Διατροφή Πόσο πρέπει να τρώει ένα αρσενικό καναρινι Timbrado;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Το ερώτημα αφορά σε αρσενικό καναρινι Tibrando 3 ετών, το οποίο ειναι σε ζευγαρωστρα 60 cm, με 2 κλαράκια στις άκρες του κλουβιού ώστε να χρησιμοποιεί τα φτερά του όσο ειναι δυνατό, και έχει ελάχιστο λίπος στο στήθος ψηλά και στο κατω τμήμα της κοιλιάς. Το πουλακι ζει στο μπαλκόνι, στα Νότια Προάστια στην Αθηνα. Κάπου εχω διαβάσει για ενα κουταλάκι του γλυκού τροφή την ημέρα. Μου φαινεται λίγο, αν και 2 ημέρες τώρα που του βάζω δεν το τρώει όλο, αλλά αφήνει λίγα σποράκια. Το άλλο μου καναρινι, επισης tibrando, στο 1 κουταλάκι του γλυκού δεν αφήνει τίποτα και ζει ακριβώς στις ίδιες συνθήκες. Επισης 3-4 φορές την εβδομάδα τρώνε χορταρικά, κυρίως πιπεριές, ραδίκια και ζωηρούς και περίπου 1-2 φορές εβδομαδιαία αβγό.
Προβληματίζομαι όμως τώρα, λόγω του λίγου λίπους, και του επερχόμενου χειμώνα και γιατί την άνοιξη θελω να τον βάλω για αναπαραγωγή και δε θα πρέπει να έχει λίπος καθόλου, ενώ όπως σας έγραψα στην αρχή έχει ελάχιστο, δλδ ελαφρώς κιτρινίζει.
Φωτο δεν παίζει να ανεβάσω, διότι το λίπος δε φαινεται.
Επισης, αν θα μπορούσε κάποιος να μου έδινε εκτός απο την καθημερινή ποσότητα και τη σύσταση της τροφής σε σπόρους ή ποια τροφή θεωρείται κατάλληλη και αξιόπιστη για αυτήν την περίοδο του έτους και την περίσταση, θα ήμουν υπόχρεος.
Ευχαριστώ
 
Τα αρσενικα τιμπραντο τρώνε 4 γρ την ημέρα σπόρους κατά μέσο όρο.
Γενικότερα βάζε στο ένα που τρώει αρκετά δέκα γραμμάρια για δύο ημέρες και στο άλλο 7 αλλά να φάει όλα τα σπόρια και το κεχρί γιατί με το να τρώει τους λιπαρους αφήνοντας αμυλουχους πέρα από το λίγο λίπος που λές ότι έχει θα δημιουργηθεί και πρόβλημα στο συκώτι!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Γιάννη, ευχαριστω για την απάντηση, αλλά πως θα ζύγιση τα 4, 7 & 10 γραμμάρια;
Και τι είδους τροφή να βάλω;
 
Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι πέντε γραμμάρια.
Δύο δεκα, ενα και μισό περίπου εφτά γραμμάρια.
Τι σύσταση δίνεις τώρα;
Αν έχουν τελειώσει πτεροροια αρχίζεις να αραιωνεις με ασπουρι.
 
Δε θυμάμαι τη σύσταση που δίνω τώρα αλλά το μείγμα ειναι για αναπαραγωγή και πτερόρροια, Τίγκα σε λιπαρές σπόρους και ιδιαίτερα σε νιζερ και θα πρέπει να αγοράσω άλλο μείγμα πιο κατάλληλο για την εποχή. Υπάρχει κάποιο που να θεωρείται αξιόπιστο για χειμώνα;
 
Για σιγά ρε παλικάρια...

Τι είναι αυτό πάλι με τα 5 γραμάρια και τα 10;

Είναι δυνατόν;

Ποιος είναι αυτός που το ανακάλυψε ρε Γιάννη;

Εχει γίνει κάποια μελέτη;

Δεν ξέρω ... Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά μου φαίνεται "κουφό" να ζυγίζουμε και πόσο θέλουμε "εμείς" να τρώνε τα πουλιά.

Τώρα αν παχαίνει ένα πουλί σημαίνει πολλά πράγματα.

Μην ταλαιπωρείτε τα ζωντανά.
 
