Η πτερόρροια δεν ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα πουλιά. Όταν τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της στενεύουν, τότε είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της πολύ γρήγορης αλλαγής φτερώματος, μια κατάσταση που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ραγδαία πτερόρροια.
Τα πτηνά ρίχνουν πρώτα τα κινητήρια φτερά συμμετρικά και στις δυο φτερούγες και στη συνέχεια τα οδηγητήρια φτερά της ουράς. Ακολουθούν τα καλυπτήρια φτερά του κορμού, ξεκινώντας με αυτά που είναι στη ράχη, στο θώρακα, στο λαιμό και τελευταία τα φτερά του κεφαλιού τους.
Η φυσιολογική πτώση των φτερών είναι σταδιακή και αναλογική ώστε να διατηρείται η απαραίτητη συμμετρία ισορροπίας στο φτέρωμα, να μη χάνεται εντελώς η πτητική ικανότητά των πτηνών, αλλά και να μη μένουν απροστάτευτα στις καιρικές συνθήκες.
Είναι η εποχή που το ενήλικο αρσενικό <Link Removed>.
Μικρότερα του ενός έτους πτηνά, αλλάζουν το φτέρωμά τους στις 90 περίπου ημέρες, ακολουθώντας την ίδια σειρά, χωρίς όμως να αλλάζουν τα κινητήρια και τα οδηγητήρια φτερά.
Αυτά τα φτερά θα τα αλλάξουν στην επόμενη πτερόρροια που θα έρθει συνήθως το επόμενο καλοκαίρι.
Αν όμως τα νεαρά πτηνά έχουν γεννηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, τότε το καλοκαίρι της πρώτης τους χρονιάς μπορεί να ξεκινήσουν εκ νέου την αλλαγή φτερών, ως δεύτερη για το έτος πτερόρροια. Σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξουν όλα τα φτερά τους.
Επειδή όμως το φτέρωμα θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου κι επειδή ο χειμώνας είναι "προ των πυλών", μοιραία τα πουλιά αυτά οδηγούνται σε μια πολύ πιο γρήγορη από τη συνηθισμένη πτερόρροια.

Δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε φυσιολογική πτερόρροια γιατί δεν είναι, όπως επίσης δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε παθολογική πτερόρροια γιατί επίσης δεν έχει την παθογένεια που απαιτείται. Είναι μια βιαστική έκδυση.
Μια αντικατάσταση των φτερών με γοργούς ρυθμούς, που τα πτηνά κυριολεκτικά "μαδιούνται" από τη μια μέρα στην άλλη, είναι η ραγδαία πτερόρροια των πτηνών. Είναι η πτερόρροια που την συναντούμε μόνο το φθινόπωρο και που το πτηνό καλείται να αντικαταστήσει όλα του τα φτερά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Το πτηνό αυτή την περίοδο είναι εκτεθειμένο σε κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας απουσία της φυσικής του προστασίας, ενώ η πτητική του ικανότητα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό για να μην πω, πως έχει ανασταλεί. Δεν μπορεί να πετάξει σωστά κι αν ζούσε ελεύθερο στη φύση σίγουρα θα έβρισκε πολύ γρήγορα το θάνατο από τους θηρευτές του.

Η φυσιολογική και ομαλή πτερόρροια πιέζει τον οργανισμό του πτηνού και δημιουργεί διατροφικές ανάγκες. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε πως με τη σειρά της η ραγδαία πτερόρροια έχει μεγάλες απαιτήσεις, τόσο στη διατροφή τους όσο και στις συνθήκες που υπάρχουν στο χώρο φιλοξενίας του πτηνού, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο και η ζωή του.
Αν αποφύγουμε κάθε λάθος που θα διαφοροποιήσει το βιολογικό ρολόι του πτηνού, που θα αποδιοργανώσει τον οργανισμό του και θα εκθέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, τότε πετύχαμε το επιθυμητό και το πτηνό αυτό θα ζει φυσιολογικά και θα συμπεριφέρεται ανάλογα.
