Ασθένειες Ράμφος καναρινιού μεγαλώνει πολύ και στραβώνει

Papadopoulos G

PB Member
Εγγραφή
10 Αυγ 2014
Μηνύματα
505
Πόλη
Αρμένιο
Σε ένα από τα πουλάκια που έβγαλα το πάνω ράμφος μεγαλώνει πολύ και στραβώνει, ενώ το κάτω είναι πιο φαρδύ και δεν κλείνει καλά με το πάνω. Τι να κάνω; Φτάει κάτι στη δατροφή ή είναι κάποια ασθένεια
 
Σουπιοκόκκαλο έχεις στο κλουβί; Ουσιαστικά με το σουπιοκόκκαλο πέρα από το ότι τα πουλιά λαμβάνουν ασβέστιο μπορούν και να ακονίσουν το ράμφος τους για να γίνεται ομοιόμορφο!
 
Τι εννοεις οτι στραβωνει;Βαλε μας αν μπορεις μια φωτογραφια να καταλαβουμε για τι ακριβως μιλας :)
 
Κόκαλο σουπιάς υπάρχει από την αρχή... Βάζω μερικές φωτογραφίες όσο πιο κοντινές μπορώ. 001.webp

002.webp
 
Φαινεται αρκετα εντονο το προβλημα, το θεμα ειναι οτι το πουλι δεν θα μπορει να τρωει παρα μονο μαλακες τροφες απ τη στιγμη που η κατω γναθος δεν συμπιμπει με την πανω..

Ισως θα μππρουσες να το ψαλιδισεις μονος σου, προσεχωντας μην του κανεις καποια ζημια.. Το πουλακι μαλλον δεν μπορει να αφομοιωσει σωστα το ασβεστειο που καταναλωνει, με αποτελεσμα το ραμφος να εγινε μαλακο και να παραμορφωθηκε ετσι ευκολα..
 
Για αρχή κόψε και με μια μικρή λίμα τρίψε το παραπανίσια τμήματα του ράμφους ώστε να μπορεί να σιτιστεί το πουλί. Δεν είμαι σίγουρος για την αιτία που προέρχεται αυτό το φαινόμενο. Θα διαβάσω και αν έχω νεότερα θα σου πω.
 
Είναι φαινόμενο της ενδοδιασταύρωσης (αιμομιξίας). Η λύση είναι πολυ τακτικό κόψημο. Πριν φτάσει το πουλάκι στο σημείο της φωτογραφίας. Αυτό που προτείνει o misalouris είναι η σωστή αντιμετώπιση της τωρινής κατάστασης.
 
Θα σε προτεινα να τριψεις σε πολυ μικρα κομματακια σουπιοκοκαλο και να το ανακατεψεις με το κεχρι ετσι ωστε να περνει περισσοτερο ασβεστιο! Εκτος απο αυτο το προβλημα ειναι τωρα το τι θα κανεις με το πουλακι!☹Επισης θα ηθελα να επισημανο πως δεν κανει να διασταυρωνουμε ζωα του ιδιου αιμματος ητε ειναι πουλι ητε ειναι σκυλος ητε κουνελι ειναι νομος της φυσης, διοτι γινονται αιμμομιξιες και ιδου τα αποτελεσματα, σε αλλα ζωα τα αποτελεσματα ειναι χειροτερα...Αυτα απο εμενα!

Φιλικα Δημος..
 
Χρειάζεται κόψιμο. Κάθε φορά που το βλέπεις να μεγαλώνει, πρέπει να κόβεται. Έχει στραβώσει επειδή μεγάλωσε υπερβολικά το ράμφος. Αν το επιχειρήσεις μόνος, να προσέχεις τη γλώσσα του.
 
Με αιμομιξία δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Ο πατέρας του είναι ένας λευκός σκουφάτος εισαγωγής (από το Βέλγιο αν θυμάμαι καλά) και η μητέρα του κίτρινη λιποχρωμική από κάποιον εκτροφέα (σε σύλλογο) της περιοχής μου. Δεν ξέρω βέβαια γενετικά τι κουβαλάνε αυτά τα πουλιά. Με αρκετή προσπάθεια και με το μηχανάκι που η σύζυγος περιποιείται τα νύχια της βελτίωσα πάρα πολύ το ράμφος του. Ίσα που ξεχωρίσει. Πτηνίατρος στο χωριό μου; Εδώ δεν υπάρχει κανονικός. χα χα χα
Όποια βοήθεια δεκτή. Στεναχωριέμαι να το βλέπω σ' αυτή την κατάσταση.
 
Έψαξα αρκετά... ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε... Τα μόνα άρθρα που βρήκα είναι ξενόγλωσσα το ένα είναι από forum είναι αυτό και το άλλο από επίσημη ιστοσελίδα και είναι αυτό. Μιλούν γενικά για τα ράμφη και ως μη ειδικός δεν τολμώ καμιά μετάφραση. Όσοι μπορούν διαβάζουν. Τα συμπεράσματα... αφορούν τον καθένα. Υπάρχει και κάποιο σχετικό [URL='https://www.youtube.com/watch?v=Evx5L_guFBA]video[/URL] και επιπλέον πληροφορίες [URL='https://www.beautyofbirds.com/beakdeformities.html]εδώ[/URL]
 
Aν δεν υπαρχει αιμομιξια τοτε του λυπει το ασβεστιο, κανε αυτο που σου ειπα με το σουπιοκοκαλο και ακολουθησε τις οδηγιες που σου ειπαν τα παιδια!
 
Υπάρχει ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ κερατίνης σ' αυτές τις περιπτώσεις. Συνηθέστατα αυτό οφείλεται σε κάποιες γενετικές ανωμαλίες που επιρεάζουν με διάφορους τρόπους τα εξειδικευμένα, γι' αυτή την δουλειά κύταρα (μαλπιγιακά) του πτηνού. Οι αιμομιξίες είναι ο βασικός λόγος και έρχονται απο το ΠΑΡΕΛΘΟΝ του πουλιού. Φυσικά δεν υπάρχει καμία έλειψη ασβεστίου.
 
Ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη για τις απαντήσεις. Λυπάμαι όμως γιατί το πουλί πέθανε φανερά αδυνατισμένο (δεν έτρωγε λόγω του ράμφους και της απουσίας μου- ο πατέρας μου δεν βλέπει καλά). Θεωρώ πως άργησα να στείλω ερωτήσεις για βοήθεια. Και πάλι ευχαριστώ
 
Πραγματικά Γιώργο άργησες. Όμως λάθη κάνουμε όλοι. Το ότι στεναχωρήθηκες είναι καλή ένδειξη της αγάπης σου και μια και ανήκεις στην ευρύτερη γειτονιά μου, θα ήθελα αν μου το επιτρέψεις να σου χαρίσω ένα κίτρινο λιποχρωμικό καναρίνι ώστε να μετριάσεις τη στεναχώρια, να αναπληρώσεις το κενό του "φίλου" σου και να συνεχίσεις χωρίς προβλήματα τα εκτροφικά σου σχέδια.
 
Ωραια αναπληρωθηκε το καναρινακι κσι λυπαμε πολυ για το αλλο!☹
 
Kριμα στο πουλακι, κι εγω φανταζομαι αυτο που λεει ο Μακης οτι πρεπει να ειναι, γενετικη ανωμαλια δλδ δεν ταιριαξαν τα αιματα των γονιων του (χρωματοσωματα) και βγηκε αυτο το αποτελεσμα
 
Back
Top