +τα λαχανικά που τρώνε κάθε μέρα και τα άλλα συμπληρώματα που προανέφερα. Θα προσπαθήσω κατά κάποιο τρόπο να τους δώσω πελλετς, ωστόσο επειδή δεν θα έχω πάντα τον χρόνο να φτιάχνω μπισκότα πελλετ για να τα τρώνε, αναγκαστικά θα έχουν σπόρους..
 
Back
Top