Μια από τις αιτίες για τη ραγδαία αλλαγή φτερώματος είναι οι <Link Removed> είτε το πτηνό ζει σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο. Οι συνθήκες δηλαδή που δημιουργούν το περιβάλλον του με κυριότερο όλων τον φωτισμό σε ότι αφορά την ένταση, τη διάρκεια και την ποιότητά του. Επίσης βασικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία, η υγρασία και γενικά το κλίμα του χώρου διαβίωσής του.
Εξίσου σημαντική είναι η καθυστερημένη χρονικά διακοπή της αναπαραγωγικής διαδικασίας με χειρότερη όλων την παρατεταμένη, συνεχόμενη και κουραστική αναπαραγωγή. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται αναπαραγωγικές προσπάθειες στα καναρίνια ακόμη και τον Αύγουστο. Αν μάλιστα το πτηνό έχει "εμποτιστεί" με τα διάφορα σκευάσματα αύξησης της αναπαραγωγικής διάθεσης, τότε καθυστερεί ακόμη περισσότερο να περάσει σε φάση ηρεμίας.
Φυσική συνέπεια αυτών των προσπαθειών είναι και η ορμονική απορρύθμιση του οργανισμού των πτηνών και έχει ως επακόλουθο την εσφαλμένη χρονικά έναρξης της έκδυσης.
Η <Link Removed> έχει κι αυτή σημαντικό ρόλο στη σωστή οργανική και ορμονική λειτουργία των πτηνών. Ένα από τα επακόλουθα της μη ισορροπημένης διατροφής είναι και η πτερόρροια όπως και η ευπάθεια σε κάθε λογής ασθένειες.
Υπάρχουν φυσικά κι άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πτερόρροια αλλά άπτονται της παθολογίας, ξεφεύγουν από το θέμα μας και καλύπτονται άριστα από το άρθρο για την <Link Removed> των πουλιών.
Ο οργανισμός του πτηνού καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντικαταστήσει το παλιό φτέρωμα με νέο. Κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως εύκολο, εντούτοις δεν είναι. Το πτηνό σε αυτή τη φάση της ζωής του δεν πρέπει απλά να τρέφετε για να συντηρηθεί αλλά να υπερ-τροφοδοτείται για να καλύψει την εκτεταμένη πτεροφυΐα του.
Ο τρομερός σε ένταση κνησμός (φαγούρα) που προκαλείται από τους εκατοντάδες <Link Removed> που κυριολεκτικά διαπερνούν (τρυπούν) το δέρμα του πτηνού για να βγουν και να αναπτυχθούν τα νέα φτερά, επιδεινώνει την κατάσταση στο πτηνό. Ένα πτηνό που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αυτόματα μειώνει και σε κάποιες περιπτώσεις ελαχιστοποιεί τη λήψη τροφής, από το stress.
Επιπρόσθετα ένα πτηνό με τόσο ακραίο "μάδημα" και με ελαχιστοποίηση της πτητικής του ικανότητας, ενστικτωδώς μειώνει τη δραστηριότητά του και προσπαθεί να κρυφτεί γιατί διαφορετικά θα ήταν εύκολος στόχος για τους θηρευτές του.
Παραμένει λοιπόν "κρυμμένο" σε κάποιο κλαδί, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και "φουσκωμένο" μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο της διατροφή του, δείχνοντας σημάδια ασθένειας και αδυναμίας, εξασθενίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη κουρασμένο οργανισμό του.
Εύκολα μπορεί από τα παραπάνω να συμπεράνουμε πως υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το πτηνό να νοσήσει λόγω της μείωσης των αντοχών του ανοσοποιητικού και στη χειρότερη να χάσει ακόμη και τη ζωή του εξ αιτίας της καταπόνησης.