Δλδ Βασίλη, εσύ τι θα πρότεινες, δεδομένου οτι δεν εχω παραπάνω χώρο απο 60 cm ώστε να γυμνάζεται περισσότερο και να χάσει τα περιττά λίπη;
Εσυ τι σύσταση τροφής ή τι μάρκα θα έδινες και πόση ποσότητα;
 
Βρε... Πάρε μία τροφούλα να είναι συσκευασμένη... Πρόσθεσε και λίγο κεχρί παραπάνω και θα λυθούν οι απορίες σου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Stfns
για ενα κουταλάκι του γλυκού τροφή την ημέρα

Θεωρώ πως είναι πολύ μικρή ποσότητα για ένα καναρίνι και μάλιστα όταν αυτό ζει σε εξωτερικό χώρο. Όσοι διατηρούμε τα καναρίνια μας σε εξωτερικό χώρο, είτε κατ' επιλογή είτε κατ' ανάγκη μπορεί να τα έχουμε προστατευμένα από ρεύματα αέρα και αρπακτικά, αλλά όχι και από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο αυξάνονται και οι ενεργειακές απαιτήσεις των πουλιών που για να καλυφθούν, χρειάζεται το απαραίτητο "καύσιμο". Τώρα αν το καναρίνι διαβιεί και σε μεγάλων διαστάσεων κλουβί αντιλαμβάνεσαι ότι οι ενεργειακές του απαιτήσεις διπλασιάζονται.
 
Στην τελική δεν μπορώ να αποφασίσω τι να κανω: να του βάζω μετρημένη τροφή; Να του δίνω να τρώει όσο θέλει αλλά με τροφή αραιωμένη σε σχέση με τους λιπαρότητα σπόρους; Πραγματικά δεν ειμαι καθόλου σίγουρος...
 
Εάν έχεις το χρόνο, μια κουταλιά κάθε μέρα. Εάν όχι, περίπου μέχρι τη μέση της ταΐστρας και αλλαγή όταν φάει όσο περισσότερους σπόρους γίνεται. Να προσέχεις μόνο όταν μένει μια μικρή ποσότητα στο τέλος. Αν παραμένει σημαίνει ότι δεν τρώει και μάλλον δεν πρόκειται να φάει περισσότερους.

Ένα καλό μείγμα σπόρων καταναλώνεται συνήθως μέχρι και τον τελευταίο σπόρο. Αυτή είναι μια ένδειξη για να αρχίσεις να ψάχνεις για κάτι άλλο.

Τέλος, ανά διαστήματα να ελέγχεις την κοιλιά και το στήθος των πουλιών και να ρυθμίζεις τη σύσταση του μείγματος (περισσότερο κεχρί στο πάχος) ανάλογα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σταύρο, ευχαριστώ για την απάντηση. Μια κουταλιά, εννοείς της σούπας;
Έχεις εσύ υπόψη σου κάποια μάρκα τροφής που να ειναι κατάλληλη για αυτήν την περίοδο;
 
Της σούπας.

Δεν γνωρίζω βρε Γιάννη. Πάρε μια μικρή συσκευασία και άλλαζε την με άλλη μάρκα όταν τελειώνει, κάνοντας το τεστ που σου είπα. Μην ακούς πολλές γνώμες. Δεν υπάρχει απαραίτητα δόλος σε αυτές, απλά δεν λειτουργούν όλα τα προϊόντα με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα πουλιά, τις συνθήκες φροντίδας και το περιβάλλον που ζουν.
 
Για σιγά ρε παλικάρια...

Τι είναι αυτό πάλι με τα 5 γραμάρια και τα 10;

Είναι δυνατόν;

Ποιος είναι αυτός που το ανακάλυψε ρε Γιάννη;

Εχει γίνει κάποια μελέτη;

Δεν ξέρω ... Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά μου φαίνεται "κουφό" να ζυγίζουμε και πόσο θέλουμε "εμείς" να τρώνε τα πουλιά.

Τώρα αν παχαίνει ένα πουλί σημαίνει πολλά πράγματα.

Μην ταλαιπωρείτε τα ζωντανά.
Η ενδεικνυόμενη ποσότητα τροφής που πρέπει να τρώει ένα πουλάκι όπως το καναρίνι, είναι μια κουταλιά της σούπας ημερησίως.
O Fterotos kosmos
 
Εγώ επειδή είχα δάσκαλο και φίλο το Γερμανό (Alex Musewald), εμπιστεύομαι σχεδόν όλα όσα μας έλεγε..
Εσύ που είχες άλλους δασκάλους, εμπιστέψου αυτούς :D
 
Eίπαμε...

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

👍

Παγίδα! . Το έχουν πει εκείνοι που θέλουν να... Θολώσουν το τοπίο, να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.
Αν περιμένεις να χάσει η ομάδα για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές, θα βλέπεις σε λίγο καιρό τους αλλους με... Κυάλια 😉:D.
 
Παγίδα! . Το έχουν πει εκείνοι που θέλουν να... Θολώσουν το τοπίο, να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.
Αν περιμένεις να χάσει η ομάδα για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές, θα βλέπεις σε λίγο καιρό τους αλλους με... Κυάλια 😉:D.

Tρόπος του λέγειν... Κ. Μάκη.

Ενας καλός οδηγός.. Δεν κοιτάει μόνο μπροστά... Κοιτάει και δεξιά και αριστερά.
 
Back
Top