Θα πρέπει λοιπόν ο εκτροφέας να μεριμνήσει για όλα όσα χρειάζονται, ώστε στο χρονικό διάστημα που το πτηνό χάνει απότομα τα φτερά του, να οπλιστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Ο <Link Removed> θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος σωστά, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια. Θα πρέπει ο φωτισμός να είναι ελεγχόμενος μια και σταδιακά καλούμαστε να ξεγελάσουμε τον οργανισμό του πτηνού, μειώνοντας σταδιακά τη φωτοπερίοδο που την ξεκινούμε από τις 15 ώρες ημερήσιου φωτισμού.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να παραμένει σταθερή γύρω στους 30-32 βαθμούς Κελσίου με ελάχιστες διακυμάνσεις από τη μέρα στη νύχτα, ώστε να μην εκθέσουμε περισσότερο το σχετικά γυμνό από φτερά κορμί του. Η θερμοκρασία θα πρέπει κι αυτή σταδιακά να μειώνεται, μέχρι την εξισορρόπηση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο τέλος αυτής της πτερόρροιας.
Σημαντικότατη όμως γι’ αυτό το διάστημα είναι και η διατροφή του πτηνού.
Το δομικό στοιχείο των φτερών γνωρίζουμε πως είναι κυρίως οι πρωτεΐνες. Εκτός από τις πρωτεΐνες, είναι απαιτητά σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό του πτηνού τόσο οι <Link Removed> με βασικότερες τις Α, D και Β όλο το σύμπλεγμα, όσο και τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός το κοβάλτιο, τα αμινοξέα με κυριότερα τη μεθειονίνη, τη λυσίνη, την κυστεϊνη, τη θυροξίνη και τη σωστή ισορροπία ιωδίου στον οργανισμό του πτηνού.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω βοηθούμε το πτηνό να αποφύγει τις <Link Removed> που μπορεί να εμφανιστούν σε τόσο ακραίες καταστάσεις.
Μια <Link Removed>, με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, εμπλουτισμένη με όλες τις παραπάνω βιταμίνες, ενισχυμένη με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ένα σουπιοκόκαλο, θα πρέπει να είναι καθημερινά στη διάθεση αυτών των πτηνών.
Η γύρη, το καλά βρασμένο αυγό και η <Link Removed>, έχουν μεγάλα ποσοστά σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα και μαζί με τους βλαστωμένους σπόρους επιβάλλεται να προσφέρονται στα πτηνά αυτό το διάστημα. Το βασικό μείγμα σπόρων επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί με λιναρόσπορο, perilla και chia που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην καλή κατάσταση των φτερών.
Το μπάνιο θα πρέπει καθημερινά να βρίσκεται στη διάθεση των πουλιών γιατί βοηθά τα πτηνά να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φαγούρα από τους εκφυόμενους θύλακες και με αφορμή αυτό θα μπουν στη διαδικασία περιποίησης του φτερώματος.
Μετά το μπάνιο τα πουλιά με ιδιαίτερη προσοχή περιποιούνται το φτέρωμά τους, απομακρύνοντας τα φτερά που πέφτουν, διευκολύνοντας τα νέα να βγουν, αφαιρώντας το περίβλημα που καλύπτει τα νέα φτερά, στρώνοντας ταυτόχρονα και αδιαβροχοποιόντας τα.
Είναι η εποχή που στις κλειστές και μεγάλες εκτροφές παρουσιάζεται η λευκή άσπρη σκόνη, ή πούδρα, από την αποσύνθεση του κερατινοειδούς περιβλήματος των νέων φτερών που απομάκρυναν τα πουλιά.
Μεγάλη προσοχή όμως χρειάζεται στην ώρα που θα βάλουμε το μπάνιο, που θα πρέπει να είναι νωρίς το πρωί ώστε να υπάρχει ο χρόνος στεγνώματος και ολοκληρωμένης περιποίησης του φτερώματος.
Το τελευταίο που θα θέλαμε άλλωστε, είναι ένα βρεγμένο πτηνό στο κλαδί για όλο το βράδυ.
Γιατί τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή τους.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν (πατήστε), βλέπετε στο αριστερό μισό της φωτογραφίας ένα πουλί σε κατάσταση ραγδαίας πτερόρροιας και στο άλλο μισό την κατάσταση του πουλιού με ολοκληρωμένο φτέρωμα.

<Link Removed>
<Link Removed>
Η αλλαγή του πτερώματος των πουλιών
Τα <Link Removed> είναι αυτά που τους χαρίζουν την όμορφη εικόνα και πολυχρωμία που όλοι καμαρώνουμε. Ταυτόχρονα τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη υγρομόνωση, την πολύτιμη θερμομόνωση, χωρίς φυσικά να αγνοούμε το βασικό ρόλο τους που είναι η εξασφάλιση της πτητικής ικανότητας.Η εποχική πτερόρροια
Η κανονική πτερόρροια ή έκδυση (moulting) των πτηνών, είναι μια φυσική διαδικασία που έχει σκοπό την αντικατάσταση όλων των φθαρμένων και παλιών φτερών. Η έναρξή της χρονικά για τα περισσότερα πτηνά συμπίπτει με τους ζεστούς και φωτεινούς καλοκαιρινούς μήνες και η διάρκειά της είναι από ένα έως δύο περίπου μήνες.Τα πτηνά ρίχνουν πρώτα τα κινητήρια φτερά συμμετρικά και στις δυο φτερούγες και στη συνέχεια τα οδηγητήρια φτερά της ουράς. Ακολουθούν τα καλυπτήρια φτερά του κορμού, ξεκινώντας με αυτά που είναι στη ράχη, στο θώρακα, στο λαιμό και τελευταία τα φτερά του κεφαλιού τους.
Η φυσιολογική πτώση των φτερών είναι σταδιακή και αναλογική ώστε να διατηρείται η απαραίτητη συμμετρία ισορροπίας στο φτέρωμα, να μη χάνεται εντελώς η πτητική ικανότητά των πτηνών, αλλά και να μη μένουν απροστάτευτα στις καιρικές συνθήκες.
Είναι η εποχή που το ενήλικο αρσενικό <Link Removed>.
Μικρότερα του ενός έτους πτηνά, αλλάζουν το φτέρωμά τους στις 90 περίπου ημέρες, ακολουθώντας την ίδια σειρά, χωρίς όμως να αλλάζουν τα κινητήρια και τα οδηγητήρια φτερά.
Αυτά τα φτερά θα τα αλλάξουν στην επόμενη πτερόρροια που θα έρθει συνήθως το επόμενο καλοκαίρι.
Αν όμως τα νεαρά πτηνά έχουν γεννηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, τότε το καλοκαίρι της πρώτης τους χρονιάς μπορεί να ξεκινήσουν εκ νέου την αλλαγή φτερών, ως δεύτερη για το έτος πτερόρροια. Σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξουν όλα τα φτερά τους.
Η ραγδαία πτερόρροια πτηνών
Ως ανεξάρτητοι οργανισμοί τα πτηνά δεν ακολουθούν κανόνες και δεν υπακούν πάντα στις προσταγές της φύσης για το πότε θα μπουν σε πτερόρροια. Κι ενώ τα χρονικά περιθώρια για την αλλαγή του φτερώματος έχουν εξαντληθεί, παρατηρούμε πως κάποια πτηνά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να αλλάζουν τα φτερά τους.Επειδή όμως το φτέρωμα θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου κι επειδή ο χειμώνας είναι "προ των πυλών", μοιραία τα πουλιά αυτά οδηγούνται σε μια πολύ πιο γρήγορη από τη συνηθισμένη πτερόρροια.

Ραγδαία πτερόρροια σε καναρίνι που ζει σε εσωτερικό χώρο
Δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε φυσιολογική πτερόρροια γιατί δεν είναι, όπως επίσης δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε παθολογική πτερόρροια γιατί επίσης δεν έχει την παθογένεια που απαιτείται. Είναι μια βιαστική έκδυση.
Μια αντικατάσταση των φτερών με γοργούς ρυθμούς, που τα πτηνά κυριολεκτικά "μαδιούνται" από τη μια μέρα στην άλλη, είναι η ραγδαία πτερόρροια των πτηνών. Είναι η πτερόρροια που την συναντούμε μόνο το φθινόπωρο και που το πτηνό καλείται να αντικαταστήσει όλα του τα φτερά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Το πτηνό αυτή την περίοδο είναι εκτεθειμένο σε κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας απουσία της φυσικής του προστασίας, ενώ η πτητική του ικανότητα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό για να μην πω, πως έχει ανασταλεί. Δεν μπορεί να πετάξει σωστά κι αν ζούσε ελεύθερο στη φύση σίγουρα θα έβρισκε πολύ γρήγορα το θάνατο από τους θηρευτές του.
Αιτίες
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να ψάξουμε να βρούμε τις ενδεικνυόμενες λύσεις βοήθειας στα πτηνά θα πρέπει ασφαλώς να γνωρίζουμε τις αιτίες που τα οδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση κι αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται η συνδρομή του διαλόγου για να εξαχθεί με ασφάλεια το συμπέρασμα και μέσα απ' αυτόν να εμπλουτιστεί η καταγραφή.
Η ραγδαία έκδυση άφησε γυμνό το μεγαλύτερο τμήμα του κορμιού του καναρινιού
Η φυσιολογική και ομαλή πτερόρροια πιέζει τον οργανισμό του πτηνού και δημιουργεί διατροφικές ανάγκες. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε πως με τη σειρά της η ραγδαία πτερόρροια έχει μεγάλες απαιτήσεις, τόσο στη διατροφή τους όσο και στις συνθήκες που υπάρχουν στο χώρο φιλοξενίας του πτηνού, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο και η ζωή του.
- Ποιες όμως είναι οι αιτίες που οδηγούν ένα πτηνό με καλή υγεία στον οργανισμό, σε τέτοια πρακτική αλλαγής του φτερώματος;
- Ποιοι οι λόγοι που δεν επέτρεψαν το πτηνό να μπει στη διαδικασία της φυσιολογικής αλλαγής του φτερώματός του;
- Ποια είναι τα δικά μας εκτροφικά λάθη που απορύθμισαν τον οργανισμό του πτηνού και το έφεραν σε αυτή την κατάσταση;
- Με δεδομένη αυτή τη ραγδαία πτερόρροια, πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το πτηνό να αντεπεξέλθει τις απαιτήσεις;
Αν αποφύγουμε κάθε λάθος που θα διαφοροποιήσει το βιολογικό ρολόι του πτηνού, που θα αποδιοργανώσει τον οργανισμό του και θα εκθέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, τότε πετύχαμε το επιθυμητό και το πτηνό αυτό θα ζει φυσιολογικά και θα συμπεριφέρεται ανάλογα.
Μια από τις αιτίες για τη ραγδαία αλλαγή φτερώματος είναι οι <Link Removed> είτε το πτηνό ζει σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο. Οι συνθήκες δηλαδή που δημιουργούν το περιβάλλον του με κυριότερο όλων τον φωτισμό σε ότι αφορά την ένταση, τη διάρκεια και την ποιότητά του. Επίσης βασικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία, η υγρασία και γενικά το κλίμα του χώρου διαβίωσής του.
Εξίσου σημαντική είναι η καθυστερημένη χρονικά διακοπή της αναπαραγωγικής διαδικασίας με χειρότερη όλων την παρατεταμένη, συνεχόμενη και κουραστική αναπαραγωγή. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται αναπαραγωγικές προσπάθειες στα καναρίνια ακόμη και τον Αύγουστο. Αν μάλιστα το πτηνό έχει "εμποτιστεί" με τα διάφορα σκευάσματα αύξησης της αναπαραγωγικής διάθεσης, τότε καθυστερεί ακόμη περισσότερο να περάσει σε φάση ηρεμίας.
Φυσική συνέπεια αυτών των προσπαθειών είναι και η ορμονική απορρύθμιση του οργανισμού των πτηνών και έχει ως επακόλουθο την εσφαλμένη χρονικά έναρξης της έκδυσης.
Η <Link Removed> έχει κι αυτή σημαντικό ρόλο στη σωστή οργανική και ορμονική λειτουργία των πτηνών. Ένα από τα επακόλουθα της μη ισορροπημένης διατροφής είναι και η πτερόρροια όπως και η ευπάθεια σε κάθε λογής ασθένειες.
Υπάρχουν φυσικά κι άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πτερόρροια αλλά άπτονται της παθολογίας, ξεφεύγουν από το θέμα μας και καλύπτονται άριστα από το άρθρο για την <Link Removed> των πουλιών.
Επιπτώσεις
Η διαδικασία της ραγδαίας έκδυσης είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, προκαλεί φοβερή οργανική και σωματική καταπόνηση στον οργανισμό του πτηνού, έχει εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, <Link Removed>, αλλά κυρίως εκθέτει οργανικά το πτηνό βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του.Ο οργανισμός του πτηνού καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντικαταστήσει το παλιό φτέρωμα με νέο. Κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως εύκολο, εντούτοις δεν είναι. Το πτηνό σε αυτή τη φάση της ζωής του δεν πρέπει απλά να τρέφετε για να συντηρηθεί αλλά να υπερ-τροφοδοτείται για να καλύψει την εκτεταμένη πτεροφυΐα του.
Ο τρομερός σε ένταση κνησμός (φαγούρα) που προκαλείται από τους εκατοντάδες <Link Removed> που κυριολεκτικά διαπερνούν (τρυπούν) το δέρμα του πτηνού για να βγουν και να αναπτυχθούν τα νέα φτερά, επιδεινώνει την κατάσταση στο πτηνό. Ένα πτηνό που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αυτόματα μειώνει και σε κάποιες περιπτώσεις ελαχιστοποιεί τη λήψη τροφής, από το stress.
Επιπρόσθετα ένα πτηνό με τόσο ακραίο "μάδημα" και με ελαχιστοποίηση της πτητικής του ικανότητας, ενστικτωδώς μειώνει τη δραστηριότητά του και προσπαθεί να κρυφτεί γιατί διαφορετικά θα ήταν εύκολος στόχος για τους θηρευτές του.
Παραμένει λοιπόν "κρυμμένο" σε κάποιο κλαδί, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και "φουσκωμένο" μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο της διατροφή του, δείχνοντας σημάδια ασθένειας και αδυναμίας, εξασθενίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη κουρασμένο οργανισμό του.
Εύκολα μπορεί από τα παραπάνω να συμπεράνουμε πως υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το πτηνό να νοσήσει λόγω της μείωσης των αντοχών του ανοσοποιητικού και στη χειρότερη να χάσει ακόμη και τη ζωή του εξ αιτίας της καταπόνησης.
Θα πρέπει λοιπόν ο εκτροφέας να μεριμνήσει για όλα όσα χρειάζονται, ώστε στο χρονικό διάστημα που το πτηνό χάνει απότομα τα φτερά του, να οπλιστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Αντιμετώπιση
Αρχικά θα πρέπει το πτηνό που βρίσκεται σε ραγδαία απώλεια φτερών να απομονωθεί σε ένα ήσυχο, ελεγχόμενο και σωστά φωτισμένο εσωτερικό χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα πουλιά, ώστε να αισθανθεί περισσότερο ασφαλές και να πάψει να ακολουθεί το ένστικτό του και να σταματήσει να κρύβεται.Ο <Link Removed> θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος σωστά, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια. Θα πρέπει ο φωτισμός να είναι ελεγχόμενος μια και σταδιακά καλούμαστε να ξεγελάσουμε τον οργανισμό του πτηνού, μειώνοντας σταδιακά τη φωτοπερίοδο που την ξεκινούμε από τις 15 ώρες ημερήσιου φωτισμού.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να παραμένει σταθερή γύρω στους 30-32 βαθμούς Κελσίου με ελάχιστες διακυμάνσεις από τη μέρα στη νύχτα, ώστε να μην εκθέσουμε περισσότερο το σχετικά γυμνό από φτερά κορμί του. Η θερμοκρασία θα πρέπει κι αυτή σταδιακά να μειώνεται, μέχρι την εξισορρόπηση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο τέλος αυτής της πτερόρροιας.
Σημαντικότατη όμως γι’ αυτό το διάστημα είναι και η διατροφή του πτηνού.
Το δομικό στοιχείο των φτερών γνωρίζουμε πως είναι κυρίως οι πρωτεΐνες. Εκτός από τις πρωτεΐνες, είναι απαιτητά σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό του πτηνού τόσο οι <Link Removed> με βασικότερες τις Α, D και Β όλο το σύμπλεγμα, όσο και τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός το κοβάλτιο, τα αμινοξέα με κυριότερα τη μεθειονίνη, τη λυσίνη, την κυστεϊνη, τη θυροξίνη και τη σωστή ισορροπία ιωδίου στον οργανισμό του πτηνού.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω βοηθούμε το πτηνό να αποφύγει τις <Link Removed> που μπορεί να εμφανιστούν σε τόσο ακραίες καταστάσεις.
Μια <Link Removed>, με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, εμπλουτισμένη με όλες τις παραπάνω βιταμίνες, ενισχυμένη με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ένα σουπιοκόκαλο, θα πρέπει να είναι καθημερινά στη διάθεση αυτών των πτηνών.
Η γύρη, το καλά βρασμένο αυγό και η <Link Removed>, έχουν μεγάλα ποσοστά σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα και μαζί με τους βλαστωμένους σπόρους επιβάλλεται να προσφέρονται στα πτηνά αυτό το διάστημα. Το βασικό μείγμα σπόρων επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί με λιναρόσπορο, perilla και chia που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην καλή κατάσταση των φτερών.
Το μπάνιο θα πρέπει καθημερινά να βρίσκεται στη διάθεση των πουλιών γιατί βοηθά τα πτηνά να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φαγούρα από τους εκφυόμενους θύλακες και με αφορμή αυτό θα μπουν στη διαδικασία περιποίησης του φτερώματος.
Μετά το μπάνιο τα πουλιά με ιδιαίτερη προσοχή περιποιούνται το φτέρωμά τους, απομακρύνοντας τα φτερά που πέφτουν, διευκολύνοντας τα νέα να βγουν, αφαιρώντας το περίβλημα που καλύπτει τα νέα φτερά, στρώνοντας ταυτόχρονα και αδιαβροχοποιόντας τα.
Είναι η εποχή που στις κλειστές και μεγάλες εκτροφές παρουσιάζεται η λευκή άσπρη σκόνη, ή πούδρα, από την αποσύνθεση του κερατινοειδούς περιβλήματος των νέων φτερών που απομάκρυναν τα πουλιά.
Μεγάλη προσοχή όμως χρειάζεται στην ώρα που θα βάλουμε το μπάνιο, που θα πρέπει να είναι νωρίς το πρωί ώστε να υπάρχει ο χρόνος στεγνώματος και ολοκληρωμένης περιποίησης του φτερώματος.
Το τελευταίο που θα θέλαμε άλλωστε, είναι ένα βρεγμένο πτηνό στο κλαδί για όλο το βράδυ.
Συμπερασματικά
Θα μπορούσαμε ως συμπέρασμα να πούμε πως κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στην ορμονική ισορροπία των πτηνών προκειμένου να υλοποιηθούν, οι αναπαραγωγικοί μας στόχοι, να εκπληρωθούν οι εκθεσιακές μας φιλοδοξίες και να κερδηθούν οι διακρίσεις, θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, μελέτη και σύνεση.Γιατί τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή τους.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν (πατήστε), βλέπετε στο αριστερό μισό της φωτογραφίας ένα πουλί σε κατάσταση ραγδαίας πτερόρροιας και στο άλλο μισό την κατάσταση του πουλιού με ολοκληρωμένο φτέρωμα.



Σχετικό περιεχόμενο
Η πτερόρροια των καναρινιών<Link Removed>
<Link Removed>